Ο Βλάντιμιρ Τσεπζάνοβιτς μπορεί σαν όνομα να μην είναι γνωστό στις τάξεις των φίλων του Π.Α.Ο.Κ., όμως είναι τόσο σημαντικός για τη νέα σεζόν που ξεκινάει όσο κάθε ποδοσφαιριστής της ομάδας του “Δικεφάλου”! Κι αυτό γιατί είναι ο γυμναστής τους, αυτός που σε συνεργασία με τον προπονητή και τον γιατρό κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν το σχετικό πρόγραμμα ασκήσεων προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να έχουν την απαραίτητη φυσική κατάσταη για τους επόμενους … δέκα μήνες σχεδόν. Το πώς δουλεύει, τη λογική του μίλησε στους απεσταλμένους των Μ.Μ.Ε. στην Ολλανδία. «Αναλύσαμε τα παιχνιδια της περσινής χρονιάς. ακολούθως έγιναν τα τεστ και μετά βγήκε ο προγραμματισμός με στόχο τα πρωτα επίσημα παιχνίδια. Προσπαθουμε να ελέγχουμε τα πάντα στην προπόνηση που αφορούν το ρυθμό, τη δύναμη ενώ όλες οι προπονήσεις έχουν και μπάλα. Πολλοι παίκτες υπάρχουν που πέρσι έπαιξαν σε περισσότερους από σαράντα πέντε αγώνες κι έπρεπε να το λάβουμε υπ’ όψιν μας για το ρυθμό των προπονήσεων. Πρέπει όλοι οι παίκτες να είναι υγιείς», ανέφερε ο Βλάνταν όπως τον αποκαλούν συνεργάτες και ποδοσφαιριστές.
Μια αντίστοιχα σημαντική ευθύνη, αυτή του εργοφυσιολόγου έχει ο Γιώργος Ζιώγας. Από τα πλέον παλιά στελέχη της ομάδας, με πολύτιμη εμπειρία, μίλησε για το τέλος της περσινής περιόδου: «Ελάχιστες ομάδες ήταν που ξεκίνησαν τόσο νωρίς και τελείωσαν τόσο αργά με τόσους αγώνες, και πάλι αυτό συμβαίνει τώρα. Φορμαρίστηκε η ομάδα νωρίς, ήταν αναγκαστικό αυτό. δεν είναι ευκολο να μείνεις φορμαρισμένος για έντεκα μήνες. Πολλοί παίκτες απο τα 25-30 παιχνίδια που είχαν κάθε χρόνο έκαναν σχεδόν τα διπλάσια. Η λογική σ’ αυτήν την προσέγγιση είναι πως θα πρέπει να μειώσεις κάτι για να επενδύσεις σε κάτι άλλο. Η ομάδα έμεινε πίσω βαθμολογικά και θα έπρεπε να πιεστεί σε κάποιο σημείο για να μπορέσει να αντέξει μέχρι τέλους. Πέρυσι ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν 100% ετοιμος για τα παιχνίδια με τον Αγιαξ, με τρεις εβδομάδες προπόνησης ενώ οι ομάδες κάνουν περίπου έξι εβδομάδες στο διάστημα αυτό. Εμείς θέλαμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος τον Ιανουάριο, αλλά με τις αναβολές των αγωνιστικών και τη διεξαγωγή όλων αυτών εκείνο το διάστημα δεν είχε μείνει χρόνος και περιθώρια για να γίνει κάτι τέτοιο. Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε νέα “προετοιμασία” μετά το τέλος των αγώνων για τους ομίλους αλλά στη συνέχεια ήρθαν 17 παιχνίδια Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Για παράδειγμα να σας θυμήσω πως το ΑΠΟΕΛ έχασε το πρωτάθλημα τη σεζόν που πήγε στους “οκτώ” του “Champions League” ».
Ο κ. Τσεπζάνοβιτς επανήλθε μιλώντας για το πρόγραμμα κι από τί καθορίζεται φέτος. λύνοντας και την απορία που υπήρχε για τα αρεκτά ρεπό των παικτών σ’ αυτήν την προετοιμασία: «Κάνουμε τεστ για τους παίκτες. Μετράμε τις προπονήσεις και την καταπόνηση των παικτών από αυτές. Πρέπει να διαχειριστούμε τους παίκτες σε σχέση με τα παιχνίδια που έκαναν πέρυσι, και με τα παιχνίδια που θα κάνουμε φέτος. Προσπαθούμε να φέρουμε όλους τους παίκτες στο ίδιο επίπεδο και αυτό γινεται μέσω του χρόνου συμμετοχής στα φιλικά και μέσω των προπονήσεων».
