Αναλυτικά: «Συστηματική παρακολούθηση των αγωνιστικών χώρων, διαχρονική καταγραφή όλων των δεδομένων (ηλιοφάνεια, παγετός, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, συχνότητα χρήσης του χλοοτάπητα, ποικιλίες χλοοτάπητα ανά περίοδο κ.α.), επιστημονική αξιολόγηση, τεχνογνωσία και εμπειρία στους χλοοτάπητες από τα εξειδικευμένα στελέχη των ΠΑΕ-Μελών της Super League και τους συνεργάτες τους, προσαρμογή στις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής, εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα στο διήμερο διεθνές Συνέδριο για τη διαχείριση των αγωνιστικών χώρων, που διεξάχθηκε στην Αθήνα στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2022.
Όλες οι παράμετροι της ορθής διαχείρισης των αγωνιστικών χώρων, όπως αποτυπώθηκαν στις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, αποτελούν μια πλούσια παρακαταθήκη του Συνεδρίου.
Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Super League Κάτια Κοξένογλου, μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, σημείωσε:
“Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώθηκε ένα Συνέδριο, διεθνούς απήχησης, από τη Super League για τους αγωνιστικούς χώρους. Ομιλητές με τεράστια εμπειρία, μοιράστηκαν με όλους, τόσο τα επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης χλοοταπήτων, όσο και τα λάθη που έκαναν, τα οποία τους βοήθησαν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις. Επένδυση στην τεχνογνωσία της ορθής διαχείρισης των χλοοταπήτων από τους κατάλληλους ανθρώπους σε κάθε ομάδα και επένδυση στις αναγκαίες υποδομές και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι τα “κλειδιά” για την ορθή διαχείριση των αγωνιστικών χώρων. Χρειάζεται διαρκής και συστηματική επιμόρφωση των αρμοδίων σε κάθε ΠΑΕ, ώστε να γνωρίζουν τις τάσεις που διαμορφώνονται διεθνώς. Σήμερα πράγματι τα γήπεδα των ομάδων της Super League είναι σε καλύτερη κατάσταση, σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, ωστόσο, η προσπάθεια αυτή από όλες τις ομάδες πρέπει να συνεχιστεί:
Οι εποχές που το χορτάρι στο γήπεδο το φρόντιζε ο… κηπουρός με το ποτιστήρι, πέρασαν. Πλέον, οι χλοοτάπητες αποτελούν τεχνολογία αιχμής και όλες οι ομάδες οφείλουν να επενδύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε οι ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται με ασφάλεια και οι φίλαθλοι να απολαμβάνουν το θέαμα, είτε από τις κερκίδες, είτε από την τηλεόρασή τους.
Ευελπιστώ πως αυτή η τράπεζα γνώσης, μέσα από τις παρουσιάσεις όλων των ομιλητών, θα γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο, τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου, όσο και για τους φοιτητές, τους φιλάθλους και όλους όσοι θέλουν να δουν τι πραγματικά σημαίνει ορθή διαχείριση αγωνιστικών χώρων”.