Δεκατέσσερις ημέρες καραντίνας χρειάστηκαν για να "ζήσει" ο Γιώργος Βασιλείου δύο χρόνια στον πάγκο της ΑΕΚ και στη θέση του προπονητή, μέσω του Football Manager 2020. 

Δεκατέσσερις ημέρες καραντίνας χρειάστηκαν για να “ζήσει” ο Γιώργος Βασιλείου δύο χρόνια στον πάγκο της ΑΕΚ και στη θέση του προπονητή, μέσω του Football Manager 2020. 

To #μένουμεσπίτι, εκτός των ωρών εργασίας, χρειάζεται εναλλακτικές επιλογές για να περάσει ευχάριστα ο χρόνος. Και από τη στιγμή που υπάρχει αρκετός χρόνος για όλους μας πλέον, αποφάσισα ένα μέρος του να το ξοδέψω για να γίνω προπονητής μέσω του δημοφιλεστέρου ενδεχομένως ηλεκτρονικού παιχνιδιού: το Football Manager 2020. 

Εκεί ξεχασμένο που το είχα αποφάσισα να το ενεργοποιήσω ξανά για να κοουτσάρω την ΑΕΚ και να νιώσω και εγώ (όπως όλοι μας άλλωστε) για λίγο προπονητής. 

Η… συμφωνία μου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη δεν άργησε να επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι συνομιλούσε με έναν άπειρο και νεαρό προπονητή. Ο Ίλια Ίβιτς με πρότεινε και ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ με αποδέχθηκε (Έτσι, γλύτωσε και η Ένωση από περιπέτειες τύπου Μιγκέλ Καρντόσο και το νερό μπήκε στο αυλάκι από νωρίς). 

Με ικανοποιητικό μπάτζετ την πρώτη χρονιά, αλλά λίγες μεταγραφές, φρόντισα να ενισχύσω την ομάδα με ταλαντούχους νέους παίκτες και κάποιους δανεικούς για να εμπλουτίσω το ήδη αξιόλογο ρόστερ της ομάδας μου. (Παρακάτω θα δείτε συνολικά μεταγραφές, πωλήσεις και ισοζύγιο). 

Οι στόχοι για την πρώτη χρονιά ήταν υψηλοί. Στον πάγκο της ΑΕΚ… καθόμουν άλλωστε, οπότε όφειλα να την οδηγήσω στους ομίλους του Europa League, το τέλος του πρωταθλήματος να με βρει στην πρώτη τριάδα και να κατακτήσω το Κύπελλο Ελλάδας για να ικανοποιήσω την διοίκηση της Ένωσης. 

Η Ευρώπη ολοκληρώθηκε με τον αποκλεισμό στην φάση των “16” από τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού, Άιντραχτ Φρανκφούρτης. 

Στο πρωτάθλημα, η κανονική διάρκεια βρήκε την ΑΕΚ στην 3η θέση με 54 βαθμούς, πέντε μακριά από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ενώ στα play off δεν άλλαξαν και πολλά. Πρωταθλητές οι “ερυθρόλευκοι”, δεύτερος ο ΠΑΟΚ και τρίτη η Ένωση. 

Η πρώτη χρονιά όμως στον πάγκο της Ένωσης ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τίτλου. Με τετράδα και ζευγάρια, όπως και τα φετινά στη διοργάνωση. ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και ΑΕΚ-Άρης. Τελικός με τον ΠΑΟΚ στο Πανθεσαλλικό, όπου η ομάδα μου κέρδισε τον τίτλο επικρατώντας με 2-1.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ πανηγύρισαν δεόντως τον τίτλο, η διοίκηση εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων, αλλά και της διαχείρισης της ομάδας και η κοινή πορεία μας συνεχίστηκε και τη σεζόν 2020-21. 

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην πρώτη χρονιά στην “Αγία Σοφία” ήταν ο σημαντικότερος στόχος και η αλήθεια είναι πως η ομάδα σ’ αυτόν επικεντρώθηκε από την προετοιμασία κιόλας. 

