Ο Μανώλης Βογιατζάκης ακολούθησε την ΑΕΚ στο βασικό στάδιο προετοιμασίας στην Πολωνία και βγάζει τα συμπεράσματά του για την ομάδα που "χτίζει" ο Κετσπάγια.

Ο Μανώλης Βογιατζάκης ακολούθησε την ΑΕΚ στο βασικό στάδιο προετοιμασίας στην Πολωνία και βγάζει τα συμπεράσματά του για την ομάδα που “χτίζει” ο Κετσπάγια.

Η Πολωνία αποτέλεσε για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι τον προορισμό της ΑΕΚ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα που θα είναι σε θέση να κάνει το βήμα παραπάνω σε σχέση με τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Η μόνη διαφορά, αλλά πολύ σημαντική, ήταν το μέρος. Σε αντίθεση με την Οπαλένιτσα (όπου έγινε η προετοιμασία το 2015), το Κίελτσε αποτέλεσε το φετινό ορμητήριο των “κιτρινόμαυρων” και οι λέξεις “δουλειά” και “τρέξιμο” ήταν συνυφασμένες με την παραμονή της ΑΕΚ στην περιοχή.

Η ομάδα δούλεψε πολύ τις προηγούμενες 17 μέρες στον τομέα της φυσικής κατάστασης, στη γρήγορη ανάπτυξη του παιχνιδιού, στην κατοχή μπάλας, στη σωστή κυκλοφορία και φυσικά στην τεχνική. Στον τομέα της τακτικής δούλεψε ελάχιστα ο Κετσπάγια μέσα στο γήπεδο, αλλά όπως είπε κι ο ίδιος, αυτό συνέβη εσκεμμένα. Είναι από τους προπονητές που προτιμά να εξηγεί στο βίντεο τα περισσότερα θέματα τακτικής, παρά να κουράζει τους παίκτες του, ειδικά σε περίοδο προετοιμασίας με διπλές προπονήσεις. Αυτός ξέρει και φυσικά αυτός είναι που θα κριθεί για το τελικό αποτέλεσμα.

Στο Κίελτσε βρέθηκαν συνολικά 27 ποδοσφαιριστές. Οι 25 από την πρώτη μέρα, ο Ρόναλντ Βάργκας από την πέμπτη (με ειδική άδεια λόγω γάμου) και ο Χουάν Μανουέλ Ντίας από τις 9 Ιουλίου. Φυσικά ο Κετσπάγια θα περίμενε τουλάχιστον δύο ακόμα μετεγγραφές να έχουν προλάβει έστω κι ένα μέρος από το βασικό στάδιο προετοιμασίας, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Τα συν από τις 17 ημέρες στο Κίελτσε

Το πρόσωπο που έκλεψε την παράσταση με την αγωνιστική του παρουσία, σε συνάρτηση με το νεαρό της ηλικίας του, είναι ο Κώστας Γαλανόπουλος. Ο 19χρονος αμυντικός μέσος βρέθηκε στην αποστολή μετά από εισήγηση του Στέλιου Μανωλά και ο Τιμούρ Κετσπάγια του έδωσε την ευκαιρία. Ο μικρός την εκμεταλλεύθηκε, δεν τον διέψευσε και κατάφερε να κερδίσει με την αξία του μια θέση στο ρόστερ της ομάδας για τη σεζόν 2015-16. 

Στα συν και η δουλειά που έγινε στους τερματοφύλακες. Ο Κώστας Καμπόλης και τα “παιδιά” του (Ανέστης, Μπάρκας, Βούρας, Ντούνης) πήγαιναν πρώτοι και έφευγαν τελευταίοι από το γήπεδο, με τον προπονητή τερματοφυλάκων να τους βγάζει το …λάδι στις προπονήσεις. Το αποτέλεσμα πάντως φαινόταν καθημερινά, αλλά και στα τέσσερα φιλικά προετοιμασίας, στα οποία όποτε χρειάστηκε, οι γκολκίπερς της ΑΕΚ φώναξαν δυναμικό παρών. Όσο για τον πρώτο, αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Ανέστης έδειξε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ όλους και δίκαια λογίζεται ως ο βασικός τερματοφύλακας. 

Ένα μεγάλο συν και στη δουλειά που έγινε στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Οι γυμναστές Μιχάλης Μιχαήλ και Παναγιώτης Βούλγαρης αποτέλεσαν τους …εφιάλτες των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι καθημερινά “κατάπιναν” χιλιόμετρα υπό τις οδηγίες τους, ενώ συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους και ασκήσεις που συνδύαζαν τη φυσική κατάσταση με τις συνθήκες συμμετοχής σε έναν αγώνα.

