Είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που φέρει ευρέως πάνω του τη «σφραγίδα» των Ακαδημιών της ομάδας. Ο Λευτέρης Λύρατζης, που πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε τα δέκα εννιά του χρόνια, έχει ήδη περάσει το κατώφλι της πρώτης ομάδας, ως μια επιβεβαίωση των ικανοτήτων του, ωστόσο όποτε οι περιστάσεις το απαιτούσαν ενίσχυε και την Κ19. Αυτό συνέβη και στον πρόσφατο αγώνα για το UEFA Youth League σε μια εμπειρία, που όπως ομολόγησε κι ο ίδιος, θα του μείνει αξέχαστη. Ο νεαρός Καβαλιώτης αμυντικός, μίλησε στην κάμερα του «novasports.gr» για το συγκεκριμένο ματς αλλά πολύ περισσότερο για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, εκεί όπου αγωνίζονται σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές με τους οποίους ως αντίπαλος ανδρώθηκε κι αυτός ποδοσφαιρικά, συνεπώς έχει κάτι περισσότερο να πει σχετικά. Αναλυτικά οι δηλώσεις του λίγο μετά το πέρας της προπόνησης της Παρασκευής στη Νέα Μεσημβρία …
– Διπλή παρουσία και στην πρώτη ομάδα αλλά και στην Κ19 με πολύ πρόσφατη την ιδιαίτερη εμπειρία με την Τότεναμ για το UEFA Youth League…
«Ήταν ένα δυνατό παιχνίδι, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε πολλά τέτοια παιχνίδια στη σεζόν, διότι οι αντίπαλοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά πιστεύω πως ανταπεξήλθαμε στο 100% του παιχνιδιού και νομίζω πως όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».
– Μ’ εξαίρεση εσένα και τον Μπαλογιάνη, η σημαντικότερη διαφορά για όλους τους συμπαίκτες του σ’ επίπεδο συνθηκών ήταν η μαζική παρουσία του κόσμου στις κερκίδες της Τούμπας;
«Νομίζω πως τους περισσότερους τους επηρέασε αρνητικά ο τόσος πολύς κόσμος που ήταν στο γήπεδο. Γι’ αυτό και μπήκαμε λίγο … ‘μουδιασμένα’ θα έλεγα στο πρώτο εικοσάλεπτο, δεχτήκαμε και την κόκκινη κάρτα που μας επηρέασε αλλά μετά στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε χωρίς άγχος και πήγαμε καλά».
– Για την Τότεναμ λέγεται πως διαθέτει μια από τις καλύτερες – αν όχι την καλύτερη – ακαδημία στην Αγγλία με πρωταγωνιστικό ρόλο των ομάδων της στις διοργανώσεις που μετέχει. Μέσα από τη δική σου εμπειρία πόσο μεγάλη είναι η απόσταση από το συγκεκριμένο επίπεδο;
«Υπήρχαν διαφορές … Κατ’ αρχάς το ανδρικό ποδόσφαιρο έχει διαφορές με την Κ19. Και κυρίως ήταν στις επαφές. Η Τότεναμ έπαιζε με μια – δυο επαφές, γρήγορο ποδόσφαιρο, κάθετο, εμείς είμαστε συνηθισμένοι στο να είμαστε όλοι μπροστά και να προσπαθούμε να διασπάμε τις άμυνες, γιατί οι περισσότερες ομάδες μας αντιμετωπίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Οπότε είναι αυτό που σας είπα, στο πρώτο εικοσάλεπτο μπήκαμε λίγο ‘μουδιασμένα’, μέχρι να προσαρμοστούμε αλλά στο δεύτερο ημίχρονο κοιτάξαμε τον αντίπαλο στα μάτια».
– Αν θα μπορούσες να πάρεις κάποια από τα στοιχεία τους στην ομάδα σου αυτά θα ήταν όσα επισήμανες, το γρήγορο ποδόσφαιρο, η κάθετη ανάπτυξη;
«Ναι και πιστεύω πως αυτό μπορούμε να το αποκτήσουμε αν παίζουμε περισσότερα παιχνίδια τόσο ανταγωνιστικά … Μόνον μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να το πετύχουμε».
