Το novasports.gr προσπαθεί να ξεδιαλύνει το "θολό" τοπίο αναφορικά με τη Διπλή Ανάπλαση.

Το γηπεδικό θέμα του Παναθηναϊκού διατηρείται στην πρώτη γραμμή της “πράσινης” επικαιρότητας και το novasports.gr προσπαθεί να αναλύσει όλα τα δεδομένα και να ξεδιαλύνει το “θολό” τοπίο. Τι ακριβώς συμβαίνει με τη Διπλή Ανάπλαση; Είναι τελικά ευεργετική ή καταστροφική για τον Παναθηναϊκό; Υπάρχει κίνδυνος κατεδάφισης της Λεωφόρου; Ποιος θα χρηματοδοτήσει το νέο γήπεδο; 

Όλοι όσοι ασχολούνται με την επικαιρότητα του Παναθηναϊκού, γνωρίζουν πως η Διπλή Ανάπλαση δεν είναι κάτι… καινούργιο στη ζωή των Πράσινων, αλλά προϋπάρχει για κάτι παραπάνω από μια δεκαετία. Μάλιστα στα πρώτα “βήματα” αυτού του πρότζεκτ, υπήρξαν σημαντικά νομικά προβλήματα, τα οποία ξεπεράστηκαν στην πορεία. 

Τελικά ο Παναθηναϊκός κατάφερε με… νύχια και με δόντια, να “δέσει” νομικά το γηπεδικό πρότζεκτ και να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ωστόσο 7 χρόνια μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ακόμα κυκλοφορούν… αστικοί μύθοι για το συγκεκριμένο πλάνο.

Μύθος: Θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος και ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει έδρα.

Αλήθεια: Δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση, καθώς η Διπλή Ανάπλαση προβλέπει ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ. Παραδίδεται γήπεδο στον Παναθηναϊκό και παραχωρεί γήπεδο. Δεν μπορεί να πειραχθεί ούτε… πέτρα στο “Απόστολος Νικολαΐδης” μέχρι να μπει το Τριφύλλι στο νέο του “σπίτι” στο Βοτανικό. 

Μύθος: Ο Παναθηναϊκός θα έχει έδρα μακριά από την Αθήνα.

Αλήθεια: Η περιοχή του Βοτανικού στην οποία προβλέπεται η κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού βρίσκεται 3,9 χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια και εντός του ορίου του Δήμου Αθηναίων. 

Μύθος: Εξασφαλίζεται μονάχα η ποδοσφαιρική ομάδα.

Αλήθεια: Στη Διπλή Ανάπλαση προβλέπεται η κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου, αλλά και εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Πιο συγκεκριμένα έχει προβλεφθεί κλειστό γήπεδο μικρής χωρητικότητας, κολυμβητήριο, αλλά και εγκαταστάσεις κάτω από τις κερκίδες του ποδοσφαιρικού γηπέδου για να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Επίσης ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα δικαιούται το 7,5% των ακαθάριστων εισπράξεων των εισιτηρίων από τους αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας. 

Μύθος: Η Διπλή Ανάπλαση θα ευνοήσει μόνο το ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού.

Αλήθεια: Η ποδοσφαιρική ομάδα των Πράσινων θα έχει πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του νέου γηπέδου στο Βοτανικό, ωστόσο τεράστιο θα είναι το κέρδος και για τον Ερασιτέχνη. Και αυτό γιατί θα υπάρξει σημαντικότατη αύξηση των ετήσιων εσόδων του, αλλά και λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της στέγασης των τμημάτων του. Όντως, η ομάδα μπάσκετ είναι η αδικημένη της υπόθεσης, καθώς δεν προβλέπεται με τον εν ισχύ νόμο, η κατασκευή νέου γηπέδου, ωστόσο είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα – και έντονα – τη διοίκηση του Ερασιτέχνη και το Δήμο Αθηναίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός Α.Ο. δεσμεύεται από τη νομοθεσία και δεν μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή της. Εδώ υπάρχει και άλλη μια “παγίδα”, καθώς αν το εμπορικό κέντρο δεν κατασκευαστεί, τότε δεν θα κατασκευαστούν ούτε οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη!

Μύθος: Το γήπεδο δεν θα ανήκει στον Παναθηναϊκό. 

Αλήθεια: Ο Παναθηναϊκός όντως θα είναι ενοικιαστής του νέου γηπέδου για 49 χρόνια και θα έχει την αποκλειστική χρήση του,  εφόσον παραχωρήσει στο Δήμο Αθηναίων το δικαίωμα εξασφάλισης της χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του έργου. Δηλαδή ο Δήμος θα κατασκευάσει το γήπεδο, ο Παναθηναϊκός θα το νοικιάσει. Αν η ΠΑΕ ή ο Ερασιτέχνης θελήσουν να αναλάβουν την υποχρέωση της κατασκευής (όλο το κόστος), τότε μπορεί να γίνει νέα συμφωνία με το Δήμο και να περάσει το γήπεδο στην κυριότητα τους.  

Μύθος: Ο Παναθηναϊκός είναι “δέσμιος” της Διπλής Ανάπλασης.

Αλήθεια: Υπάρχει τρόπος για να απεμπλακεί ο Παναθηναϊκός από τη Διπλή Ανάπλαση και αυτός είναι η ψήφιση νέου νέου, ο οποίος θα καταργήσει τον παλαιότερο. Τόσο απλά…