Δεν είναι αρμόδιο το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο για να ακυρώσει αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων τονίζει ο Αλέξης Κούγιας. Ο πρόεδρος της Παναχαϊκής τόνισε πως όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, έχουν αποδεχτεί τον κανόνα της μη προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια. Ο Κούγιας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Novasport FM».
Αρχικά, δήλωσε: «Ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στην Παναχαϊκή και απολογήθηκε ενώ υπάρχουν δέκα ομάδες από τη Football League και τρεις της Σούπερ Λίγκας με πρόσωπα και συνομιλίες και το αρμόδιο όργανο δεν ασχολήθηκε. Κάλεσε όμως την Παναχαϊκή που δεν έχει κάνει τίποτα».
Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό συνέβη επειδή το νομικό καθεστώς που αφορά τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων είχε μια θολούρα. Τώρα αποσαφηνίζεται και χρειάζεται να γίνει σαφέστερο. Στην αθλητική δικαιοσύνη υπάρχουν οι αθλητικοί εισαγγελείς που είναι αρμόδιοι να ασκούν τις διώξεις για οτιδήποτε. Έτσι είναι ο νόμος. Αμέσως μετά ασχολούνται τα αρμόδια όργανα. Για τη Σούπερ Λίγκ υπάρχει η αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, για να το καταλαβαίνει ο κόσμος, μιλάμε για αυτήν που υποβίβασε Καβάλα και Ολυμπιακό Βόλου και για τις ομάδες των δύο επόμενων κατηγοριών, υπάρχει η αντίστοιχη. Σε αυτές συμμετέχουν δικηγόροι και συνταξιούχοι νομικοί. Αυτά είναι τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα. Στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και ανάλογα με τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων, μπορεί κάποιος να προσφύγει στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ. Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΠΟ που είναι ο νομικός κώδικας για το ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει τρίτος βαθμός, όπως είναι για παράδειγμα ο Άρειος Πάγος. Επομένως όταν η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ εκδώσει κάποια απόφαση -και μέχρι να προκύψουν όσα έγιναν φέτος- υπήρχε η άποψη πως τρίτος βαθμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά είναι το CAS. Στην ΕΠΟ όμως υπάρχει και το Διαιτητικό Δικαστήριο για το οποίο είναι προσδιορισμένο το γιατί μπορεί να προσφύγει κανείς. Βγάζει αποφάσεις πάνω σε διαφορές, όχι όμως σε πειθαρχικά ζητήματα. Λύνει διαφορά στην οποία εκ προοιμίου ζητάμε διαιτησία προκειμένου να αποφύγουμε το δικαστήριο. Η σύνθεσή του ορίζεται ανάλογα με τη διαφορά που υπάρχει. Όσοι συμμετέχουν δεν είναι ανεξάρτητοι, αλλά εξαρτημένοι απόλυτα από αυτούς που τους ορίζουν. Αυτοί θεσμικά εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ομάδων που τους όρισαν. Σε καμία περίπτωση να κρίνει αποφάσεις της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ. Η απόφαση για τον Ηρακλή ήταν πως δεν μπαίνουμε στην ουσία γιατί είναι απαράδεκτο. Εάν το Διαιτητικό Δικαστήριο είχε οριστεί ως τρίτος βαθμός, θα το έλεγε το Καταστατικό της ΕΠΟ. Ουδέποτε λειτούργησε ως τέτοιο από την ίδρυσή του. Οπότε ο Ηρακλής μπορεί να έχει δίκιο ή όχι στην ουσία της υπόθεσης, αν είναι απλή παράβαση η πλαστογραφία πιστοποιητικού ή αν αυτό αποτελεί δυσφήμιση του αθλήματος και επιφέρει ποινή υποβιβασμού».
Τέλος, ο Κούγιας τόνισε: «Θεμελιώδης νόμος του κράτους είναι το Σύνταγμα και υπάρχουν βασικές αρχές περί ισονομίας, αναλογικότητας κ.λ.π. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν μιλάμε για έναν πολίτη, ένα πρόσωπο, αλλά ενός σωματείου. Το σωματείο έχει δικαίωμα βάσει Καταστατικού από τη στιγμή που δεν φυλακίζει, έχει δικαίωμα να θεσπίζει πως στην εσωτερική λειτουργία έχουμε κανόνες. Το σωματείο ΕΠΟ ανήκει στο σωματείο UEFA η οποία λέει πως αν θέλετε να είστε μέλη μας πρέπει να προσαρμόσετε το καταστατικό σας στις δικές μας επιταγές. Μπορεί αν θέλει κάποια ομάδα να πει εγώ θα πάω στα πολιτικά δικαστήρια, αλλά έτσι δεν θέλω να πάω Ευρώπη, δεν θέλω να είναι στο πρωτάθλημά σου. Όμως ουσιαστικά με τη συμμετοχή κάθε ομάδας δέχεται την ύπαρξη του αυτοδιοίκητου και τη μη προσφυγή».