Την ικανοποίησή του για τις πρώτες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους ηγέτες των ΠΑΕ (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) εξέφρασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Αλαφούζο το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο κος Κοντονής, τόνισε πως μετά τη συνάντηση με τον Δημήτρη Μελισσανίδη θα κλείσει ο πρώτος κύκλος επαφών, ενώ εξέφρασε κάποιες πρώτες σκέψεις για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού στους δημοσιογράφους:
«Γίνεται μια προσπάθεια να συναντήσω και να συνεννοηθούμε για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, όλους τους προέδρους των ΠΑΕ.
Σήμερα είχα τη χαρά να συναντήσω τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσω και τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ και έτσι κλείνει ένας πρώτος κύκλος επαφών με τους ηγέτες των ΠΑΕ.
Θέλω να πω πως είμαι ικανοποιημένος από τις συζητήσεις διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται τα σοβαρά προβλήματα που διαπερνούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπό αυτή την έννοια η πρόταση της κυβέρνησης προς όλους του εμπλεκόμενους του αθλητισμού να προχωρήσουμε μαζί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποφασιστικά και με σοβαρότητα, για να επιλύσουμε τα προβλήματα του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού στην Ελλάδα βρίσκει και χώρο και τόπο.
Επομένως μπορώ να σας πω πως θα προχωρήσουμε και εμείς με γρήγορα βήματα. Έχω καταστήσει σαφές προς όλους τους συνομιλητές της κυβέρνησης, ότι από μέρους μας θα πράξουμε αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι ευθύνη μας έναντι του ελληνικού λαού. Δηλαδή να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και αν παραδοθεί στην κοινωνία πεντακάθαρο. Διότι υπάρχουν σκιές τις οποίες και θα αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς αυτά τα φαινόμενα τα αρνητικά τα εντοπίζουν και οι ΠΑΕ. Επομένως βλέπω ότι θα προχωρήσουμε μαζί και θα έχουμε μία καλή συνεργασία».
Για το αν θα αναλάβει πρωτοβουλία να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ίδιο τραπέζι:
«Να τελειώσουμε αυτό τον κύκλο επαφών, να δούμε που υπάρχουν συμφωνίες και αμέσως μετά, αν υπάρχει τέτοιο περιθώριο θα το κάνουμε. Εκείνο όμως που προέχει είναι αυτά που δηλώνουν οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ στην κυβέρνηση, αυτά όταν έρθει η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει να υπάρχουν και σε αυτό το σημείο συμφωνίες. Διότι να συμφωνούμε τώρα και να διαφωνούμε αύριο όταν έρθει η ώρα της κρίσεως, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα».
Για το αν υπάρχουν πράγματα που του έκαναν εντύπωση από αυτές τις τρεις πρώτες επαφές:
«Μου έκαναν ευχάριστη εντύπωση και θετικό ήταν ότι όλοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναγνωρίζουν τα προβλήματα της βίας, ότι νέοι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του μίσους και της αλληλοεξόντωσης και πρέπει αυτό αν σταματήσει. Δεν είναι τυχαίο πως οι ελληνικές που ταλαιπωρούνται από αυτά τα φαινόμενα, όταν βρίσκονται σε ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα της βίας. Που σημαίνει ότι εδώ πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να δούμε μορφές οργάνωσης για το καλύτερο του ελληνικού ποδοσφαίρου, σεβόμενοι το αυτοδιοίκητο και πάντοτε σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς».
Πατώντας πάνω στο νόμο Ανδριανού:
«Όχι, δεν είπε κανένας «πατώντας πάνω στο νόμο Ανδριανού. Εμείς θα λάβουμε υπόψη όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, δεν θέλξουμε να πετάξουμε τίποτα θετικό αν διαπιστώσουμε κάτι, αλλά το σχέδιο νόμου το οποίο θα καταθέσει το υφυπουργείο μας θα είναι ένα σχέδιο νόμου δικό μας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα θετικά».
Η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού έχει αρχίσει να ασχολείται με τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Αυτό ξεκινούμε τώρα, η βία, θέματα διαφάνειας. Όλα αυτά συνδέονται και το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Πρέπει να τα δούμε όλα μαζί, για αυτό ακριβώς μιλάμε για αθλητικό νόμο ο οποίος θα λύνει αυτά τα ζητήματα άπαξ».
Για το ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης ως προς το γηπεδικό θέμα του Παναθηναϊκού:
«Όπως ξέρετε υπάρχει μία δικαστική διερεύνηση του συγκεκριμένου ζητήματος, το ελεγκτικό συνέδριο θα αποφασίσει. Τονίζω για άλλη μια φορά, ότι πυλώνας της δημοκρατίας και του συντάγματός μας είναι η διάκριση των εξουσιών. Η εκτελεστική εξουσία την οποία ασκεί η κυβέρνηση δυνάμει εντολής του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται ποτέ να επέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και θα κάνει τη δουλειά της όπως ξέρει».