Θα ήταν ψεύτης πιθανόν όποιος φίλος του ΠΑΟΚ ισχυριστεί πως η παρουσία ενός ισχυρού οικονομικού προσώπου στην ιδιοκτησία της ομάδας δεν κατείχε σημαίνουσα θέση στα "θέλω" του στην προ Ιβάν Σαββίδη εποχή.

Θα ήταν ψεύτης πιθανόν όποιος φίλος του ΠΑΟΚ ισχυριστεί πως η παρουσία ενός ισχυρού οικονομικού προσώπου στην ιδιοκτησία της ομάδας δεν κατείχε σημαίνουσα θέση στα “θέλω” του στην προ Ιβάν Σαββίδη εποχή. Ενός ανθρώπου που να πληρούσε τις προϋποθέσεις, οικονομικές και όχι μόνον, για να οδηγήσει τον “Δικέφαλο” ψηλά, απαλλαγμένο πλήρως από τα δεσμά του παρελθόντος, οικονομικά κι όχι μόνον ξανά.
 
Ο Ιβαν Σαββίδης αρχικά είχε εμφανιστεί ως τέτοιος ενδιαφερόμενος το 2006, αλλά το τότε “φλερτ” έμελλε να μετουσιωθεί σε “γάμο” έξι χρόνια μετά. Το καλοκαίρι του 2012 ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών κι αμέσως έθεσε ψηλά τον πήχη σ? επίπεδο περισσότερο προσδοκιών παρά ουσιαστικών στόχων. Οι επιλογές που έγιναν ξεκινώντας από τον ίδιος προς τους συνεργάτες του κι από αυτούς προς τους υφισταμένους του δε δικαίωσαν τίποτα από τα δυο παραπάνω, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος έβαλε βαθειά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τα καταφέρει.
 
Καλύτερα όμως ας μιλήσουν οι ίδιοι οι αριθμοί. Σ? ένα χρονικό διάστημα δυο ετών και σχεδόν οκτώ μηνών ο ΠΑΟΚ δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο, δεν μπήκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά κατάφερε να αποπληρώσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες που είχε και πλέον πασχίζει να τελειώσει και με το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο. Βελτίωσε σημαντικά τις εγκαταστάσεις του σ? επίπεδο γηπέδου, προπονητικού κέντρου, εξοπλισμού κι έκανε σχέδια και κινήσεις για δημιουργία νέου προπονητικού κέντρου, μέσα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική δράση του μεγαλομετόχου αλλά και για ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας. Σχέδια μεγαλόπνοα μεν με σημαντικούς αντιπάλους δε και με μοναδικό σύμμαχο ουσιαστικά τον κόσμο της ομάδας. Κανείς δε βάζει στην ίδια ζυγαριά από τη μια όλα αυτά κι από την άλλη την αγωνιστική επιτυχία ή αντίστοιχα την αποτυχία, επειδή δεν είναι ίδια πράγματα. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο μα εξίσου ζωτικής σημασίας αμφότερα.
 
Στο διάστημα, λοιπόν, αυτό τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ ανέρχονται σε 86,8 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΠΑΕ και δυνατότητα επαλήθευσης μέσω των ισολογισμών. Η ανάλυση των εξόδων αυτών αποδίδεται σε 26 εκατομμύρια σε συμβόλαια προπονητών, ποδοσφαιριστών και πριμ. Σε μεταγραφές, δανεισμού συν τα λοιπά έξοδα, 9 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος για τα τμήματα υποδομών, έξοδα διοργάνωσης αγώνων, αθλητικών οργανισμών (ΕΠΟ, Superleague, Α.Σ.), μισθοδοσίες και λοιπά σχετικά έξοδα ανήλθαν στα 21,1 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλα 6,7 εκατομμύρια για αποπληρωμή λοιπών φόρων. Για εγκαταστάσεις και υποδομές: 3,4 εκατομμύρια. Επίσης, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο του 2012 – 20,8 εκατομμύρια, από τα οποία τα εννιά ήταν ληξιπρόθεσμοι φόροι, τα τρία σε προμηθευτές και διάφορους πιστωτές, τα σχεδόν οκτώ (σ.σ. 7,8) σε προπονητές, ποδοσφαιριστές και ομάδες, ενώ ένα εκατομμύριο δόθηκε στον Α.Σ.
 
Ωστόσο, η ΠΑΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα. δεν είχε μόνον έξοδα αλλά και έσοδα. Τα εισιτήρια, διαρκείας και μεμονωμένα απέφεραν δώδεκα εκατομμύρια, διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Τα έσοδα από την UEFA, έντεκα εκατομμύρια, τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Δέκα εκατομμύρια ευρώ από πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, έξι εκατομμύρια εκατό χιλιάδες από χορηγίες και τέσσερα εκατομμύρια, τετρακόσιες χιλιάδες από πωλήσεις, δανεισμούς ποδοσφαιριστών και λοιπά έσοδα. Σύνολο; Σαράντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
 
Η οικονομική διαφορά των σχεδόν σαράντα τριών εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. 42,7) καλύφθηκε μέσα από τις διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που συμμετείχε ο κ. Σαββίδης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ληφθούν διαφορετικά μέτρα, άλλες αποφάσεις συνθέτοντας μια αρκετά διαφορετική πραγματικότητα από τη σημερινή. Αγώνες, άγχη, αγωνίες το ένα ενδεχόμενο, μια λιτή και πολύ πιο πεζή πραγματικότητα το άλλο, το . θετικό. Το αν αυτή (σ.σ. η πραγματικότητα) θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη μάλλον εύκολα το συμπεραίνει κανείς. Και μην πάει κανείς στο άλλο άκρο, υιοθετώντας το ερώτημα πως, δίχως τον κ. Σαββίδη ο ΠΑΟΚ δε θα υπήρχε ή μετά από αυτόν θα σταματήσει να υπάρχει; Οχι βέβαια. Από τη στιγμή που ιδρύθηκε κι έγινε αυτός που έγινε, θα υπάρχει για πάντα, υπεράνω προσώπων.
 
Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε λάθη και τα πληρώνει ως τώρα, κάθε άλλο παρά φτηνά μπορεί να πει κανείς, αλλά τα πληρώνει. Αν μάλιστα, δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του αρχικού κεφαλαίου των οφειλών προς το Δημόσιο, θα προστεθούν ακόμη 10,4 εκατομμύρια ευρώ στα συνολικά έξοδα. Οι πράξεις δείχνουν πολλά, άσχετα αν μέχρι τώρα δεν απέφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ο τρόπος αποδείχτηκε λάθος, οι επιλογές. Το κέρδος μέσα από αυτήν του την ενασχόληση μοιάζει ως μια πολύ μακρινή επιλογή, καθώς για έναν μέτοχο η είσπραξη μερίσματος, ο μοναδικός τρόπος δηλαδή να προκύψει κέρδος για κάθε τέτοιον, προϋποθέτει θετικό ισολογισμό της εταιρείας. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Αλλά αυτός που τον βαδίζει κρίνεται σε βάθος χρόνου, σε όλα τα επίπεδα με βάση τη συνέπεια για να κριθεί δίκαια. Ο κ. Σαββίδης κόντρα σε πολλές αντιξοότητες, εσωτερικές κι εξωτερικές, δείχνει αποφασισμένος να τον βαδίσει. Η βελτίωση των στρατηγικών του επιλογών θα τον κάνουν σίγουρα πιο βατό και πιο ευχάριστο. Το μέλλον θα δείξει και θ? αποδείξει ..