Ο Ολυμπιακός έκανε ένα ακροβατικό πάνω στην γκέλα στο Περιστέρι και κατάφερε να προσγειωθεί ακέραιος στην κορυφή της βαθμολογίας χάρη στο buzzer beater του Αχμέντ Χασάν. Ο Αιγύπτιος επιθετικός πέρασε στο ματς στη θέση του Γιώργου Μασούρα και με το “καλημέρα” έγινε αισθητός στην αντίπαλη άμυνα. Ο 28χρονος φορ δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του φέτος και αυτό είναι εμφανές στα τρεξίματα του, αλλά και στην επαφή του με την μπάλα.
Όμως τη δουλειά του την ξέρει καλά και το απέδειξε στην εκπνοή του ματς με την κεφαλιά στα δίκτυα του Μέγιερι. Ο Μαρτίνς τη μυρίζει καλά την αγορά των επιθετικών και το απέδειξε με την επιλογή του Ελ Αραμπί ως βασικής του επιλογής. Από τη στιγμή που δεν πήρε αυτό που ήθελε από τον Γκερέρο ως δεύτερη επιλογή, επέλεξε τον Αιγύπτιο, ο οποίος είναι ό,τι πιο κοντινό και συμφέρον κυκλοφορεί στον Ελ Αραμπί. Αν καποιοι θέλουν να βαφτίσουν “χασογκόλη” έναν ποδοσφαιριστή που πέρυσι πέτυχε 15 γκολ σε 32 ματς σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, θα τους στεναχωρήσει η επιστήμη των μαθηματικών, αλλά τα κουκιά δεν βγαίνουν. Όσο για την απόφαση του Μαρτίνς να αντικαταστήσει τον Ελ Αραμπί μετά την κόκκινη του Ομάρ, ήταν η πιο σωστή επιλογή. Βρισκόμασταν στο 77ο λεπτό. Δεν μπορούσε να κατεδαφίσει τη μεσαία γραμμή αφαιρώντας κάποιον εκ των Γκιλιέρμε ή Μπουχαλάκη, καθώς ο Ατρόμητος θα μπορούσε να ψάξει το γκολ της νίκης στην κόντρα και φυσικά δεν μπροούσε να αποδυναμώσει τους δημιουργούς του στο ματς και εκτελεστές των πολύτιμων στατικών φάσεων, αποσύροντας Βαλμπουενά ή Φορτούνη. Οπότε ο κλήρος της “θυσίας” έπεφτε στην επιθετική γραμμή και στον παίκτη που είχε φθαρεί περισσότερο στο ματς, τον Ελ Αραμπί δηλαδή. Απλή ποδοσφαιρική λογική λέγεται.
Τα είπαμε για τον “χασογκόλη”, για τον “ξοφλημένο” έχουμε ξαναμιλήσει πολλές φορές φέτος. Ο Ματιέ Βαλμπουενά δίνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο κάθε γηπέδου, δοκιμάζει τις μυϊκές του ίνες με οριακά σπριντ, βάζει τα πόδια του στη φωτιά των μονομαχιών και δεν δικαιολογεί την έλλειψη προσπάθειας μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Είναι ευλογία για τα αποδυτήρια και την αγωνιστική λειτουργία της ομάδας το “μικρό ποδήλατο” (le petit velo τον λένε οι Γάλλοι), που δεν σταματάει να καταπίνει με ποιότητα και ουσία τα χιλιόμετρα.
Με τέτοιους “ξοφλημένους” και “χασογκόληδες” δεν έχασε ποτέ κανείς. Βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
ΥΓ. Μεγάλο κρίμα ένας ακόμα σοβαρός τραυματισμός για τον Χιλάλ Σουντανί για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος μόνο θετική αύρα μετέφερε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, βοήθησε πάρα πολύ στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ δούλεψε υποδειγματικά για να γυρίσει το κλίμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μαρτίνς. Η υπομονή, η επιμονή και η ψυχραιμία θα του χρειαστούν.