Κεντρικό πρόσωπο σε όλες τις ομάδες αυτό το διάστημα είναι ο γιατρός ή, για να το πούμε καλύτερα, ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου. Ο λόγος προφανής, καθώς μόλις βγήκε η χώρα από περίοδο καραντίνας, οπότε έχει σημασία σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα στελέχη της ομάδας, παίκτες και τεχνικό τιμ. Ακριβώς αυτή την κατάσταση εξήγησε μιλώντας σήμερα (8/5) στο ραδιοφωνικό σταθμό Yellow Radio 92,8 ο γιατρός του Άρη, Χάρης Κυριακίδης.
Από τα λεγόμενά του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περιγραφή της θέλησης των ποδοσφαιριστών του Άρη να επιστρέψουν το δυνατόν συντομότερα στην αγωνιστική δράση. Δήλωσε ο γιατρός των “κίτρινων” στη συνέντευξη που παραχώρησε:
Για τους προηγούμενους δύο μήνες:
Ήταν περίεργη η κατάσταση. Με διαρκή μελέτη, ψάχναμε να δούμε τι γίνεται, μέσα από τα δεδομένα που ερχόταν καθημερινά. Αλλά νομίζω ότι το χειριστήκαμε πολύ καλά, ο ιατρικός κλάδος και ολόκληρη η κοινωνία. Γίναμε μία γροθιά στη δύσκολη κατάσταση και τα καταφέραμε.
Για τα τεστ του κορωνοϊού που έγιναν στην ομάδα του Άρη:
Γίνανε τις τελευταίες μέρες τα τεστ όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, αλλά και της κυβέρνησης. Έγιναν σε όσους είναι κοντά στην ομάδα, από τους παίκτες μέχρι όλους τους συνεργάτες, και ήταν όλα τα τεστ αρνητικά.
Για τις επαφές που υπήρχαν με τους ποδοσφαιριστές:
Ήμασταν σε καθημερινή επαφή. Ενημέρωνα προσωπικά και τους ξένους -ειδικά- για το πως έχει η κατάσταση ιατρικά. Οι γυμναστές, οι προπονητές, το επιτελείο, ο διατροφολόγος, ήταν όλοι σε επικοινωνία για τους παίκτες. Έγινε αυτή η προσπάθεια ώστε να είναι όλοι υγιείς.
Για το αν υπήρχε αγωνία στους παίκτες του Άρη κατά την διάρκεια της καραντίνας:
Κάθε απόγευμα τους ενημέρωνα μετά τον κ. Τσιόδρα. Οι ξένοι ήταν κυρίως αυτοί που αγωνιούσαν γιατί είχαν την οικογένεια τους στο εξωτερικό. Ζητήθηκε η άποψη μας και για άνθρωπο από το οικογενειακό περιβάλλον ενός παίκτη. Αρρώστησε -όχι από κορωνοϊό- αλλά φαντάζεστε πως πολλαπλασιάζεται η αγωνία.
Για το αν οι παίκτες είχαν άγχος για το αποτέλεσμα του τεστ:
Τουλάχιστον το 90% των παικτών ζήτησαν το τεστ. Υπήρχαν κάποιοι που καθόταν από πάνω περιμένοντας το αποτέλεσμα. Όλοι είχαν ένα μικρό άγχος. Άλλος το εξέφρασε κάνοντας πλάκα, άλλος πιο μαζεμένος.
Για τα τεστ που έγιναν:
Τα τεστ μας τα έστειλε ο κ. Καρυπίδης. Μας τα έστειλε και κάναμε τα τεστ αυτής της εταιρίας.
Για το αν οι παίκτες επέστρεψαν σε καλή κατάσταση:
Τους είχε δοθεί πρόγραμμα το οποίο το άλλαζε ο κ. Βαρδάκης. Από εκεί και πέρα έγιναν και σωματομετρικές μετρήσεις, και ξεκίνησε και ένας σωματικός έλεγχο. Δύο μήνες είχαν το πρόγραμμα τους, είχαν και την δυνατότητα να πάνε για τρέξιμο στο Ρύσιο. Προσωπικά τους είδα σε καλή κατάσταση και μοιάζουν με… θηρία στο κλουβί για την επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση
Για το αν οι παίκτες περιμένουν και πάλι να μπουν σε αγωνιστικό ρυθμό:
Η ζωή των παικτών είναι να παίζουν μπάλα. Υπάρχει ανυπομονησία, υπάρχει θέληση. Όλοι θέλουν να παίξουν.
Για τη συνέχεια:
Είχαμε μία τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς. Τους θέσαμε κάποια ερωτήματα, όπως τι γίνεται με τα μασάζ, τι γίνεται αν βρεθεί θετικό κρούσμα, πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί προπόνηση. Νομίζω ότι το επόμενο στάδιο θα απαντηθεί στις 18 του μηνός.
Για την λειτουργία του ιατρικού τμήματος της ομάδας:
Η ομάδα έχει συνεργασία με την Βιοκλινική. Ότι πρόβλημα υπήρχε πηγαίναμε κατευθείαν εκεί. Μόλις χρειαζόταν πηγαίναμε στο φυσικοθεραπευτήριο του κ. Τελλίδη. Είχαμε συνολικά κάποιους τραυματισμούς, το οποίο ποσοστό είναι μικρό. Είναι πολύ θετικό ότι δεν είχαμε καμία υποτροπή, ενώ όλοι οι παίκτες επέστρεψαν νωρίτερα του αναμενόμενου.
Για το αύριο μετά το τέλος της καραντίνας:
Δεν ξέρουμε πως θα πάμε στο αύριο. Τα βασικά τα ξέρουμε, επειδή όμως αυτή η κατάσταση είναι αόρατη πηγαίνουμε στο άγνωστο. Μιλώντας για την ομάδα, επειδή όλοι φέρονται πάρα πολύ ώριμα, προσέχουν και την ζωή τους, αλλά και τους συμπαίκτες τους. Θα πάμε βήμα-βήμα.
Για τον πότε περιμένουμε κόσμο στα γήπεδα:
Για το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο να επιτραπεί η είσοδος του κόσμου. Θα πάμε χωρίς κόσμο μέχρι το Φθινόπωρο και αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη.
Για το αν οι παίκτες περιμένουν και πάλι να μπουν σε αγωνιστικό ρυθμό:
Η ζωή των παικτών είναι να παίζουν μπάλα. Υπάρχει ανυπομονησία, υπάρχει θέληση. Όλοι θέλουν να παίξουν.