Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, μίλησε στο Sentra 103,3 και αναφέρθηκε στις αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις οποίες Ολυμπιακός Β. και Καβάλα παραμένουν στη Σούπερ Λιγκ...

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, μίλησε στο Sentra 103,3 και αναφέρθηκε στις αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις οποίες Ολυμπιακός Β. και Καβάλα παραμένουν στη Σούπερ Λιγκ…


-Για τις αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής της Ε.Π.Ο.:

“Μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της Ε.Π.Ο. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει οτιδήποτε, ότι η απόφαση είναι επιεικής, ή ό,τι έπρεπε να υποβληθεί η ποινή του υποβιβασμού στις δυο αυτές ομάδες. Ακόμα, κάποιοι που βρίσκονται στις περιοχές που εδρεύουν οι συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να θεωρούν ότι οι ποινές είναι πολύ αυστηρές. Οι αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης πάντα προκαλούν αντιδράσεις. Τους τελευταίους 20 μήνες, για την εξυγίανση του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού και όχι μόνο του ποδοσφαίρου, για να υπάρξουν κάποιες δομές που να εξασφαλίζουν στον Έλληνα φίλαθλο ότι δεν τον κοροϊδεύουν, ότι η πολιτεία είναι με τη μεριά του πολίτη και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, γίνανε όσα δεν έχουν γίνει τις περασμένες τρεις δεκαετίες”.

 

-Με πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας;

“Ασφαλώς με πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας”.

 

-Αν η ΟΥΕΦΑ δεν έφτιαχνε τους μηχανισμούς προστασίας για τον στοιχηματισμό και δεν έστελνε τους φακέλους στην Ελλάδα προκειμένου να πάρουν το δρόμο που όφειλαν να πάρουν, αλίμονο αν τους κρύβαμε στα συρτάρια μας…

 

“Έχετε χρησιμοποιήσει ήδη δυο αν, είναι υποθετικός ο συλλογισμός σας. Εμείς όταν ήρθαμε οι φάκελοι ήταν ξεχασμένοι και νομικά ανεπεξέργαστοι. Χρειάστηκε να γίνουν πάρα πολλές κινήσεις και ενέργειες από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για να γίνει επεξεργασία αυτών των φακέλων , να έρθουν σε ένα πρώτο συμπέρασμα, το οποίο να επιτρέπει αυτό το οποίο χαρακτηρίσαμε τότε τη διαμόρφωση απλών ενδείξεων παράνομης συμπεριφοράς και να οδηγηθεί το σύνολο αυτής της υπόθεσης σε μια από τις πιο εξονυχιστικές, ανακριτικές και προανακριτικές διαδικασίες στην ιστορία της αθλητικής δικαιοσύνης. Πολλοί δημοσιογράφοι πολλές φορές μέσα από τις στήλες των εφημερίδων ή από το ραδιόφωνο, έχοντας τη δικαιολογημένη δυσπιστία την οποία έχει η ελληνική κοινή γνώμη και μεταφέροντας τη, αναφέρουν τα ερωτήματα, τι κάνουνε; Τι έχει γίνει; Που κρύβονται όλα αυτά; Γιατί έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ; Όλα τα πράγματα έχουν την ωρίμανσή τους και βλέπετε ότι το ποδόσφαιρο και ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός, όσες αντιδράσεις κι αν έχει μια απόφαση και όπως κι αν την χαρακτηρίσει κανείς, έχει πάει ένα βήμα μπροστά. Ελπίζω να μην πάει δυο βήματα πίσω”.

 

-Εάν δεν είχαμε την πίεση της ΟΥΕΦΑ, η οποία και έστειλε τα στοιχεία, δεν θα είχαμε ξεκινήσει ποτέ μια έρευνα, ενώ τις ενδείξεις και τα κλειδωμένα παιχνίδια στον Ο.Π.Α.Π. τα είχαμε και παρόλα αυτά δεν είχε ξεκινήσει καμία προσπάθεια. Οπότε τη βούληση της ελληνικής πολιτείας δεν την είχαμε δει, έως ότου πιέστηκε από εξωτερικούς φορείς. Δεν γίνεται αναφορά ούτε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην ελληνική πολιτεία.

