Στο προσκήνιο βρίσκεται για τον ΠΑΟΚ το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο και το κώλυμμα που προέκυψε με το νέο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε για την καταβολή του αρχικού κεφαλαίου με τη δυνατότητα των εκατό δόσεων.
Από τους πλέον κατάλληλους ν? αποφανθούν για το συγκεκριμένο θέμα είναι ο Δημήτρης Πανοζάχος, ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που απασχολείται εντόνως – και – με το συγκεκριμένο θέμα. Το μεσημέρι της Δευτέρας φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, «Liberofm 107,4» κι ανέφερε πολλά, επεξηγηματικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αναλυτικά όλα όσα είπε:
Για την ασάφεια στη διατύπωση του νόμου: «Ο νόμος που ψηφίστηκε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, στο κείμενο του που αναφέρει στο τι μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων αναφέρει «απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσ?ης καταβολής», χωρίς να υπάρχει πουθενά αναφορά στον όρο «πρόσθετοι φόροι». Στους φορολογικούς νόμους από την προηγούμενη δεκαετία, χρησιμοποιείται η έκφραση πρόσθετοι φόροι και έτσι είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να διευκρινιστεί αν όταν λέμε προσαυξήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα. Πρόκειται για να κάτι που αγγίζει το σύνολο των επιχειρήσεων και όχι την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα».
Για τον λόγο που προέκυψε αυτή η ασάφεια: «Επειδή έγιναν με κεκτημένη ταχύτητα πολλά για τον νόμο υπήρξαν διάφορες παρερμηνείες και είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών, κατανοούν το θέμα και ελπίζουμε να βρεθεί μία λύση. Επειδή συζητάμε για τα έσοδα του κράτους ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, υπήρχε πίεση χρόνου να ψηφιστεί ο νόμος και υπήρξε αυτή η παράλειψη. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ το είχε εντοπίσει αυτό και τους το αναφέραμε και είμαστε στον δρόμο να βρούμε μία λύση νομίζω».
Για το πρωτογενές κεφάλαιο οφειλής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και για τις προσαυξήσεις που δε διευκρινίζεται αν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές που σβήνονται: «Είναι 10,4 το πρωτογενές κεφάλαιο, αυτό βγήκε από τον έλεγχο. Οι προσαυξήσεις που προέκυψαν από την αρχική διαπίστωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο που σημειώθηκε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι οι λεγόμενες φορολογικές. Αν η ΠΑΕ δεν προσέφευγε στο δικαστήριο για όσα διαπιστώθηκαν στον έλεγχο θα άρχιζαν άλλες προσαυξήσεις, οι λεγόμενες «ταμειακές». Το ερώτημα είναι με τις προσαυξήσεις τι εννοεί ο νομοθέτης όταν λέει προσαυξήσεις, αναφέρεται σε όλες ή ένα διάστημα, όπως σας αναφέρω εγώ για παράδειγμα».
Για τον εντοπισμό της ασάφειας από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Το είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα όταν διαβάσαμε τα κείμενα και προσπαθήσαμε να παρέμβουμε σε αυτή τη διαδικασία ενημερώνοντας το γραφείο των Υπουργών και προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με την αρμόδια επιτροπή στη Βουλή που συνέτασσε τις διορθώσεις στα άρθρα. Βοηθήσαμε να εντοπιστούν και άλλες τεχνικές αδυναμίες να διορθωθούν. Δείξαμε έτσι στο Υπουργείο πως αν έχει πρόθεση να κλείσει αυτές τις υποθέσεις, θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις φορολογικές προσαυξήσεις του ελεγκτή κατά τον έλεγχο και τις ταμειακές αυτές του σήμερα».
Για τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Επειδή η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι στα δικαστήρια σήμερα στη μηχανογράφηση του Υπουργείου δε θα βρει πραγματική εικόνα. Υπάρχει ποσό που είναι σε αναστολή και δεν είναι ακόμα υπόχρεη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να τα καταβάλει. Αν σήμερα θέλαμε να κλείσει η υπόθεση το κεφάλαιο είναι 10,4 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό ποσό είναι περίπου επί τρία. Έχει περίπου 21 εκατομμύρια προσαυξήσεις. Η αίσθηση που υπάρχει είναι λίγο συγκεχυμένη. Εννοώ ότι για τεχνικούς λόγους το κεφάλαιο επειδή γράφτηκαν σε φύλλο ελέγχου και μέρος από τις προσαυξήσεις λανθασμένα, δημιούργησε ψευδή εικόνα στο κράτος για το πρωτογενές κεφάλαιο. Στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου ακόμα και σήμερα δεν εμφανίζονται κάποια από τα χρέη της ΠΑΕ. Είναι και στοιχεία που από το Υπουργείο δεν είχαν πλήρη εικόνα. Νομίζω ότι με τη διάθεση που έχουν και από το Υπουργείο θα βρεθεί μία λύση».
