Όταν μια ομάδα σε 15, έως τώρα, παιχνίδια πρωταθλήματος έχει προηγηθεί σε εννέα από αυτά και μόλις σε δύο κατάφερε να κρατήσει τους βαθμούς της νίκης τότε όντως καλείται κάποιος ή κάποιοι ποδοσφαιρικοί «εμπειρογνώμονες» να πουν την άποψή τους.
Ακόμα και να προτείνουν, αν θέλετε, κάποιου είδους.. «βασκανίας» εφόσον η κατάσταση δείχνει να ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του φυσιολογικού!
Ο φετινός ΟΦΗ με μόλις δύο νίκες σε έναν γύρο πρωταθλήματος, δεν προβληματίζει τόσο με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του – έχοντας είναι αλήθεια μεταπτώσεις στην εν γένει απόδοσή του – όσο φαντάζει «στοιχειωμένος» από τον τρόπο με τον οποίο χάνει βαθμούς εκεί όπου του γεννιέται η αίσθηση της επιτυχίας, αλλά…
Μέχρι τώρα η ομάδα του Ηρακλείου έχει καταφέρει αν πάρει προβάδισμα στο σκορ σε εννέα ματς πρωταθλήματος όμως μόνον σε δύο από αυτά, κατάφερε να κρατήσει τους βαθμούς της νίκης. Και που αυτά; Με τον Ολυμπιακό (1-0) και τον Παναθηναϊκό (3-1)!
Στη Νέα Σμύρνη προηγήθηκε δύο φορές κι έμεινε ισόπαλος 2-2 με τον Πανιώνιο.
Την 3η αγωνιστική, με τον ΠΑΟΚ στο «γεντί κουλέ» προηγήθηκε στα μισά του πρώτου ημιχρόνου αλλά στο υπόλοιπο μισό δέχθηκε δύο γκολ (!)
Λίγες βδομάδες αργότερα προηγήθηκε στο 62ο λεπτό στη Λαμία, αλλά δέχθηκε γκολ στο 80’ κι έμεινε στο 1-1 με την ομάδα της Φθιώτιδας.
Στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής η ομάδα του Ηρακλείου το… «τερμάτισε» αφού απέναντι στον Άρη άνοιξε το σκορ στο 75’ όμως βίωσε την απόλυτη απογοήτευση στο 94ο και 95ο λεπτό όταν δέχθηκε δύο γκολ.
Την επόμενη αγωνιστική πάλι δέχθηκε γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο στα Γιάννινα όπου είχε σημειώσει γκολ με τον Ποτουρίδη στο 55ο λεπτό.
Στην Τρίπολη για την 14η αγωνιστική η ομάδα του Ηρακλείου τέλειωσε προηγούμενη το πρώτο ημίχρονο αλλά έφυγε με άδεια χέρια καθώς δέχθηκε δύο γκολ στην επανάληψη ενώ το περασμένο Σάββατο, πήγε γι’ άλλη μια φορά πικραμένη στα αποδυτήρια μετά το γκολ της ισοφάρισης που δέχθηκε από τον Πανιώνιο στο 80ο λεπτό!
Αθροιστικά, ο ΟΦΗ ένιωσε τη εφήμερη αίσθηση άλλων επτά νικών (στο σύνολο 21 πόντοι) πέραν των δύο έως τώρα, όμως στα συγκεκριμένα ματς τέσσερις φορές έμεινε ισόπαλη κι άλλες τρεις βγήκε ηττημένη από την διαδικασία.
Εις το πηλίκο, σε αυτά τα ματς ένα καταθλιπτικό μείον -17 (δεκαεπτά χαμένοι πόντοι σε ματς όπου προηγήθηκε) βάζει τους πάντες σε έναν προβληματισμό όπου κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να προσδιοριστούν τόσο ξερά τα αίτια του «φαινομένου».
Το βέβαιο, πλέον, είναι πως υφίσταται και κάτι το ψυχολογικό όσο ψυχρά κι αν μπορεί μια τέτοια κατάσταση να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί.
Σαφώς και δεν μπορεί ο προπονητής Νίκος Παπαδόπουλος, οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ηγετικά κλιμάκια του ποδοσφαιρικού τμήματος (Σαμαράς, Πουρσανίδης και άλλοι) όπως και τα μέλη του ρόστερ να ανατρέξουν σε διάφορα ξόρκια πριν κάνουν άπαντες την αυτοκριτική και προπάντων πριν διαχειριστούν τα γεγονότα κάτω από ένα αυστηρά ποδοσφαιρικό πρίσμα με όσες επαγγελματικές – εσωτερικά – παραμέτρους αποδειχθούν χρηστικές για την σοβαρή αυτή περίπτωση!
Το να ραντίσουν τις τέσσερις γωνιές του γηπέδου με μουσκεμένο φρέσκο τριφύλλι για να φύγουν τα δαιμόνια, ή να κρεμάσουν αποξηραμένη μαντζουράνα σε.. τούλι στην κεντρική είσοδο του γηπέδου προκειμένου να αποφευχθεί το μάτιασμα, αποτελούν μεν τα εν λόγω μέτρα έναν λαογραφικό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος – όπως το βλέπουμε στις εκδόσεις «Λαογραφία της Κρήτης» και «Λαϊκή Ιατρική στην Κρήτη» – όμως στον στυγνό κόσμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου τα αποτελέσματα θα έρθουν με… αποτελέσματα- θετικά – και προπάντων με «επεξεργασία» των δεδομένων είτε αυτά πηγάζουν μέσα από τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της ομάδας είτε προκύπτουν από θέματα που θα έπρεπε να υπάρχουν και δεν υπάρχουν ή δεν έχουν ακόμα δραστηριοποιηθεί σε αυτή την ομάδα.
Χειρότερος σύμβουλος δε, στην παρούσα φάση, η μεμψιμοιρία καθώς σχεδόν για όλα στον θαυμαστό κόσμο της «στρογγυλής θεάς» υφίσταται τουλάχιστον μια λογική εξήγηση και μέσα από αυτή μια ή περισσότερες ουσιαστικές λύσεις..