Στο κέντρο της άμυνας, μέχρι τα μισά της προετοιμασίας, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος κι αυτό “αποτυπώθηκε” και στο πρώτο φιλικό κόντρα στη Μπάνικ Οστράβα. Σίγουρος στις κινήσεις του, πρώτος στη μπάλα, ψύχραιμος, διόρθωνε τα όποια λάθη γινόντουσαν και ουσιαστικά έδινε σιγουριά στην άμυνα. Στη συνέχεια πάντως φάνηκε να κουράζεται κι αυτό τον επηρέασε στο παιχνίδι του. Αυτός που είχε σταθερά καλή παρουσία ήταν ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, ο οποίος “αθόρυβα” έδινε λύσεις και φαίνεται πως και φέτος θα αποτελέσει μια από τις βασικές επιλογές. Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος περισσότερο διακρίθηκε στα …επιθετικά του καθήκοντα, αφού με 2 γκολ από στατικές φάσεις ήταν ο πρώτος σκορερ της ΑΕΚ στην προετοιμασία. 

Στα άκρα της άμυνας από αριστερά ο Ντίντακ έπαιζε …μόνος του αλλά είχε θετική παρουσία, ενώ δεξιά ο Μιχάλης Μπακάκης έδειξε ανεβασμένος σε σχέση με την περσινή πολύ δύσκολη περίοδο γι’ αυτόν, στην οποία προσπαθούσε να επιστρέψει από τον σοβαρό τραυματισμό του.

Στη μεσαία γραμμή, εκτός απ’ τον Γαλανόπουλο που αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη, το δίδυμο Σιμόες – Γιόχανσον ήταν και πάλι …όλα τα λεφτά. Ο ένας κάλυπτε τον άλλον, είχαν άριστη συνεργασία και όσες φορές βρέθηκαν μαζί στην ενδεκάδα τα πάντα στο χώρο του κέντρου κυλούσαν ρολόι.

Μεγάλο συν για τον Κετσπάγια να έχει στη διάθεσή του ποδοσφαιριστές με την ποιότητα του Πέτρου Μάνταλου και του Τάσου Μπακασέτα, αλλά και προβληματισμός για το πως θα τους χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα. Οι δύο διεθνείς πάντως έδειξαν ότι μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Ο Μπακασέτας έπαιξε σε τρεις διαφορετικές θέσεις (κορυφή, πίσω από τον επιθετικό και στο δεξί άκρο), αλλά εκεί που ξεχώρισε με τα “φαρμακερά” σουτ του και γενικά με την παρουσία του ήταν σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα ότι για τη θέση αυτή υπάρχει και ο Δημήτρης Ανάκογλου, ο οποίος μέχρι να τραυματιστεί έδειξε ανεβασμένος σε σχέση με την τελευταία παρουσία του στην ομάδα.

Συν και για τον Βαγγέλη Πλατέλλα, ο οποίος όσες φορές κλήθηκε να μπει στην ενδεκάδα, έκανε εξαιρετικά παιχνίδια και δικαίωνε τον προπονητή του είτε τον επέλεγε δεξιά, είτε αριστερά στην τριάδα πίσω από τον επιθετικό. Γενικά πολύ καλή προετοιμασία για τον 28χρονο μεσοεπιθετικό, ο οποίος με τις υπάρχουσες επιλογές χτυπάει την …πόρτα της ενδεκάδας.

Ευχάριστη έκπληξη εκτός από τον Γαλανόπουλο αποτέλεσε και ο Ντάρκο Ζόριτς. Είτε ως “πείραμα” στη θέση του αριστερού μπακ, είτε ως πιο προωθημένος, έδειξε βελτιωμένος σε σχέση με το προηγούμενο πέρασμά του από την ομάδα.

Στην κορυφή της επίθεσης, ο Χρήστος Αραβίδης δικαιούται να συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία για την συνολική παρουσία του τόσο καθημερινά στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες. Ναι μεν δε βοήθησε όπως θα ήθελε στο σκοράρισμα (μόλις 1 γκολ πέτυχε σε 4 φιλικά με αδύναμους αντιπάλους), αλλά έδειξε τη γνωστή μαχητικότητα και ενέργεια που θα έπρεπε να έχουν όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ.

