Ο Λουκάς Καραδήμος τόνισε στη ζωντανή συζήτηση με τον Κωστή Μπότσαρη ότι ο Αμπέλ Φερέιρα δεν είχε τον χρόνο που χρειαζόταν για να δείξει πράγματα με τον ΠΑΟΚ.
Ο παλαίμαχος του Δικέφαλου του Βορρά μεταξύ άλλων και νυν προπονητής της Καλλιθέας, μίλησε στο Instagram Live του Novasports.gr.
Αναλυτικά:
Για το πώς περνά την περίοδο της πανδημίας: «Είμαστε κλεισμένοι σπίτι, πειθαρχούμε και περιμένουμε να περάσει. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε δείξει στα δύσκολα ότι κάνουμε το κάτι παραπάνω, πειθαρχήσαμε αρκετά καλά».
Για το αν του έλειψε το ποδόσφαιρο: «Λόγω της δουλειάς βλέπουμε κάποιες αναλύσεις, επικοινωνούμε, αλλά σίγουρα μας έχει λείψει το γήπεδο. Είναι ψυχοθεραπεία, θα είναι διαφορετικό να ξαναρχίσει το ποδόσφαιρο, θα αλλάξει η ψυχολογία μας».
Για το πώς είναι η κατάσταση για τους παίκτες: «Είναι λίγο πρωτόγνωρο, η δουλειά του παίκτη είναι στο γήπεδο. Μέσα στο σπίτι να κάνεις οτιδήποτε είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ο αγωνιστικός χώρος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Και ψυχολογικά είναι πολύ δύσκολο».
Για το διάστημα προετοιμασίας που χρειάζονται για την επιστροφή: «Στο υψηλό επίπεδο, επειδή σταμάτησαν με φορτωμένο πρόγραμμα και με τη συντήρηση που κάνουν στο σπίτι, 2-3 εβδομάδες θα είναι ένα καλό διάστημα».
Για το αν πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα οι αγώνες: «Είναι πάρα πολλοί παράμετροι, πάνω απ’ όλα η υγεία, πρέπει να μιλήσουν και οι ποδοσφαιριστές. Ακούω για προπονήσεις πέντε – πέντε ή έξι – έξι, χωρίς οι παίκτες να κάνουν μπάνιο, είναι πολλά τα προβλήματα γιατί υπάρχει άμεση επαφή. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σύντομα, μακάρι να λειτουργήσει αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος με αυτά που ακούμε. Ίσως πειραματικά στην αρχή, να δούμε πώς θα πάνε και οι πρώτες χώρες που θα ξεκινήσουν. Στις προπονήσεις εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα. Βέβαια υπάρχει και το οικονομικό θέμα αλλά πάνω απ’ όλα είναι η υγεία. Όσο πας πιο κάτω βέβαια είναι και πιο δύσκολα τα πράγματα οικονομικά, στη Β’ και τη Γ’ Εθνική το μέλλον είναι αβέβαιο».
Για την προπονητική δουλειά του και αν ήταν καλύτερα ως ποδοσφαιριστής: «Είμαι προπονητής στην αγαπημένη μου Καλλιθέα. Ήταν πιο καλά όταν έπαιζες, είναι τελείως διαφορετικό να είσαι προπονητής. Καμία σχέση. Πάνω – κάτω έχω την ίδια τρέλα, θέλω άμεση επαφή με τους παίκτες. Δεν έχω αλλάξει τον χαρακτήρα μου, πιστεύω ότι δεν είναι καλό να αλλοιώνεις την προσωπικότητά σου. Θέλω να δίνω χαρά στους παίκτες γιατί το έχουμε παρεξηγήσει λίγο, το ποδόσφαιρο είναι χαρά. Με μέτρο βέβαια, εκεί που πρέπει είμαστε σοβαροί, εκεί που πρέπει βγάζουμε το άγχος από τους ποδοσφαιριστές όπως το θέλαμε κι εμείς όταν παίζαμε».
Για το φετινό πρωτάθλημα: «Χρόνο με τον χρόνο θέλω να πιστεύω ότι βλέπουμε κάτι καλύτερο. Ήταν καλό το πρωτάθλημα και ανταγωνιστικό. Κάποιες ομάδες ανέβηκαν επίπεδο όπως ο ΟΦΗ που είχε πολύ καλή παρουσία και σιγά – σιγά έχει βάλει μία λογική, με προπονητή ένα νέο παιδί. Αυτά είναι ωραία, στήριξαν το πλάνο, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα που εγώ δεν το περίμενα., αλλά κάτι ήξεραν οι άνθρωποι παραπάνω. Να είμαι ειλικρινής, όταν ακούσαμε ότι ο Γιώργος Σίμος ανέλαβε, όλοι λέγαμε ότι ήταν η πρώτη του δουλειά σε πρώτη ομάδα, ήταν σε επίπεδο Κ20. Όμως οφείλουμε να του βγάλουμε το καπέλο γιατί ήταν πάρα πολύ καλός αλλά και στη διοίκηση που τον στήριξε. Είναι παράδειγμα για όλους».
Για το τι περίμενε να δει από τα πλέι – οφ: «Δεν περίμενα να δω πολλά, διαμορφώθηκε λίγο διαφορετικά η βαθμολογία και δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η απόσταση στην κορυφή έγινε μεγαλύτερη και δε θα ήταν αυτό που περιμέναμε αν ήταν κοντά οι ομάδες».
