Ελάχιστοι προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού αγαπήθηκαν τόσο όσο ο Ούγγρος τεχνικός.

Ελάχιστοι προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού αγαπήθηκαν τόσο όσο ο Μάρτον Μπούκοβι. 
Ο Ούγγρος τεχνικός άλλαξε το status των ερυθρολεύκων και τους έβαλε σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας, έστω κι αν αυτό δεν άρεσε στην τότε διοίκηση. 

Ποιος ήταν ο Μπούκοβι

Ο Μάρτον Μπούκοβι γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1903, στη Βουδαπέστη. Έπαιξε ποδόσφαιρο, ως αμυντικός, στη Φερεντσβάρος αλλά κι εκτός Ουγγαρίας, συγκεκριμένα στη γαλλική Σετ.
Επίσης ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας. 
Όταν πήρε την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε αμέσως με την προπονητική. 
Το 1935 ανέλαβε την Γκραντάνσκι Ζάγκρεμπ, με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας και δύο πρωταθλήματα Κροατίας. 
Στην ίδια ομάδα, αλλά… μεταλλαγμένη πια, συνέχισε την καριέρα του και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Η Γκραντάνσκι είχε ενωθεί με άλλες δύο και μέσα από την ένωση αυτή προέκυψε η σημερινή Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το 1947 επιστρέφει στην πατρίδα του, και συγκεκριμένα στην ΜΤΚ Βουδαπέστης με την οποία κατακτά και πάλι τίτλους και πιο συγκεκριμένα τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ουγγαρίας. 
Ήταν ο προπονητής που επινόησε το 4-2-4, που υιοθέτησαν κι άλλοι προπονητές όπως ο Σέμπες στην Εθνική Ουγγαρίας αλλά και ο Μπέλα Γκούτμαν (πέρασε και από τον πάγκο του Παναθηναϊκού) στη Βραζιλία και στη Σάο Πάουλο. 
 

Η άφιξη στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός ήταν μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος για 6 χρόνια, είχε κατακτήσει μόλις 3 Κύπελλα Ελλάδας, όμως του πρωτάθλημα ήταν αυτό που… έκαιγε. 
Ήταν σε τέτοια ένταση και κακή κατάσταση η ομάδα του Πειραιά που μέσα σε πέντε χρόνια είχε αλλάξει πέντε προπονητές. 
Την εποχή εκείνη η μεταγραφή από το εξωτερικό δεν ήταν όσο εύκολη είναι τώρα. 
Έτσι στις 5 Ιανουαρίου του 1965 η διοίκηση του Ολυμπιακού με επίσημη επιστολή υπέβαλε στον πρέσβη της Ουγγαρίας υπόμνημα για την πρόσληψη του Νάντορ Χιντεγκούτι. 
Οι Ούγγροι δεν ήθελαν να… εξάγουν ένα τόσο δυνατό τους όνομα και αντιπρότειναν τον Γκρόσιτς. Ο Ολυμπιακός όμως απάντησε αρνητικά και η αγορά της Ουγγαρίας δείχνει να κλείνει. 
Όμως οι επαφές ενός Έλληνα φίλου του Ολυμπιακού και σημοσιογράφου στην Ουγγαρία με τον προπονητή της Ουγγαρίας Σέμπες, ανοίγει τον δρόμο για τον Μπούκοβι που φαινόταν να είναι μία απίθανη περίπτωση και με πολύ δυνατό όνομα.  
Η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια δεν βίωνε και τις καλύτερές της μέρες κι εξαιτίας της γραφειοκρατίας ο Μπούκοβι συμφωνεί να έρθει στον Ολυμπιακό Μέσα Γενάρη, αλλά τελικά καταφέρνει να έρθει στις 2 Ιουλίου 1965.
Ο ερχομός του έχει ξεσηκώσει τον κόσμο που στο πρόσωπό του βλέπει έναν… Μεσσία και σαν τέτοιο τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο. 

Ο Μπούκοβι από τα πρώτα παιχνίδια έχει βάλει την υπογραφή του στον νέο Ολυμπιακό, στον Ολυμπιακό που θα επέστρεφε στους τίτλους. 
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήρθε δύσκολα αλλά αυτό δεν ένοιαζε κανέναν. Ήθελαν όλοι να επιστρέψουν οι ερυθρόλευκοι στην κορυφή του Ελληνικού ποδοσφαίρου. 
Για να γίνει αυτό ο Ολυμπιακός την προτελευταία αγωνιστική ήθελε τη νίκη στην έδρα των Τρικάλων και για να βοηθήσει ο κόσμος σ’ αυτό, πραγματοποιείται μία από τις μεγαλύτερες εκδρομές φιλάθλων που έχουν γίνει στην χώρα. Περισσότεροι από 20.000 φίλοι του Ολυμπιακού ταξιδεύουν στην Θεσσαλία, κοιμούνται σε αυτοκίνητα, στα χωράφια και στους γύρω χώρους του γηπέδου. Ο Μπούκοβι μένει με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τι γίνεται και με σφιγμένες γροθιές είπε στους παίκτες του “κερδίστε για όλους αυτούς”. 
Η νίκη ήρθε με το εντυπωσιακό 5-0 και μαζί της η κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από έξι “πέτρινα¨ χρόνια. “Κερασάκι στην τούρτα” η νίκη την τελευταία αγωνιστική επί του Απόλλωνα με 3-0, ήταν 18 Ιουνίου 1966. 
Ο κόσμος παραληρεί και ο Μπούκοβι βρίσκεται να μοιάζει με τον Θεό στα μάτια κάθε Ολυμπιακού. 
 

