Tα σκίτσα του έγιναν… viral στο ίντερνετ μέσα σε λίγες ώρες και λατρεύτηκαν από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Ποιος είναι ο άνθρωπος που… κρύβεται πίσω από τα έργα τέχνης της Παναθηναϊκής ιστορίας; Το novasports.gr εντόπισε τον Πέτρο Mπαλτά και μίλησε μαζί του για τη δουλειά του που αγαπήθηκε από τους φίλους του Τριφυλλιού και την πηγή έμπνευσης του.
Τα σκίτσα σου με τα αστέρια του Παναθηναϊκού έχουν γίνει viral. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα;
Ο Παναθηναϊκός πάντα αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα. Η ιδέα με τις εναλλακτικές παρουσιάσεις των νέων εμφανίσεων σε συνδιασμό με τους μεγάλους αστέρες που φόρεσαν τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος γεννήθηκε αυθόρμητα και νομίζω πως αυτός ήταν και ο λόγος που ο κόσμος τα υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά. Στα σκίτσα αυτά συνδυάζονται οι νέες πανέμορφες φανέλες του ΠαναθηναΪκού με παίκτες που αγαπήθηκαν και έγιναν σημαία. Όλα αυτά με φόντο το σύμβολο της Αθήνας, τον Παρθενώνα, το γκράφιτι – σήμα κατατεθέν της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και φυσικά το «σπίτι» όλων των ΠαναθηναΪκών, το ιστορικότερο γήπεδο της χώρας, το «Απόστολος Νικολαΐδης».
Σε ξάφνιασε η μεγάλη αποδοχή των έργων σου από τον κόσμο του Παναθηναϊκού;
Ήρθε απρόσμενα και ήταν πολύ ευχάριστο. Είναι ωραίο να λαμβάνεις feedback για τα σκίτσα σου από αρκετό κόσμο. Είναι ένας τρόπος να καταλάβεις κατά πόσο αυτό που κάνεις «μετράει», τι πρέπει να αλλάξεις και σε τι πρέπει να επιμείνεις.
Είσαι και ο δημιουργός του επιτυχημένου κόμικ “1908”. Πες μας λίγα λόγια γι΄αυτό το
ξεχωριστό εγχείρημα.
Το 1908 είναι μια σειρά από graphic novels που παρουσιάζει την ιστορία τουΠαναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε μορφή κόμικ. Είναι πράγματι «ξεχωριστό» καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη εγχώρια προσπάθεια σύνδεσης ενός Αθλητικού Συλλόγου με τον χώρο των κόμικς. Εχουν κυκλοφορήσει ως τώρα τέσσερις τόμοι ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται ο πέμπτος. Τα κείμενα και η Ιστορία είναι του Ανδρέα Οικονόμου, σε δική μου εικονογράφηση και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Belle Epoque.
Ποια Παναθηναϊκή προσωπικότητα σε δυσκόλεψε περισσότερο στο σκίτσο;
Με μεγάλη διαφορά ο Απόστολος Νικολαΐδης. Το να σκιτσάρεις τον «Πατριάρχη» του Ελληνικού Αθλητισμού αποτελεί ευθύνη και σίγουρα έχει μια ξεχωριστή βαρύτητα… Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη ήταν η χαρά και το δέος που ένιωσα όταν ολοκλήρωσα το σχέδιο.
Πως μπήκε το σκίτσο στη ζωή σου;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η ζωγραφική και το σκίτσο ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Στα σχολικά τετράδια ζωγράφιζα τον Ροναλντίνιο, τον Διαμαντίδη και τον Σισέ! Αργότερα κατάλαβα ότι το σχέδιο και ευρύτερα τα εικαστικά ήταν αυτό με το οποίο ήθελα πραγματικά να ασχοληθώ στη ζωή μου.
Χωράει στον ελληνικό αθλητισμό το σκίτσο και τα κόμικ; Μήπως έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την Ευρώπη;
Θεωρώ πως τα σκίτσα είναι ένας σύγχρονος και όμορφος τρόπος για να «ντύνει» κανείς την αθλητική καθημερινότητα. Στο εξωτερικό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ αλλά και η γειτονική Γαλατάσαράι έχουν κυκλοφορήσει την ιστορία τους σε κόμικ, ενώ σπουδαία ευρωπαϊκά κλάμπ, όπως η Ίντερ και η Λίβερπουλ φροντίζουν να κοινοποιούν στα social media τους ανά διαστήματα σκίτσα σχετικά με τον Σύλλογο και τους παίκτες.
Ποιον αθλητή του Παναθηναϊκού δεν έχεις ακόμα σκιτσάρει και θα ήθελες να το κάνεις;
Θα ήθελα να σκιτσάρω έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του 30’, τον θρυλικό «Μπρακ», Μίμη Πιερράκο. Είναι από τις προσωπικότητες που σε γεμίζουν περηφάνια όχι μόνο για τα αγωνιστικά του κατορθώματα αλλά και για τη συνολική του δράση μιας και αποτελεί έναν από τους πολλούς πράσινους ήρωες. Ο Μίμης Πιερράκος έχασε τη ζωή του στα βουνά της Αλβανίας κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940.
Υπάρχει κάποιο πρότζεκτ στα “σκαριά”;
H αλήθεια είναι πως εκτός από τον πέμπτο τόμο του 1908, ετοιμάζω ακόμα μια δουλειά που σχετίζεται τόσο με το ποδόσφαιρο όσο και με τα σκίτσα, αυτή τη φορά όμως σε «παγκόσμιο» επίπεδο.