Σαν σήμερα, το 1926, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε επισήμως την ίδρυση του ΠΑΟΚ, οπότε η ημέρα είναι ιδιαίτερη για τους "ασπρόμαυρους", που ευελπιστούν να γιορτάσουν σε ένα διήμερο δύο κούπες! Ο Ευγένιος Δαδαλιάρας γυρίζει το χρόνο πίσω...
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το καταστατικό του Α.Σ. ΠΑΟΚ δηλώνει ρητά ότι η γενέθλια ημέρα του συλλόγου είναι η 12η Απριλίου εκάστου έτους. Προς τι λοιπόν να είναι ιδιαίτερη η σημερινή ημέρα για το σύλλογο; Ο λόγος είναι ότι σαν σήμερα, το μακρινό 1926, δηλαδή 93 ολόκληρα χρόνια πριν, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε επισήμως με την υπ’ αριθμόν 822 απόφασή του την ίδρυση του σωματείου. Επομένως, για πολλά έτη αυτή ήταν η γενέθλια ημέρα!
Η τρέχουσα συγκυρία, μάλιστα, φέρνει έτσι τα πράγματα, ώστε στα… διπλά γενέθλιά τους οι “ασπρόμαυροι” να ευελπιστούν ότι θα πάρουν διπλή χαρά! Περιμένουν σήμερα κούπα στον τελικό Κυπέλλου του βόλεϊ, στον τελικό με το πιο ιστορικό σωματείο της πόλης, τον Ηρακλή (έτος ίδρυσης 1908), και αύριο δεύτερη κούπα, αυτή του πρωταθλητή Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, στον “τελικό” με τον Λεβαδειακό, στην ιστορική Τούμπα, που φέτος κλείνει 60 χρόνια ζωής.
Το novasposrts.gr, λοιπόν, κάνει ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο και στέκεται στις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία των “ασπρόμαυρων”. Βεβαίως, εκτός από αυτές που καταγράφουμε, υπάρχουν και πολλές άλλες, που συνδέονται με εκατοντάδες πρόσωπα και ξεχωριστές καταστάσεις, όμως, για να τις καταγράψει κάποιος όλες αυτές, ένα βιβλίο δεν είναι αρκετό!
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης
Πριν από ακριβώς 93 χρόνια, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμόν 822 απόφασή του ενέκρινε την σχετική αίτηση ίδρυσης του σωματείου, που κατέθεσε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ. Το πρώτο έμβλημα του Δικεφάλου ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο Κώστας Κοεμτζόπουλος, που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας «Λήθη» που κάπνιζε.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Απριλίου του 1926, είχαν συγκεντρωθεί και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, για να πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική συνέλευση, και στις 10 Απριλίου τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου υπέγραψαν το έγγραφο που θα πήγαινε προς έγκριση από το Πρωτοδικείο, όπως κι έγινε.
Το 1929, ο ΠΑΟΚ άλλαξε έμβλημα. Το νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός, που συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο “Δικέφαλος” κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.
Το πρώτο Δ.Σ. απαρτιζόταν από τους:
Πρόεδρος: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης,
Α’ αντιπρόεδρος: Παντελής Καλπακτσόγλου,
Γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Κρητικός,
Ειδικός γραμματέας: Μενέλαος Τσούλκας,
Ταμίας: Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος,
Έφορος ποδοσφαίρου: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,
Έφορος αθλητών: Αριστόδημος Δημητριάδης,
Σύμβουλοι: Παναγιώτης Μαλέσκας, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Μιχάλης Θεοδοσιάδης.
Από την αρχή στα δύσκολα…
Για τον ΠΑΟΚ ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Από τον πρώτο καιρό της ίδρυσής του ακόμη. Κατ’ αρχάς, ως αθλητικό σωματείο προέκυψε από το διαχωρισμό του κοινωνιολογικού και αθλητικού τμήματος της “Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης”, που ξεκίνησε στα τέλη του 1925 και ολοκληρώθηκε το 1926.
