Τζόρτζιο Κιελίνι: Μία ζωή γεμάτη τρόπαια!

Ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς της τελευταίας 20ετίας, ο Τζόρτζιο Κιελίνι, αποχαιρέτησε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την αγαπημένη του Γιουβέντους και ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του καριέρα, υπογράφοντας συμβόλαιο με το Λος Άντζελες.

Μέσα σε λίγες γραμμές παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα στη σπουδαία καριέρα του 37χρονου αμυντικού.

1) Ο Τζόρτζιο Κιελίνι δεν είναι απλώς μια ιδιοφυΐα στο γήπεδο. Ο Ιταλός αμυντικός αποφοίτησε με έπαινο, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορίνο. Ο Κιελίνι παρουσίασε με επιτυχία τη διατριβή του με θέμα «Το Επιχειρηματικό Μοντέλο της Ποδοσφαιρικής Λέσχης Γιουβέντους σε διεθνές πλαίσιο» το 2017.

2) Ο Κιελίνι εμφανίστηκε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με την Εθνική Ιταλίας το 2010 και το 2014, αλλά οι «Ατζούρι» δεν κατάφεραν να περάσουν από τη φάση των ομίλων σε αυτά τα δύο τουρνουά. Ο Κιελίνι έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα το 2004, αλλά δεν ήταν μέλος της Ιταλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.
«Ο ερχομός μου στη Γιουβέντους ήταν το πιο τυχερό γεγονός της ζωής μου, αλλά θα ήταν πιο εύκολο να ήμουν μέλος της εθνικής ομάδας αν έμενα στη Φιορεντίνα και έπαιζα πιο σταθερά», είπε ο Κιελίνι σε συνέντευξή του στο SportWeek.

3) Ο Τζόρτζιο Κιελίνι για σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν ένας από τους πιο καλούς αμυντικούς της Ευρώπης και τιμήθηκε για το υποδειγματικό του παιχνίδι στο υψηλότερο επίπεδο μόλις πέρυσι. Ο Ιταλός ονομάστηκε «Defender Of The Tournament» μετά την κατάκτηση του Euro 2020. Ο αρχηγός της Ιταλίας στην κατάκτηση του τουρνουά του περασμένου καλοκαιριού, πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, αν και η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του βετεράνου σέντερ μπακ στο Euro ήταν στον τελικό του Γουέμπλεϊ εναντίον της Αγγλίας.

Τζόρτζιο Κιελίνι και Μπουκαγιό Σάκα, πρωταγωνιστές του επεισοδίου, με τον φορ της Άρσεναλ να πετάει τη μπάλα μπροστά σε μία από τις τελευταίες επιθέσεις των «Τριών Λιονταριών» στην κανονική διάρκεια του τελικού και τον στόπερ της Γιουβέντους να τον σταματάει κρατώντας τον από τη φανέλα με ανορθόδοξο τρόπο. Ο Κιελίνι δέχτηκε κίτρινη κάρτα και ο Σάκα δεν δέχτηκε τη συγγνώμη του, αρνούμενος να του δώσει το χέρι.
Ο Κιελίνι έσπασε πρόσφατα τη σιωπή του για την αμφιλεγόμενη αυτή φάση:

«Ήταν ίσως ένα από τα μοναδικά λάθη που έκανα κατά τη διάρκεια του Euro. Ήμουν πεπεισμένος ότι μπορούσα να βάλω το σώμα μου ανάμεσα στον Σάκα και την μπάλα και να την απομακρύνω. Αλλά εκείνος στριμώχτηκε γύρω μου! Όταν είδα ότι είχε χώρο να τρέξει, η αντίδρασή μου ήταν να τον αρπάξω. Και τον άρπαξα καλά!»

Δείτε εδώ όλα τα γκολ της ένδοξης καριέρας του

4) Ο Τζόρτζιο Κιελίνι πέρασε τη λαμπρή καριέρα του πιστός στους συλλόγους που υπηρέτησε, κυρίως τη Γιουβέντους και τη χώρα. Πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη Λιβόρνο το 2000 πριν μεταπηδήσει στη Ρόμα και επιστρέψει ξανά στη Λιβόρνο μέχρι το 2004. Η Γιουβέντους τον απέκτησε εκείνο το καλοκαίρι έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τον έστειλε αμέσως δανεικό στη Φιορεντίνα. Ο Κιελίνι έγινε τακτικό μέλος της βασικής ενδεκάδας της Φιορεντίνα εκείνη τη χρονιά, μέχρι που η Γιουβέντους τον έφερε πίσω για τη σεζόν 2005/06, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 2021/2022, μετρώντας συνολικά 561 εμφανίσεις (36 γκολ) με τους «μπιανκονέρι».

Είναι τρίτος στη λίστα με τις περισσότερες εμφανίσεις στην ιστορία της Γιουβέντους πίσω από τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Oι 117 εμφανίσεις του Κιελίνι με την εθνική ομάδα της Ιταλίας, τον κατατάσσουν στην 4η θέση όλων των εποχών μαζί με τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι. Μόνο οι Πάολο Μαλντίνι, Φάμπιο Καναβάρο και Τζιανλουίτζι Μπουφόν, έχουν καταγράψει περισσότερες συμμετοχές.

5) Η τροπαιοθήκη του Τζόρτζιο Κιελίνι είναι τεράστια. Τα εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα του 37χρονου αμυντικού (2011-2019) κατά τη διάρκεια της 17χρονης θητείας του με τη Γιουβέντους, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Με τη Γιουβέντους, ο Κιελίνι κέρδισε πέντε φορές το Κύπελλο Ιταλίας, το Σούπερ Καπ Ιταλίας πέντε φορές, το Euro U19 (2003) και φυσικά, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2020. Είχε πνεύμα νικητή σε όλη την καριέρα του και αυτή η εμπειρία θα είναι ανεκτίμητη όχι μόνο για την ομάδα του το Λος Άντζελες, αλλά και για τον οργανισμό του MLS γενικότερα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.