Μια σεζόν που από νωρίς βαπτίστηκε από τους πρωταγωνιστές της ομάδας ως «μεταβατική περίοδος», στην πορεία προέκυψαν υψηλές προοπτικές κι ολοκληρώθηκε με την απώλεια όλων των στόχων.
Η κάκιστη έναρξη, η αλλαγή δεδομένων, η μη ενίσχυση και το «άδειασμα»
Η… κακή μέρα φάνηκε από νωρίς για τον ΠΑΟΚ που έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τη Λέφσκι Σόφιας στη διαδικασία των προκριματικών του Europa Conference League. Τα δεδομένα κι οι αρχικές προσδοκίες άλλαξαν άρδην. Από νωρίς άνοιξε η κουβέντα για μεταβατική περίοδο, με την προσθήκη νέων ποδοσφαιριστών της ομάδας, προϊόντα των Ακαδημιών της ομάδας κι ότι καλό προκύψει.
Χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρις ότου ν’ ανασυνταχθεί, να ισορροπήσει και να βρει τον δρόμο του, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό σερί δέκα επτά αγώνων που κράτησε τέσσερις μήνες κι είχε ως πρωταγωνιστές τη «nouvelle vague» της ομάδας, Κουλιεράκη-Κωνσταντέλια κι ως σημαντικές σταθερές τους Κοτάρσκι-Ίνγκασον-Ντόουγκλας. Οι προσθήκες στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο περιορίστηκαν στις εξής δύο των Κεντζιόρα, Τάισον.
Παρόλα αυτά η ομάδα έφτασε στο τέλος της κανονικής περιόδου όντας σε πολύ καλή κατάσταση, με το προαναφερθέν σερί, με καλές εμφανίσεις κι αποτελέσματα στα ντέρμπι, αλλά όντας – και – σε απόσταση βολής από την κορυφή του Πρωταθλήματος. Ξεκίνησε ιδανικά τα PlayOffsνικώντας εκτός έδρας τον Άρη και μετά επήλθε η…. κατάρρευση.
Ο χειρότερος δυνατός επίλογος
Η ομάδα έδειχνε «άδεια», χώλαινε σημαντικότατα σ’ επίπεδο ισχυρών προσωπικοτήτων, δεν πήρε την παραμικρή βοήθεια από τις… «παλιοσειρές» της, απώλεσε σημαντικές σταθερές της, όπως η πολύ καλή ανασταλτική της λειτουργία, την ίδια στιγμή που το γκολ παρέμενε ένα δύσκολο ζητούμενο.
Την τελευταία αγωνιστική των PlayOffs είχε την ευκαιρία κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στην Τούμπα να πάρει την 3η θέση, εντούτοις ηττήθηκε. Είχε την ευκαιρία να μετριάσει την απογοήτευση διεκδικώντας το Κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ, μαζί και το εισιτήριο για το Europa League, ηττήθηκε με αποκαρδιωτική εμφάνιση κι ενώ η αντίπαλός του αγωνιζόταν με ποδοσφαιριστή λιγότερο από το 6ο λεπτό…..
Μοιραία, ο κάκιστος επίλογος σε μια αμφιλεγόμενη σεζόν σηματοδότησε σειρά εξελίξεων με την ομάδα πλέον να βρίσκεται – εκ νέου – σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης που κανείς δε γνωρίζει αν θα περιοριστεί σ’ επίπεδο ποδοσφαιριστών.
Ο πάγκος: Ράζβαν Λουτσέσκου
Αυτήν τη φορά ο 54χρονος Ρουμάνος τεχνικός δεν κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των ποδοσφαιριστών του στις κρίσιμες στιγμές των τελευταίων αγώνων, γνωρίζοντας έξι ήττες σε διάστημα δύο μηνών, όταν σε όλη τη σεζόν που είχε προηγηθεί είχε – μόλις – τρεις! Κρίνεται για τις επιλογές του σε ποδοσφαιριστές που αποδεδειγμένα δεν απέδωσαν, ειδικά σε καίριες χρονικές στιγμές, όπως επίσης και για τη μη απαίτηση σημαντικής μεταγραφικής ενίσχυσης τον περασμένο Ιανουάριο.
Limit up: Γιάννης Κωνσταντέλιας
Ο 20χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ κλήθηκε να κολυμπήσει στα βαθιά «νερά» της ανδρικής ομάδας, ερχόμενος από τις Ακαδημίες για μια ολόκληρη σεζόν και το αν τα κατάφερε ή όχι απαντάται από το χειροκρότημα των φίλων – σχεδόν – κάθε αντίπαλης ομάδας στα ματς με τον «Δικέφαλο». Μπορεί το τέλος να μην ήταν ανάλογο όσων προηγήθηκαν αλλά τόσο το νεαρό της ηλικίας του όσο κι η γενικότερη καθίζηση της ομάδας εξηγούν πολλά.
Limit down: Επιθετική παραγωγικότητα
Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ καλή ορθολογική ανάπτυξη, αντίστοιχη κυκλοφορία της μπάλας, έφτανε με αξιώσεις στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής αλλά μετά…. μηδέν. Οι δύο επιθετικοί του, Ολιβέιρα και Τόμας περιορίστηκαν στα 21 γκολ συνολικά, όταν ο περσινός 1ος σκόρερ Κούρτιτς είχε…. 18. Επίσης, όλοι οι μέσοι της ομάδας αυτήν τη σεζόν δεν έφτασαν συνολικά τα γκολ του διεθνή Σλοβένου.
Κατάταξη: 4ος
Γκολ υπέρ: 68
Γκολ κατά: 40
Ασίστ: 31
Πρώτος σκόρερ: Μπράντον Τόμας 12
Πρώτος σε ασίστ: Κάλεντ Νάρεϊ 11