 

“Έχετε λάθος. Ο Παύλος Γερουλάνος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός στις 4 Οκτωβρίου, και εγώ στις 23 Νοεμβρίου. Εμείς, λοιπόν, βρήκαμε τους φακέλους να σκουριάζουν και να σκονίζονται μέσα στα συρτάρια. Τους βγάλαμε έξω, δεν διστάσαμε να βάλουμε το χέρι επί τον τύπον των ήλων, να τους επεξεργαστούμε νομικά, να τους κατευθύνουμε στην εισαγγελία, να ζητήσουμε την επίσπευση της διαδικασίας και να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός και οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να διερευνήσουν ανεπεξέργαστο υλικό. Καμία ΟΥΕΦΑ δεν μας πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Μας πίεζε η ανάγκη εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου”.

 

 

 

-Όπου πίεση η αποστολή, ανά 2-3 μήνες, φακέλων με παιχνίδια τα οποία θεωρούνται από ελάχιστα ύποπτα, μέχρι εντελώς διεφθαρμένα. Αυτό θεωρούμε ως πίεση;

 

“Αυτό δεν αποτελεί διαχρονικά πίεση, όπως δεν αποτελούσε πίεση όταν ήταν στο συρτάρι πέντε μήνες πριν αναλάβουμε εμείς. Τι πίεση ασκούσε η ΟΥΕΦΑ; Η ΟΥΕΦΑ στέλνει πληροφοριακά δελτία στα οποία αν δεν γίνει λεπτομερής επεξεργασία και προανακριτική έρευνα δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Δεν υπήρχε πίεση από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ. Υπήρχε μια συγκεκριμένη πολιτική η οποία έλεγε ότι βγάζουμε από το συρτάρι και στοιχειοθετούμε να επιλύσουμε στο μέτρο του ανθρωπίνος δυνατού τις χρόνια παθογένειες που ελληνικού ποδοσφαίρου. Και του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού. Αυτό δεν είχε γίνει 30 χρόνια πριν, όπου επικρατούσε η απόλυτη ανομία και η πολιτική διαπλοκή στον επαγγελματικό αθλητισμό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

 

-Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ αναφέρατε προηγουμένως τον κύριο Γερουλάνο και τους φακέλους στα σκονισμένα συρτάρια, πως γίνεται μετά από την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων της Ε.Π.Ο. να έχετε διαφορετική άποψη με τον κύριο Γερουλάνο;

 

“Δεν έχω διαφορετική άποψη με τον κύριο Γερουλάνο, αντιθέτως έχουμε την ίδια. Απλώς σας λέω από νομική προσέγγιση ότι δεν έπεσα από τον ουρανό με τη συγκεκριμένη απόφαση, διότι στη διεθνή πρακτική αυτού του είδους η δικονομική διαχείριση τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Στην Ιταλία έγινε με τη Μίλαν, τη Φιορεντίνα, τη Λάτσιο και τη Ρετζίνα, ενώ στην Πορτογαλία έγινε με την Πόρτο”.

 

-Στην Ελλάδα, όμως, δεν εφαρμόζουμε τον ιταλικό πειθαρχικό κώδικα, ούτε τον πορτογαλικό, αλλά τον ελληνικό.

 

“Το να επιβάλεις μια πειθαρχική ποινή 10 και 8 βαθμών, να έχεις υποβιβάσει μια ομάδα από τη Σούπερ Λιγκ και πέντε από την δεύτερη και τρίτη κατηγορία και αυτό να συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι λίγο. Δεν υπήρχε μόνο το θέμα του παράνομου στοιχηματισμού, αλλά υπήρχαν και τα πλαστά πιστοποιητικά και άλλα χρόνια προβλήματα ανομίας και το ότι έχει μπει ένα χέρι σε όλη αυτή τη βρώμα και ανομία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι κάτι σημαντικό. Δεν λέω ότι πρέπει να αντιγράψουμε τους Ιταλούς ή τους Πορτογάλους”.