Οι αντιδράσεις για όσα είχαν συμβεί στο διαχωρισμό του 1926, όπου προέκυψαν η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και ο ΠΑΟΚ, δημιούργησε μια βαθιά διχόνοια και ο νέος σύλλογος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα.
Οι παράγοντές του θέλησαν να αλλάξουν τα δεδομένα και κάλεσαν στις 28 Ιουλίου 1926 όλα τα σωματεία της Θεσσαλονίκης σε συνέλευση, για να προτείνουν τη δημιουργία μιας νέας Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, που θα είχε στις τάξεις της μόνο τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και θα άφηνε την κεντρική διαχείριση στην Ένωση της Μακεδονίας – Θράκης.
Ο ΠΑΟΚ κατηγορήθηκε για ανταρσία με την «παρασυναγωγή» αυτή, όπως την χαρακτήρισε η ΕΠΣΜΘ ,και τιμωρήθηκε με τρεις μήνες αποκλεισμό με εξάμηνη αναστολή. Η διοίκηση της ομάδας θέλησε να δείξει πως είναι ζωντανό κομμάτι της αθλητικής Θεσσαλονίκης κι δήλωσε 50 ποδοσφαιριστές στην Ένωση για την σεζόν που θα άρχιζε το φθινόπωρο του 1926.
Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε τη σεζόν 1926-27 στο πρωτάθλημα της Β’ Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ έδωσε το πρώτο επίσημο ματς της ιστορίας του στις 12 Δεκεμβρίου 1926, όπου νίκησε με 3-1 τη Νέα Γενεά. Η ΕΠΣΜΘ ανέφερε στην προκήρυξη πως, για να επικυρώσει την άνοδο, θα έπρεπε να επικρατήσει απέναντι σε όλες τις ομάδες της Α’ Θεσσαλονίκης. Το κατάφερε πανηγυρικά και αφού πήρε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας επικράτησε κατά σειρά όλων των ομάδων της πρώτης κατηγορίας (Θερμαϊκός – Άρης – Άτλαντας) και έδωσε τον τελευταίο αγώνα στη γιορτή για την απονομή των πρωταθλημάτων στο γήπεδο του Ηρακλή, όπου τον κέρδισε 1-0 με γκολ του Τσολακίδη.
Το 1927-28 συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α’ Θεσσαλονίκης και το 1930-31 πήρε το εισιτήριο για την πρώτη του συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Εκεί έκανε ντεμπούτο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον Πειραιά (1 Φεβρουαρίου 1931), όπου ηττήθηκε με σκορ 3-1.
Το πρώτο γήπεδο
Το 1928, ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η εξασφάλιση χώρου για γήπεδο. Κατέληξε τελικά στην ΑΕΚ, αφού ο χώρος δεν επαρκούσε για γήπεδο ποδοσφαίρου.
Τον Μάρτιο του 1929 έγινε πράξη η προσπάθεια έξι μηνών να ενωθούν οι δρόμοι των δύο ομάδων, που είχαν προέλθει από την Λέσχη των Κωνσταντινουπολιτών. Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης είχε διαλύσει το ποδοσφαιρικό της τμήμα από το 1927 και διατηρούσε μόνο τα τμήματα του κλασικού αθλητισμού. Ουσιαστικά, έγινε απορρόφηση αυτών των τμημάτων από τον ΠΑΟΚ, αφού δεν υπήρξε απόφαση συγχώνευσης, ούτε διάλυσης του συλλόγου της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στο Πρωτοδικείο.
