Η 1η Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την 121η επέτειο από την ίδρυση του πιο επιτυχημένου ιταλικού συλλόγου, της Γιουβέντους.
Η ομάδα του Τορίνο, ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1897 από φοιτητές από το σχολείο Λυκείου Massimo D’Azeglio και αρχικά τα χρώματα του συλλόγου ήταν το ροζ και το μαύρο.
Ο Ούγγρος Γιένο Κάρολι
Ήταν το 1903 όταν υιοθετήθηκαν το άσπρο και μαύρο χρώμα και έγιναν οι Γιουβεντίνοι, οι διάσημοι «μπιανκονέρι». Ο τότε παίκτης της Γιουβέντους, Τομ Γκόρντον Σάβατζ ήταν αυτός που προμήθευσε την ομάδα με ρουχισμό με τα χρώματα αυτά, από την πατρίδα του το Νοτς Κάουντι.
Το πρώτο σκουντέτο ήρθε το 1905, πριν από τη διάσπαση του συλλόγου, καθώς τον επόμενο χρόνο οδήγησε τον Πρόεδρο Άλφρεντ Ντικ να ιδρύσει μια νέα ομάδα: την Τορίνο.
Η αγορά του συλλόγου από τον ιδιοκτήτη της FIAT, Εντοάρντο Ανιέλι το 1923, άλλαξε την ιστορία της Γιουβέντους.
Ο Εντοάρντο Ανιέλι
Ο Ανιέλι χρηματοδότησε την κατασκευή ενός νέου γηπέδου και ο πρώτος επαγγελματίας προπονητής του συλλόγου, ο Ούγγρος Γιένο Κάρολι έφερε ένα δεύτερο σκουντέτο το 1926.
Η δεκαετία του ’30 είδε την Γιούβε να γίνει πραγματικά κυρίαρχη δύναμη στην Ιταλία, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα στη σειρά, ένα κατόρθωμα που ταιριάζει μόνο με την «il Grande Torino» και μόνο από τη σημερινή ομάδα των «μπιανκονέρι».
Ωστόσο, μετά τον τελευταίο από αυτούς τους διαδοχικούς θριάμβους, η Γιουβέντους είχε μία περίοδο άσχημη, με την Τορίνο να γίνεται η κυρίαρχη πλευρά της Ιταλίας τόσο πριν, όσο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι αρχές της δεκαετίας του ’50 έφεραν και άλλα δύο σκουντέτο, αλλά με την άφιξη του Ομάρ Σίβορι που έδεσε πολύ καλά με τον Μπονιπέρτι, η «Γηραιά Κυρία» πήρε πάλι εμπρός.
Έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κέρδισε 10 τίτλους πρωταθλήματος, με αυτά που κατέκτησε το 1958, το 1960 και το 1961.
Η τραγωδία του Χέιζελ
Η δεκαετία του ΄70 και του ’80 έφερε κι άλλα πρωταθλήματα, καθώς και την ευρωπαϊκή επιτυχία με την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA το 1977, του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1984 και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985.
Ωστόσο, ο τελευταίος τίτλος αμαυρώθηκε από μία τραγωδία, καθώς 39 οπαδοί της Γιούβε σκοτώθηκαν, όταν φίλοι της Λίβερπουλ έσπασαν εμπόδια στο στάδιο Χέιζελ, προκαλώντας πανικό.
Εκτός από το σκουντέτο του 1986, σημειώθηκε περίοδος σχετικής πτώσης μετά το Χέιζελ, με τη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι και τη Νάπολι εμπνευσμένη από τον Ντιέγκο Μαραντόνα , να παίρνουν την κυριαρχία από την ομάδα του Τορίνο.
To Τσάμπιονς Λιγκ το 1996
Η άφιξη του Μαρσέλο Λίπι την περίοδο 1994-1995, συνδυάστηκε με την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος.
Την επόμενη σεζόν, ο Λίπι έχοντας πολύ καλή ομάδα , με Ντελ Πιέρο, Κόντε, Βιάλι κατέκτησε το 2ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της.
Ο Λίπι έφυγε κατά τη διάρκεια της σεζόν 1998-99 και ο αντικαταστάτης του Κάρλο Αντσελότι θα οδηγήσει την ομάδα σε 2 δεύτερες θέσεις στο πρωτάθλημα, χάνοντας τον τίτλο από Λάτσιο και Ρόμα αντίστοιχα. Επέστρεψε ο Λίπι η Γιουβέντους πήρε άλλα 2 πρωταθλήματα, αλλά έχασε το Τσάμπιονς Λιγκ από την Μίλαν.
Η άφιξη του Φάμπιο Καπέλο το 2004 έφερε δύο ακόμα σκουντέτο, αλλά πάνω από το σύλλογο υπήρχε ένα σκοτεινό σύννεφο.
Λουτσιάνο Μότζι
Ο γενικός διευθυντής Λουτσιάνο Μότζι προσπάθησε να επηρεάσει τον ορισμό των διαιτητών και ο σύλλογος υποβιβάστηκε στη Serie B, με την αφαίρεση των 2 τελευταίων τίτλων.
Ο τίτλος της περιόδου 2004-05 παραμένει χωρίς κάτοχο, με τον τίτλο της επόμενης σεζόν να απονέμεται στην Ίντερ ως αποτέλεσμα του σκανδάλου.
Οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς η Γιουβεντίνοι συνεχίζουν να τους μετράνε, ειδικά αφού ο εισαγγελέας Στέφανο Παλάζι κατηγορούσε τους «νερατζούρι» για τα ίδια εγκλήματα το 2011.
Εντούτοις, έχει επέλθει καθεστώς παραγραφής και δεν υπήρξαν ποτέ κατηγορίες εναντίον της Ίντερ.
Αν και πολλά από τα αστέρια της ομάδας έφυγαν με τον υποβιβασμό της Γιουβέντους στη Serie B, αρκετοί έμειναν, όπως ο Ντελ Πιέρο, ο Μπουφόν, ο Τρεζεγκέ, ο Νέντβεντ και ο Καμορανέζι.
Η Γιουβέντους ανέβηκε και πάλι στη Serie A και η επιστροφή του Αντόνιο Κόντε στον σύλλογο, ως προπονητής πλέον, έφερε νέες επιτυχίες στον σύλλογο.
Βοηθούμενος από τις καλές προσθήκες που έκανε, με Πίρλο, Βιντάλ και Λιχτστάινερ να φτάνουν στο Τορίνο, ο πρώην μέσος της Γιούβε, την οδήγησε στον τίτλο αήττητη.
Η Γιουβέντους έχει κερδίσει το scudetto κάθε χρονιά από τότε, παίρνοντας επτά στην σειρά καθώς και τα τελευταία τέσσερα Coppe Italia υπό τις οδηγίες των Κόντε και Αλέγκρι.
Παρά την εγχώρια κυριαρχία τους, η ευρωπαϊκή επιτυχία δεν έχει έρθει, με τον Αλέγκρι να χάνει τους τελικούς του Champions League το 2015 και το 2017.
Έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας 12 φορές, τη Serie A, 34 ή 36 και αν βάλεις και τα ευρωπαϊκά τρόπαια, έτσι χτίστηκε ο μύθος της «Γηραιάς Κυρίας».