Στόχος του νέου νόμου δεν θα είναι να βάζει φυλακή παιδιά, αλλά οι τιμωρίες να έχουν σωφρονιστικό χαρακτήρα και το βασικότερο να απομακρύνονται οι ταραξίες από τα γήπεδα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βασιλειάδης στη συνέντευξη του στα κανάλια Novasports.
Επίσης, αναφέρθηκε στα δικαστικά θέματα του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.
Αναλυτικά:
Για τον πειθαρχικό κώδικα και τις ποινές:
Υπερμεγενθύνθηκε μια αβλεψία που και νομικά μπορεί να μην υφίσταται. Μείναμε στην παράγραφο 15 και αφήσαμε το άρθρο 14 που μιλάει και για τη βία στις εξέδρες απέναντι στους οπαδούς, για αντικειμενική ευθύνη των ομάδων, είναι σαφές και παραπέμπει στο γενικό πλαίσιο ποινών. Ενδεχομένως να χρειάζεται μια μικρή αλλαγή στη διατύπωση και από όσο μίλησα και με τον κύριο Γραμμένο, αυτό θα διαμορφωθεί άμεσα. Σταμάτησε ορθά κατά τη γνώμη μου, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εκτεταμένα και μεμονωμένα επεισόδια. Μια λεπτή γραμμή που την όριζε εκείνος που συνέτασσε το φύλλο αγώνος ή ο παρατηρητής. Νομίζω πως αυτά τα ορίζει ο δικαστής με βάση τα πραγματικά γεγονότα, όπως καταγράφονται από το αποδεικτικό υλικό που γίνεται αποδεκτό στη διαδικασία. Ενδεχόμενα χρειάζεται μία απλή αλλαγή εκεί αλλά νομίζω πως είναι σαφές. Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη, υπάρχει τιμωρία, πάει στις γενικές διατάξεις που προβλέπει βαρύτατες τιμωρίες. Ταυτόχρονα ξεχνάμε όμως, μια ιδιαίτερη αυτησροποίηση που υπήρξε με το νέο άρθρο 15, σχετικά με όλα τα άλλα. Από λέιζερ, καπνογόνα, από οτιδήποτε. Μεγάλη αυστηροποίηση στις ποινές, κατά τη γνώμη μου λογική και εφικτή να τηρηθεί με δεδομένο πως εγώ αδυνατώ να καταλάβω, ότι Τετάρτη και Πέμπτη τα γήπεδά μας είναι εκκλησίες και Σάββατο και Κυριακή γίνονται εκκλησίες με μανάλια. Αν έχεις αναπνευστικά προβλήματα δεν μπορείς να πας σε γήπεδο ή σε ντέρμπι. Εκεί θα κριθεί και το δικαστικό σύστημα και η ίδια η ΕΠΟ, εάν θα καταφέρει να τηρήσει τους κανόνες που θεσπίστηκαν. Και αν δείξουν πυγμή και ισονομία, ίδια αντιμετώπιση σε όλους, θα βγούμε ολοι κερδισμένοι.
Για τον κόσμο που εξακολουθεί και παραμένει δύσπιστος:
Το έχει πει ωραία ο Πανούτσος, ζούμε σε μια ευκτική δημοκρατία και ευχόμαστε να λειτουργήσει! Δεν έχω καμία απολύτως πρεμούρα να φέρω νόμο Βασιλειάδη. Με ενδιαφέρει να φέρω όποια νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται, για να λύσω προβλήματα. Αυτό με ενδιαφέρει και τίποτα άλλο. Αν χρειαστεί κάποιες φορές τα πράγματα να πάνε λίγο πίσω, το προτιμώ από το να φέρω ένα νομοθέτημα που δεν θα λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλες μας οι πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής, είναι πολύ καλά μελετημένες και προσπαθούν να λύνουν προβλήματα. Για το νομοθέτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία για να αλλάξει κάποια στιγμή αυτό το άρρωστο πράγμα που υπάρχει σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Έπρεπε να υπάρξει επιτέλους κατηγοριοποίηση. Να σταματήσει το αστείο, το γήπεδο στο χωριό μου, μέχρι το ΟΑΚΑ να έχουν την ίδια διαδικασία αδειοδότησης. Αυτό είναι αστείο. Αυτό το αλλάζουμε. Το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, πήραν άδεια πρώτη φορά πέρυσι. Έχουμε εγκαταστάσεις ολυμπιακές οι οποίες είναι παράνομες! Δεν έχουν άδεια, δεν υφίστανται στα χαρτιά, δεν υπάρχουν! Θα ήταν ανέκδοτο αν δεν το πληρώναμε τώρα. Γιατί ο λογαριασμός ήρθε και έρχεται και εμείς καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά.
