ΑΕΛ-ΠΑΟ 1-1: Ισοπαλία στο παρά 3 με Πινακά

Μετά από δέκα χρόνια, ΑΕΛ και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν στο ιστορικό Αλκαζάρ, χωρίς να αναδείξει νικητή η δυνατή αναμέτρηση

Το θρυλικό Αλκαζάρ άνοιξε και πάλι τις πύλες του μετά από δέκα χρόνια -στο επίπεδο της μεγάλης κατηγορίας- για να υποδεχτεί την αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον Παναθηναϊκό, η οποία, πάντως, δεν ανέδειξε νικητή! Είχε ένταση, πάθος, δυνατές μονομαχίες, μικροευκαιρίες από τις δύο πλευρές, όμως, “βυσσινί” και “πράσινοι” έμειναν στο 1-1. Ένα αποτέλεσμα που διαμόρφωσαν με τα τέρματα που πέτυχαν οι Μακέντα στο 26ο και Πινακάς στο 87ο.

Η γενική εικόνα του αγώνα είναι ότι ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή (η οποία έφτασε πάνω από το 70% τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο ημίχρονο), αλλά και τις διπλάσιες τελικές από την ΑΕΛ (8-4), όμως, δεν είχε ουσία. Όπως ουσία δεν είχαν και οι γηπεδούχοι, οι οποίοι πίεζαν ψηλά, έκλεβαν μπάλες, όμως, δεν μπορούσαν να μπούνε στη μεγάλη περιοχή και να γίνουν επικίνδυνοι ή να απειλήσουν σωστά εξ αποστάσεως. Το ότι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο τέλος ήταν απολύτως λυτρωτικό γι’ αυτούς. 

Δείτε εδώ τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης.

Τα πλάνα των προπονητών

Οι «βυσσινί» ξεκίνησαν με το Ναγκί κάτω από τα γκολπόστ, τους Μπέρτο, Ηλιάδη, Μιχαήλ, Φιλίπ στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Σπαρβ, Σεσέροβιτς αμυντικούς μέσους, τον Μιλοσάβλιεβιτς επιτελικό, τον Τόρζε στο ένα άκρο, τον Τρούγιτς στο άλλο (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα) και τον Ντουρμισάι στην κορυφή της επίθεσης, σε σχηματισμό 4-2-3-1.

Ο Ντάνι Πογιάτος επέλεξε σχηματισμό 4-3-3 για τον Παναθηναϊκό. Στην εστία ήταν ο Διούδης, στην άμυνα από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Βέλεθ και Σάντσες, ενώ στο κέντρο οι Μπουζούκης, Αγιούμπ και Κουρμπέλης. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Μακέντα, με τον Καρλίτος στα αριστερά και τον Αϊτόρ στα δεξιά.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν σαφές εξ αρχής ότι ήθελε επιθετικό σχήμα, για να πιέσουν οι «πράσινοι» και να φτάσουν το γρηγορότερο δυνατό σε ένα γκολ, στο πρώτο της σεζόν. Από τη δική του πλευρά, ο Μιχάλης Γρηγορίου εμπιστεύτηκε το σχήμα που συνήθως επιλέγει, με προσανατολισμό να προσέξει η ομάδα του πρώτα την άμυνα και στη συνέχεια να επιχειρήσει να γίνει απειλητική.

Ο Πογιάτος δεν άλλαξε τη διάταξη μέχρι το τέλος του ματς. Οι αλλαγές που έκανε είχαν να κάνουν περισσότερο με την κούραση αυτών που έπαιζαν εξ αρχής, παρά με την τακτική. Από την άλλη, ο Γρηγορίου από τα μισά του δεύτερου ημιχρόνου γύρισε το σχηματισμό σε 4-4-2 και με αυτόν έφτασε η ΑΕΛ στην ισοφάριση στο τέλος του ματς.

“Σκληρό ροκ” στο πρώτο ημίχρονο

Το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης χαρακτηρίστηκε από το δυναμισμό των παικτών των δύο ομάδων στις μονομαχίες. Ο αγώνας πήγε πολύ στη δύναμη , παρά στην τεχνική. Ο Παναθηναϊκός μπήκε επιθετικά, να “καθαρίσει” το ματς από το πρώτο δεκάλεπτο, όμως, η ΑΕΛ ισορρόπησε γρήγορα και πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

Οι “πράσινοι” ευτύχησαν προηγηθούν στο 26ο, όταν ο Αϊτόρ σέντραρε πολύ σωστά από δεξιά, βρήκε αμαρκάριστο τον Μακέντα στην περιοχή της ΑΕΛ κι αυτός πλάσαρε εύκολα και εύστοχα για να κάνει το 0-1. Οι γηπεδούχοι θέλησαν αμέσως να ανεβάσουν τις γραμμές τους και να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως, το έκαναν με αδόκιμο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελείωσαν το ημίχρονο με καμία τελική (!), ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε πέντε. 