Παραμέρισα κάπως την ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου, που τον βρήκε να αποκλείεται στην φάση των ομίλων, όπου αν αγωνίζονταν σε όλα τα ματς οι βασικοί παίκτες θα είχε διαφορετική κατάληξη και πιθανότατα πρόκριση, καθώς αυτή χάθηκε στην ισοβαθμία με την Μπασακσεχίρ στην δεύτερη θέση. 

Το βάρος έπεσε στο πρωτάθλημα, το είχα μεταφέρει και στις κουβέντες που είχα με τους παίκτες πριν και κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-21. Οι περισσότεροι το πίστευαν και γι’ αυτό πάλεψαν κυριολεκτικά μέχρι το τέλος. 

Η ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας μας βρήκε στη δεύτερη θέση με 54 βαθμούς, τέσσερις πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και έτσι όλα κρίθηκαν στα play off, όπου μπήκαμε με αρκετά σημαντικό μειονέκτημα.

Βαθμολογικές απώλειες υπήρξαν και για τους δύο διεκδικητές, όμως το ότι η Ένωση κέρδισε εντός έδρας 3-2 τον ΠΑΟΚ και πήρε ισοπαλία 0-0 στην Τούμπα, τις έδωσαν τη δυνατότητα να καλύψει το -4 και να είναι ισόβαθμη στην κορυφή, αλλά με πλεονέκτημα. 

Έτσι όλα κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική, με την ΑΕΚ να παίζει εκτός έδρας με τον τρίτο Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ΑΕΚ χρειαζόταν μόνο νίκη για να στεφθεί πρωταθλήτρια και αυτό έκανε, επικρατώντας 2-0 του “τριφυλλιού” (με τον Μπάρκα να αποκρούει πέναλτι του Χατζηγιοβάννη στο 0-1), την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ έμενε στο 1-1 με τον ΠΑΣ στην Τούμπα. Πρώτη χρονιά στην “Αγιά Σοφιά” και πρωτάθλημα για την ΑΕΚ του Gio Vas. 

Η χρονιά όμως δεν τελείωσε εκεί για την ΑΕΚ καθώς υπήρχε και ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Στα ημιτελικά είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Αστέρα Τρίπολης, ενώ οι “ασπρόμαυροι” του ΟΦΗ.

Το μήνυμα της διοίκησης πριν την διεξαγωγή του τελικού ανέφερε: “Η διοίκηση θα ήθελε να σε συγχαρεί για το βραβείο του προπονητή της χρονιάς της Ελληνικής Super League, ου θεωρεί ότι αποτυπώνει τις καλές εμφανίσεις της ομάδας υπό την καθοδήγησή σας. Συνοψίζοντας, η διοίκηση πιστεύει ότι έχει κάνει μια σπίστευτη δουλειά και προσφέρετε το χαμόγελο στα πρόσωπα κάθε φιλάθλου. Μακάρι να κρατήσει για πολύ”. 

Ο τελικός Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ διεξήχθει στο Ολυμπιακό Στάδιο, με την ομάδα μου να φτάνει σε έναν ακόμα τίτλο, κερδίζοντας 1-0 τον ΠΑΟΚ χάρη σε γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα. 

Μια ονειρική χρονιά για την ΑΕΚ, με διοίκηση, φιλάθλους και παίκτες της ομάδας να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Νταμπλ για την Ένωση στην πρώτη της χρονιά στην “Αγιά Σοφία”. Και η περιπέτεια του Gio Vas στον πάγκο της ΑΕΚ συνεχίζεται, όπως και η καραντίνα και το #μένουμεσπίτι.
 