Για τον νόμο των 100 δόσεων και το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει χρέη που εκκρεμούν στα δικαστήρια: «Υπάρχει διάταξη σχετική με τα δικαστήρια που λέγεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τα δικαστήρια και αυτό θα κάνει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Δε νομίζω ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει αυτό. Θεωρώ το πολύ μία εβδομάδα».
Για το πρόβλημα που δημιουργείται για όλες τις επιχειρήσεις με την ασάφεια του νόμου: «Θεωρώ ότι θα βρεθεί κάποια διέξοδος γιατί αλλιώς δε θα μπει καμία επιχείρηση και προσωπικά πιστεύω ότι θα αποτύχει η ρύθμιση που μόλις ψηφίστηκε. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες υποθέσεις και με συναδέλφους που μίλησα υπάρχους επίσης πανελλαδικά τέτοια προβλήματα».
Για το αν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο: «Δε θέλω να μπω στο γιατί δεν έγινε, αλλά σημειώνω ότι έχει ξανασυμβεί. Και στην προηγούμενη ρύθμιση με το πλαφόν του 1 εκατομμυρίου υπήρχε παρόμοια ασάφεια, απλά λόγω της αποτυχίας αυτής της ρύθμισης ελάχιστοι ασχολήθηκαν. Αρκετές στιγμές με εγκυκλίους διευκρινίζουμε ασάφειες σε νόμους. Το ζήτημα πλέον είναι πως το διαχειριζόμαστε. Είναι υποχρεωτική η εγκύκλιος εξάλλου για τον νόμο από την πρακτική εφαρμογή. Είναι δεσμευτικό σαν διαδικασία. Στην εξπρές ρύθμιση εκδόθηκε ήδη σχετική εγκύκλιος εφαρμογής δηλαδή».
Για τον λόγο που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μπει στην εξπρές ρύθμιση του Υπουργείου: «Οπως ήταν διατυπωμένη η εξπρές ρύθμιση δεν μπορούσαμε να μπούμε. Απαιτούσε άμεση απόσυρση από τα δικαστήρια και δεν προλαβαίναμε. Και το δεύτερο είναι ότι η εξπρές ρύθμιση έτσι όπως διατυπώθηκε αφορούσε και άλλες υποθέσεις χρεών».
Για το πότε περιμένουμε τη διευκρινιστική εγκύγκλιο: «Είθισται μέσα σε 7-8 ημέρες να εκδίδεται η εγκύκλιος και ελπίζω να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Ελπίζουμε από την επαφή που έχουμε και με τους ανθρώπους του Υπουργείου ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και θα λυθεί το θέμα για να μπορεί να κλείσει ο ΠΑΟΚ αυτή την υπόθεση».
Για τις προθέσεις του Σαββίδη: «Οτι εμείς ως στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ασχολούμαστε τόσο πολύ με τη ρύθμιση δείχνει τη δεδομένη βούληση και τη διάθεση του μεγαλομετόχου να κλείσει η υπόθεση. Έχουμε εντολή να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να λυθεί η υπόθεση και αυτό σημαίνει ότι θέλει να κλείσει την υπόθεση. Δεν έχει αφήσει ποτέ ακάλυπτη την ΠΑΕ. Είναι λογικό η πρώτη επιθυμία του Σαββίδη να είναι να πληρώσει τα 10,4 εκατομμύρια ευρώ. Έχει αποδείξει εμπράκτως άλλωστε την πρόθεση του να κλείσει υποθέσεις χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς για ένα μέρος της οφειλής του χρέους παλαιότερα το πλήρωσε και μείωσε το πρωτογενές χρέος, κάνοντας χρήση σχετικού νόμου. Συγκεκριμένα, Υπήρχε ένα πρόστιμο περίπου 5,6 εκατομμύρια ευρώ, για το οποίο συμβιβάστηκε και πλήρωσε ένα ποσοστό του, περίπου το 15%».
Αναλυτικές εξηγήσεις από τον κ. Πανοζάχο περί εγκυκλίου
Στο προσκήνιο βρίσκεται για τον ΠΑΟΚ το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο και το κώλυμμα που προέκυψε με το νέο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε για την καταβολή του αρχικού κεφαλαίου με τη δυνατότητα των εκατό δόσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