34 χρόνια συμπληρώνονται από την τραγωδία των Βρυξελλών, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι.
To ημερολόγιο έδειχνε 29 Μαΐου του 1985 στο Χέιζελ του Βελγίου, με τις Λίβερπουλ και Γιουβέντους να ετοιμάζονται να δώσουν τον τελικό, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Οι δύο ομάδες έμοιαζαν έτοιμες να προσφέρουν μια όμορφη ποδοσφαιρική παράσταση, χάρις στη δυναμική που είχαν και τα σπουδαία ονόματα που αγωνίζονταν σε αυτές, εκείνη την εποχή.
Τελικά, το συγκεκριμένο παιχνίδι μετατράπηκε σε έναν «καταραμένο» και «ματωμένο» τελικό, πριν την έναρξη του…
Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι δεν ξεχνά την μνήμη των 39 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους:

39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (32 Ιταλοί, τέσσερις Βέλγοι, δύο Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός) και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν, ύστερα από μια κίνηση των οπαδών της Λίβερπουλ, πριν την έναρξη του αγώνα.
Οι φίλαθλοι των «κόκκινων», υπό την επήρεια και του αλκοόλ παραβίασαν το κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους και άρχισαν να κινούνται με απειλητικές διαθέσεις προς αυτούς.
Οι Ιταλοί… απάντησαν στην κίνηση των Άγγλων και άρχισαν τα επεισόδια, τα οποία ήταν η αρχή του τέλους για 39 άτομα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ένα τείχωμα κατέρρευσε, με την κερκίδα να πέφτει και αμέτρητοι άνθρωποι άρχισαν να συνθλίβονται, μετατρέποντας το σκηνικό, σε μια χωρίς λόγια τραγωδία…
Ο φόρος τιμής της Λίβερπουλ:

Παρόλα αυτά και ενώ στο Χέιζελ επκρατούσε ένα ματωμένο τοπίο, με ανθρώπους να προσπαθούν να σωθούν, ο τελικός διεξήχθη κανονικά και η Γιουβέντους κατέκτησε το τρόπαιο με 1-0, χάρις σε γκολ του Πλατινί.
Καμία από τις δύο ομάδες όμως δεν θυμάται τη σημερινή ημερομηνία για το αγωνιστικό του μέρος, αλλά για την τραγωδία που έλαβε χώρα. Για αυτό και τιμούν κάθε χρόνο την μνήμη των 39 αδικοχαμένων ψυχών.


Το μήνυμα του Κλαούντιο Μαρκίζιο:

Άλλωστε, μετά το Χέιζελ (και σε συνδυασμό με την τραγωδία του «Χίλσμπορο») η πρωθυπουργός της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να αποκλείσει τους αγγλικούς συλλόγους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε έτη, ενώ η Λίβερπουλ τιμωρήθηκε με έξι χρόνια, καθώς η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει.
Και η UEFA όμως δεν έμεινε αμέτοχη, με το Χέιζελ να την οδηγεί σε αλλαγή… ρότας και τακτικής, αρχίζοντας να τιμωρεί παραδειγματικά τα περιστατικά βίας, παίρνοντας δραστικά μέτρα για την πάταξη αυτών. Φυσικά άλλαξαν και οι προδιαγραφές της για τη διεξαγωγή των αγώνων, δίνοντας τις βάσεις για τη διοργάνωση του Champions League, η οποία δημιουργήθηκε την επόμενη δεκαετία.
Όσον αφορά την ανείπωτη τραγωδία του Βελγίου, να σημειωθεί πως ένοχοι για ανθρωποκτονία κρίθηκαν 14 οπαδοί των «κόκκινων» και εξέτισαν ποινή φυλάκισης τριών ετών, ενώ και το γήπεδο του ματωμένου τελικού άλλαξε όνομα και πλέον λέγεται «Κινγκ Μποντουέν».
Η ανάρτηση του Λεοάρντο Μπονούτσι:

Τέλος, συγκινητικό ήταν το σημερινό μήνυμα της Γιουβέντους για την τραγωδία του Χέιζελ:
«34 χρόνια έπειτα από μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η Γιουβέντους συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων της τρέλας που επικράτησε δίχως την παραμικρή εξήγηση.
Σε εκείνη την καταραμένη 29 Μαΐου του 1985 κι ενώ όλοι περίμεναν τη μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή του τελικού της ευρωπαϊκής διοργάνωσης ανάμεσα στους “μπιανκονέρι” και τη Λίβερπουλ στο Χέιζελ των Βρυξελλών, πήρε σάρκα και οστά ένας μεγάλος εφιάλτης που στιγμάτισε για πάντα την ιστορία μας και 39 οικογένειες.
Σε αυτή τη μέρα μνήμης, οι σκέψεις μας πηγαίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους. Για εκείνη την 29η Μαΐου, το Χέιζελ δεν βγαίνει από την καρδιά μας και δεν ξεχνιέται…».