Τότε ο ΠΑΟΚ άλλαξε έμβλημα, παίρνοντας το Δικέφαλο Αετό. Μαζί πήρε και τις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που είχε την έκταση στην περιοχή του Συντριβανίου, δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Το 1929 προσπάθησαν από κοινού να επεκτείνουν την έκταση, ώστε να αποκτήσει έδρα ο ΠΑΟΚ. Ακόμη ένα εμπόδιο ήταν το ποτάμι που περνούσε υπόγεια κάτω από το γήπεδο, από την περιοχή της Ευαγγελιστρίας, και δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τεχνικά έργα την εποχή εκείνη. Τελικώς, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ βρήκαν τρόπο να παροχετεύσουν με σωλήνες το νερό και στις 12 Δεκεμβρίου 1930 μπήκε ο θεμέλιος λίθος, ως προεκλογική δέσμευση μια εβδομάδα πριν τις Δημοτικές Εκλογές. Τα έργα ανέγερσης του γηπέδου ολοκληρώθηκαν αρκετά γρήγορα. Στις 5 Ιουνίου 1932, με την αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-2, άνοιξε η αυλαία της ποδοσφαιρικής ιστορίας αυτού του γηπέδου.
Βρήκε το δρόμο του
Σιγά σιγά, το προσφυγικό σωματείο, μέσα από τις κακουχίες και τις αντιξοότητες της εποχής, άρχισε να βρίσκει το δρόμο του. Το 1937 ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε πρώτη φορά Πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, ενώ το 1938 ο Νίκος Σωτηριάδης έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του που αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα. Στις 28/5 του 1939 ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, όπου ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 2-1.
Μετά τη διακοπή λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, ο ΠΑΟΚ ανασυντάχθηκε και το 1951 βρέθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να διεκδικήσει ξανά το Κύπελλο Ελλάδας. Αντίπαλός του αυτή τη φορά ήταν ο Ολυμπιακός, από τον οποίο ηττήθηκε με σκορ 4-0.
Άλλαξε σελίδα
Τη δεκαετία του 1950, ο ΠΑΟΚ άλλαξε για τα καλά σελίδα. Κατ’ αρχάς, το 1952 ο Βίλλυ Σέφτσικ, ο Αυστριακός προπονητής, ο οποίος το 1931 είχε φορέσει και τη φανέλα του συλλόγου ως παίκτης δημιούργησε την Ακαδημία του ΠΑΟΚ, τα περίφημα «τσικό του Βίλλυ» ώστε να βρει και να αναδείξει ποδοσφαιριστές με σωστή δουλειά από μικρή ηλικία.
Το νέο για την εποχή εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία, αφού από τα φυτώρια του Δικεφάλου αναδείχτηκαν παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο σύλλογο, όπως οι Λέανδρος, Συμεωνίδης, Γιαννέλος, Μαργαρίτης, Γιώργος Χαβανίδης και αρκετοί άλλοι.
Η δημιουργία της Ακαδημίας σε συνδυασμό με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ανέβασαν επίπεδο την ομάδα και έβαλαν τις βάσεις της πρώτης χρυσής εποχής στην ιστορία της. Το καλοκαίρι του 1953 στο δυναμικό του ΠΑΟΚ εντάχθηκαν οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Χουρβουλιάδης, Χασιώτης και Αγγελίδης. Ο Δικέφαλος έγινε κυρίαρχος στην πόλη και κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης, με κινητήριο μοχλό την θρυλική τριπλέτα των Γιεντζή, Κουϊρουκίδη, Παπαδάκη.Το 1955 εκείνη η ομάδα έφτασε σε έναν ακόμη τελικό Κυπέλλου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αντίπαλο τον (γηπεδούχο, ουσιαστικά) Παναθηναϊκό, από τον οποίο ηττήθηκε 2-0.
Το… κάστρο της Τούμπας
Στα τέλη εκείνης της πολύ σημαντικής δεκαετίας, ο ΠΑΟΚ απέκτησε το νέο του “σπίτι”. Δεν ήταν άλλο από το… κάστρο της Τούμπας! Οι ενέργειες για την ανέγερση του γηπέδου ξεκίνησαν το 1957 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1959.