Τα πλην από την προετοιμασία της ΑΕΚ

Το σκοράρισμα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΑΕΚ στη φετινή προετοιμασία. Στα οικογενειακά διπλά των προπονήσεων όταν η μπάλα έμπαινε στα δίχτυα ο Κετσπάγια έκανε τον …σταυρό του. Δούλεψε πολύ ο τεχνικός της Ένωσης στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά λύση για το εύκολο γκολ δεν βρέθηκε. 

Άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω έχει το γεγονός ότι τελικά πέρασε το βασικό στάδιο προετοιμασίας και ο επιθετικός που ζήτησε ο Γεωργιανός τεχνικός στις 26 Ιουνίου δεν ήρθε ποτέ. Η έλλειψη ενός γκολτζή είναι πιο εμφανής από ποτέ και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το ότι τα γκολ της ΑΕΚ στην προετοιμασία πέτυχαν: 2 ο Λαμπρόπουλος και από 1 οι Μάνταλος, Αραβίδης, Πλατέλλας και Μπακασέτας (ενώ μπήκε κι ένα αυτογκόλ).

Ο Τόμας Πέκχαρτ δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες των ανθρώπων της ΑΕΚ και αν δεν αλλάξει άμεσα η αγωνιστική του εικόνα, δύσκολα θα πάρει φέτος περισσότερο χρόνο συμμετοχής, σε σχέση με το β’ μισό της προηγούμενης σεζόν.

Μεγάλο πλην το γεγονός ότι ο Κετσπάγια έβγαλε σχεδόν όλη την προετοιμασία με έναν αριστερό μπακ. Τον Ντίντακ Βιλά. Συναγωνισμός δεν υπήρχε για τη θέση κι έτσι ο Γεωργιανός άρχισε τα …πειράματα, αφού μέχρι κι ο Κολοβέτσιος επιστρατεύθηκε για να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση. Ο Χουάν Μανουέλ Ντίας ήρθε στις 9 Ιουλίου και ακόμα …τρέχει για να προλάβει τους υπόλοιπους σε επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Πλην και στους εξτρέμ, αφού με εξαίρεση τον Πλατέλλα ο Έλντερ Μπαρμπόσα ήταν μακριά από τον περσινό καλό εαυτό του, ενώ και ο Βάργκας είχε ελάχιστες θετικές εκλάμψεις στην απόδοσή του. Και από τους δύο ο Κετσπάγια περιμένει περισσότερα, αφού στηρίζει ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού στη δική τους παρουσία. Μετά τον επιθετικό, επίσης μια θέση που φάνηκε στην προετοιμασία ότι χρειάζεται ενίσχυση η ΑΕΚ.

Ο αδικημένος της προετοιμασίας ήταν κατά τη γνώμη μου ο Κυριάκος Ανδρεόπουλος. Ο νεαρός μέσος δεν δοκιμάστηκε ποτέ στη θέση του κατά τη διάρκεια των φιλικών. Πήρε μόλις μια ολιγόλεπτη συμμετοχή ως δεξί εξτρέμ στο παιχνίδι με την Μπάνικ Οστράβα και κατά γενική ομολογία ξεχώρισε με την απόδοσή του, αλλά δεν τον ξαναείδαμε να φορά τη φανέλα της ομάδας.

Η δυναμικότητα των αντιπάλων στα φιλικά που έδωσε η ΑΕΚ, αποτελεί ένα ακόμα μειονέκτημα στη φετινή προετοιμασία. Ναι μεν ο Κετσπάγια τόνισε ότι στα ματς με τις πιο ανίσχυρες ομάδες φαίνονται περισσότερο οι αδυναμίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά από σχεδόν έναν μήνα προετοιμασίας η Ένωση δεν έχει τεστάρει τις δυνάμεις της κόντρα σε έναν πιο ποιοτικό αντίπαλο.

Ως συμπέρασμα το πρόσημο που μπαίνει στην φετινή προετοιμασία της ΑΕΚ είναι θετικό, αν και για να μπορέσει ο προπονητής να δουλέψει όπως θέλει και πρέπει, είναι απαραίτητο να γίνουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις επιπλέον μετεγγραφικές κινήσεις. Φυσικά η δουλειά θα συνεχιστεί στην Αθήνα (κάτω από πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες) με την ελπίδα η ΑΕΚ του Κετσπάγια να είναι έτοιμη στις 28 Ιουλίου για τον πρώτο και βασικό στόχο της σεζόν.