Οι φιλοξενούμενοι, πάντως, μετά το γκολ που πέτυχαν, δεν κυνήγησαν μετ’ επιτάσεως να σημειώσουν και δεύτερο, ώστε να φτάσουν πιο κοντά στη νίκη. Μπορεί να έκαναν τελικές, όμως, δεν είχαν τη μεγάλη ευκαιρία, ούτε ήταν όσο απειλητικοί έπρεπε.

Πινακάς, ο λυτρωτής!

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΛ ήταν αυτή που βγήκε επιθετικά να φτάσει γρήγορα στην ισοφάριση, για να μπει ξανά στο παιχνίδι. Απείλησε πρώτη με τον Τόρζε στο 53ο, όταν χτύπησε απευθείας φάουλ από πλάγια θέση για να βρει εκτός θέσης τον Διούδη, όμως, αυτός έδιωξε την μπάλα.

Στο 56ο ο Σάντσες είχε καλό σουτ, που πήγε έξω. Κι ενώ θα μπορούσε να γίνει ήρωας για την ομάδα του ο αμυντικός του Παναθηναϊκού, παραλίγο να γίνει αντι-ήρωας στο 65ο, όταν γύρισε την μπάλα απρόσεκτα στην περιοχή των “πράσινων”. Μπήκε στην πορεία της ο Μιλοσάβλιεβιτς, ο οποίος σε τετ α τετ με τον Διούδη στο ύψος της μεγάλης περιοχής των “πράσινων” πλάσαρε, αλλά ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είχε κλείσει σωστά πάνω στην μπάλα κι έσωσε το γκολ. 

Στα επόμενα 22′ λεπτά δεν σημειώθηκε κάποια μεγάλη φάση, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν με τον τρόπο που έπαιζαν να… υπνωτίσουν η μία την άλλη και να χτυπήσουν την κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή αυτή τη βρήκε η ΑΕΛ, στο 87ο, όταν ο Τόρζε κατέβασε και γύρισε σωστά την μπάλα, γράφοντας ασίστ τελικά, καθώς βρήκε αμαρκάριστο τον Πινακά στην περιοχή του Παναθηναϊκού, με τον τελευταίο να σκοράρει με κεφαλιά εξ επαφής. Ο επιθετικός της ΑΕΛ έκανε το 1-1, που ήταν και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο φινάλε. Γι’ αυτόν ήταν το πρώτο γκολ στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαιτητής ήταν ο Αναστάσιος Παπαπέτρου, με βοηθούς τους Τρύφωνα Πετρόπουλο και Ιορδάνη Απτόσογλου. Τέταρτος διαιτητής ήταν ο Κωνσταντίνος Τσέτσιλας. Κίτρινες κάρτες είδαν οι Ντουρμισάι και Τόρζε από την ΑΕΛ, καθώς και οι Χουάνκαρ, Κουρμπέλης, και Βέλεθ από τον Παναθηναϊκό.

ΑΕΛ (Μιχάλης Γρηγορίου):  Νάγκι, Φιλίπ, Μιχαήλ (77′ Μούζεκ), Ηλιάδης, Μπέρτος (72′ Γρηγορόπουλος), Σεσέροβιτς (73′ Αλί Γκαζάλ), Σπαρβ, Τρούγιτς (56′ Πλατέλλας), Μιλοσάβλιεβιτς (72′ Πινακάς), Τόρζε, Ντουρμισάι.

ΠΑΟ (Ντάνι Πογιάτος): Διούδης, Χουάνκαρ (75′ Πούγγουρας), Σένκεφελντ, Βέλεθ, Σάντσες, Αγιούμπ, Κουρμπέλης, Μπουζούκης (88′ Σερπέζης), Καρλίτος (90’+2′ Ιωαννίδης), Μακέντα (74′ Σαβιέρ), Αϊτόρ (88′ Χατζηγιοβάνης).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.