Υπομονή λοιπόν. Μέχρι να… απελευθερωθούμε, τι θα λέγατε να δοκιμάσετε και εσείς την τύχη σας στον πάγκο της Ένωσης μέσω του Football Manager 2020; 

*** Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλη τη μεταγραφική μου δράση. Πωλήσεις και αγορές παικτών, αλλά και ποσά που δαπανήθηκαν και μπήκαν στα ταμεία της ΑΕΚ, όπως και οι περίοδοι που αποκτήθηκαν ή παραχωρήθηκαν οι παίκτες. Ίσως σας βοηθήσει στη δική σας προπονητική απόπειρα κάτι απ’ όλα αυτά. 

Μεταγραφές: 
Χόρχε Σάντσες από Κλαμπ Αμέρικα: 3.3 εκατ. ευρώ (2021-22)
Ζοάο Πέδρο Σακραμέντο (18 ετών) από Μπαϊα: 3 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2021)
Άλεξ Γκαγιάρ από Χιρόνα: 1.3 εκατ. ευρώ (2021-22)
Τσίκο (21 ετών) από Σπόρτ Ρεσίφε: 1 εκατ. ευρώ (2020-21)
Ντιόγκο Βίτορ (23 ετών) από Σάντος: 300 χιλ. ευρώ (2020-21) 
Άλισον Αουγκούστο (21 ετών) από Βόλο: 95 χιλ. ευρώ
Ριτσαρντ Μακουτουνγκού (19 ετών) από ΠΣΖ: 45 χιλ. ευρώ (2020-21)
Αντριέν Μποντζιοβάνι (18 ετών) από Μονακό: 1.3 εκατ. ευρώ (2020-21)
Άντερσον Εμάνουελ από Σεβίλλη: 625 χιλ. ευρώ (2020-21)
Μαουρίτσιο Λέμος από Ουέσκα: 800 χιλ. ευρώ (2020-21)
Νικόλας Σιαπακάσε (21 ετών) από Ατλέτικο Μ.: 550 χιλ. ευρώ (2020-21)
Τσιντότζι Αβαζιέμ: Ελεύθερος από Πόρτο (2020-21)
Βαλόν Μπεράμι (35 ετών): Ελεύθερος από Τζένοα (2020-21)
Ρότζερ Τάμπα Πίντα: Ελεύθερος από Απόλλων Λεμεσού (2019-20)
Νικόλας: Ελεύθερος από Σάντος (2019-20)
Γιουσούφ Κοϊτά: Ελεύθερος από Χιρόνα (2021-22)
Αλέ Σάντος: Δανεικός από Σάντος (2019-20).

Σύνολο αγορών: 11.015.000 ευρώ

Πωλήσεις:
Μάρκο Λιβάια σε Σενζέν (Κίνα): 6.75 εκατ. ευρώ (καλοκαίρι 2020)
Αντρέ Σιμόες σε Αλ Ιτιχάντ (Σαουδ. Αραβ.): 5.25 εκατ. ευρώ (καλοκαίρι 2020)
Μάριος Οικονόμου σε Άλ Ουάχντα (ΗΑΕ): 4.5 εκατ. ευρώ (Μάρτιος του 2021)
Πέτρος Μάνταλος σε Σανγκάι Σενχούα (Κίνα): 3.8 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος του 2020)
Νίκλας Χουλτ σε Αλ Γκαράφα: 1.7 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2019)
Έλντερ Λόπες σε Αλ Αραμπί (Κατάρ): 1.2 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2021)
Παναγιώτη Τσιντώτα σε Εσπανιόλ: 925 χιλ. ευρώ (Ιανουάριος του 2021)
Μίλος Ντέλετιτς σε Τσουκαρίτσκι: 500 χιλ. ευρώ (καλοκαίρι του 2020)
Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι σε Αλ Σαντ: 250 χιλ. ευρώ (Δεκέμβριος 2019)
Νταβίντ Σιμάο σε Κλαμπ Μπριζ: 235 χιλ. ευρώ (καλοκαίρι του 2020)

Σύνολο πωλήσεων: 25.110.000 ευρώ

Μεταγραφικό πλεόνασμα: 14.095.000 ευρώ