Με αφορμή την παρουσίαση του Ρούντολφ από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το Novasports.gr σας παρουσιάζει τους Ούγγρους που πέρασαν τόσο από το «τριφύλλι» όσο και από την Ελλάδα.

Τις υπηρεσίες του στον Παναθηναϊκό θα προσφέρει για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν ο Ρούντολφ Γκέγκερλι. Ο Ούγγρος επιθετικός ήρθε στη χώρα  μας για λογαριασμό των «πρασίνων» με τη μορφή δανεισμού από την Τζένοα και οι προσδοκείες που υπάρχουν προς το πρόσωπό του είναι πολλές. Ο 26χρόνος στράικερ αποτελεί τον τέταρτο ποδοσφαιριστή από την Ουγγαρία που θα φόρεσει τη πράσινη φανέλα  και ίδιος θα έχει σαν στόχο κάτι το οποίο δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του, να κάνει καριέρα με τον Παναθηναϊκό και το κυριότερο να πετύχει πολλά γκολ.

Με αφορμή την παρουσίαση του Ρούντολφ από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το Novasports.gr σας παρουσιάζει τους Ούγγρους που πέρασαν τόσο από το «τριφύλλι» όσο και από την Ελλάδα.

-Από την ΑΕΚ, στον Παναθηναϊκό

Ο Μάρτον Εστερχάζι ήταν ένας πολλά υποσχόμενος μεσοεπιθετικός και αυτό φάνηκε από τη μεττεγραφή του στην ΑΕΚ. Το 1984 η «Ένωση» φέρνει στην Ελλάδα τον τότε παίκτη της Χόνβεντ και μετά από δυο χρόνια σπουδαίας παρουσίας του στους «κιτρινόμαυρους» καταφέρνει και κερδίζει τη θέση του στην εθνική του ομάδα με την οποία συμμετέχει στο Μουντιάλ του Μεξικού (1986). Έτσι και με την πολύ καλή του αγωνιστική κατάσταση να κλέβει τα βλέματα πολλών, ο Παναθηναϊκός τον Δεκέμβριο του 1987 τον αποκτά αλλά οι προσδοκίες που υπήρχαν προς το πρόσωπό του δεν έγιναν ποτέ πράξη. Με τη πράσινη φανέλα κατάφερε να συμπληρώσει μόνο 12 συμμετοχές ενώ παράλληλα κέρδισε και το Κύπελλο Ελλάδος (1988) το οποίο ήταν και το μοναδικό τρόπαιο που κατέκτησε στη χώρα μας. Στην σήμερον εποχή ο πρώην πλέον ποδοσφαιριστής αποτελεί τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου σάλας της Ουγγαρίας.

-Με ελπίδες στο μυαλό, χωρίς γκολ στο γήπεδο

Ο Γιόζεφ Φίτος παίκτης της Χόνβεντ αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο Κύπελο UEFA και στα δυο ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες πραγματοποιεί τόσο καλές εμφανίσεις, που έκαναν  τους «πράσινους» να τον αποκτήσουν άμεσα και συγκεκριμένα για τα επόμενα τρια χρόνια. Το 1988 έρχεται στη χώρα μας για λογαριασμό του «τριφυλλιού» και το ξεκινήμα του στη νέα του ομάδα ήταν αρχικά καλό και έπειτα εφιαλτικό. Οι συνολικά έξι  εμφανίσεις του με το «τριφύλλι» στο στήθος ήταν ο απολογισμός του οποτέ ήταν φυσική η εξέλιξη να φύγει από την ομάδα. Παρ’όλα αυτά βρήκε στέγη στον Πανιώνιο όπου  αγωνίστικε για έξι μήνες πετυχαίνοντας και ένα τέρμα πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό  και πάλι της Χόνβεντ.