– Προπονητής αυτής της ομάδας είναι μια εμβληματική μορφή του συλλόγου. Ο Πάμπλο Γκαρσία, μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης προσπάθειας, τί σας είπε;
«Ο κ. Γκαρσία η αλήθεια είναι ότι δε μιλάει πολύ. Αλλά μπορείς να καταλάβεις εύολα πως ήταν περήφανος για μας, για όλην αυτήν την πορεία και το έδειξε με τον τρόπο του. Και σε μας, μας βοήθησε ν’ ανέβουμε ψυχολογικά γιατί ήταν δύσκολη η στιγμή του αποκλεισμού»
– Η Κ19 είναι μια ομάδα πρωταθλήτρια, έχει μάθει να πρωταγωνιστεί, το έκανε και πέρσι το επαναλαμβάνει και φέτος. Πιστεύεις πως αν μεταφερόταν αυτούσια στην πρώτη τη τάξει κατηγορία τί θα μπορούσε να παρουσιάσει;
«Θα αναφερθώ και στον Παναθηναϊκό γιατί τον αντιμετωπίζουμε σε δυο ημέρες. Πολλά παιδιά από τη δεύτερη ομάδα προκρίθηκαν κι έπαιξαν καλά το ρόλο τους στη συνολική τους παρουσία, ειδικά στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Νομίζω πως οι περισσότεροι τα πήγαν καλά. Παρόλα αυτά υπήρχαν και δυο – τρεις έμπειροι οι οποίοι βοήθησαν τα παιδιά να ενσωματωθούν κι έβαλαν κι αυτοί το λιθαράκι τους για να ολοκληρωθεί η ομάδα. Στη δικιά μας ομάδα πιστεύω πως θα ήταν το ίδιο. Παρόλα αυτά αν υπήρχαν δυο – τρεις έμπειροι παίκτες θα ήταν για όλους πιο εύκολο. Ο συνδυασμός νιάτα κι εμπειρία νομίζω πως είναι το πλέον κατάλληλο. Αν έχεις αυτά τα δυο έχεις μια αξιοπρεπή ομάδα».
– Έχοντας αφήσει πίσω σας δυο δύσκολους αγώνες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και με εξίσου δύσκολη αναμέτρηση ν’ ακολουθεί, τί απασχολεί περισσότερο ή ψυχική ή η σωματική κόπωση;
«Φτάνουμε στο τέλος του πρωταθλήματος, λογικό είναι να υπάρχει κάποια κόπωση και ψυχολογική και σωματική. Παρόλα αυτά πιστεύω πως και στα έντεκα παιχνίδια που έχουν απομείνει και στους δυο θεσμούς, λόγω και των στόχων που είναι η κατάκτησή τους, πιστεύω πως θ’ αναταπεξέλθουμε παρά τις όποιες δυσκολίες και θα βγούμε νικητές. Θα τα διαχειριστούμε σωστά και θα μπορέσουμε να τα κερδίσουμε».
– Βιώνοντας εκ των έσω την ομάδα πόσο καθοριστική για τη συνέχεια ήταν η πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου;
«Ψυχολογικά πιστεύω βοήθησε στο έπακρον. Όλοι οι παίκτες πήραν ψυχολογία διότι ένας αποκλεισμός θα ήταν πολύ ‘βαρύς’ και μας βοήθησε».
– Βλέποντας τις ομάδες να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ αυτό το οποίο μπορεί ή πρέπει να κάνει η ομάδα είναι ν’ αλλάξει κάτι από τις βασικές της ποδοσφαιρικές συνήθειες ή να προσπαθήσει να κάνει το καλό καλύτερο;
«Να τα κάνει ακόμη καλύτερα, διότι δε νομίζω πως υπάρχει λόγος ν’ αλλάξει νοοτροπία. Αυτή τη νοοτροπία ακολουθούμε από την αρχή του πρωταθλήματος κι έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι την κατάκτηση των στόχων μας».
– Επόμενος αντίπαλος ο Παναθηναϊκός με πολλά γνώριμα πρόσωπα σε σας. Τί αίσθηση σου έχει αφήσει;
«Στην αρχή νομίζω όλοι ενθουσιαστήκαμε μ’ αυτήν την επιτυχία που είχαν στα πρώτα παιχνίδια κερδίζοντας το ένα ματς μετά το άλλο. Παρόλα αυτά είναι μια καλή ομάδα, οι νέοι παίκτες σίγουρα προσθέτουν πολλά τρεξίματα. Υπάρχουν και δυο – τρεις έμπειροι παίκτες αλλά εμείς θα κοιτάξουμε το ματς να το αντιμετωπίσουμε όπως όλα τ’ άλλα. Θα παίξουμε την μπάλα μας, το παιχνίδι κατοχής, αυτό που κάνουμε σε κάθε παιχνίδι».
– Γνωρίζοντάς τους καλά ποιά θεωρείς ως πλέον βασικά στοιχεία αυτού του αγώνα;
«Τώρα δεν ξέρω να σας πω την αλήθεια το πώς θα παίξει ο Παναθηναϊκός. Αυτό που θα έλεγα είναι να προσέχουμε λίγο τις αντεπιθέσεις διότι είναι πολύ πιθανό στο δεύτερο μισό του γηπέδου να κάνουν άμυνα και να ‘χτυπήσουν’ στις αντεπιθέσεις».
– Τα στοιχεία που πρέπει να έχετε εσείς;
«Να είμαστε κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Να έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο και να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να είμαστε εμείς το ‘αφεντικό’ του αγώνα».