Κατόπιν έρευνας των παραγόντων του συλλόγου, επιλέχθηκε μια έκταση στην περιοχή της Τούμπας, η οποία ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης.
Η συγκεκριμένη έκταση επιλέχθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η παράδοση της περιοχής της Τούμπας, που φιλοξενούσε τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ο δεύτερος ήταν η άνεση της έκτασης, που επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ένα μεγάλο γήπεδο. Έπειτα από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, ο σύλλογος αγόρασε 30 στρέμματα και ξεκίνησε η ανέγερση του νέου γηπέδου του. Σημαντική στην αποπεράτωση των εργασιών ήταν η συμμετοχή του κόσμου του Δικεφάλου, μέσω του ειδικού λαχείου υπέρ της ανεγέρσεως του σταδίου, αλλά και προσφέροντας προσωπική εργασία.
Η συγκεκριμένη έκταση επιλέχθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η παράδοση της περιοχής της Τούμπας, που φιλοξενούσε τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ο δεύτερος ήταν η άνεση της έκτασης, που επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ένα μεγάλο γήπεδο. Έπειτα από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, ο σύλλογος αγόρασε 30 στρέμματα και ξεκίνησε η ανέγερση του νέου γηπέδου του. Σημαντική στην αποπεράτωση των εργασιών ήταν η συμμετοχή του κόσμου του Δικεφάλου, μέσω του ειδικού λαχείου υπέρ της ανεγέρσεως του σταδίου, αλλά και προσφέροντας προσωπική εργασία.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 η Τούμπα άνοιξε για πρώτη φορά τις θύρες της. Παρών στο γήπεδο ως επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Η μπάλα στη φιλική αναμέτρηση με την ΑΕΚ έπεσε από αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 με γκολ του Κιουρτζή, στο 32ο. Η κατασκευή της Τούμπας συνέπεσε με τη δημιουργία της Α’ Εθνικής κι ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο δικό του καινούριο γήπεδο.
Πρωταθλητής στο μπάσκετ
Η δεκαετία του ’50, πάντως, σημαδεύτηκε κι από το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα που πήρε ο σύλλογος σε ομαδικό άθλημα. Συγκεκριμένα, στο μπάσκετ. Το πρωτάθλημα της σεζόν 1958–59 διεξήχθη για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, με τον ΠΑΟΚ να κατακτά το τρόπαιο. Αρχικά, με το τέλος των αγώνων, τρεις ομάδες, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Σπόρτινγκ, βρέθηκαν ισόβαθμες στην κορυφή της βαθμολογίας και έδωσαν αγώνες μπαράζ. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Η “χρυσή” δεκαετία
Η δεκαετία του ’60 δεν είχε κάποια σημαντική επιτυχία για τον σύλλογο. Άφησε, όμως, διπλή παρακαταθήκη. Αφενός, ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ τότε άρχισε να παίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς τη σεζόν 1965-’66 πραγματοποίησε ντεμπούτο αντιμετωπίζοντας τη Βίνερ για το Κύπελλο Εκθέσεων, κι αφετέρου τότε μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της μεγάλης ομάδας του 1970, που θα διέπρεπε στους αγωνιστικούς χώρους.
Παίκτες όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Σταύρος Σαράφης, ο Αχιλλέας Ασλανίδης, ο Δημήτρης Παρίδης, ο Κώστας Ιωσηφίδης, ο Γιάννης Γούναρης, ο Χρήστος Τερζανίδης, ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο Κούλης Αποστολίδης, φόρεσαν τη φανέλα στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ή στις αρχές του ’70 κι έφτιαξαν ένα σύνολο ζηλευτό, που έφεραν στο σύλλογο τους πρώτους του πανελλήνιους τίτλους. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δικέφαλος από το 1970 μέχρι και το 1974 αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, κατακτώντας δύο φορές το τρόπαιο.