-Δε βρήκε δίχτυα ποτέ…

Η φήμη που τον συνόδευε στην ομάδα της ΜΤΚ Βουδαπέστης και συγκεκριμένα αυτή του μεγάλου «γκολτζή» έκαναν την Κρίσταλ Πάλας να τον φέρει στην Αγγλία, παρ’ ολά αυτά έμειναν με την όρεξη. Ο λόγος για τον Σάντος Τόργκελε ο οποίος ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2005 με τη μορφή δανεισμού από το «Νησί». Ούτε και αυτός πάντως κατάφερε να βγάλει ασπροπρόσωπους όσους τον πίστεψαν καθώς ουδέποτε κατάφερε όχι μονο να πραγματοποιήσει σπουδαία καριέρα αλλά να πετύχει και κάποιο τέρμα με την «πράσινη» φανέλα.  Μετά από ένα χρόνο στην Παιανία, ο Τόργκελε μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ με τον οποίο μέτρησε συνολικά 24 συμμετοχές και ένα γκολ.

-Και οι συμπατριώτες τους…

Πριν τον μεγάλο και αξέχαστο Φέρεντς Πούσκας, στο πάγκο του Παναθηναϊκού έκατσαν και οι Μίλκο Φόρνερ με τον Γιόζεφ Κίνσλερ. Τον πρώτο δύσκολα τον θυμούνται οι φίλαθλοι των «πρασίνων» καθώς ήρθε στην ομάδα το 1928 και έκατσε για μια σεζόν, ενώ ο δεύτερος έμεινε για συνολικά 10 χρόνια (1929-1939) και ήταν μάλιστα αυτός που έφερε και το πρώτο πρωτάθλημα του «τριφυλλιού» (1930). Πάντως αυτός που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλος από τον σπουδαίο Πούσκας. Ο λεγόμενος «Καλπάζων Συνταγματάρχης» ήταν αυτός που έγραψε τη σημαντικότερη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού σε επίπεδο συλλόγων, το «Έπος του Γούμπλεϊ» και τη συμμετοχή του Παναθηναϊκου στον τελικό του Κυππέλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ το 1971. Ήρθε στην Ελλάδα το 1970 και διαδέχτηκε τον Λάκη Πετρόπουλο, στην αμέσως επόμενη χρονιά στέλνει την ομάδα μια ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης ενώ την επόμενη περίοδο χαρίζει και τον 11ο τίτλο του πρωταθλητή στον Παναθηναϊκό.

(Λάγιος Ντέταρι): Από κει και πέρα μεγάλη φυσιογνωμία αποτελεί στον Ολυμπιακό ο Λάγιος Ντέταρι που μετακόμισε στην Ελλάδα το 1988 από τη Γερμανία και την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης.  Ο σπουδαίος αυτός επιθετικός έκανε τους φίλους της ομάδας να «βουλιάξουν το λιμάνι» καθώς τον υποδέχτηκαν με τιμές…θεού. Ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής για τη Μπουντεσλίγκα τη χρονιά του 1988 κατάφερε έπειτα από σπουδαίες εμφανίσεις στην Ευρώπη, να οδηγήσει τους «κόκκινους» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος του 1990. Πάντως αυτό ήταν το μοναδικό που κρατά από την διετή καριέρα του στον Ολύμπιακό καθώς τα αγωνιστικά προβλήματα και μη της ομάδας, δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει πολλά  σπουδαία πράγματα. Συνολικά πέτυχε 33 γκολ σε 55 συμμετοχές

(Ίμρε Μπόντα): Ένας άλλος πολύ καλός Όυγγρος επιθετικός που πέρασε από τη χώρα μας ήταν και ο Ίμρε Μπόντα. Μετακομίζει στον Ολυμπιακό Βόλου το 1988 και στην πρώτη του κιόλας χρονιά καταφέρνει να βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με συνολικά 20 γκολ και πέντε περισσότερα από τον Ντέταρι. Την επόμενη σεζόν συνεχίζει το κρεσέντο των γκολ πετυχαίνοντας 10 γκολ σε 15 ματς ενώ στην τρίτη του χρονιά στην ομάδα πετυχαίνει άλλα τόσα. Στη συνέχεια μετακομίζει στον ΟΦΗ με τον οποίο μέτρησε 24 ματς και πέντε μόλις τέρματα. Λίγο πριν τη δύση της καριέρας του, επιστρέφει στον Ολυμπιακό Βόλο και ύστερα στην πατρίδα του όπου και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παππούτσια.

