Σέλτικ: Θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Μπάρκας

Ο Βασίλης Μπάρκας τόνισε πως ένας από τους στόχους του με τη Σέλτικ είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Βασίλης Μπάρκας τόνισε πως ένας από τους στόχους του με τη Σέλτικ είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Έλληνας τερματοφύλακας αναφέρθηκε στην έως τώρα παρουσία του στη σκωτσέζικη ομάδα, καθώς επίσης και στην εθνική Ελλάδος. Ο Μπάρκας μίλησε στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Αναλυτικά:

Έχετε και ματς απόψε με τη Χιμπέρνιαν…

«Όχι εγώ! Είμαστε σε καραντίνα. Βρέθηκε ένας παίκτης θετικός και θα λείψουν πολλοί. Κοντά στα 15 άτομα. Οι περισσότεροι θα είναι από την Κ-20».

Λόγω του ταξιδιού, μάλλον. Καλά, πως γίνεται ο διαχωρισμός; Με ποια κριτήρια μπαίνουν σε καραντίνα στη Σκωτία;

«Έλαν ντε. Ίσως βλέπουν το πως καθόμαστε στο αεροπλάνο. Ή πάλι τις θέσεις που έχουμε στο πούλμαν, ανάλογα με το ποιος βρέθηκε με κορωνοϊό. Αυτά τα εξετάζει η κυβέρνηση. Υπάρχουν φωτογραφίες, εικόνες, όλα όσα απαιτούνται».

Πως είναι η ζωή στη Σκωτία;

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχω προσαρμοστεί στο 100%. Μπορεί να παίζει ρόλο και το lockdown. Είναι περιέργη χρονιά για όλους, φυσικά και για το ποδόσφαιρο. Μια ανοίγουν, μια κλείνουν, δύσκολη η προσαρμογή».

Τα βρήκες όπως τα περίμενες;

« Όχι στον απόλυτο βαθμό. Ήρθαν αλλιώς τα πράγματα. Πρέπει να μάθεις τους συμπαίκτες σου, κάτι όχι εύκολο. Είμαστε σε διαφορετικά αποδυτήρια. Με την έννοια πως πάμε ανά μικρές ομάδες. Εγώ για παράδειγμα είμαι με τερματοφύλακα, αμυντικό, επιθετικό. Ένας χώρος που ευνοεί τους νέους παίκτες είναι το γήπεδο, τα αποδυτήρια, η κουβέντα. Όλα είναι αλλιώς τη δεδομένη στιγμή».

Ο πατέρας σου ο Γιώργος, στάθηκε κοντά σου με τον ξεχωριστό τρόπο που το κάνει ένας καλός γονιός. Η μητέρα σου, όμως, από την Ολλανδία. Αυτό σου έχει δώσει μια ηρεμία εσωτερική και εξωτερική; Δεν φαίνεται να ξεχειλίζεις από ταμπεραμέντο μεσογειακό.

«Είναι γεγονός πως δεν βγάζω νεύρα στο παιχνίδι μου. Δεν είναι του στυλ μου να φωνάζω στους συμπαίκτες, στους αμυντικούς, να λέω «τι κάνατε ρε και φάγαμε το γκολ», τα σχετικά. Όλα αυτά αγχώνουν τον άλλο, δεν τον βοηθούν. Τουλάχιστον από την πλευρά μου έτσι το αντιμετωπίζω γιατί υπάρχει και η άλλη άποψη».

Πως είναι το πρωτάθλημα στη Σκωτία;

«Είναι δυνατό. Με γερά παιδιά. Ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι σε εγρήγορση συνεχώς. Κάτι που συνέβαινε και τα χρόνια που ήμουν στην ΑΕΚ, γιατί στη μεγάλη ομάδα θα χρειαστείς λίγες φορές. Αυτό βλέπω στη Σκωτία. Πιέζουμε τους αντιπάλους, κλείνονται πίσω, παίζουν άμυνα. Ακόμη, όμως, είμαστε στο ψάξιμο. Ίσως και λόγω Covid μια και αλλάζει συχνά η σύνθεση».