Το πρώτο Κύπελλο οι “ασπρόμαυροι” το κατέκτησαν το 1972. Η ομάδα του Λες Σάνον επικράτησε του Παναθηναϊκού με σκορ 2-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Το δεύτερο Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ το πήρε δύο χρόνια μετά, πάλι με τον Λες Σάνον στο τιμόνι. Επικράτησε του Ολυμπιακού, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κανονική διάρκεια και η παράταση τελείωσαν με σκορ 2-2 κι ο Δικέφαλος επικράτησε 4-3 στα πέναλτι.
Η κορωνίδα των επιτυχιών εκείνης της ομάδας, όμως, ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος, τη σεζόν 1975-76. Ήταν το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα των “ασπρόμαυρων”. Το πήρε ο ΠΑΟΚ με οδηγό από τον πάγκο τον αείμνηστο Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα, το Μάιο του 1981, έμελε να αφήσει την τελευταία του πνοή στον “ασπρόμαυρο” πάγκο, στη διάρκεια ενός ντέρμπι, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.
Ο ΠΑΟΚ τη δεκαετία του ’70 έφτασε άλλες δύο φορές σε τελικούς Κυπέλλου τη σεζόν 1976-77 και τη σεζόν 1977-78, όμως, δεν κατάφερε να πάρει κι άλλο τρόπαιο, απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ διαδοχικά.
Δεύτερη φορά πρωταθλητής
Στις 18 Ιουλίου του 1979 ιδρύθηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με αρχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρόεδρο του Δ.Σ. τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη. Οι “ασπρόμαυροι” μπήκαν με αυτές τις συνθήκες στην επαγγελματική εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Λίγα χρόνια αργότερα, η ομάδα της σεζόν 1984-85 έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος. Είχαν προηγηθεί άλλοι δύο χαμένοι τελικοί Κυπέλλου, το 1981 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, και το 1983, με αντίπαλο την ΑΕΚ, στο πρώτο τελικό που έγινε ποτέ στο ΟΑΚΑ.
Το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ ήρθε τον Ιούνιο του 1985, όταν ο Δικέφαλος «σφράγισε» μαθηματικά την προτελευταία αγωνιστική την κατάκτησή του. Ο τότε ανταγωνιστής του, Παναθηναϊκός έμεινε τρεις βαθμούς πίσω και οι παίκτες του Βάλτερ Σκότσικ έγραψαν ιστορία, διπλασιάζοντας τα πρωταθλήματα του συλλόγου.
Η δεκαετία του ’80, βεβαίως, είχε και ευρωπαϊκές μάχες που έμειναν χαραγμένες στην “ασπρόμαυρη” μνήμη, όπως με την Άιντραχτ Φρανφούρτης, την Μπάγερν Μονάχου, και τη μεγάλη Νάπολι, του Ντιέγκο Μαραντόνα.
Επιστροφή στις κούπες
Η δεκαετία του ’90 δεν άφησε καλές αναμνήσεις στους “ασπρόμαυρους”, σε ό,τι αφορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου. Ο πενταετής αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω των επεισοδίων στον αγώνα της Τούμπας με την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και ο χαμένος διπλός τελικός του 1992 από τον Ολυμπιακό, ήταν χαρακτηριστικές στιγμές πίκρας. Στον αντίποδα, πάντως, υπάρχει η μεγάλη χαρά που έδωσε ο αποκλεισμός της Άρσεναλ στο Κύπελλο UEFA το Σεπτέμβριο του 1997, μέσα στο Χάιμπουρι, από την ομάδα του ΠΑΟΚ που είχε προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη και παίκτες όπως ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο Ζήσης Βρύζας και ο Κώστας Φρατζέσκος.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στους τίτλους. Συγκεκριμένα, το 2001 πήρε το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του και το 2003 το τέταρτο. Το 2001 νίκησε τον Ολυμπιακό 4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο, ενώ το 2003 τον Άρη στην Τούμπα, με τον Άγγελο Αναστασιάδη τεχνικό καθοδηγητή.
