Η εμφατική νίκη του ΠΑΟΚ ακριβώς στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν, με σκορ 3-1 απέναντι στην Μπεσίκτας, έδωσε την εντύπωση ότι οι “ασπρόμαυροι” ξεκινούν με ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την ικανότητά τους να βρίσκουν εύκολα γκολ. Στοιχείο απαραίτητο για οποιαδήποτε ομάδα θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Στην πορεία, όμως, και μέχρι τώρα αποδείχθηκε ότι ο “Δικέφαλος” συγκυριακά πετυχαίνει νίκες έχοντας εύκολο σκοράρισμα. Καθόλου τυχαία, δε, είναι 17 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Super League 1.
Και μιας και ο λόγος για το πρωτάθλημα, βλέποντας κανείς τα συνολικά στατιστικά των ομάδων διαπιστώνει ότι ναι μεν ο ΠΑΟΚ έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην επίθεση με 39 γκολ (πρώτος είναι ο Ολυμπιακός με 54), όμως, συμβαίνει το εξής, που είναι πολύ χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά στη μέχρι τώρα διαδρομή των “ασπρόμαυρων” και εξηγεί εν μέρει γιατί έχουν μείνει τόσους βαθμούς πίσω: δεν μπορούν να κάνουν εύκολα γκολ τις πολλές τελικές προσπάθειες που δημιουργούν.
Συγκεκριμένα, στην κατηγορία “τελικές προσπάθειες” ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος με 286, μακριά από τον δεύτερο Ολυμπιακό, που έχει 257, τον τρίτο Άρη, που έχει 202, και την τέταρτη ΑΕΚ, που έχει 201. Στην αναλογία “γκολ/τελικές προσπάθειες”, όμως, ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΠΑΟΚ. Πρώτος είναι ο Ολυμπιακός με 0,2, δεύτερη η ΑΕΚ με 0,1592, τρίτος ο Παναθηναϊκός με 0,1563, τέταρτος ο Απόλλων Σμύρνης με 0,1479 και μόλις πέμπτος ο “Δικέφαλος” με 0,1364. Κλάσμα πολύ μικρό, βεβαίως, για μια ομάδα που δημιουργεί τόσο πολύ, αλλά δεν καρπώνεται την προσπάθειά της. Και φυσικά, στο ποδόσφαιρο ισχύει το “no goals, no party”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΑΟΚ έχει βρεθεί τέσσερις φορές σε αγώνες πρωταθλήματος μπροστά στο σκορ και τελικώς δεν πανηγύρισε τρίποντο, χάνοντας πολύτιμο έδαφος στο κυνήγι της κορυφής. Βλέποντας αυτά τα τέσσερα παιχνίδια διαπιστώνει κανείς τα εξής:
1. στον αγώνα με τον Ατρόμητο στην Τούμπα (από 1-0 έγινε 1-1) ο ΠΑΟΚ είχε 15 τελικές έναντι 6 των φιλοξενούμενων
2. στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (από 1-0 έγινε 1-1) ο ΠΑΟΚ είχε 17 τελικές έναντι 6 των φιλοξενούμενων
3. στον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (από 0-1 και 1-2 έγινε 3-2) ο ΠΑΟΚ είχε 10 τελικές έναντι 9 των γηπεδούχων
4. στον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Τούμπα (από 1-0 έγινε 2-2) ο ΠΑΟΚ είχε 18 τελικές προσπάθειες έναντι 7 των φιλοξενούμενων.
Από αυτά τα τέσσερα παιχνίδια ο ΠΑΟΚ έχασε 9 βαθμούς, που αν τους είχε, θα ήταν στους 49, με τον Ολυμπιακό να έχει 1 λιγότερο στην κορυφή, άρα θα ήταν στους 56, που σημαίνει ότι η πρώτη θέση θα ήταν ανοικτή με δεδομένο ότι υπάρχουν και τα πλέι οφ. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα για τον “Δικέφαλο”, αν ήταν αποτελεσματικός σε άλλα παιχνίδια που έφερε ισοπαλία. Όπως, για παράδειγμα, κόντρα στο Βόλο εκτός έδρας (0-0 το αποτέλεσμα). Σε εκείνο το ματς ο ΠΑΟΚ έκανε 14 τελικές (οι γηπεδούχοι είχαν 5) και γκολ δεν βρήκε. Ακόμη και με την ΑΕΚ εκτός έδρας, που οι “ασπρόμαυροι” έσωσαν τον πόντο στο φινάλε (1-1 το σκορ), οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 2 τελικές και ο ΠΑΟΚ έκανε 12! Στον αγώνα με τον Άρη εκτός έδρας (1-0 νίκησαν οι “κίτρινοι”) οι γηπεδούχοι είχαν 6 τελικές και οι “ασπρόμαυροι” 8, ενώ στον αγώνα με την ΑΕΛ στο Αλκαζάρ (1-1 το σκορ, με τον ΠΑΟΚ να ισοφαρίζει στο φινάλε) ο “Δικέφαλος” έκανε 17 τελικές και οι “βυσσινί” μόλις 5!
Επειδή τα “αν” δεν δίνουν βαθμούς, όμως, την αναποτελεσματικότητά του σε όλα τα παραπάνω παιχνίδια, που είναι πολλά, ο ΠΑΟΚ την πλήρωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Κι όσο κι αν οι προπονητές λένε ότι όταν μια ομάδα δημιουργεί, κάποια στιγμή τα γκολ θα έρθουν, στην περίπτωση των “ασπρόμαυρων” αυτή τη σεζόν δεν ίσχυσε αυτό. Το τρένο της πρώτης θέσης έχει χαθεί και η μάχη δίνεται για την ψηλότερη θέση στην τελική κατάταξη, με τον Άρη, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, όμως, να είναι δυνατά στο παιχνίδι. Το μόνο που μένει για τον “Δικέφαλο” είναι να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός μέχρι το φινάλε της περιόδου, για να πιάσει τη δεύτερη θέση και να φτάσει ως το τέλος του δρόμου στο Κύπελλο.