Για το αν το ιδιώνυμο θα είναι ίδιο με αυτό του Ορφανού ή αν θα είναι πιο απλοποιημένο ούτως ώστε να μη βρείτε αντιμαχόμενα στρατόπεδα:
Δεν έχουμε πρόβλημα με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα καταρχήν. Έχουμε ένα καλό νομικό πλαίσιο που στην ουσία όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ακόμα και όταν έχουμε συλλήψεις μέσω καμερών και περνούν ακόμα και μια εβδομάδα, δέκα μέρες μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα, χάνεται η αυτόφωρη διαδικασία και πάμε σε μια ιστορία που το δικαστήριο για ένα αδίκημα που γίνεται τώρα, βγάζει τελεσίδικη απόφαση μετά από μια δεκαετία. Μετά από μια δεκαετία αυτός που έχει κάνει το έκτροπο μπορεί να κάνει το οτιδήποτε. Να έχει φύγει από τη χώρα. Άρα δεν μπορούμε να ενεργήσουμε αποτρεπτικά. Να βρούμε τον τρόπο να υπάρξει αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα αυτά αφενός και αφετέρου οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, να εξορθολογιστούν. Δεν θέλω να βάλω έξι μήνες στη φυλακή ένα παιδάκι 17-18 χρονών που μέσα στη βλακεία του, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά μέσα στη βλακεία είναι. Οι εγκληματικές φυσιογνωμίες είναι ελάχιστες. Δεν θέλω να το καταστρέψω ακόμα περισσότερο βάζοντάς το στη φυλακή. Η ποινή πρέπει να έχει σωφρονιστικό χαρακτήρα. Αλλά να καταλάβει πως έκανε ένα λάθος. Να υπάρχει μια στερητική της ελευθερίας ποινή, κοινωνική εργασία και σίγουρα να υπάρχει άμεσα η απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Που για μένα αυτό είναι το πιο κομβικό. Έχουν περάσει οι εποχές που οι πεφωτισμένη πολιτική ηγεσία φτιάχνει ένα ωραίο νομικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μην έχει αρχή μέση και τέλος. Σε συνεργασία με τους αθλητικούς μας εισαγγελείς, θα είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στη βουλή τις επόμενες μέρες, κάποιες τροποποιήσεις του υφιστάμενου πλαισίου. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι και είναι η ασπιρίνη.
Η χώρα από πέρυσι, υπέγραψε τη σύμβαση συμβουλίου της Ευρώπης για ασφάλεια στα γήπεδα. Έχει έρθει η ώρα αυτό να υλοποιηθεί και να το νοοθετήσουμε. Ετσι λοιπόν, ήδη έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με την UEFA, με το συμβούλιο της Ευρώπης, τους Άγγλους ειδικούς που έστησαν το αγγλικό σύστημα, τους αθλητικούς μας εισαγγελείς, τις μονάδες αθλητικής βίας της ελληνικής αστυνομίας, να φτιάξουμε το καινούριο πλαίσιο. Με σκοπό να εξορθολογίσουμε το σύστημα, το πλαίσιο, πάντα όμως να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που να μπορεί να λειτουργήσει. Όσο αυστηρός και να είναι ένας νόμος, αν δεν είναι λειτουργικός, είναι για τα σκουπίδια. Άρα λοιπόν να φέρουμε διατάξεις που θα ορίζουν την ευθύνη του καθενός, το πλαίσιο της ευθύνης της αστυνομίας, της ευθύνης των σεκιούριτι, που ξεκινά που τελειώνει η ευθύνη του καθενός, να αλλάξει ο σχεδιασμός, για την αντιμετώπιση των φαινομένων και με όλα αυτά να πάμε σε ένα νέο νομικό πλαίσιο και όλα αυτά να γίνουν από τους ειδικούς. Και όπου καταλήξουν όλοι αυτοί, τούτη η πολιτική ηγεσία θα τα κάνει νόμο για να περάσουμε στην επόμενη μέρα.
Για το ποιος θα εγγυηθεί την εφαρμογή τους:
Αν είναι ένα πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει επειδή τα μέρη που θα κληθούν να εφαρμόσουν είναι αυτά που διαμορφώνουν το νομικό πλαίσιο, νομίζω ότι θα είναι ένα πλαίσιο που θα εφαρμοστεί.
Για το αν υπάρχει διυπουργική συνεργασία και γιατί αργούμε τόσο:
Το ότι καθυστερεί η αθλητική δικαιοσύνη είναι μόνοι ποδοσφαιρικό πρόβλημα; Αυτή τη στιγμή οι μόνες εκκρεμείς δίκες που υπάρχουν είναι για το ποδόσφαιρο, για την εγκληματική οργάνωση κτλ; Υπάρχει ένα πρόβλημα στην ελληνική δικαιοσύνη και εδώ και δυόμιση χρόνια η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με πρωτοβουλίες να αλλάξει αυτό. Ήδη στα διοικητικά δικαστήρια έχει εξορθολογιστεί η κατάσταση και στο επόμενο διάστημα νομίζω πως το ίδιο προσπαθεί να γίνει και στην ποινική δικαιοσύνη. Αυτό είναι ένα ζήτημα της ελληνικής δημοκρατίας. Το ότι η δικαιοσύνη είχε πρόβλημα στους ρυθμούς της, είναι και ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε. Δεν είναι μόνο ζήτημα του ποδοσφαιρου ένα ζήτημα της ΕΠΟ ή του αθλητισμού. Προφανώς υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο δικαιοσύνης αλλά οι παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι από μηδαμινλες ως ελάχιστες, Οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο τους, κάποια στιγμή θα τελεσιδικήσουν. Και επειδή είναι σε εξέλιξη και ως νομικός θέλω να το τηρώ αυτό, δεν παίρνω θέση. Ούτε θέλω να μιλάω ούτε για παράγκες ούτε για οτιδήποτε. Γιατί πείτε μου τι θα γίνει έτσι και βγει μια αθωωτική απόφαση. Θα έχουν διασυρθεί άνθρωποι χωρίς λόγο. Δεν παίρνω θέση, ο καθένας έχει την άποψή του. Μένει στην ελληνική δικαιοσύνη να δούμε τι συνέβη. Δεν είναι ζήτημα μόνο του ποδοσφαίρου, είναι ζήτημα λειτουργίας.