Επί σειρά σεζόν, το πρόβλημα στον Άρη επικεντρωνόταν στην κορυφή της επίθεσης. Στον killer, αυτόν που θα έκανε γκολ τη μία ευκαιρία και θα ανέβαζε ολόκληρη την ομάδα, η οποία είχε τον τρόπο να φέρει σωστά την μπάλα μπροστά με τους παίκτες που διέθετε το ρόστερ. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Αιχμή της επιθετικής γραμμής είναι ο Λορέν Μορόν, που πράγματι έχει την ικανότητα με τη μία επαφή να βρίσκει δίχτυα, όπως το έκανε στον τελευταίο αγώνα με την Κηφισιά, όμως, το ζητούμενο είναι τι γίνεται πίσω του.
Είτε λόγω συγκυριών, είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω ανετοιμότητας, είτε επειδή ενσωματώθηκαν αργά στο ρόστερ, οι συμπαίκτες του Μορόν στη μεσαία γραμμή, στον άξονα πιο συγκεκριμένα, πάνε σε χαμηλές πτήσεις. Αρχής γενομένης από τον Βλαντιμίρ Νταρίντα, ο οποίος έθελξε με τις επιδόσεις του την περασμένη σεζόν, όμως, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο την τρέχουσα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτώμενος για τον Τσέχο διεθνή ο Άκης Μάντζιος στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με την Κηφισιά, απάντησε το προφανές, σπεύδοντας ταυτόχρονα να τον καλύψει: “Μπορεί να είναι σε κακή περίοδο. Είναι ένας παίκτης που έχει προσφέρει στην ομάδα. Υπάρχουν στιγμές που μας βοηθάει πολύ στο παιχνίδι. Είναι ένας παίκτης που απαγορεύεται να λείπει από την ομάδα, με δεδομένες τις απουσίες και τα προβλήματα που έχουμε, όπως ο Μάνου Γκαρθία και ο Τζούρασεκ”.
Κορυφαίος παρά την πτώση του
Ο Νταρίντα είναι γεγονός ότι εδώ και κάμποσο καιρό, από το παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής με τον Αστέρα Τρίπολης και μετά, έχει κάποιες ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Για αυτό το λόγο, θυμίζουμε, έμεινε εκτός ομάδας στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Έκτοτε δεν έχει επανέλθει στο επίπεδο που ήταν την περασμένη σεζόν. Κάνει προσπάθεια να επανέλθει πλήρως, όμως, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να δώσει το δικό του 100%.
Παρά το γεγονός, πάντως, ο Νταρίντα είναι ο νούμερο ένα μέσος παίκτης του άξονα του Άρη σε χρόνο συμμετοχής (560′ λεπτά σε 6 αγώνες), ο μοναδικός που έχει βγάλει μία (1) ασίστ, έχει 3 τελικές προσπάθειες, είναι πρώτος στις πάσες (66), έχει απειλήσει με δύο (2) σουτ εντός μεγάλης περιοχής και με ένα (1) εκτός, έχει πέντε (5) εύστοχα γεμίσματα και δέκα (10) κλεψίματα (σε αυτόν τον τομέα, από τους μέσους, μόνο ο Μπίργκερ Βερστράτε είναι πάνω από αυτόν, με 13). Στον αντίποδα, έχει 25 λάθη, περισσότερα από όλους τους μέσους, όμως, αυτά προκύπτουν από τη μεγαλύτερη συμμετοχή του στο παιχνίδι.
Πέρα από τον Νταρίντα, η τεχνική ηγεσία του Άρη δεν έχει καταφέρει, για όλους τους λόγους που αναφέραμε, να βρει κάποια άλλη “σταθερά” στη μεσαία γραμμή. Ο Λούκας Ρουπ έκανε 4 παιχνίδια και έμεινε στη συνέχεια εκτός λόγω παλιού τραύματος στο γόνατο, που εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί. Ο Ζαν Ζουλς Εμβοντό, που ξεκίνησε ως βασικός το περασμένο καλοκαίρι, λόγω τραυματισμού έχει 75′ λεπτά συμμετοχής μέχρι τώρα σε 3 αγώνες στο πρωτάθλημα. Ο Ρούμπεν Πάρντο ήρθε αργά στην ομάδα και έχει προλάβει να γράψει 148′ λεπτά σε 4 αγώνες. Ο Σεΐκ Ντουκουρέ, ο οποίος διατηρήθηκε στο ρόστερ ως μπακ απ των υπολοίπων σε αυτόν το χώρο, έχει 298′ λεπτά σε 5 αγώνες, με μέτριες επιδόσεις. Ο Νέβεν Τζούρασεκ ταλαιπωρήθηκε καιρό από τους πόνους στη μέση και έχει προλάβει να κάνει 3 συμμετοχές ως τώρα στο πρωτάθλημα και να γράψει μόλις 86′ λεπτά. Τον Ντομαγκόι Πάβισιτς δεν έχει εμπιστευτεί ούτε ο Απόστολος Τερζής, ούτε ο Άκης Μάντζιος ως τώρα, με αποτέλεσμα να έχει μόλις 2 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 23′ αγωνιστικά λεπτά.
Βερστράτε και Γκαρθία
Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχει επιστρατευτεί μέχρι τώρα ως επιτελικός μέσος ο Αλβάρο Σαμόρα, που οι θέσεις στις οποίες αγωνίζεται κανονικά είναι είναι είτε στα πλάγια, είτε στην κορυφή της επίθεσης. Επίσης, άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπίργκερ Βερστράτε, ο οποίος ενσωματώθηκε στην ομάδα λίγες ημέρες πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στην 4η αγωνιστική, μπήκε αμέσως στο rotation και έχει προλάβει να γράψει ήδη 4 συμμετοχές και 337′ αγωνιστικά λεπτά, δίνοντας σημαντικές λύσεις ως αμυντικός μέσος. Αποτελεί σίγουρα μεγάλη αγωνιστική ελπίδα στη συγκεκριμένη θέση για τη συνέχεια.
Το ζητούμενο, λοιπόν, για τον Μάντζιο είναι να αρχίσουν να ανεβαίνουν αγωνιστικά όλοι αυτοί οι παίκτες. Αυτό που θέλει ο προπονητής του Άρη είναι να επανέλθουν όλοι και να αρχίσουν να βρίσκουν τα πατήματά τους και το ρυθμό τους, ώστε να ανεβάσουν ολόκληρη την ομάδα, δίνοντας λύσεις στον ίδιο για εφαρμογή διάφορων συνδυασμών μεταξύ τους αναλόγως τον αντίπαλο. Προοπτική τέτοια υπάρχει κι αυτό είναι κάτι που θέλει να δουλέψει στο διάστημα της τρέχουσας διακοπής, στο πλαίσιο της μίνι προετοιμασίας.
Βεβαίως, ο Μάντζιος περιμένει την επιστροφή του -τραυματία από τον περασμένο Ιανουάριο- Μανού Γκαρθία. Αρχικά στην ομάδα, ώστε να ξεκινήσει προπονήσεις με τους υπόλοιπους και σε δεύτερο χρόνο στα παιχνίδια. Ο Ισπανός, εφόσον βρει τον καλό αγωνιστικό του εαυτό, είναι δεδομένο ότι μπορεί να προσφέρει πολλά ως πλέι μέικερ. Κι αυτό είναι το μεγάλο παράπονο του προπονητή του Άρη, ότι τώρα που υπάρχει ένας σέντερ φορ όπως ο Μορόν στην κορυφή της επίθεσης, δεν υπάρχει από πίσω ένας οργανωτής όπως ο Γκαρθία να τον “ταΐζει”…