Παίζετε με τέσσερις στην άμυνα;

«Κατά βάση ναι. Γιατί τα κεντρικά μπακ γίνονται και αμυντικά χαφ. Οι αντίπαλοι είναι με ένδεκα πίσω από τη σέντρα!».

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Την περασμένη σεζόν σχεδόν μοιραστήκατε με τον Βλαχοδήμο τη φανέλα του βασικού. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ποιος έχει τη θέση;

«Ο προπονητής δεν έχει δείξει ποιος είναι ο βασικός. Βλέπει αυτόν που έχει καλύτερη ψυχολογία, τα παιχνίδια που κάνει, τη σταθερότητα, τις προπονήσεις και αποφασίζει. Αυτό πολλές φορές βοηθά ώστε να είναι όλοι συγκεντρωμένοι. Να έρχονται με σοβαρότητα στην ομάδα. Γιατί όταν καλείσαι στην Εθνική δεν πας να ξεκουραστείς!».

Η κλήρωση για το Μουντιάλ; Βλέπω κλίμα αισιοδοξίας μεγάλης. Κι όμως, οι αντίπαλοι είναι δυνατοί.

«Η Ισπανία είναι φαβορί, ποιος το αρνείται; Αλλά εμείς μπορούμε. Αρκεί να παίξουμε καλά, όπως κάναμε στην αρχή που ήρθε ο Φαντ΄Σιπ. Να δείξουμε ότι έχουμε πλάνο, ότι αποδίδουμε καλό ποδόσφαιρο. Έχουμε δυνατότητες».

Τι θα έπρεπε να βελτιώσεις από τα στοιχεία σου ως τερματοφύλακας;

«Τα πάντα! Δεν έχω σε κάποιο τόσο υψηλό σημείο ώστε να λέω πως δεν θέλω βελτίωση. Σε όλα μπορώ παραπάνω. Έχω βέβαια καλά στοιχεία, όπως είναι η ηρεμία και το καλό, το σωστό διάβασμα των φάσεων. Αλλά το ποδόσφαιρο στη Σκωτία διαφέρει σε σύγκριση με αυτό στην πατρίδα. Στις αντεπιθέσεις και επειδή πρέπει να παίξουμε πολύ επίθεση, χρεάζεται προσοχή. Μπαίνουν κάποια περιέργα γκολ, φωνάζει ο κόσμος».

Ήταν στόχος σου να πας σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα; Στη Σκωτία;

«Ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μου. Ένιωσα πως ό,τι είχα να δώσω στην ΑΕΚ το έδωσα. Και πήρα επίσης ότι είχα να πάρω. Ποιος ξέρει… Ίσως από εδώ να κάνω και το βήμα για τα επόμενα».

Σε ποιο σημείο έχεις φτάσει με βάση τις δυνατότητές σου;

«Θέλω αληθινά να καθιερωθώ και να δώσω όσα μπορώ. Που έχω φτάσει; Στο 30% με 40%. Σκέψου ότι με κράζουν ακόμη! Υπάρχει πίεση και είναι λογικό. Συμβαίνει πάντά στις μεγάλες ομάδες. Όταν έχεις πληρώσει έχεις απαιτήσεις. Να μη φταις για το γκολ, για τα πάντα».

Είσαι τερματοφύλακας που τόσο η ΑΕΚ όσο και η Σέλτικ πλήρωσαν για να σε αποκτήσουν. Δεν πήγες ως ελεύθερος. Αυτό μετρά.

«Δεν το είχα πολυσκεφθεί. Έτσι είναι, όμως. Ήμουν μικρός όταν πήγα στην ΑΕΚ και ευχαριστώ τον κ. Μελισσανίδη που με εμπιστεύτηκε. Δεν είχα παίξει και πολλά παιχνίδια στον Ατρόμητο. Κάτι θα είδαν. Όπως και τώρα κάτι θα είδε η Σέλτικ».

