Ήρθαν άγνωστοι στην Ελλάδα και έκαναν σπουδαία καριέρα. Είτε μένοντας και κατακτώντας τίτλους, είτε φεύγοντας για λαμπερή διαδρομή στο εξωτερικό. Κοινός παρανομαστής για όλους, ότι δεν τους γνωρίζαμε πριν έρθουν στα μέρη μας…

Ήρθαν άγνωστοι στην Ελλάδα και έκαναν σπουδαία καριέρα. Είτε μένοντας και κατακτώντας τίτλους, είτε φεύγοντας για λαμπερή διαδρομή στο εξωτερικό. Κοινός παρανομαστής για όλους, ότι δεν τους γνωρίζαμε πριν έρθουν στα μέρη μας…

Ξένοι πέρασαν πολλοί. Ακόμη και αστέρια παγκόσμιας κλάσης. Δεδομένα στην κατηγορία των άγνωστων που ήρθαν και έγραψαν ιστορία ασφαλώς υπάρχουν κι άλλοι. Επιλέξαμε 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα…

ΜΑΧΑΜΑΝΤΟΥ ΝΤΙΑΡΑ

Σε ηλικία 17 ετών ήρθε στην Ελλάδα και τον ΟΦΗ καθώς ο Ευγένιος Γκέραρντ άκουσε τον αδερφό του Αρούνα που ήταν ήδη στην ομάδα και του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Μαχαμαντού Ντιαρά πρόλαβε να μείνει στην Κρήτη για μία σεζόν, αφού το επόμενο καλοκαίρι πουλήθηκε στην ολλανδική Φίτεσε σε μια περίοδο που ορισμένοι τον παρομοίαζαν με τον Ρουντ Γκούλιτ σε στιλ παιχνιδιού.

Η ποδοσφαιρική του εκτόξευση δεν είχε σταματήσει εκεί. Ακολούθησε η Λιόν με την οποία κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και στη συνέχεια η Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία πήρε δύο τίτλους.

ΜΙΛΙΝΚΟ ΠΑΝΤΙΤΣ

Όταν το 1991 ο Πανιώνιος απέκτησε τον Μίλινκο Πάντιτς, ελάχιστοι περίμεναν αυτή  την εικόνα και την μετέπειτα καριέρα ενός πραγματικά σπουδαίου ποδοσφαιριστή.

Πριν έρθει στα μέρη μας είχε θητεία σε Παρτίζαν Βελιγραδίου και Ολίμπια Λουμπλιάνας. Το 1991 έγινε κάτοικος Νέας Σμύρνης και την επόμενη σεζόν ακολούθησε την ομάδα της Νέας Σμύρνης στην 2η κατηγορία για να τη βοηθήσει να επιστρέψει. Οι δεσμοί ήταν δυνατοί. Οι «κυανέρυθροι» επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία και ο γεννημένος στη Λόζνιτσα ποδοσφαιριστής ήταν ο ηγέτης τους και ένας εκ των κορυφαίων του ελληνικού πρωταθλήματος. Η μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης και η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας αποτέλεσαν την κορύφωση μιας σπουδαίας καριέρας.

ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΑΖΕΧΑ

Τέλη δεκαετίας του ’80 και ο Παναθηναϊκός κάνει μια από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές της ιστορίας του. Το όνομα του Κριστόφ Βαζέχα ήταν εντελώς άγνωστο τότε στους Έλληνες φιλάθλους, καθώς ο Πολωνός επιθετικός αγωνιζόταν στη Ρουχ Χορζόφ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στους «πράσινους» το 1989 και σταμάτησε το 2004. 390 παιχνίδια και 244 γκολ. Επιθετικός που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή για το «τριφύλλι» και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΓΙΟΖΕΦ ΒΑΝΤΣΙΚ


Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 27 ετών από την πατρίδα του αγωνιζόμενος στην Γκόρνικ και με προηγούμενη θητεία στη Ρουχ Χορζόφ. Το 1990 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιόζεφ Βάντσικ που έμεινε για 9 χρόνια στους «πράσινους» συνοδέυοντάς τους σε μεγάλες επιτυχίες με τίτλους εντός συνόρων και εξαιρετικές ευρωπαϊκές πορείες όμως αυτή του 1996 μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΝΕΤΟ ΓΚΟΥΕΡΙΝΟ

