Αποστολή Ολλανδία: Κωστής Μπότσαρης
Πλέον η ομιλία στο ξεκίνημα κάθε απογευματινής προπόνησης είναι κάτι δεδομένο, καθώς ο Αγγελος Αναστασιάδης συγκεντρώνει όλους τους ποδοσφαιριστές στο κέντρο του γηπέδου και τους μιλάει για όλα όσα θα τους απασχολήσουν στο υπόλοιπο της προπόνησης που ξεκινάει, επιστρατεύοντας παραδείγματα κι αναφορές από την ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Αποστολή Ολλανδία: Κωστής Μπότσαρης

Πλέον η ομιλία στο ξεκίνημα κάθε απογευματινής προπόνησης είναι κάτι δεδομένο, καθώς ο Αγγελος Αναστασιάδης συγκεντρώνει όλους τους ποδοσφαιριστές στο κέντρο του γηπέδου και τους μιλάει για όλα όσα θα τους απασχολήσουν στο υπόλοιπο της προπόνησης που ξεκινάει, επιστρατεύοντας παραδείγματα κι αναφορές από την ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Πέραν της δικής της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η κάθε προπόνηση, η σημερινή είχε και τον χαρακτήρα της πρόβας για τον αυριανό, δεύτερο φιλικό αγώνα της σεζόν, με αντίπαλο την ουκρανική Ντνιεπρ στις 18.00 ώρα τοπική (σ.σ. 19.00 Ελλάδας).

Με τους ποδοσφαιριστές να χωρίζονται εξ αρχής σε δυο ομάδες, τους «μαύρους» (Γιακουμής, Σκόνδρας, Κιόσε, Κίτσιου, Κουλούρης, Πολύζος, Σαββίδης, Κατσικάς, Πόζογλου, Παπαδόπουλος) και τους «κόκκινους» (Μελίσσας, Πόποβιτς, Αθανασιάδης, Μάρτενς, Ρατς, Παναγιωτούδης, Ποζατζίδης, Μαντούρο, Βίτορ, Γκολάσα, Κωνσταντινίδης), αρχικά το πρόγραμμα είχε χαλαρό τρεξιματάκι και … χειρόσφαιρο, δηλαδή «διπλό» στο 1/3 του γηπέδου με τους ποδοσφαιριστές να κουβαλούν και να διασχίζουν  τον αγωνιστικό χώρο με την μπάλα στα χέρια αλλά να έχουν δυνατότητα να προχωρήσουν ελάχιστα μέτρα δίχως να δώσουν πάσα. Εκτός των χεριών, μόνον οι κεφαλιές επιτρέπονταν.

Μια άσκηση, που όπως εξήγησε ο Ελληνας τεχνικός – πέρα από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης – είχε σα στόχο να δώσει καλύτερα στους συμμετέχοντες να καταλάβουν τις κινήσεις που γίνονται γύρω τους ανάλογα με την πάσα που κάνουν, ανάλογα με το που είναι η μπάλα, ν’ αντιληφθούν τις επιλογές που δημιουργούνται περιμετρικά τους είτε για πρωτοβουλία με την μπάλα στα πόδια είτε για κίνηση δίχως μπάλα στον κενό χώρο. Το αποτέλεσμα δεν άφησε ικανοποιημένο τον κόουτς αφού όπως επισήμανε: «τόσες λάθος πάσες με τα χέρια δεν είναι δυνατό να γίνονται».

Μια ποδοσφαιρική λογική που έγινε πιο κατανοητή στην επόμενη φάση της προπόνησης, όταν οι δυο ομάδες πήραν θέσεις σε ολόκληρο το γήπεδο η μια αμυνόμενη κι η άλλη επιτιθέμενη. Οι «μαύροι» βρέθηκαν πρώτοι ως αμυνόμενοι με τους «κόκκινους» επιτιθέμενους. Δυο συστάδες κώνων ως νοερές προεκτάσεις στην ευθεία των κάθετων γραμμών της μεγάλης περιοχής απέκλειε τα σημεία που μπορούσαν ν’ ασκήσουν πίεση στους αντιπάλους τους οι επιτιθέμενοι. Η μπάλα ξεκινούσε από τα πόδια του τερματοφύλακα, ο οποίος έπρεπε να κάνει πρώτη πάσα στον έναν από τους τέσσερις αμυντικούς και μόλις αυτοί ανέβουν λίγα μέτρα, τα δυο «εξάρια» των επιτιθέμενων να δώσουν το έναυσμα για πίεση ψηλά.