Την επόμενη σεζόν, 2004-05, ο ΠΑΟΚ έπαιξε πρώτη φορά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, δεν κατάφερε να περάσει στους ομίλους της μεγάλης διασυλλογικής διοργάνωσης, παρά το γενικότερο καλό κλίμα της εποχής.
Η πρώτη δεκαετία του 2000 άφησε κληρονομιά στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ μεγάλα χρέη, λόγω της κακοδιαχείρισης των διοικήσεών της, μέχρι το 2007, που με λαϊκή απαίτηση των οπαδών του συλλόγου ανέλαβε την προεδρία ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Έκτοτε, ο σύλλογος μπήκε στο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης, έως ότου το 2012, που η ιδιοκτησία της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ πέρασε στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη. Ο τελευταίος αποπλήρωσε τα χρέη του παρελθόντος και ανέβασε τον ΠΑΟΚ πολλές βαθμίδες πάνω σε όλα τα επίπεδα. Έφτασε, δε, να συζητά για την ανακατασκευή του γηπέδου στην Τούμπα, κάτι που εφόσον συμβεί, αναμένεται να απογειώσει το σύλλογο.
Άλλοι δύο τίτλοι και… προχωράει
Στη δεκαετία του 2010, το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου έφτασε άλλες τρεις φορές σε τελικό Κυπέλλου. Η πρώτη ήταν το 2014 και ήταν αποτυχημένη, καθώς ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό με σκορ 4-1. Οι επόμενες δύο, όμως, ήταν επιτυχημένες. Το 2017, με προπονητή τον Βλάνταν Ίβιτς, πήρε την κούπα απέναντι στην ΑΕΚ, στο Βόλο, με σκορ 2-1, και το 2018, με προπονητή τον Ρασβάν Λουτσέσκου, επανέλαβε το κατόρθωμα, “back to back” κόντρα στην “Ένωση” και πάλι, στο ΟΑΚΑ, με σκορ 2-0. Με τις δύο αυτές κατακτήσεις απέναντι στην ίδια ομάδα, ο ΠΑΟΚ έφτασε στα έξι Κύπελλα Ελλάδας, ενώ ιστορικά έμειναν τα γεγονότα εξαιτίας των οποίων οι “ασπρόμαυροι” δεν κατάφεραν να πάρουν και το πρωτάθλημα Ελλάδας τη σεζόν 2017-2018.
Ο ΠΑΟΚ αυτή τη σεζόν έχει μπροστά του χρυσή ευκαιρία να καταφέρει κάτι, που ποτέ ως τώρα δεν έχει καταφέρει στην ιστορία του. Δηλαδή, να φτάσει για πρώτη φορά στο νταμπλ, αφού είναι ένα βαθμό μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή και νίκησε στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου τον Αστέρα Τρίπολης. Αυτά, όμως, είναι γεγονότα που μπορούν να γραφούν στο αφιέρωμα της επόμενης χρονιάς…
Οι επιτυχίες των “ψηλών”
Στον ΠΑΟΚ, όμως, χρυσές σελίδες δεν έχει γράψει μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Το τμήμα μπάσκετ, η ομάδα των “ψηλών”, έχει χαρίσει στιγμές δόξας, περηφάνιας, ακόμη και ευρωπαϊκών τίτλων, κρατώντας πολύ ψηλά τη σημαία, ειδικά την άγονη για την ποδοσφαιρική ομάδα δεκαετία του ’90.
Κατ’ αρχάς, το 1984, οι “ασπρόμαυροι”, με τον Φαίδωνα Ματθαίου στον πάγκο, έφτασαν στο πρώτο Κύπελλο στην ιστορία τους στο χώρο της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, με νίκη με σκορ 74-70 απέναντι στον Άρη. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία μετά την κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος το 1959.
