Ο Άρης παρότι είχε την τέταρτη καλύτερη επίθεση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, είχε μονοψήφιο αριθμό παικτών που κατάφεραν να βρούνε δίχτυα - Ποια η βοήθεια των αμυντικών στο σκοράρισμα

Ο Άρης διακρίθηκε για το επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιξε στα περισσότερα παιχνίδια, στη διάρκεια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της Super League 1 την τρέχουσα σεζόν. Δεν έφτασε τυχαία να έχει την τέταρτη καλύτερη επίθεση με 38 γκολ, περισσότερα από τον ΟΦΗ και τον Παναθηναϊκό που τερμάτισαν πιο πάνω στον πίνακα και λιγότερα μόνο από τους τρεις πρωτοπόρους, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κατά σειρά.

Ενώ οι “κίτρινοι” ήταν παραγωγικοί, αν μείνει κανείς στο νούμερο των τερμάτων που σημείωσαν στις 26 αγωνιστικές, δεν είχαν πολλούς σκόρερς. Για την ακρίβεια, είχαν λίγους, μόνον εννιά. Αυτοί που σκόραραν ήταν οι Γκάμα (8), Ιντέγε (7), Ντιγκινί (5), Λάρσον (4), Βέλεθ (4), Φετφατζίδης (3), Σάσα (3), Ροζ (3) και Ματίγια (1). Ο Άρης ανήκει στις ομάδες που είχαν τους λιγότερους σκόρερς στη διάρκεια της κανονικής περιόδου εκτός του Πανιωνίου, που είχε μόλις επτά. Οι άλλες δύο ομάδες που συνοδεύουν τους “κίτρινους” στην προτελευταία θέση της σχετικής λίστας και είχαν επίσης μικρή διασπορά στα γκολ είναι ο ΟΦΗ και η Ξάνθη.

Μάλιστα, αν παρατηρήσει κανείς τους σκόρερς του Άρη, θα διαπιστώσει ότι οι τέσσερις από τους εννιά ήταν αμυντικοί, όπως ο Βέλεθ και ο Ροζ, ή αμυντικογενείς παίκτες, όπως ο Σάσα και ο Ματίγια. Αντιθέτως, οι “κίτρινοι” δεν πήραν γκολ από αρκετούς από τους επιθετικογενείς παίκτες που διαθέτουν, όπως ο Μαρτίνες, ο Μαντσίνι, ο Τόνσο και ο Ντουρμισάι. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ή κάποιοι από τους τέσσερις τελευταίους βοηθούσαν στο σκοράρισμα, η παραγωγή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και ίσως καλύτερη η βαθμολογική συγκομιδή. 

Ο Άρης δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά και σε έναν ακόμη τομέα. Στην αναλογία γκολ/τελικές προσπάθειες. Ενώ έφτασε στις 289 τελικές, πιάνοντας την πέμπτη θέση στη σχετική λίστα, με τους ΟΦΗ (290), ΑΕΚ (310), ΠΑΟΚ (311) και Ολυμπιακό (355) να είναι πιο πάνω, είχε μόλις 38 γκολ. Τουτέστιν, η αναλογία είναι 0,1315 τέρματα, νούμερο χαμηλό σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα. Στη σχετική λίστα ο Άρης είναι στην έβδομη θέση, με τον ΠΑΟΚ πρώτο με αναλογία 0,1608. 

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι τα 5 από τα 38 γκολ οι “κίτρινοι” τα σημείωσαν με εύστοχα χτυπήματα πέναλτι, εκ των οποίων τα 4 ο Γκάμα και το 1 ο Ιντέγε, ενώ 1 χαμένο πέναλτι είχε ο Ντιγκινί. Δηλαδή, ο Άρης πήρε συνολικά 6 πέναλτι, νούμερο χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για μια ομάδα που έπαιξε στα περισσότερα ματς κυριαρχικό ποδόσφαιρο, με σαφή διάθεση να φτάσει με την μπάλα μέχρι μέσα στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου για να εκδηλώσει τελική προσπάθεια.

Αν τα πλέι οφ ξεκινούσαν τώρα, το ιδανικό για τον Μίκαελ Ένινγκ θα ήταν η διασπορά των γκολ να μεγαλώσει, να προστεθούν δηλαδή κι άλλοι σκόρερς στη λίστα, κι από την άλλη να γίνει η ομάδα του πιο αποτελεσματική σε ό,τι αφορά στην αναλογία γκολ/τελικές προσπάθειες. Ειδικά απέναντι στους συγκεκριμένους αντιπάλους, τους πέντε πρώτους στον πίνακα, και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα ώστε οι “κίτρινοι” να έχουν καλύτερη τύχη και να διεκδικήσουν μια όσο το δυνατόν ψηλότερη θέση στην τελική κατάταξη.