Στο πλαίσιο της φετινής προετοιμασίας είδαμε αρκετούς ποδοσφαιριστές να έχουν ενοχλήσεις και να προφυλάσσονται. Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου Μιχάλης Παπακώστας εξήγησε για το αν ήταν κάτι αναμενόμενο κι ελεγχόμενο ή αν προέκυψε και πώς αντιμετωπίζεται: «Να τις ομαδοποιήσουμε αρχικά αυτές τις περιπτώσεις. Το ένα είναι οι μικροτραυματισμοί και το άλλο είναι οι παίκτες που ξέρουμε οτι υπάρχει κάποια προδιάθεση και είναι επιβαρυμένοι. Υπάρχει ένα σχετικό ροτέισον κι αφορά τους παίκτες με τα περισσότερα παιχνίδια την περσινή σεζόν. Κάποιοι μικροτραυματισμοί υπήρχαν κι ανήκουν στη δεύτερη ομάδα αυτών που συζητάμε. Και πρέπει να σας πω πως αν ήμασταν σε περίοδο αγώνων, θα ήταν στη διάθεση του προπονητή. Ουσιαστικά απουσιάζουν προληπτικά».
Για το αν οι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να πιέζονται περισσότερο, στο φόβο να μην υπάρχει το φαινόμενο των θλάσεων των προηγούμενων ετών αποκρίθηκε ως εξής: «Οσον αφορά την προπόνηση και τις επιβαρύνσεις, δεν υπήρχε θέμα λιγότερης ή περισσότερης προπόνησης. Ψυχολογικά, δημιουργήθηκε η διάθεση προφύλαξης λόγω της σεζόν 2015-16. Βέβαια, η ομάδα είχε και μεγάλο ρόστερ ώστε να μπορούν να γίνουν αντικαταστάσεις. πέρυσι οι παίκτες είχαν ταχύτερη επανένταξη ενώ τα μικροπροβλήματα λύθηκαν γρήγορα. Τη μεγαλύτερη και καθοριστικότερη σημασία είχαν κι έχουν η σωστά δομημένη προπόνηση, η εξατομίκευση για κάθε παίκτη με πρόγραμμα που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν και μετά τα μηχανήματα κι οι μέθοδοι αποκατάστασης.
Υπάρχει πλέον νέο σύστημα αποκατάστασης και αποθεραπείας. Μετά την προπόνηση και για 48 ώρες έχουμε ένα πρωτόκολο που ακολουθούμε πιστά. Μηχανήματα, σάουνα, υπερβαρικό, κρυομηχάνημα. Αποκτήσαμε και νέο μηχάνημα πρόληψης και αποκατάστασης το “TMG” που μας βοηθάει πάρα πολύ στην απόλυτη ανάλυση των μυών, της κατάστασής τους και της αντιμετώπισης που χρειάζονται ο κάθε ένας ξεχωριστά. Αλλά δεν υπάρχουν … μαγικά μηχανήματα. Υπάρχουν εργαλεία που προωθούν τη δουλειά σου. Για παράδειγμα ο Πρίγιοβοτς έκανε όλα όσα έπρεπε και κάτι παραπάνω. από την τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση, ξεκίνησε να δουλεύει όσο μπορούσε περίσσοτερο όλα τα υπόλοιπα πλην του εγχειρισμένου του ώμου και μόλις κι εκείνος ήταν οκ μπήκε άμεσα. Τα μηχανήματα μας βοήθησαν στην πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση έρχεται η ανθρώπινη παρέμβαση. οι ατομικές προπονήσεις, οι άνθρωποι που είναι δίπλα τους για να ακολουθούν το πρόγραμμα που πρέπει».
Για τη συγκέντρωση και την ανάλυση δεδομένων μέσα από το vis track και το stats sport μίλησε ο Κυριάκος Τσιτιρίδης: «Υπάρχει καταγραφή προπόνησης με κάλυψη πανοραμική. Μέσα από την ανάλυση των δυο αυτών προγραμμάτων που έχουμε παίρνουμε πολύτιμες μετρήσεις. Η διαφορά των δυο αυτών προγραμμάτων είναι πως με το πρώτο μπορείς και βλέπεις και τους αντιπάλου. Ολα φαίνονται και κρίνονται σε σχέση με τις απαιτήσεις της άσκησης. Βλέπεις οτι για παράδειγμα η άσκηση απαιτεί σπριντ κι ο παίκτης κάνει σωστά το σπριντ στην πρώτη εκτέλεση αλλά είναι πιο αργός στα επόμενα. Κι αυτό φαίνεται».
Κι η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια αποκάλυψη που δημιούργησε αίσθηση καθώς ο κ. Τσεπζάνοβις υποστήριξε πως οι ποδοσφαιριστές αποχώρησαν μετά το πέρας της περσινής σεζόν δίχως να λάβουν πρόγραμμα για τις διακοπές τους.