Ολυμπιακός: O πρώτος…. τίτλος της σεζόν είναι η συμφωνία με Κορδόν!

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για την ανακοίνωση του Αντόνιο Κορδόν και εκείνος για τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού της νέας σεζόν. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της "Μεθόδου Κορδόν"!

Ο Αντόνιο Κορδόν αποτελεί την πρώτη “μεταγραφή” του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2023-2024 και είναι ιδιαιτέρως ηχηρή. Οι Πειραιώτες θ’ αποκτήσουν έναν τεχνικό διευθυντή απ’ το πάνω ράφι, ο οποίος θα συγκετρώσει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του Ολυμπιακού. Ο 59χρονος τεχνικός διευθυντής, ο οποίος νωρίετρα στη σεζόν αποχώρησε απ’ την Μπέτις έγινε ένα απ’ τα περιζήτητα ονόματα της ποδοσφαιρικής πιάτσας τους τελευταίους μήνες. Ο Κορδόν πλην της Μπέτις, έχει εργαστεί απ’ το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην εθνική ομάδα του Εκουαδόρ, στη Μονακό και τη Βιγιαρεάλ και έχει πλούσια εμπειρία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ρόστερ και του χρηματιστηρίου των μεταγραφών. Ο Κορδόν μετέφερε την υστεροφημία του “θαύματος της Μπέτις”, καθώς η ομάδα της Σεβίλλης επέστρεψε στο υψηλότερο επίπεδο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τον 59χρονο τεχνικό διευθυντή να διαχειρίζεται ένα πολύ μικρό μπάτζετ, σε σχέση με τα υπόλοιπα της La Liga. Μάλιστα η συγκεκριμένη ικανότητα του, αποτέλεσε δέλεαρ για την Μπαρτσελόνα, η οποία μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα. Οι Καταλανοί προσέγγισαν τον Κορδόν, ως μια επιλογή για να διαχειριστεί ένα μειωμένο προυπολογισμό και παράλληλα να οδηγήσει σε επιτυχημένη διαχείριση του ρόστερ. Τα ρεπορτάζ ήθελαν και την Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι να τον παρακολουθεί. Ο Ισπανός είναι αχώριστος με τους Ιγνάσιο Ναβάρο (αναλυτής στατιστικής) και Αμπέρτο Μπενίτο (αναλυτής). Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και στο Λονδίνο με τον Κορδόν του ανέλυσε το πλάνο του και τον έπεισε να δοκιμάσει την περιπέτεια του Ολυμπιακού. Πρόκειται για μια κίνηση που απο μόνη της αποτελεί επιτυχία για τον Έλληνα επιχειρηματία και ισχυρό άνδρα των “ερυθρόλευκων”..

O Ρουί Σίλβα αποκτήθηκε με μηδενικό κόστος το 2021 και η αξία του σήμερα αποτιμάται στα 15 εκ. ευρώ! ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η “μέθοδος Κορδόν”

Η τεράστια επιτυχία που γνώρισε με την Μπέτις και η κατάκτηση του Copa Del Rey του 2022 απ’ την ομάδα της Σεβίλλης, πρόσθεσαν στην τακτική του Κορδόν, τον παχύ τίτλο “Η μέθοδος Κορδόν”. Ας δούμε τι περιλαμβάνει και ποια είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά. Αρχικά ο Κορδόν είναι ένας “αντιστάρ” του ποδοσφαίρου σε αντίθεση με το προφίλ των περισσότερων σύγχρονων τεχνικών διευθυντών, ειδικά στο επίπεδο πρωταθλημάτων όπως η La Liga ή η Premier League. O Κορδόν έχτισε τη μέθοδο του στη Βιγιαρεάλ, όπου και κατάφερε με επιτυχία να την εκτοξεύσει αγωνιστικά, χωρίς να διαθέσει μεγάλα ποσά. Παράλληλα ανέβασε τη μετοχή αρκετών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πουλήθηκαν για να γεμίσουν τα ταμεία του “κίτρινου υποβρυχίου”. Μερικά παραδείγματα: ο Γκαμπριέλ Παουλίστα κόστισε 3 εκ. ευρώ και πουλήθηκε 15 εκ. στην Άρσεναλ, ο Ερικ Μπαϊγί κόστισε 6 εκ. και πουλήθηκε 38 εκ. ο Λουσιάνο Βιέτο κόστισε 5,5 και πουλήθηκε 20 εκ. στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Χοσέ Ενρίκε κόστισε 3 και πουλήθηκε στην Τότεναμ 14 εκ.! Το συνολικό ποσό το οποίο έφερε στα ταμεία της Βιγιαρεάλ με τις κινήσεις του άγγιξε τα 200 εκ. ευρώ! Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού είναι πολύ άνετος με τις multi tasking απαιτήσεις. Όταν ο Κινέζος επιχειρηματίας Τζον Γιάνγκ του ανέθεσε τη διεύθυνση του “Hope Group”, έπρεπε να αναλύει τα δεδομένα τεσσέρων διαφορετικών συλλόγων, της Γρανάδα στην Ισπανία, της Τσονγκίνγκ Λιφάν στην Κίνα, της Πάρμα στην Ιταλία και της Τοντέλα στην Πορτογαλία. Η Γρανάδα μάλιστα υπό την καθοδήγηση του, κέρδισε τη “χρυσοφόρα” άνοδο στη La Liga.

