H ΠΑΕ ΑΕΚ στηρίζει και βοηθάει στη διάδοση της διεθνούς εφαρμογής Cboard, η οποία είναι μία δωρεάν και ανοιχτού πηγαίου κώδικα διαδικτυακή εφαρμογή επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας (Augmentative and Alternative Communication – AAC)!
Πρόκειται για επαναστατική εφαρμογή, η οποία επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ομιλίας (πχ. λόγω αυτισμού, εγκεφαλικής παράλυσης, συνδρόμου Down κλπ) να επικοινωνούν μέσω συμβόλων και συνθετικής ομιλίας. Δημιουργήθηκε δε από εθελοντές που ήθελαν να προσφέρουν το αγαθό της επικοινωνίας σε ανθρώπους για τους οποίους δεν είναι δεδομένο, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα μέσα από έναν πίνακα-πλέγμα με φωτογραφίες και σύμβολα να εκφράζουν τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους.
Mπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ, με τη μικρή Σρνα που χρησιμοποιεί ήδη την εφαρμογή χάρη στο πρόγραμμα της UNICEF “For every child, a voice”!
Η εφαρμογή αυτή είναι πλέον διαθέσιμη και στα Ελληνικά (μετά από τη μετάφραση που έγινε από τις φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Μαριάσπα Στεφαδούρου και Κατερίνα Δημάτου), και έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει παιδιά και ενήλικες και στη χώρα μας. Η διεύθυνση είναι https://app.cboard.io/board/root και η γλώσσα αλλάζει πατώντας πάνω δεξιά την κλειδαριά τέσσερις φορές και πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις.
Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που προωθεί αυτήν την εφαρμογή, και στη συνέχεια θα την αποστείλει και στον διεθνή οργανισμό εταιρικής ευθύνης, EFDN, ώστε να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι σύλλογοι-μέλη του δικτύου και να συνεισφέρουν στην προώθησή της.
Το έργο της ομάδας του Cboard είναι αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο.
Εάν κάποιος το θέλει μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Cboard είτε κάνοντας κάποια δωρεά εδώ, είτε συνεισφέροντας σε κώδικα στην ανάπτυξη της εφαρμογής εφόσον έχει γνώσεις και ενδιαφέροντα προγραμματισμού στο αποθετήριο του Cboard στο GitHub.
Τι είναι το Cboard
To Cboard είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας (Augmentative and Alternative Communication – AAC), η οποία επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ομιλίας (εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση) να επικοινωνούν μέσω συμβόλων και μετατροπής κειμένου σε ομιλία.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πίνακα επικοινωνίας ο οποίος μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητα να μιλήσουν χρησιμοποιώντας τη φωνή τους.
Είναι ένα πλέγμα με φωτογραφίες και σύμβολα, μέσα από τα οποία οι άνθρωποι με προβλήματα ομιλίας μπορούν να εκφράζουν τις ανάγκες και τις σκέψεις τους.
Το Cboard απευθύνεται σε δύο ειδών χρήστες. Όπως προαναφέραμε προορίζεται για τα άτομα που έχουν προβλήματα επικοινωνίας και ομιλίας και το χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Δευτερευόντως, απευθύνεται σε συγγενείς, κοντινά πρόσωπα ή ακόμα και ειδικούς (όπως πχ λογοθεραπευτές) των προαναφερθέντων ατόμων οι οποίοι αναλαμβάνουν να προσαρμόσουν το Cboard ώστε να είναι πιο προσωποποιημένο και οικείο για όσους το χρειάζονται.
Πλέον υποστηρίζει παραπάνω από 40 γλώσσες και λειτουργεί σε κάθε συσκευή που διαθέτει μια σύγχρονη μηχανή αναζήτησης. Διαθέτει παραπάνω από 3400 σύμβολα από Mulberry Symbol Set για τη δημιουργία εξατομικευμένων πινάκων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες μπορούν να ανεβάσουν και τις δικές τους προσωπικές φωτογραφίες για να απεικονίζονται στους πίνακές τους.
H δημιουργία του
Δημιουργήθηκε το 2017 από εθελοντές σε κάθε γωνιά του κόσμου, ο σημαντικότερος σκοπός των οποίων ήταν να δημιουργήσουν μια δωρεάν, εύκολα προσβάσιμη και ανοιχτού λογισμικού εφαρμογή που θα αποτελεί βοήθημα στην επικοινωνία για όσους διεθνώς το έχουν ανάγκη. Διαπίστωσαν ότι αντίστοιχες λύσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν υψηλό κόστος και κατ’ επέκταση δεν απευθύνονται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος που όμως τις χρειάζονται.
Είναι άξιο να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μόνο το 5-15% των ανθρώπων που χρειάζονται υποστηρικτική τεχνολογία έχουν πρόσβαση σε αυτή και τα οφέλη της.
