NOVA και VAR. Η μοναδική αλήθεια

Μετά τον αγώνα Ολυμπιακού - Αστέρα Τρίπολης υπήρξαν σχόλια τυφλωμένων οπαδών, αλλά και... ανεξάρτητων Μέσων, που συνέδεαν τα όποια διαιτητικά λάθη με τη NOVA.

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα και γνωρίζαμε πριν από την τέλεση της πρώτης αγωνιστικής ότι το VAR, τουλάχιστον στο ξεκίνημά του, θα αποτελέσει σημείο αντιπαραθέσεων (γεγονός για το οποίο έχουμε επιστήσει την προσοχή προς τους αρμόδιους, από την πρώτη κιόλας συνάντηση που έγινε ανάμεσά μας, με δική μας πρωτοβουλία).

Βλέπετε, εκτός της… εσκεμμένης άγνοιας ή ημιμάθειας του κοινού, εκτός των πληρωμένων κονδυλοφόρων, η ΕΠΟ, υπεύθυνη για το σύστημα βοήθειας των διαιτητών, δεν επικοινώνησε σχεδόν τίποτα προς τον “κανονικό” κόσμο. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. 

Μετά τον αγώνα Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης υπήρξαν σχόλια τυφλωμένων οπαδών, αλλά και… ανεξάρτητων Μέσων, που συνέδεαν τα όποια διαιτητικά λάθη με τη NOVA.  

Τα γεγονότα λοιπόν είναι τα εξής:

Το VAR και η λειτουργία του είναι σύστημα που οργανώνεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 

Το VAR λειτουργεί με πρωτόκολλο FIFA. 

Το VAR αποτελεί μέρος του παιγνιδιού και υπεύθυνος για τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού είναι ο διαιτητής. 

Η υποχρέωση του τηλεοπτικού παρόχου είναι να διαθέτει το υλικό από τις κάμερες, όπως και το τι δείχνει ο τηλεοπτικός αέρας – programme. 

Δεν αποτελεί καν υποχρέωση του τηλεοπτικού παρόχου ο τρόπος που μεταφέρεται το σήμα από το βαν της μετάδοσης προς το βαν των διαιτητών, καθώς αυτό είναι μέρος του έργου που έχει “τρέξει” η ΕΠΟ.

Δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο βαν της τηλεοπτικής μετάδοσης και το βαν που βρίσκονται οι διαιτητές. 

Οι φάσεις που επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί το VAR, όπως και ο τρόπος (ενημέρωση από τον διαιτητή VAR ή ο διαιτητής του αγώνα θα πρέπει να “τσεκάρει” στο μόνιτορ μία φάση), είναι αποκλειστική απόφαση των διαιτητών. Κανείς δεν παρεμβαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία. 

Οι συνομιλίες είναι αποκλειστικά και μόνο ανάμεσα στους διαιτητές.  

Τα πλάνα που επιλέγουν οι διαιτητές είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. 

Το μόνο κοινό που υπάρχει ανάμεσα στη τηλεοπτική μετάδοση και το VAR είναι τα πλάνα των καμερών. Πώς χρησιμοποιούνται αυτά, αποτελεί ευθύνη του τηλεοπτικού παρόχου για τον “αέρα” και του διαιτητή VAR για τον αγώνα. 

Η “ανεξαρτησία” τηλεοπτικής μετάδοσης και VAR φανερώνεται και από το γεγονός ότι για τις περιπτώσεις οφσάιντ και την τοποθέτηση της ψηφιακής γραμμής, οι διαιτητές έχουν άλλο σύστημα, απ’ ότι οι τηλεοπτικοί πάροχοι. 

Οι χειριστές που βρίσκονται στο VAR δεν αποτελούν εργαζομένους της NOVA, ούτε η NOVA τους έχει τοποθετήσει εκεί. Είναι μέρος του έργου που “έτρεξε” η ΕΠΟ. 

Ο τρόπος “συνεργασίας” τηλεοπτικού μεταδότη και VAR είναι παγκοσμίως ίδιος και ελέγχεται από τη FIFA. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.