Οι «ροσονέρι» πλήρωσαν ξεκάθαρα την πολύ κακή τους πορεία στο ξεκίνημα της σεζόν και μέχρι το τέλος του 2019. Η ομάδα του Στέφανο Πιόλι είχε ηττηθεί σε αυτό το διάστημα οχτώ φορές και έμοιαζε εύκολη λεία, ή τουλάχιστον βατός αντίπαλος για πολλές ομάδες. Είχε χάσει παντελώς τη δυναμική της και οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στο ρόστερ, έμοιαζαν να μην αντέχουν το «βάρος» αυτής της φανέλας.
Όλοι πίστευαν ότι θα ολοκληρωθεί άλλη μία χαοτική σεζόν γι΄αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο. Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε φύγει ο Τζενάρο Γκατούζο, προσλήφθηκε στη θέση του ο γεννημένος στην Ελβετία Μάρκο Τζιαμπάολο, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε ότι υπήρχε μεγάλη έλλειψη επικοινωνίας με τους ποδοσφαιριστές και παταγώδης αποτυχία να εφαρμόσει τα συστήματα του στην ομάδα. Απολύθηκε μετά από μόλις επτά αγώνες, οι διοικούντες δεν έδειξαν καθόλου υπομονή μαζί του, οπότε δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν η επιρροή του σε μία πλήρη σεζόν με τους «ροσονέρι».
Ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία των επτά φορές Ευρωπαίων πρωταθλητών, ήταν ο Στέφανο Πιόλι. Η πίεση είναι πλέον τεράστια σε αυτόν τον σύλλογο. Παραμένει χωρίς σοβαρό τρόπαιο, από το 2011 και απουσιάζει από τη «βιτρίνα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Τσάμπιονς Λιγκ, από το 2014!
Παρά την αναμενόμενη απογοήτευση μετά τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας, η Μίλαν έδειξε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος και με 9 νίκες και 3 ισοπαλίες, στα τελευταία 12 ματς εξασφάλισε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Συνολικά μέσα στο 2020 ηττήθηκε μόνο δύο φορές, οπότε οι φίλοι της κρατούν αυτό το πολύ καλό διάστημα της ομάδας και ελπίζουν να έρθουν πολύ καλύτερες ημέρες την επόμενη σεζόν.
Με το τέλος της σεζόν, ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα σημαντικά στατιστικά στοιχεία της Μίλαν.
1. Η Μίλαν πέτυχε 63 γκολ στη Serie A, τα περισσότερα σε μία σεζόν μετά την περίοδο 2012-13 (67 τέρματα).
2. Η Μίλαν κατέκτησε 45 βαθμούς σε 21 ματς στη Serie A, μέσα στο 2020. Μόνο η Αταλάντα ήταν καλύτερη αυτή την περίοδο (47).
3. Με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς στο γήπεδο, η Μίλαν κέρδιζε κατά μέσο όρο 2,1 βαθμούς ανά ματς. Το ποσοστό πέφτει στο 1,4 χωρίς τον Σουηδό στην ομάδα.
4. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα έπιασε τα περισσότερα πέναλτι σε όλες τις διοργανώσεις (5), από οποιονδήποτε άλλο τερματοφύλακα, στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
5. Ο Τεό Ερναντές είχε τις περισσότερες ντρίμπλες (57) από οποιονδήποτε άλλον αμυντικό στη Serie A. Επίσης η Opta τον επέλεξε στην καλύτερη 11αδα του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2019-20.
6. Είχε την τέλεια ισορροπία στου βαθμούς που κέρδισε εντός και εκτός έδρας. 33 στο «Σαν Σίρο» και 33 μακριά από αυτό.
7. 18 γκολ, το 29% των συνολικών τερμάτων που πέτυχε, ήρθαν στο πρώτο 15λεπτο του δεύτερου ημιχρόνου. Αντίστοιχα πέτυχε μόλις 5 τέρματα (ποσοστό 8%)στο τελευταίο 15λεπτο του πρώτου ημιχρόνου.
8. Μαζί με τη Τζένοα, ήταν η ομάδα που δέχτηκε τα λιγότερα γκολ στη Serie A, μεταξύ 15ου και 30ου λεπτού. Μόλις 3, το 7% των συνολικών τερμάτων που δέχτηκε στο πρωτάθλημα.
9. Αποδείχτηκε πολύ ικανή στις στημένες φάσεις. Το 29% των συνολικών τερμάτων που πέτυχε στο πρωτάθλημα (18 γκολ), ήταν με τέτοιο τρόπο. Πέτυχε 8 από το σημείο του πέναλτι, 3 από εκτελέσεις κόρνερ, 3 από απευθείας εκτελέσεις φάουλ και τρία μετά από εκτελέσεις φάουλ και σκοράρισμα με άλλον τρόπο.
10. Τελείωσε τη σεζόν με ποσοστό κατοχής 55,3%.
11. Είχε το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημα, στα αρχικά σχήματα της. Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που τα απάρτιζαν, ήταν 25 χρόνια και 97 ημέρες.
12. Με 9 ασίστ ο Τσαλχάνογλου ήταν 4ος στη σχετική λίστα, μαζί με τον Ιμόμπιλε και τον Πελεγκρίνι.
13. Ο Ντοναρούμα είχε 101 επεμβάσεις μέσα στη σεζόν και σταμάτησε το 70,4% των σουτ που πήγαν προς την εστία του!