Για τον λόγο αυτό, η ομάδα του Cboard χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως την πλατφόρμα που φιλοξενεί την εφαρμογή, καθιστώντας την έτσι διαθέσιμη για χρήση σε στατικούς υπολογιστές, laptop, tablet, κινητά τηλέφωνα και γενικότερα, οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει μια σύγχρονη μηχανή αναζήτησης. Δεν απαιτείται διαδικασία εγκατάστασης ούτε αγοράς παρά μόνο με το πάτημα ενός συνδέσμου (link: https://www.cboard.io/) μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να τη χρησιμοποιεί.
H ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Cboard
To Cboard ξεκίνησε από τον Martin Bedouret και τον Shay Cojocaru. Το 2015, ο Μάρτιν διαγνώστηκε με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis – ALS ή Νόσος του Κινητικού Νευρώνα), η οποία είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, με αποτέλεσμα να πλήττεται η λειτουργία των μυών όλου του σώματος.
Η ιδέα προήλθε από μια συζήτηση που είχε ο Μάρτιν με τη λογοθεραπεύτριά του στο κέντρο αποκατάστασης, Cireha, που τον είχε αναλάβει στην Κόρδοβα της Αργεντινής όπου και διαμένει. Επιθυμία τους ήταν να βρουν μια λύση που θα συνδυάζει την απλή και εύχρηστη λειτουργικότητα με κάποιες σύνθετες δυνατότητες, ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει όποιος την έχει ανάγκη χωρίς να τον περιπλέκει η διεπαφή του χρήστη.
Πρωταρχικός στόχος ήταν να προσφέρεται η δυνατότητα στον χρήστη να προσαρμόζει την εφαρμογή στις δικές του ανάγκες, δημιουργώντας εξατομικευμένους πίνακες καθώς και προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία ώστε να συγκαταλέγει σε κάθε πίνακα αυτά που χρειάζεται.
Ο καταλυτικός ρόλος της Unicef την κατάλληλη στιγμή
Στο σημείο που η ομάδα του Cboard είχε αρχίσει να στελεχώνεται, καταλυτικό ρόλο στην κάλυψη της χρηματοδότησης του project ήρθε να διαδραματίσει η UNICEF.
Όταν έγινε γνωστό ότι το Ταμείο Καινοτομίας της UNICEF χρηματοδοτεί την ανάπτυξη AAC εφαρμογών ανοιχτού πηγαίου κώδικα, κατέθεσε τα απαιτούμενα χαρτιά για το Cboard. Λίγους μήνες αργότερα και έχοντας αναπτύξει το πρώτο demo της εφαρμογής, η ομάδα ενημερώθηκε ότι το Cboard επιλέχθηκε για χρηματοδότηση.
Ήταν ένα πολύ μεγάλο και καθοριστικό βήμα στην εξέλιξη, την ανάπτυξη και την ποιότητα του πρότζεκτ καθώς τους προσέφερε τη δυνατότητα να προσλάβουν κάποιους προγραμματιστές και μεταφραστές που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών σε γλώσσες που διατίθεται η εφαρμογή και σε δυνατότητες που αυτή μπορεί να δώσει στους χρήστες της.
Με αυτήν την χρηματοδότηση, η ομάδα του Cboard διεκπεραίωσε την πρώτη δοκιμαστική χρήση σε παιδιά και ενήλικες στο Μπουένος Αιρες ώστε να λάβει την πρώτη ανατροφοδότηση πριν την επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής το Σεπτέμβριο του 2018. Ηταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς φάνηκαν οι αδυναμίες αλλά και το τι έπρεπε να βελτιωθεί, ώστε να γίνει η εφαρμογή πιο εύχρηστη και προσβάσιμη για όσους την χρειάζονται.
Τον Ιούνιο του 2020, το Cboard έλαβε δεύτερη χρηματοδότηση από το UNICEF Cryptocurrency Fund ώστε η ομάδα να αναπτύξει την εφαρμογή. Η δεύτερη βοήθεια από τη UNICEF συνέβαλε σε παραπάνω δοκιμές με πραγματικούς χρήστες, αυτή τη φορά σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Κροατία ώστε να λάβει η ομάδα ανατροφοδότηση και να κάνει το Cboard ακόμα καλύτερο.
Πώς γίνεται η χρήση του Cboard
To Cboard είναι δωρεάν. Τρέχει μέσω του Διαδικτύου και για αυτόν το λόγο δεν χρειάζεται κάποια διαδικασία εγκατάστασης, παρά μόνο η ηλεκτρονική διεύθυνση και μια σύγχρονη μηχανή αναζήτησης.
Η αρχική του οθόνη αποτελείται από τον έτοιμο, προεπιλεγμένο πίνακα του Cboard με τα χρώματα ο οποίος διαθέτει κάποιες βασικές λέξεις για την επικοινωνία ενός ατόμου όπως ρήματα, συναισθήματα, φαγητά κλπ.