Ήρθε στην Ελλάδα το 1974 και έμεινε για μια δεκαετία φορώντας τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Νέτο Γκουερίνο έπαιζε σε Ατλέτικο Μινέιρο και Νασιονάλ πριν κάνει το ταξίδι για την Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη έγινε δεύτερη πατρίδα του. Αγαπήθηκε όσο λίγοι και πρόσφερε σημαντικά στον «δικέφαλο» κατακτώντας μαζί του το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

ΜΛΑΝΤΕΝ ΦΟΡΤΟΥΛΑ

Ένας ακόμη σπουδαίος τερματοφύλακας του ελληνικού πρωταθλήματος που αγωνίστηκε στην Παρτίζαν πριν πάρει την απόφαση να έρθει στη χώρα μας.

Πρώτος σταθμός της καριέρας του εδώ ήταν ο Πανσερραϊκός το 1974. Ο ΠΑΟΚ τον εντόπισε εύκολα, τον απέκτησε την επόμενη σεζόν και έπαιξε με τη φανέλα του μέχρι το 1984 σε περισσότερα από 200 παιχνίδια πρωταθλήματος. Κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλήματος το 1976  με τη σπουδαία τότε ομάδα του Δικεφάλου.

ΠΡΕΝΤΡΑΓΚ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τη Ραντνίτσκι και συνέχισε στον Ερυθρό Αστέρα. Ο Πανηλειακός έφερε στην Ελλάδα το 1993 έναν από τους κορυφαίους ξένους όλων των εποχών. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έμεινε για τρία χρόνια στον Πύργο πριν μετακομίσει στον Πειραιά και αποτέλεσε τον παίκτη σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής για τους «ερυθρόλευκους». 12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Ελλάδας σε μια σπουδαία καριέρα που άφησε εποχή στον Ολυμπιακό με τον οποίο έπαιξε μέχρι το 2009.

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ

Γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο Βέλγιο με τη Μπέβερεν πριν μετακομίσει στην Ουκρανία για λογαριασμό της Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Το 2005 σε μια εποχή που στην Ελλάδα είχαμε κάνει… μόδα τις μεταγραφές αεροδρομίων, ήρθε χωρίς λαμπρή υποδοχή για τον Ολυμπιακό.

Με τις πρώτες εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό έδειξε πως είναι ποδοσφαιριστής παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Έφυγε την επόμενη σεζόν για τη Μονακό και ακολούθησαν Μπαρσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι σε καριέρα γεμάτη τίτλους και διακρίσεις.

ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΦΣΚΙ

Το 1988 η ΑΕΚ φέρνει από τη Βαρντάρ Σκοπίων τον εντελώς άγνωστο τότε Τόνι Σαβέφσκι. Η εκπληκτική καριέρα του στην ΑΕΚ κράτησε μέχρι το 2001 καθώς αγωνίστηκε σε 357 παιχνίδια πρωταθλήματος. Πέτυχε 51 γκολ, είχε πολλές ασίστ, έκανε διαφορετικές δουλειές στον αγωνιστικό χώρο.

Αποτελεσματικός δημιουργικά και εκτελεστικά, εξαιρετικός ανασταλτικά. Παίκτης χαμηλών τόνων αλλά και ηγέτης της «Ένωσης» με την οποία κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.

ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΤΙΣΤΑ

Πρώτη ομάδα της καριέρας του στην Ελλάδα ήταν στα 22 του χρόνια ο Εθνικός στον οποίο αγωνίστηκε από το 1986 έως το 1989. Η ΑΕΚ τον απέκτησε και μαζί της ο Μπατίστα πανηγύρισε 1 πρωτάθλημα και 2 κύπελλα Ελλάδας. Επόμενος σταθμός της καριέρας του εντελώς άγνωστου όταν ήρθε στην Ελλάδα επιθετικού από το Πράσινο Ακρωτήρι ήταν ο Ολυμπιακός από το 1992 έως το 1995 και επιστροφή στην «Ένωση» για μια τετραετία πριν μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για να φορέσει τη φανέλα του Άρη για 2 χρόνια. Απολογισμός 321 παιχνίδια και 100 γκολ για έναν σπουδαίο επιθετικό της εποχής.