Σε μόνιμη πληγή της τείνει να εξελιχθεί για την ΑΕΚ η αναζήτηση αξιόλογων εξτρέμ για να ενισχύσει τη γραμμή κρούσης της και ειδικότερα των δύο πλευρών της.
Με τελευταίο αξιόλογο εξτρέμ στο ρόστερ της, βάση αριθμών και εμφανίσεων, τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο η ΑΕΚ όποια αγορά και αν επέλεξε… προκοπή δεν είδε. Εξαιρώντας τον Λιβάι Γκαρσία.
Ο Χριστοδουλόπουλος και οι άλλοι
Τη σεζόν 2017-18, η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να είναι από τους παίκτες που πρόσφεραν το κάτι παραπάνω, με τον Έλληνα εξτρέμ σε 27 ματς πρωταθλήματος να έχει 7 γκολ και μία ασίστ. Από εκεί και έπειτα, ο Μανόλο Χιμένεθ είχε χρησιμοποιήσει διάφορους στην άλλη πλευρά, είτε δεξιά, είτε αριστερά. Λόπες, Μπακασέτας, Γκάλο και Κλωναρίδης έπαιρναν και αυτή με τη σειρά τους θέση στο αρχικό σχήμα. Και τότε ουσιαστικά το πρόβλημα στα άκρα παρέμενε, αλλά είχε καλυφθεί η “τρύπα” από τις καλές εμφανίσεις του Χριστοδουλόπουλου και τη συνεισφορά των Λιβάια, Αραούχο, Μπακασέτα και των υπολοίπων.
Μια… ενδεκάδα εξτρέμ σε τέσσερις σεζόν
Μετά τη χρονιά που η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, ξαφνικά σε κάθε μεταγραφική περίοδο βρίσκεται σε μόνιμη αναζήτηση παικτών που θα ενισχύσουν τις πτέρυγές της. Συνολικά από τη σεζόν 2018-19 μέχρι και τη φετινή που είναι ακόμα ανοικτή, η Ένωση έχει ενσωματώσει στο ρόστερ της μια ενδεκάδα εξτρέμ. Και σε αυτά τα ονόματα δεν συνυπολογίζουμε τους παίκτες που αγωνίζονταν τελικά ως εξτρέμ στην ΑΕΚ, όπως ο Λιβάια, ο Μάνταλος και ο Μπακασέτας.
Ξεχώρισε ο δανεικός Λούκας Μπογέ
Τη σεζόν 2018-19, η ΑΕΚ έφερε στο ρόστερ της τον Χρήστο Αλπάνη από τον Απόλλωνα Σμύρνης (17 ματς, 1 γκολ), τον ελεύθερο από τον Ολυμπιακό και με γεμάτη σεζόν στην Seguda Division με τη Βαγιαδολίδ, Γιάννη Γιαννιώτα (13 ματς) και τον δανεικό από την Τορίνο, Λούκας Μπογέ (36 ματς, 6 γκολ). Μόνο ο Αργεντινός, όταν δεν ήταν τραυματίας πρόσφερε μια κάποια βοήθεια στην ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά από την πτέρυγα, με Ουζουνίδη και Χιμένεθ να χρησιμοποιούν παίκτες που δεν ηταν εξτρέμ για εξτρέμ, αναγκαστικά.
Ο Βέρντε που έκανε δουλειά, αλλά στα μικρά ματς
Την επόμενη χρονιά το ρόστερ της Ένωσης εμπλουτίστηκε με την απόκτηση του Μίλος Ντέλετιτς ο οποίος προερχόταν από εξαιρετικές χρονιές με την ΑΕΛ και του Ντάνι Βέρντε που αποκτήθηκε από τη Ρόμα. Μόνο που ο τεχνικός που ανέλαβε το στήσιμο της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο δεν ήθελε εξτρέμ (!) στήνοντας το πλάνο του σε παίκτες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν (Ζεράλδες, Σιμάο), όπως και ο ίδιος. Ο Βέρντε σε μία χρονιά στην ΑΕΚ είχε 38 συμμετοχές και 6 γκολ, ενώ ο Ντέλετιτς στους έξι μήνες που παρέμεινε είχε 9 ματς και 1 γκολ.
Λιβάι Γκαρσία: Το πιο πετυχημένο εξτρέμ
Η σεζόν που ολοκληρώθηκε βρήκε τον Ίλια Ίβιτς να κινείται έντονα στην αγορά για την απόκτηση εξτρέμ. Το “μπάμ” έγινε με τον Λιβάι Γκαρσία, ο τραυματισμός του οποίου όμως μετά την πρόκριση επί της Βόλφσμπουργκ έφερε και τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς στην ΑΕΚ. Μόνο που ο Σουηδός δεν είναι και τόσο εξτρέμ. Ο Λιβάια έπαιξε ξανά πολλά ματς ως εξτρέμ, όμως ο διεθνής από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ήταν ο πιο καθοριστικός παίκτης της Ένωσης, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με 35 ματς, 6 γκολ, 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, παρά το γεγονός ότι έχασε σχεδόν τρεις μήνες από τραυματισμούς. Μπράιτ Ενομπακάρε και Πέταρ Καρακλάιτς είναι σαν να μην ήρθαν ποτέ στην ΑΕΚ, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Ο Άμραμπατ και η μεταγραφή!
Στη σεζόν που περιμένουμε να αρχίσει, συναντάμε στο ρόστερ της ΑΕΚ τέσσερις εξτρέμ (3+1) και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός θα αυξηθεί σε πέντε. Ο Νόρντιν Άμραμπατ είναι σίγουρα μια ποιοτική προσθήκη που θα πλαισιώσει τους Λιβάι Γκαρσία, Αλμπάνη και Τάνκοβιτς, αλλά και τον ποδοσφαιριστή που προορίζεται για το αριστερό άκρο της επίθεσης της ΑΕΚ. Θα είναι ο Ιάγο Φάλκε αυτός, θα είναι κάποιος άλλος, ουδείς γνωρίζει. Θα το μάθουμε σύντομα. Όπως και το αν η ΑΕΚ έλυσε επιτέλους έναν έως τώρα άλυτο γι’ αυτήν γρίφο.