Με τις δέκα πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος συμπληρωμένες, το novasports.gr κάνει τη σύγκριση ανάμεσα στην περσινή και τη φετινή σεζόν και έχει τα αποτελέσματα.
Το παιχνίδι του Ατρομήτου με τον Παναιτωλικό ολοκλήρωσε τη 10η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας για την αγωνιστική χρονιά 2013/2014 και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα: Περισσότερα γκολ – περισσότερο θέαμα.
Πολλοί ίσως σκεφτούν πως οι ομάδες έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι οι αριθμοί είναι αυτοί που αποδεικνύουν το παραπάνω συμπέρασμα.
Στην αντίστοιχη περσινή 10η αγωνιστική (σε πρωτάθλημα 16 ομάδων), τα γκολ που είχαν επιτευχθεί ήταν 155.
Στο φετινό πρωτάθλημα, οι 18 ομάδες έχουν σκοράρει 220 φορές, με το μέσο όρο να είναι 2.4 τέρματα ανά αγώνα, σε αντίθεση με το περσινό 1.9.
. Οι δύο πρώτες θέσεις, είναι οι μόνες που δεν έχουν αλλάξει κάτοχο σε σχέση με πέρυσι. Ο Ολυμπιακός πρώτος με τους ίδιους μάλιστα βαθμούς (28), ο ΠΑΟΚ δεύτερος με δύο βαθμούς παραπάνω (25 έναντι 23).
. Ο ένας βαθμός που έχει μαζέψει παραπάνω φέτος ο Παναθηναϊκός, μεταφράζεται σε τρεις θέσεις παραπάνω στη βαθμολογία (4η – 7η), δείγμα πως οι βαθμοί έχουν μοιραστεί περισσότερο από την τρίτη θέση και κάτω.
Καλύτερη και χειρότερη επίθεση
Ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα και φέτος. Μάλιστα, την τρέχουσα σεζόν μετράει 30, έναντι των 26 που είχε πέρυσι. Όσον αφορά τη χειρότερη επίθεση, αυτή ανήκει στον Άρη με 6 τέρματα, ενώ το αντίστοιχο αρνητικό ρεκόρ πέρυσι κατείχε η ΑΕΚ με μόλις 4.
Καλύτερη και χειρότερη άμυνα
Οι Πειραιώτες διατηρούν την καλύτερη άμυνα με μόλις 3 τέρματα παθητικό. Πέρυσι, ο Ολυμπιακός ήταν ξανά η ομάδα που δεχόταν δυσκολότερα το γκολ (5), αριθμό όμως που μετρούσαν και άλλες τρεις ομάδες (ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος).
Η χειρότερη άμυνα στην τρέχουσα βαθμολογία, αποτυπώνει και τα περισσότερα γκολ που έχουν σημειωθεί συνολικά. Αυτή ανήκει στον Λεβαδειακό που έχει δει 19 φορές τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της εστίας του. Πέρυσι, τα 15 γκολ παθητικό του Πανθρακικού ήταν το μεγαλύτερο.
Μεγαλύτερη βαθμολογική απόκλιση
Τη μεγαλύτερη βαθμολογική απόκλιση (τουλάχιστον από τις ομάδες που βρίσκονταν και πέρυσι και φέτος στην κατηγορία), παρουσιάζουν οι Πανθρακικός και Πανιώνιος.
Συγκεκριμένα: Οι Θρακιώτες βρίσκονταν στη 14η θέση πέρυσι (9 βαθμοί), ενώ φέτος έχουν πραγματοποιήσει άλμα εννιά θέσεων και είναι πέμπτοι (14 βαθμοί).
Εννιά θέσεις απέχει και η κατάταξη του Πανιωνίου αλλά με αντίστροφή πορεία. Οι «κυανέρυθροι» πραγματοποιούσαν την περασμένη σεζόν εξαιρετικό ξεκίνημα και ήταν τρίτοι με 18 βαθμούς. Οι έξι βαθμοί (12) κάνουν τη διαφορά που φέρνει τους Νεοσμυρνιώτες στη 12η θέση αυτή τη στιγμή.