Του Μπούκοβι την ομαδάρα…

Η…Θεοποίηση του Μπούκοβι έρχεται στην δεύτερη του χρονιά στον πάγκο του Ολυμπιακού. 
Οι Πρωταθλητές μπαίνουν με… μανία στο πρωτάθλημα και κάνουν 11 σερί νίκες και 12 σερί ματς χωρίς ήττα. 
Μέσα στην ίδια σεζόν επικρατεί δύο φορές του Παναθηναϊκού με 0-1 και 4-1 ΣΤΟ Καραϊσκάκης. 
Ο Ολυμπιακός παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα είναι το επισφράγισμα αυτής της παρουσίας της ομάδας του Μπούκοβι στο χορτάρι. 
Ο Ολυμπιακός κάνει το 2/2 κατακτά ένα ακόμα πρωτάθλημα και… «του Μπούκοβι την ομαδάρα, την λένε Ολυμπιακάρα…» θα γράψει εκείνη την εποχή ο Βαγγέλης Περπινιάδης, και θα τραγουδηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες φίλους των ερυθρολεύκων.

Έκανε τον Ολυμπιακό Ευρωπαϊκή ομάδα… 

Ο Μπούκοβι έκανε πρωτοφανείς για εκείνη την εποχή ενέργειες, για παράδειγμα μετέτρεψε τα αποδυτήρια σε “άβατο” για τους παράγοντες, κάτι που ενόχλησε πολύ.
Συνεργεία μπήκαν και ανακαίνισαν τα αποδυτήρια τα οποία ήταν πάντα καθαρά και υγιεινά. Οι παίκτες είχαν πάντα καθαρές στολές, κάλτσες, αλλά και μπουρνούζια. Ο Ούγγρος μοίραζε τα πριμ και με τον βοηθό του Λάντος έκαναν το βράδυ εφόδους στα σπίτια των παικτών, αποκλείοντας από την αποστολή τούς ξενύχτηδες. Ο Ολυμπιακός προσέλαβε για πρώτη φορά φυσικοθεραπευτή και μασέρ, ενώ οι προπονήσεις γίνονταν στο γήπεδο του Άρη Βούλας. Παρότι αρχικά ήθελε να είναι κλειστές οι προπονήσεις, τελικά επέτρεψε σε μερικές την παρουσία του κόσμου, που έφταναν και τις 5.000. Και παρά την αυστηρότητα, ήταν και φίλος με τους παίκτες, τους δάνειζε χρήματα και δεν τα έπαιρνε πίσω.
Το τέλος και η υπόσχεση… 
Η τρίτη του σεζόν όμως ήταν κάτι το εντελώς αντίθετο. Όλα πήγαν πολύ στραβά. Η διοίκηση είχε έτσι κι αλλιώς την διάθεση να… χαλάσει κι άλλο τις καλές σχέσεις, να “καπελώσει” τον προπονητή και γενικά να γίνει εκείνη η πρωταγωνίστρια και όχι οι παίκτες και ο προπονητής. 
Ο Μπούκοβι βλέπει πως τίποτα δεν πάει όπως εκείνος επιθυμεί και η τότε διοίκηση αγνοεί τις υποδείξεις του. Το κλίμα στην ομάδα έχει πλέον χαλάσει και το αίσθημα της οικογένειες έχει πια χαθεί. 
Ο Μπούκοβι αναγκάζεται να δηλώσει παραίτηση και ύστερα και από ωμή παρέμβαση της Χούντας αλλάζει και η διοίκηση του Ολυμπιακού υπό τον φόβο… εμφυλίου.
Ο Μάρτον Μπούκοβι φεύγοντας από την Ελλάδα δηλώνει, πως στην χώρα μας έζησε τα καλύτερα χρόνια της ζωή του, πως τα όσα βίωσε με τον Ολυμπιακό δεν τα έχει βιώσει σε άλλη ομάδα και ότι πλέον δεν θα προπονήσει κανέναν άλλο σύλλογο. 
Ο Ούγγρος τεχνικός κράτησε την υπόσχεσή του, δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με το ποδόσφαιρο και πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 1985, σε ηλικία 81 ετών.

Το τραγούδι για τον Μάρτον Μπούκοβι: 

“ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΒΙ Η ΟΜΑΔΑΡΑ”

Βαλκανιονίκη Ολυμπιακέ
πρωταθλητή Ελλάδος, δεν λυγάς ποτέ
κύπελλο Ελλάδος χρόνια το κρατάς
και μέσα στην Ευρώπη ξέρεις και νικάς
Του Μπούκοβι την ομαδάρα
την λένε Ολυμπιακάρα
την λένε Ολυμπιακάρα
του Μπούκοβι την ομαδάρα
Φανέλα δοξασμένη, μόνο εσύ φοράς
στο γήπεδο σαν μπαίνεις, τον πανικό σκορπάς
γι’ αυτό οι φίλαθλοί σου τόσο σ’ αγαπούν
και όπου και να παίζεις, σε ακολουθούν.