Για τη χρησιμότητα των πλέι – οφ: «Καλά είναι για τις ομάδες από οικονομικής πλευράς. Ο ποδοσφαιριστής θέλει αν έχει τελειώσει πρώτος να είναι πρώτος. Για τις ομάδες και τον κόσμο είναι κακλό όμως να γίνονται περισσότερα παιχνίδια».
Για τις διαφορές του περσινού με τον φετινό ΠΑΟΚ: «Έγιναν πολλά από το καλοκαίρι, έφυγε γρήγορα ο προπονητής και ήρθε νέος σε μία ομάδα πρωταθλήτρια. Είναι δύσκολο να βάλεις δικά σου πράγματα. Στην πορεία σκέφτηκε μήπως πρέπει να πάω στη δομημένη ομάδα με τα χαρακτηριστικά της πρωταθλήτριας. Ήταν δύσκολο το έργο του Φερέιρα. Δε θέλω να τον κρίνω αυστηρά μέσα σε οκτώ μήνες στην ουσία. Ίσως θα ήταν πιο έξυπνο από την πλευρά του να πατήσει στην περσινή ομάδα. Προσπάθησε να παίξει 4-4-2 αλλά πολλές φορές είδαμε ότι δεν μπορεί να το παίξει. Το κατάλαβε και αυτός και προσπάθησε κάτι άλλο για να πατήσει στην περινή χημεία. Θέλει τον χρόνο του, είχε και απουσίες βασικών που άργησαν να επιστρέψουν όπως ο Μαουρίσιο. Από ένα σημείο και μετά η ομάδα έχασε τη φλόγα και την αυτοπεποίθησή της, δεν πήρε κάποια αποτελέσματα που ήθελε, εκεί χάλασε λίγο το γλυκό».
Για τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ: «Επειδή ακούγονται πολλά για τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ και τη δεύτερη ομάδα που έχει σαρώσει τα πρωταθλήματα, πρεέπει να δούμε κάποια παιδιά από αυτή την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Το θέλει και ο κόσμος και όλοι, είναι μεγάλη επένδυση για τον ΠΑΟΚ. Σίγουρα δεν μπορούν να ανέβουν 5-6 και να παίξουν κατευθείαν, αλλά να δοθεί χρόνος σε 1-2 παιδιά που ξεχωρίζουν ώστε να πιστέψουμε παραπάνω σε αυτό που κάνουμε, γίνεται. Έχουμε δει πολλές φορές να παίρνουμε κάποιον ξένο, γιατί να μη στηρίξουμε ένα δικό μας παιδί με παρόμοια χαρακτηριστικά; Μπορείς ως ομάδα να το κάνεις»,
Για το πρωτάθλημα Β’ ομάδων και τους νεαρούς παίκτες: «Θα ήταν πολύ σημαντικό. Βοηθάει τις ομάδες, βλέπεις στην Αγγλία παίκτες που επιστρέφουν από τραυματισμό και παίζουν σε σοβαρά παιχνίδια με ένταση και ρυθμό. Είμαι υπέρ να γίνει αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Για να γίνεις ποδοσφαιριστής θέλει πειθαρχία, στομάχι και επιμονή. Τους κατηγορούμε ότι είναι εύκολο αυτό που κάνουν, αλλά σε ηλικία 18-19 κάνουν θυσίες που δεν κάνουν οι άλλοι και τους λείπουν πολλά πράγματα από αυτή την κρίσιμη ηλικία».
Για το αν θα άλλαζε κάτι στη δική του καριέρα: «Θα ήθελα περισσότερη αυτοπεποίθηση γιατί κάποιες στιγμές δεν είχα όση χρειαζόταν. Επίσης θα σταματούσα να κατηγορώ συνέχεια τους άλλους γύρω μου, πάντα μου έφταιγαν οι άλλοι αλλά πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάμε και μέσα μας να δούμε τι γίνεται».
Για τον «μύθο» του αριστεροπόδαρου: «Δεν ήμουν αριστεροπόδαρος αλλά δεξιοπόδαρος, όμως είναι αλήθεια ότι κάποια στιγμή το δούλευα το αριστερό καλύτερα και από το δεξί».
Για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ποδόσφαιρο: «Να είμαστε πιο χαλαροί, να το χαιρόμαστε περισσότερο, το χιούμορ δε βλάπτει. Καμιά φορά βλέπω συνεντεύξεις και είμαστε ”παγωμένοι”, να είμαστε πιο χαλαροί γιατί ο κόσμος το ευχαριστιέται περισσότερο».
Για τη …φαλάκρα του: «Από μικρός είμαι τυχερός γιατί δεν έχω μαλλιά και όσο μεγαλώνω φαίνομαι ίδιος. Αν προσέχω τα κιλά μου όλοι μου λένε ότι δεν αλλάζω καθόλου. Όταν άρχισα να χάνω τα μαλλιά μου πήγαινα στον κουρέα μου και του έλεγα ότι δεν τα βλέπω καλά. Μου έλεγε ότι αυτό το μαλλί δεν πέφτει με τίποτα και έτσι τον έβγαλα ”Πελέ της τρίχας”. Μετά από μερικά χρόνια πήγα και του είπα ”να τα χάλια μας”! Στα 19-20 που άρχισα να χάνω το μαλλί στην αρχή είχα πρόβλημα να πω την αλήθεια, αλλά όταν έγινε μόδα το ξύρισμα έγινα πρώτος μάγκας, ούτε σαμπουάν ούτε τίποτα!».