Το 1991, ο ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα κατέκτησε στον τελικό της Γενεύης το Κύπελλο Κυπελλούχων, με αντίπαλο τη Σαραγόσα και σκορ 76-72. Την αμέσως επόμενη περίοδο, 1991-92, η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή, τον δεύτερο στην ιστορία του συλλόγου.
Δύο σεζόν μετά, το 1994, ο Δικέφαλος έφτασε στον δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο. Αυτή τη φορά με προπονητή τον Σούλη Μαρκόπουλο, ο ΠΑΟΚ νίκησε στον διπλό τελικό του Κυπελλου Κόρατς την ιταλική Στεφανέλ Τριέστε (75-66 εντός και 91-100 στην Ιταλία). Το 1995 με τον Σάκη Λάιο στον πάγκο πήρε το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ, με σκορ 72-53 απέναντι στον Πανιώνιο, στη Λαμία. Και τον Ιανουάριο του 1999, στο ΣΕΦ, ο ΠΑΟΚ πήρε και το τρίτο Κύπελλο Ελλάδας, με τον Κώστα Φλεβαράκη στον πάγκο, νικώντας 71-54 την ΑΕΚ.
Την τρέχουσα σεζόν ο ΠΑΟΚ, με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο, διεκδίκησε ξανά τον τίτλο στον τελικό του Κυπέλλου, όμως, ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο ηττήθηκε με σκορ 73-79 στο Ηράκλειο.
Βεβαίως, παίκτες όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Μάνθος Κατσούλης, ο Τζον Κόρφας, ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο Κεν Μπάρλοου, ο Νίκος Μπουντούρης και πολλοί άλλοι έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του ΠΑΟΚ.
Το ξεπέταγμα του χάντμπολ και του βόλεϊ
Τα τελευταία χρόνια, σε ομαδικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ μαζεύει τίτλους από το χάντμπολ, αλλά και από το βόλεϊ. Τα τρία πρωταθλήματα Ελλάδας στη σειρά στην πετοσφαίριση, το 2015, το 2016 και το 2017, και τα δύο Κύπελλα, το 2015 και το 2018, ήρθαν να προσθέσουν στην τροπαιοθήκη του συλλόγου βαρύτιμα τρόπαια.
Μάλιστα, η ομάδα του 2015 με τον Γιάννη Καλμαζίδη στον πάγκο, έγινε η πρώτη στην ιστορία του συλλόγου, μαζί με αυτή του χάντμπολ την ίδια σεζόν, που έφτασαν σε κατάκτηση νταμπλ. Σήμερα, ο Δικέφαλος έχει χρυσή ευκαιρία να φτάσει στο τρίτο Κύπελλο Ελλάδας Βόλεϊ, στον τελικό απέναντι στον Ηρακλή, στην Ιεράπετρα.
Κι όσο για την ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ, που ιδρύθηκε το 1999, έχει πάρει τρία πρωταθλήματα Ελλάδας, το 2009, το 2010 και το 2015, και τρία Κύπελλα, το 2012, το 2015 και το 2017, μετρώντας ένα νταμπλ, όπως είπαμε.
Σε όλα τα παραπάνω, να προσθέσουμε τα 13 πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του ΠΑΟΚ, τους τέσσερις τίτλους της γυναικείας ομάδας χάντμπολ (ένα πρωτάθλημα και τρία Κύπελλα, το τελευταίο την τρέχουσα σεζόν), τα τρία σερί πανελλήνια πρωταθλήματα από το 2017 και δώθε στο αγώνισμα της πάλης αντρών, καθώς και τις πρώτες θέσεις στην άρση βαρών (2006, 2017), στην κολύμβηση (1987) και στην πυγμαχία (2003, 2007). Ο Α.Σ. επίσης κρατάει ψηλά την ασπρόμαυρη σημαία, συντηρώντας σήμερα 20 τμήματα σε διάφορα αγωνίσματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