 

-Λέτε ότι όπως στην Ιταλία και την Πορτογαλία είχαν υποβιβασμό στην πρωτοβάθμια επιτροπή και στη δευτεροβάθμια αφαίρεση βαθμών, έτσι κι εδώ γιατί να μας κάνει εντύπωση που πρωτοβάθμια είχαμε υποβιβασμό και δευτεροβάθμια αφαίρεση βαθμών. Δεν γνωρίζουμε τι αναφέρει ο πειθαρχικός κώδικας της Ιταλίας, γνωρίζουμε όμως τι αναφέρει ο πειθαρχικός κώδικας της Ελλάδας. Δεν αναφέρει πουθενά αφαίρεση βαθμών για ομάδα που προσπαθεί ή συμμετέχει αξιωματούχος της σε προσπάθεια προκαθορισμού αποτελέσματος για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων. Προβλέπει ή αθώωση ή υποβιβασμό. Γι΄ αυτό μιλάνε όλοι για απόφαση σκάνδαλο. Όχι γιατί θέλουν να υποβιβάσουν τις ομάδες ή γιατί δεν θεωρούν αυστηρή την ποινή αφαίρεσης βαθμών, αλλά γιατί επιμέτρηση της τιμής δεν υπάρχει γι’ αυτό το αδίκημα.

 

“Χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ με την ουσία της απόφασης, αλλά όπως είπα δεν αποτελεί απόφαση σκάνδαλο και δεν θα είχα καμία δυσκολία να την χαρακτηρίσω κι εγώ απόφαση σκάνδαλο. Αν θέλετε τον νομικό μηχανισμό με τον οποίο κρίνονται τα πράγματα σας λέω τα εξής. Θα περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασης το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί. Υποθέτω, από τη νομική μου παιδεία, ότι στην περίπτωση αυτή εφαρμόστηκε ένα σύστημα το οποίο έχει μια έμφαση στο άρθρο 5 του πειθαρχικού κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο μεταξύ άλλων προβλέπει και την αφαίρεση βαθμών και μια επεκτατική, ερμηνευτική εφαρμογή του στο θέμα της αντικειμενικής ευθύνης. Τα πειθαρχικά όργανα και τα δικαστήρια ο σκληρός πυρήνας της δικαιοδοτικής τους κρίσης είναι η επιμέτρηση της ποινής. Όταν, λοιπόν, έχεις το μείζον, προφανώς έχεις κάτω από ορισμένες περιστάσεις τη δυνατότητα να εφαρμόσεις και το έλασσον. Ο κόσμος προφανώς δεν κοιτάει κάτω από ποιες νομικές παραμέτρους πάρθηκε η απόφαση. Ο κόσμος εξαντλημένος από τη χρόνια ανομία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήθελε να επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές”.

-Δεν νομίζω ότι πιάσατε τον παλμό του κόσμου. Ο κόσμος δεν ζητά τις σκληρότερες ποινές, αλλά τις προσήκουσες.

 

“Οι προσήκουσες ποινές βρίσκονται μέσα στον πυρήνα της δικαιοδοτικής κρίσης κάθε οργάνου. Η εκτελεστική εξουσία, ακόμα και η κοινή γνώμη δεν μπορεί ποτέ να μπαίνει κυριαρχικά πάνω στο θέμα της επιβολής της ποινής. Η επιβολή της ποινής είναι το άγιο των αγίων, της δυνατότητας ενός οργάνου το οποίο κρίνει, να εφαρμόσει δικαιοδοτικά τους κανόνες. Εδώ δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε παραβίαση κανόνων. Αυτό το οποίο μπορεί να υπάρξει είναι η κριτική, ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί αυτή η ποινή, αλλά μια άλλη βαρύτερη. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί για την απόφαση, δεν παύει, όμως, να είναι μια απόφαση η οποία έχει κι αυτή τη βαρύτητάς της”.