(Κριστιάν Νέμεθ):  Το ταλέντο που έμεινε…ταλέντο. Ο Κρίστιαν Νέμεθ έρχεται για λογαριασμό της ΑΕΚ δανεικός από τη Λίβερπουλ την περίοδο του 2009/10 και οι εντυπώσεις που αφήνει είναι άριστες. Οι 19 του συμμετοχές και τα τρία του τέρματα ικανοποίησαν στο έπακρο την «Ένωση» που προσπάθησε αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρατήσει στην ομάδα της τον παίκτη. Ο Όυγγρος στράικερ επέστρεψε στην Αγγλία αλλά η παρουσία του στην ΑΕΚ έκαναν τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να τον βάλουν στη λίστα τους. Τελικά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που κατάφεραν να τον αποκτήσουν. Πάντως η δεύτερη του χρονιά στην Ελλάδα δεν ήταν η ίδια με την πρώτη. Με τους «κόκκινους» αγωνίστηκε μονο τέσσερις φορές και για το λόγο αυτό δόθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό Βόλου όπου έπαιξε σε 13 ματς και σκόραρε μια φορά.

(Ντάνιελ Τόζερ): Το 2006 η ΑΕΚ φέρνει στη χώρα μας έναν άγνωστο ξανθομάλλη ποδοσφαίριστή  εν ονόματι Ντάνιελ Τόζερ. Με καριέρα στους νέους της Ντεμπρετσένι και  Γαλατασάραϊ αλλά και έπειτα στην πρώτη ομάδα της  Φερεντσβάρος (1η κατηγορία Ουγγαρίας), ο 21χρονος τότε μέσος μετακομίζει στην «Ένωση» με σκοπό να δοκιμάσει την τύχη του σε υψηλότερο επίπεδο. Το αποτέλεσμα πάντως της διετής παρουσίας του στους «κιτρινόμαυρους»,είχε πρόσιμο θετικό. Οι συνολικά 45 συμμετοχές του και τα τρία του τέρματα ήρθαν να προσθεθούν στο ματς της καριέρας του και συγκεκριμένα αυτό απέναντι στην Άντερλεχτ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η γενική του παρουσία στην ΑΕΚ ήταν κάτι παραπάνω από θετική καθώς τόσο το πολύ καλό του αριστερό πόδι αλλά όσο και η ευχέρεια του στο να αγωνίζεται ως «10άρι», τον κατέστησαν ως ένα πολυεργαλίο για την ομάδα. Ο τότε προπονητής της «Ένωσης», Λορέντσο Σέρα Φερέρ, δήλωσε κάποτε για τον παίκτη του πως επρόκειτο για ένα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που αναμένεται να έχει σπουδαίο μέλλον και δεν είχε άδικο. Ο Τόζερ στις 5 Ιουνίου του 2008 γίνεται παίκτης της βελγικής Γκενκ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πολύ γρήγορα ο Ούγγρος άσος εντάσεται στη νέα του ομάδα και  μέχρι σήμερα μετρά συνολικά 98 συμμετοχές και 15 τέρματα. Η εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι Βέλγοι φαίνεται από το γεγονός πως του εμπιστεύονται το περιβραχιόνιο του αρχηγού ενώ καταλυτική ήταν η παρουσία του στον τελικό του Σούπερ Καπ  απέναντι στην Σταντάρ Λιέγης τον περασμένο Ιούλιο καθώς με δικό του γκολ η ομάδα του κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο αυτό. Ο Τόζερ είναι διεθνής και με την εθνική του ομάδα από το 2005 παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί τη βασική επιλογή του Σάντορ Εγκερβάρι.