Τα κίτρινα κουτάκια είναι λέξεις και αν πατήσει πάνω τους θα εκφωνηθεί αυτό που αναγράφεται πάνω τους. Τα μπλε κουτάκια είναι φάκελοι-κατηγορίες και αν ο χρήστης πατήσει πάνω τους θα οδηγηθεί σε εσωτερικούς πίνακες με περισσότερες λέξεις της εκάστοτε κατηγορίας.
Για παράδειγμα, αν ο χρήστης πατήσει πάνω στον φάκελο “συναισθήματα” θα οδηγηθεί σε έναν εσωτερικό πίνακα που θα περιέχει κάποια συναισθήματα-επίθετα όπως για παράδειγμα “ευτυχισμένος”, “ενθουσιασμένος” με τα οποία θα μπορεί να επικοινωνήσει πώς αισθάνεται.
Οι περισσότερες δυνατότητες του Cboard όμως ξεκλειδώνονται ανοίγοντας την κλειδαριά που βρίσκεται στο μενού πλοήγησης πάνω και δεξιά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να πατήσει πάνω στην κλειδαριά τέσσερις φορές. Όταν την ανοίξει, έχει την δυνατότητα είτε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Cboard είτε να συνδεθεί απευθείας με κάποιο έτοιμο λογαριασμό που διαθέτει σε Google ή Facebook.
Όλες οι προαναφερθείσες επιλογές θα προσφέρουν την ευκαιρία στον χρήστη να αποθηκεύει τις αλλαγές που πραγματοποιεί, τους πίνακες που δημιουργεί και γενικότερα να διαμορφώσει την συλλογή των πινάκων επικοινωνίας του όπως εκείνος το επιθυμεί.
Ο χρήστης διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες και χωρίς τη δημιουργία λογαριασμού ή κάποιας σύνδεσης, ωστόσο όμως δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει τις αλλαγές του και αυτές θα χαθούν όταν κλείσει τη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί.
Αναλυτικότερα, έχει τη δυνατότητα να φτιάξει και δικά του εξατομικευμένα κουτάκια, είτε απλές λέξεις είτε φακέλους είτε και ολόκληρους πίνακες. Αυτό μπορεί να το επιτύχει αν αφού ξεκλειδώσει την κλειδαριά πατήσει πάνω δεξιά στο κουμπί “+” και ύστερα επιλέγοντας αν θέλει να προσθέσει μια απλή λέξη, έναν φάκελο ή έναν πίνακα.
Στη συνέχεια, πληκτρολογεί το όνομα που θέλει να έχει το κουτάκι και από κάτω τη λέξη/κείμενο που επιθυμεί να εκφωνείται με το πάτημά του. Ακόμα, μπορεί να επιλέξει την εικόνα που απεικονίζεται στο κουτάκι είτε διαλέγοντας από την ευρεία ποικιλία που προσφέρεται από το Cboard είτε “ανεβάζοντας” την φωτογραφία της επιλογής του.
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα ηχογράφησης και αποθήκευσης ενός μηνύματος (στο εικονίδιο μικρόφωνο που αναγράφεται “Εγγραφή φωνής”) από ένα κοντινό πρόσωπο ώστε η φωνή να είναι πιο οικεία και προσωποποιημένη για τον χρήστη.
Επίσης, πατώντας το κουμπί “ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ” που βρίσκεται πάνω αριστερά, ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί οποιοδήποτε κουτάκι ή ακόμα και να το διαγράψει καθώς και να αλλάξει τη διαρρύθμιση του πίνακα στον οποίο βρίσκεται και τη σειρά που εμφανίζονται τα κουτάκια. Επιπλέον κάθε πίνακας στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης έχει ένα όνομα το οποίο αναγράφεται πάνω.
Ο αρχικός, προεπιλεγμένος πίνακας του Cboard έχει το όνομα “ΑΡΧΙΚΗ”. Σε έναν πίνακα που δημιουργεί ο χρήστης εκεί είναι το σημείο που μπορεί να επεξεργαστεί το όνομά του. Ο προεπιλεγμένος πίνακας δεν μπορεί να αλλάξει όνομα αν ο χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος στο λογαριασμό του. Ακριβώς από πάνω υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο μενού με το οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί κάποιον άλλο πίνακα που διαθέτει στη συλλογή του.
Επιπροσθέτως, πατώντας το κουμπί “ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΩ” μπορεί να δει τη συλλογή με τους πίνακες που διαθέτει και να την επεξεργαστεί προσθέτοντας κάποιον δημοσιευμένο πίνακα στη συλλογή του.
Τέλος μπορεί να καταστήσει κάποιον από τους πίνακες που διαθέτει δημόσιο αντί για ιδιωτικό ώστε να μπορούν κι άλλα άτομα να τον προσθέσουν στη συλλογή τους και να τον χρησιμοποιήσουν και παράλληλα, μπορεί να αντικαταστήσει τον αρχικό πίνακα και να θέσει κάποιον που δημιούργησε εκείνος ως αρχικό όταν ανοίγει την εφαρμογή.
Βασική προϋπόθεση για την αποθήκευση και τον συγχρονισμό των ρυθμίσεων είναι η σύνδεση με λογαριασμό!