 

-Έχουν επιβληθεί και παλιότερα τιμωρίες με αφαίρεση βαθμών. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

 

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την ποινή της ισόβιας αποβολής παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών. Μιλάω για τον ισόβιο αποκλεισμό τουλάχιστον δυο παραγόντων. Δεν αναφέρομαι στον τρίτο, γιατί ακόμα εκκρεμεί η έφεση. Υπάρχει ένας κύκλος υποβιβασμών για χρήση πλαστών πιστοποιητικών και δεν δέχομαι ότι και αυτό δεν έχει τη σημασία του”.

 

-Έχει τη σημασία του ως παράδοξο, το να υποβιβάζονται, δηλαδή, ομάδες για πλαστή φορολογική ασφαλιστική ενημερότητα, την ώρα που υπάρχει άρθρο στον πειθαρχικό κώδικα που μιλάει για αφαίρεση βαθμών. Να υποβιβάζονται, λοιπόν, γι’ αυτό το λόγο και να μην υποβιβάζονται ομάδες όταν το άρθρο είναι ρητό και κατηγορηματικό και αναφέρει μόνο υποβιβασμό σε περίπτωση συμμετοχής σε στοιχηματισμό;

 

“Η πλαστογραφία έχει να κάνει με την φερεγγυότητα της συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Η αντικειμενική ευθύνη η οποία σχετίζεται με την συμπεριφορά παραγόντων ομάδων, η αντικειμενική ευθύνη έχει κι αυτή τις ποσοστώσεις και το βαθμό της. Δεν είναι μηχανιστικό μέγεθος η αντικειμενική ευθύνη. Η ποσόστωση και ο επιμερισμός της ποινής για τον προσδιορισμό της έκτασης της αντικειμενικής ευθύνης του νομικού προσώπου, της ομάδας εν προκειμένω, είναι μια άλλη νομική, τεχνική εργασία, το αποτέλεσμα της οποίας μπορούμε να το κρίνουμε, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλήσουμε για σκάνδαλο. Είναι μια απόφαση από τις πιθανές διαθέσιμες τις οποίες είχε στα χέρια της η ελληνική ποδοσφαιρική δικαιοσύνη”.

 

-Χωρίς να έχετε διαβάσει το σκεπτικό, όμως, κάνετε αυτή την τοποθέτηση. Δηλαδή, είστε βέβαιος ότι έχει εφαρμοστεί ο πειθαρχικός κώδικας, την ώρα που η πλειονότητα υποστηρίζει ότι δεν έχει εφαρμοστεί;

 

“Άλλο το ουσιαστικό σκεπτικό και άλλο το πρόδηλο νομικό σκεπτικό το οποίο είναι σαφές. Εφαρμόστηκε το άρθρο 5 σε μια συστηματική την οποία την έχει πολύ έντονα και η ΟΥΕΦΑ”.

 

-Το άρθρο 5 εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άρθρο για συγκεκριμένη ποινή και στην περίπτωση που δεν υπάρχει άρθρο για τη συγκεκριμένη ποινή να εφαρμοστεί. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχει άρθρο και συγκεκριμένη ποινή.

 

“Πολύς κόσμος πιστεύει ότι έπρεπε να εφαρμοστούν οι ποινές υποβιβασμού”.

 

-Δεν πιστεύουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι έπρεπε να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Μας κάνει εντύπωση που τόσο οι αθλητικοί εισαγγελείς, όσο και το πρωτοβάθμιο όργανο εφάρμοσαν αυτό που ο καθένας μπορεί να διαβάσει, αλλά δεν το εφάρμοσε η δευτεροβάθμια επιτροπή.

 

“Εγώ δεν λέω ότι συμφωνώ με την πειθαρχική απόφαση. Εγώ λέω ότι η πειθαρχική απόφαση δεν είναι σκάνδαλο. Δεν είναι δυνατόν με την ελληνική αφαιρετική σκέψη να πιάνουμε μια απόφαση και να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα και ότι το όνειρο τελείωσε. Η πορεία προς την κάθαρση είναι αμετάκλητη, μπορεί να έχει πισωγυρίσματα , αλλά προχωράει. Το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών της ελληνικής πολιτείας θα είναι προς την κατεύθυνση να εφαρμοστούν οι ποινές του ισόβιου αποκλεισμού των παραγόντων”.