Ο ρόλος της έδρας
Η έδρα φέτος δεν έχει αξιοποιηθεί το ίδιο καλά όπως πέρυσι. Συγκεκριμένα οι Πλατανιάς και Άρης δεν έχουν ακόμα πανηγυρίσει μπροστά στο κοινό τους, ενώ στο αντίστοιχο σημείο πέρυσι, όλες οι ομάδες είχαν τουλάχιστον από ένα τρίποντο.
Υποβιβασμός
Λεβαδειακός και ΑΕΚ βρίσκονταν πέρυσι στις θέσεις που οδηγούσαν στον υποβιβασμό στη 10η αγωνιστική, με το τέλος της χρονιάς να βρίσκει την «Ένωση» στην ίδια βαθμολογική ζώνη. Στη φετινή χρονιά, Πλατανιάς, Άρης και Βέροια είναι αυτή τη στιγμή στις «απαγορευμένες» θέσεις. Μένει να δούμε αν τουλάχιστον μία από τις τρεις βρεθεί του χρόνου στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.
Αλλαγές προπονητών
Κανονικά θα έπρεπε να γίνει ξεχωριστό θέμα για αυτή την κατηγορία!
Η αλήθεια πάντως είναι πως φέτος, η Σούπερ Λίγκα έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο αφιλόξενη για τους προπονητές.
Τη σεζόν 2012/13, μετά από 10 αγωνιστικές έξι ομάδες είχαν απομακρύνει τον τεχνικό τους (Παναθηναϊκός, Άρης, Βέροια, Ξάνθη, Πανθρακικός, ΑΕΚ).
Στους κάτι παραπάνω από δύο μήνες που έχει ξεκινήσει η Σούπερ Λίγκα, εννιά (!) ομάδες (Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθη, Λεβαδειακός, ΟΦΗ, Απόλλων, Πλατανιάς, Άρης, Βέροια) δεν έμειναν ικανοποιημένες από τους προπονητές τους, με τη Βέροια μάλιστα να αναδεικνύεται με διαφορά… πρωταθλήτρια!
Αναλυτικά:
Αστέρας Τρίπολης: Έφυγε ο Τσιώλης, ήρθε ο Βεργέτης
ΠΑΣ Γιάννινα: Έφυγε ο Παντελίδης, ήρθε ο Γεωργουλόπουλος
Ξάνθη: Έφυγε ο Καραγεωργίου, ήρθε ο Μάουρερ
Λεβαδειακός: Έφυγε ο Λεμονής, ήρθε ο Καραγεωργίου
ΟΦΗ: Έφυγε ο Δερμιτζάκης, ήρθε ο Σα Πίντο
Απόλλων Σμύρνης: Έφυγε ο Βοσνιάδης, ήρθε ο Τεννές
Πλατανιάς: Έφυγε ο Ουζουνίδης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιος θα τον αντικαταστήσει
Άρης: Έφυγε ο Χατζηνικολάου, ήρθε ο Μιλίνκοβιτς
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη φετινή Βέροια, αφού μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει πέντε φορές προπονητή και τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα και όλα αυτά ενώ έχουμε ακόμα Νοέμβριο.
Στον πάγκο της «βασίλισσας του βορρά», κάθισε αρχικά ο Γκόραν Στεβάνοβιτς, τον οποίο διαδέχθηκε ο Στέφανος Γαϊτάνος. Ο Τον Κάανεν ήταν ο τρίτος κατά σειρά, τη θέση του οποίου όμως πήρε ξανά ο Γαϊτάνος. Τελευταίος ξένος που έκανε τη (μίνι) θητεία του στον πάγκο, ήταν ο Στέφαν Στόικα, με τον Ρουμάνο όμως να παραχωρεί τη θέση του στον…
Ναι, σωστά μαντέψατε! Τον Στέφανο Γαϊτάνο! Ο οποίος αναλαμβάνει πάντα σαν υπηρεσιακός, αλλά μάλλον είναι πιο μόνιμος από τους… μόνιμους!