Η ΑΕΚ έχει πρόβλημα τερματοφύλακα τώρα;

«Τι να πω… Αυτό που ξέρω είναι πως νευριάζω με όσα ακούω καμιά φορά για τον Χρυσόστομο Μιχαηλίδη, τον προπονητή των γκολκίπερ. Την όποια αμφισβήτηση. Γιατί πολύ απλά ξέρω τι δουλειά κάνει και πόσο καλός σε αυτό είναι».

Εσύ αν έφευγες ο Μπάρκας το καλοκαίρι θα έπαιρνες άλλον γκολκίπερ;

«Ανάλογα με το τι θα ήθελε να κάνει η ΑΕΚ είναι αυτό. Και πως θα ήθελε να προχωρήσει, Ή να έφερνε άλλον γκολκίπερ για πρώτη λύση».

Τι θα έλεγες σε Τσιντώτα και Αθανασιάδη; Υπήρξατε συμπαίκτες.

«Δεν έχω να τους πω πολλά. Να μάθουν να ζουν με την πίεση. Να ζουν με την αμφισβήτηση. Αυτό είναι. Γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Ακόμη και εγώ που έφυγα, ορισμένοι λένε ακόμη. Που δεν συμβαίνει;».

Γκολκίπερ – πρότυπο;

«Ο Νόιερ».

Ακόμη και τώρα που εμφανίζεται όχι όπως στο παρελθόν;

«Την περασμένη σεζόν ήταν εξαιρετικός. Κατέκτησε τα πάντα. Έχει πάει τη θέση σε άλλο επίπεδο. Δεν μπορεί κάποιος να είναι ρομπότ. Χέρια, πόδια, όλα τα έχει».

Καρέρα ή Χιμένεθ;

«Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τον Χιμένεθ. Τον αγαπώ πραγματικά. Με στήριξε ακόμη και στους τραυματισμούς, με ήθελε βασικό. Μου ανέβαζε στο 100% την ψυχολογία. Αλλά και ο Καρέρα είχε τη θετική του διαδρομή».

Προπονητής τερματοφυλάκων που ξεχωρίζεις;

«Ο Μιχαηλίδης είπα πως είναι πολύ καλός. Μικρότερος στον Ατρόμητο είχα τον Βασίλη Αλεξούδη. Μου έδειξε πολλά. Ξέρεις, σε νεαρή ηλικία παίρνεις τις σωστές βάσεις. Από τον κ. Αλεξούδη πήρε πολλά ο Μιχαηλίδης. Ο Σουίτσα με έκανε σκληρό. Ήμουν αδύνατος. Και ο Μαλλιαρίτσης, στο τιμ του Δώνη, μου έδωσε».

Κάποιος αντίπαλος που ήταν για σένα… εφιάλτης;

«Όχι δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο. Άλλωστε, δεν μπορώ να πω ότι βλέπω και φανατικά ποδόσφαιρο. Ναι, ένα σημαντικό ματς θα το παρακολουθήσω. Με τον πατέρα μου, κυρίως. Αλλά όχι, δεν θα πω ΄΄α, στις 6 έχει μπάλα, σώνει και καλά να δω΄΄».

Χόμπι στη Γλασκώβη;

«Σπίτι, δεν βοηθά και ο καιρός άλλωστε. Επιτραπέζια, ταινίες με τη γυναίκα μου, play station».

Στόχος τώρα;

«Τι άλλο, ο τίτλος! Το 10ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Ρεκόρ μεγάλο. Δεν έχει ξαναγίνει». 

Φαντάζομαι ήταν από τα πρώτα που έμαθες με την ένταξή σου στη Σέλτικ. 

«Από τα πρώτα. Πριν καν υπογράψω μου το είπαν. Να έρθω για το 10ο. Πίεση δεν είπαμε;».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.