Σε ποιους παίκτες στηρίχθηκε στο πρώτο μισό της σεζόν ο Μίλαν Ράσταβατς και τι αυτοί πέτυχαν.

Σε ποιους παίκτες στηρίχθηκε στο πρώτο μισό της σεζόν ο Μίλαν Ράσταβατς και τι αυτοί πέτυχαν

Η Ξάνθη έχει ένα από τα μικρότερα ροτέισον της Super League στο πρώτο μισό της σεζόν 2017-2018. Μόλις 21 παίκτες έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα από τον Μίλαν Ράσταβατς συνολικά. Λαμβάνοντας ως δεδομένα ότι στα 15 παιχνίδια πρωταθλήματος υπήρξαν τραυματισμοί και τιμωρίες, ο αριθμός δείχνει ότι ο Σέρβος τεχνικός εμπιστεύεται κυρίως συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους οδεύει από την αρχή.

Ρίχοντας μια ματιά στον αριθμό των συμμετοχών, αλλά και στα λεπτά συμμετοχής αυτών των 21 παικτών, διαπιστώνει κανείς ότι εννιά είναι αυτοί που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Ξάνθης, με πρώτο και καλύτερο τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς, που είναι αναντικατάστατος κάτω από τα γκολπόστ. Αν ήταν στο χέρι του Ράσταβατς, μάλλον και οι υπόλοιποι επτά το ίδιο αναντικατάστατοι θα ήταν…

Ο Σέρβος τερματοφύλακας, λοιπόν, έχει το απόλυτο των συμμετοχών και των λεπτών συμμετοχής: 15/15 και 1426’ αγωνιστικά λεπτά. Έχει 49 αποκρούσεις, 76 κλεψίματα και 53 επεμβάσεις κι έχει συμβάλει τα μέγιστα για να έχει η Ξάνθη την 5η καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, με 14 γκολ παθητικό. 

Ο Πάμπλο Ντε Λούκας έχει επίσης 15 συμμετοχές, όμως, μετρά 1295’ αγωνιστικά λεπτά. Αποτελεί σημείο αναφοράς στη μεσαία γραμμή της ομάδας, με καθήκοντα τόσο αμυντικά, όσο και οργανωτικά. Έχει 8 τελικές προσπάθειες, χωρίς γκολ, 1 ασίστ και 30 κλεψίματα. 
Ο Έρικ Γέντρισεκ είναι ο τρίτος παίκτης με 15 συμμετοχές. Όπως ο Ζίβκοβιτς είναι αναντικατάστατος στη θέση «1», αυτός είναι αναντικατάστατος στην κορυφή της επίθεσης. Έχει 1187΄ λεπτά συμμετοχής, μετρά 29 τελικές προσπάθειες και 6 γκολ, που τον φέρνουν στην πρώτη θέση των σκόρερς της Ξάνθης. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στο να πάρει η ομάδα του βαθμούς από νίκες και ισοπαλίες ως τώρα. 

Με 14 συμμετοχές ακολουθούν τρεις παίκτες, όλοι βασικοί στην άμυνα. Ο κεντρικός αμυντικός, Χρήστος Λισγάρας, ο δεξιός οπισθοφύλακας, Δημοσθένης Μπαξεβανίδης και ο αριστερός οπισθοφύλακας, Χόρχε Κασάδο. Ο Λιγάρας έχει 1333΄λεπτά συμμετοχής, 1 γκολ και 31 επεμβάσεις. Ο Μπαξεβανίδης έχει 1331’ λεπτά συμμετοχής, 32 κλεψίματα και 18 επεμβάσεις. Ο Κασάδο έχει 1330’ λεπτά συμμετοχής, 1 ασίστ , 23 κλεψίματα και 18 επεμβάσεις. Σαφώς, και οι τρεις, όπως και ο Ζίβκοβιτς, έχουν μεγάλη συμμετοχή στο να μείνει η Ξάνθη στα 14 γκολ παθητικό συνολικά στον πρώτο γύρο.

Από 13 συμμετοχές έχουν οι Αντριάν Λουσέρο και Κίκε. Ο πρώτος έχει 1138 λεπτά συμμετοχής κι αν δεν είχε ένα τραυματισμό στη διάρκεια του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δεν θα έχανε τα δύο παιχνίδια που δεν έπαιξε. Μαζί με τον Ντε Λούκας αποτελούν σταθερές στο χώρο της μεσαίας γραμμής της Ξάνθης. Έχει 12 τελικές προσπάθειες, χωρίς γκολ, όμως, έχει δώσει 3 ασίστ. Μετράει ακόμη 21 κλεψίματα. Ο Κίκε έχει 778’ λεπτά συμμετοχής, έχει 6 τελικές προσπάθειες, κανένα γκολ και καμία ασίστ. Ευνοήθηκε από τη συγκυρία, καθώς ο Ρότσε δεν είναι σε καλή κατάσταση, ο Μπρίτο τραυματίστηκε νωρίς, όπως και ο Τριάδης. 
Ο έννατος πυλώνας της Ξάνθης είναι ο Αλφρέντο Μεχία. Ο τραυματισμός του Καμαρά τον καθιέρωσε στη θέση «6» στη βασική ενδικάδα. Είναι ο βασικός αμυντικός μέσος της ομάδας, με ατελείωτα τρεξίματα, 20 κλεψίματα και 3 επεμβάσεις. Ακόμη, έχει πετύχει 1 γκολ, ενώ μετράει 6 τελικές προσπάθειες. 

Φυσικά, υπάρχει και ο Μπρίτο με 11 συμμετοχές, 18 τελικές προσπάθειες και 4 γκολ, όμως, αυτός είχε σοβαρό τραυματισμό και έμεινε πίσω. Επιπλέον, πολύ πίσω έμεινε και ο Καμαρά, ο οποίος ξεκίνησε ως βασικός αμυντικός μέσος, όμως, ο τραυματισμός που είχε τον Οκτώβριο στην Εθνική Μαυριτανίας τον έχουν κρατήσει στις 6 συμμετοχές. Από 11 συμμετοχές έχουν και οι Φλίσκας και Ρότσε, με τον πρώτο να πηγαίνει πίσω λόγω μικροτραυματισμών και τον δεύτερο λόγω όχι πολύ καλής αγωνιστικής κατάστασης.