 

-Αν θα έπρεπε η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού να ασχοληθεί με την υπόθεση της Καβάλας για το παράδοξο να καταθέτει υπόμνημα ο κύριος Σταύρος Ψωμιάδης ότι δεν είναι αυτός, αλλά ο πατέρας του αυτός που ουσιαστικά κινεί τα νήματα, από τη στιγμή που ο πατέρας του έχει καταδικαστεί με δια βίου αποκλεισμό. Άρα ποιός ασχολείται με την Καβάλα;

 

-“Απ’ όσο ξέρω δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση για τη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στα πρωταθλήματα από την επιτροπή του επαγγελματικού αθλητισμού, συνεπώς το θέμα θα κριθεί και μάλιστα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό θα κριθεί για όλες τος ομάδες ανεξαιρέτως”.

 

-Για τις διοικητικές αλλαγές που συμβαίνουν στον Ηρακλή;

 

“Η επιτροπή του επαγγελματικού αθλητισμού είναι το θεσμικό όργανο το οποίο αποφασίζει για τη νομιμότητα κάθε κίνησης μεταβίβασης μετοχών, ιδιαίτερα πλειοψηφικών πακέτων, καθώς και στην τήρηση των αθλητικών ποινών. Είμαι σίγουρος ότι η επιτροπή του επαγγελματικού αθλητισμού θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα με κάθε λεπτομέρεια”.

 

-Στις 27 ξεκινάει το πρωτάθλημα. Ο χρόνος είναι πολύ μικρός.

 

“Η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσει το έργο της πριν την έναρξη του πρωταθλήματος”.

 

-Σας κάνει εντύπωση ότι ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την κυρία Παπανδρέου σε 83 φυσικά πρόσωπα από τις 20 Ιουνίου, έχουν απολογηθεί μόνο 15 και τα υπόλοιπα 63, μεταξύ των οποίων είναι και κομβικοί παράγοντες, δεν έχουν κληθεί ακόμα από τον ανακριτή; Αυτό έχει ως συνέπεια ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας να μην μπορεί να τους καλέσει, να μην μπορούν να συνεδριάσουν τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα και κατά συνέπεια θα μπούμε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και θα έχουμε ομάδες να απολογούνται και θα “κρέμεται” από πάνω τους μια βαριά ποινή ενώ εξελίσσεται το πρωτάθλημα. Δεν σας κάνει εντύπωση;

 

“Η ποινική δικαιοσύνη έχει τους χρόνους της. Οι χρόνοι της δεν είναι αναγκαία εναρμονισμένοι με τη ποδοσφαιρική διαδικασία. Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και το έχει δείξει. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε χρόνους σε μια ανακριτική διαδικασία η οποία έχει να εφαρμόσει την ποινική δικονομία , το νομικό πολιτισμό. Το να μην έχουν κληθεί μέσα σε ένα διάστημα ενός μήνα 80 κατηγορούμενοι δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Είναι μια υπόθεση που θα πάρει κι αυτή τους χρόνους της. Οι αγωνιστικές επιπτώσεις όλων αυτών των διαδικασιών θα φανούν στη συνέχεια. Στην ποινική υπόθεση δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Αυτό που έχει φανεί με αυτή την υπόθεση είναι το αθλητικό έγκλημα το οποίο για χρόνια εκτελείται. Αυτό το οποίο συνέβαινε είναι ότι μια ομάδα ανθρώπων επιχειρούσε να χειραγωγήσει τα πρωταθλήματα με τρόπο που είχε ως βάση συμπεριφορές υποκοσμικού χαρακτήρα. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να επέμβει στην τελική ανάλυση ούτε και στη δικαιοδοτική κρίση των πειθαρχικών οργάνων, ούτε στην κρίση δικαστηρίων. Αυτό, όμως, που μας απασχολεί είναι να έχουμε πρωταθλήματα, στα οποία να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τον Έλληνα πολίτη και φίλαθλο και αν του λέμε ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην σε κοροϊδεύουν”.