O Έκτορ Μπεγερίν ήταν ένα απ’ τους δανεισμούς “κελεπούρια” του Κορδόν στην Μπέτις. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Ο Αντόνιο Κορδόν διαθέτει μια συγκεκριμένη τακτική σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται σε κάθε σύλλογο. Ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής κινείται πάνω σε συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους ο ίδιος έχει ορίσει και θεωρεί απαράβατους. Ο Κορδόν είναι ένας άνθρωπος ιδιαιτέρως προσαρμοστικός χωρίς εμμονές και γι’ αυτό έχει πετύχει σε διαφορετικούς συλλόγους και πρωταθλήματα. Προσπαθεί λοιπόν να μην προσκολληθεί σε μία συνταγή, αλλά να την προσαρμόζει στις περιστάσεις. Η διακριτικότητα είναι το μεγάλο του προσόν και αυτό τον έχει βοηθήσει πολύ στο παιχνίδι των μεταγραφών, αλλά και στη διαχείριση ιδιόμορφων καταστάσεων εντός των συλλόγων. Ο ίδιος επίσης θέλει ν’ ασχολείται προσωπικά με τους ποδοσφαιριστές και να λύνει τα προβλήματα τους, πριν καν εμφανιστούν. Κάπως έτσι φέρθηκε στον Κιλιάν Εμπαπέ, όταν ήταν αμούστακο αγόρι στη Μονακό και κατάφερε να τον κρατήσει στους Μονεγάσκους, πριν τη χρηματιστηριακή του έκρηξη που ώθησε την Παρί Σεν Ζερμέν να δαπανήσει πακτωλό χρημάτων για την απόκτηση του!

O Xερμάν Πεσέλα κόστισε 3,5 εκ. στην Μπέτις και πουλήθηκε με τριπλάσια τιμή στη Φιορεντίνα! ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μεγάλη έμφαση στο scouting

Μαζί με τον Κορδόν θα αφιχθή στην Ελλάδα μια έμπειρη ομάδα scouting, ενώ θα ενεργοποιηθεί με τη βοήθεια του το αντίστοιχο τμήμα του Ολυμπιακού. Για τον Κορδόν η παρακολούθηση παιχνιδιών και η ανίχνευση ταλέντων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του. Στη Μονακό διεύθυνε ένα σύνολο scouts που έφτασαν και τα 14 άτομα, οι οποίοι είχαν αρμοδιότητα να παρακολουθούν 15 παιχνίδια την εβδομάδα, 210 στο σύνολο, για να φτάνουν συνολικά τα 10.000 σε μία σεζόν! Με αυτόν τον τρόπο ο Κορδόν έχει απόλυτη εικόνα της ποδοσφαιρικής αγοράς και φτάνουν στα χέρια του ταλέντα με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος. Για τον Κορδόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η καλλιέργεια των ακαδημιών, αλλά τρέφει σεβασμό στους παίκτες – πυλώνες κάθε ομάδας, οπότε πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση στον Ολυμπιακό, θα περάσει από κόσκινο κάθε μέλος του πλούσιου “ερυθρόλευκου” ρόστερ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.