Ο σχηματισμός και των δυο ομάδων παρέπεμπε σε 4-4-2, άμυνα και μεσοεπιθετικοί συνέθεταν δυο ζώνες οι οποίες όφειλαν να λειτουργούν συντονισμένα και να προσαρμόζονται ομοιόμορφα ανάλογα με το που βρίσκεται η μπάλα. Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις από τους αμυνόμενους ήταν η κατοχή της μπάλας, η εκμετάλλευση των κενών χώρων, οι γρήγορες πάσες κι οι αντίστοιχες αλλαγές παιχνιδιού από τη μια πλευρά στην άλλη. «Η πίεση που ασκείται είναι σωστή στο πρέσινγκ, αλλά μετά δεν ξέρετε τί να κάνετε την μπάλα», ήταν η πρώτη επισήμανση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος και σήμερα αναγκαζόταν να διακόπτει πυκνά – συχνά τις ασκήσεις για να διορθώνει και να δείχνει στους ποδοσφαιριστές του με ζωντανά παραδείγματα. Σε μια από τις αντεπιθέσεις ο Γκολάσα έκανε το 1-0 για τους «κόκκινους» με πολύ όμορφη λόμπα, αλλά πήρε την μπάλα από την … πλάτη του Μάρτενς συνεπώς το γκολ θεωρήθηκε και χαρακτηρίστηκε πολύ τυχερό.

Αρκετές φορές επίσης, τονίστηκε η οπτική γωνία που πρέπει να διατηρούν οι ποδοσφαιριστές, ιδιαίτερα της άλλης πλευράς από αυτήν που κινούνται οι ακραίου και ειδικά προτού γίνουν κάτοχοι της μπάλας. Το δεύτερο γκολ των «κόκκινων», που ήταν και το τελικό σκορ, σημείωσε ο Πόποβιτς, ο ποδοσφαιριστές στον οποίο φαίνεται να επικεντρώνει και να επενδύει σημαντικά ο 61χρονος τεχνικός περιμένοντας πολλά από τον 18χρονο. «Αν ακούς αυτά που σου λέμε, θα γίνεις δέκα φορές καλύτερος», άκουσε τον προπονητή του να του λέει σε κάποια άλλη φάση.

Το τέλος της άσκησης βρήκε τον κόουτς να εξηγεί, πρώτον πως ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να δίνει εντολή στους συμπαίκτες του για το πότε θα ξεκινήσουν το πρέσινγκ ψηλά και δεύτερον πως η πίεση δεν μπορεί να ξεκινά αφού ο ο ακραίος αμυντικός πάρει την μπάλα στα πόδια του αλλά από το κλάσμα του δευτερολέπτου που θα φύγει η μπάλα από τα πόδια είτε του τερματοφύλακα, είτε του κεντρικού αμυντικού προς αυτόν και με σπριντ 100% από τον επιθετικό ή μεσοεπιθετικό που βρίσκεται κοντά του. Ταυτόχρονη κι απόλυτα προσαρμοσμένες πρέπει να είναι οι κινήσεις των υπολοίπων προκειμένου να εξαλείψουν την πιθανότητα της κάθετης πάσας που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με τελικό αποτέλεσμα το μαρκάρισμα του ποδοσφαιριστή που έχει την μπάλα από τρεις αντιπάλους του.
«Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και μην τρέχετε τζάμπα. Τρέχετε λάθος … », σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης επιμένοντας στην επανάληψη της άσκησης μέχρις ότου γίνει σωστά. Η προπόνηση ολοκληρώθηκε με μια μικρή έκπληξη καθώς κλήθηκε ο Γιώργος Κατσικάς να εκτελέσει φάουλ έξω από την αντίπαλη περιοχή, σε θέση έξω αριστερά.

Μάλιστα, ο κόουτς του «Δικεφάλου» του εξήγησε τί ακριβώς πρέπει να προσέχει στις εκτελέσεις και ως προς το που σημαδεύει σε συνάρτηση με τα φάλτσα που πρέπει να βάλει αλλά και τη στάση του σώματος στο λάκτισμα. Ακολούθησε ο Σαββίδης από έξω δεξιά, αλλά ο Πόζογλου ήταν αυτός που εκτέλεσε κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή του στέλνοντας την μπάλα στη γωνία του Μελίσσα για να πάρει τα εύσημα και το …. χάι φάιβ από τον κόουτς.