 

-Γιατί η αθλητική δικαιοσύνη δεν καθαρίζει τα πρωταθλήματα πριν ξεκινήσουν;

 

“Κάθε πράγμα έχει το χρόνο ωρίμανσης του. Αντιλαμβάνομαι το άγχος και την ανησυχία που υπάρχει, αλλά κάθε προσπάθεια εξυγίανσης έχει και αυτή το χρόνο της ωρίμανσή της. Έχει αποδειχθεί ότι πορευόμαστε προς μια κατεύθυνση η οποία δεν αλλάζει, όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις. Δεν μπορεί να γίνεται υπαγόρευση του ρυθμού των πειθαρχικών διώξεων ή υπαγόρευση των ρυθμών σε αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα και ιδιαίτερα σε ποινικά δικαιοδοτικά όργανα της τακτικής δικαιοσύνης”.

 

-Αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα από τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα είναι στις σκέψεις σας;

 

“Μέχρι τις 26 Αυγούστου εμείς μελετάμε τους όρους και τις προϋποθέσεις και το αν μπορεί να υπάρξει έγκαιρη έναρξη των πρωταθλημάτων. Ακόμα δεν έχουμε τοποθετηθεί πάνω σε αυτό”.

 

-Τι ακριβώς μελετάτε μέχρις τις 26 Αυγούστου;

 

“Για να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα έχουμε θέσεις κάποιες προϋποθέσεις στη διοργανώτρια αρχή. Υπάρχει η εφαρμογή του νέου πειθαρχικού κώδικα ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος, αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Είχαμε τις δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες τώρα τελειώνουν. Υπάρχουν ακόμα προσφυγές στο CAS. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα κάποια θέματα και υπό αυτή την έννοια σας λέω ότι μέχρι τις 26 Αυγούστου όλα μελετώνται και όλα θα φανούν για το αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων”.

 

-Υπάρχει περίπτωση να μάθουμε στις 27 Αυγούστου ότι δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα;

 

“Εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα έχουμε μέχρι τότε. Γίνανε πολύ σημαντικά πράγματα αυτή την περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

 

-Η πλευρά των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου δίνει την αίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζει καμιά έκτακτη περίοδο και ότι όλα βαίνουν καλώς και θα ξεκινήσουν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.

 

“Όπως είδατε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας θα ξεκινήσει αργότερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί”.

 

-Δεν είναι λίγο παράδοξο το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας θα ξεκινήσει αργότερα, ενώ της Σούπερ Λιγκ κανονικά;

“Είναι παράδοξο. Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις θα ξεκινήσει κανονικά, αν όχι δεν θα ξεκινήσει”.

 

-Πώς σας φαίνεται ότι η ΟΥΕΦΑ, η υπερκείμενη αρχή, αποφασίζει για ένα χρόνο τουλάχιστον να αποβάλει την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου από την διοργάνωσή της, ενώ για το ίδιο αδίκημα η υποκείμενη αρχή, η εφέσεων της ΕΠΟ την διατηρεί.

 

“Για ένα χρόνο γιατί έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα για τα επόμενα χρόνια. Αρχικά και εγώ είχα εσφαλμένη εντύπωση από την ειδησεογραφία για την ποινή. Συμφωνώ απολύτως σ’ αυτήν την ποινή, η οποία έπρεπε να ληφθεί και για την προστασία του κύρους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είναι και αυτός μέσα στην φαρέτρα ποινών του άρθρου 5 του πειθαρχικού κώδικα, είναι και θέμα ορισμένες φορές της υποκείμενης αρχής, γιατί αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι ανοίγει όλο το πλαίσιο ποινών του άρθρου 5, για όλες τις κατηγορίες. Η ΟΥΕΦΑ έχει ένα πειθαρχικό κώδικα ο οποίος αφορά τη συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις. Είναι ένα διαφορετικό μέγεθος ποινής. Είναι μία αυστηρή ποινή, δεν είναι βέβαια η αυστηρότερη που έχει επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ”.

 

-Πώς σας φαίνεται ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ ο Ολυμπιακός Βόλου, σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ, ενώ μπορεί να παίζει στη Σούπερ Λιγκ σύμφωνα με την ΕΠΟ.

 

“Αυτό είχε συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Δεν είναι θέμα λογικής αλλά διαφορετικού γένους ποινής. Η ΟΥΕΦΑ έδειξε μια αυστηρότητα στην ποινή που επέβαλε, όχι τη μέγιστη που μπορούσε. Έχουμε μία ποινή που αθροιστικά λέει: 1) απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ένα χρόνο και αν υποτροπιάσεις από 3 έως 5, 2) αφαίρεση δέκα βαθμών 3) ισόβιος αποκλεισμός του ιδιοκτήτη σου. Αυτό όλο ως σύνολο πειθαρχικής μεταχείρισης, εγώ δεν την λέω ποινή-χάδι.

 

-Θα προσθέσουμε την ποινή της ΟΥΕΦΑ με την ποινή της Εφέσεων;

 

“Είναι διαφορετικές διαδικασίες, επί διαφορετικών ζητημάτων τα οποία είναι ένα αθροιστικό νομικό αποτέλεσμα. Για το ίδιο αδίκημα έχουμε ένα αθροιστικό τριπλό νομικό αποτέλεσμα”.

-Η αντιπρόεδρος της Βουλής, η κυρία Ροδούλα Ζήση, δήλωσε ότι χαίρεται που βοήθησε τον Ολυμπιακό Βόλου. Πως μπορεί μια αντιπρόεδρος της Βουλής να βοηθήσει;

 

“Είναι προφανές ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα είτε από το κοινοβούλιο, είτε από την εκτελεστική εξουσία. Τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα αποφάσισαν με βάση την κρίση τους και δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να συμφωνήσει με αυτή την απόφαση”.

 

-Δεν φαίνεται να είναι προφανές. Υπάρχει διάλογος στη δικογραφία στον οποίο συζητείται η ποινή παράγοντα ο οποίος θα πήγαινε στη δευτεροβάθμια και του λέει ο συνομιλητής “φρόντισε να μην τιμωρηθείς στη δευτεροβάθμια για να πέσεις στα μαλακά”. Να θυμίσουμε ότι δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

 

“Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρξε καμία επιρροή. Υπήρξε συστηματική και προσεκτική αποχή . Δεν κάναμε ούτε δηλώσεις για να μην φανεί ότι επηρεάζουμε. Δεν υπήρξε καμία επιρροή στην αθλητική δικαιοσύνη, όπως δεν υπήρξε και καμία επιρροή στην ποινική δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα για τις οποιεσδήποτε δηλώσεις ρωτήστε εκείνους που τις έχουν κάνει, οι οποίες είναι στο πλαίσιο τοπικών παραμέτρων”.

 

-Σε ό,τι αφορά τα κρατικά εργαλεία και συγκεκριμένα στα κρατικά στάδια, υπάρχει η σκέψη να μην επιτραπεί η χρησιμοποίησή τους από τις ομάδες; Όπου μιλάμε για κρατικά, εννοούμε και τα δημοτικά;

 

“Προφανώς εννοούμε και τα δημοτικά. Ο υπουργός Πολιτισμού θύμισε ότι η ελληνική πολιτεία κατευθύνεται αταλάντευτα προς την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και διαθέτει εργαλεία, μεταξύ των οποίων είναι και τα γήπεδα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον υπάρξει ανάγκη και πολιτική εκτίμηση ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε δείξει πως γίνεται η χρήση αυτών των εργαλείων. Αυτή την ώρα, για παράδειγμα, η χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ έχει ανασταλεί και θα δούμε αν θα ξαναρχίσει”.

 

-Μέσα στα εργαλεία της πολιτείας είναι και η άδεια από την ελληνική αστυνομία για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων;

 

“Τα πάντα είναι. Αλλά η πολιτική εκτίμηση για το πότε θα γίνει χρήση αυτών των εργαλείων είναι ζήτημα το οποίο θα το αποφασίσει η κυβέρνηση και ο υπουργός τουρισμού και πολιτισμού. Δεν είναι η αρχή και το τέλος η έναρξη του πρωταθλήματος. Δεν τελειώνει ο κόσμος με την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο αγώνας για την εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού είναι η αρχή”.