Ακόμη μια εκπληκτική σεζόν ολοκληρώθηκε στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Συλλέξαμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε και σας τα παρουσιάζουμε...

Ακόμη μια εκπληκτική σεζόν ολοκληρώθηκε στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Συλλέξαμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε και σας τα παρουσιάζουμε…
 
Απόλαυση: Φέτος σημειώθηκαν 1.062 γκολ. Για τρίτη σερί σεζόν είχαμε 2,8 γκολ ανά αγώνα. Ποτέ πριν την περίοδο 2010-11 στην Πρέμιερ Λιγκ δεν είχε σημειωθεί τέτοια επίδοση.

Σκόρερ: Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι (26 γκολ) έγινε ο τρίτος παίκτης που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με δύο ομάδες (Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γ.), μετά τους Αλαν Σίρερ (Μπλάκμπερν, Νιούκαστλ) και Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊν (Λιντς, Τσέλσι).

Λε… Σούπερ: Ο Ανταμ Λε Φόντρε της Ρέντινγκ σκόραρε 12 φορές στο πρωτάθλημα. Τα 8 γκολ από αυτά τα πέτυχε ερχόμενος από τον πάγκο, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για την Πρέμιερ Λιγκ.

Μοναδικό: Το 5-5 της Γουέστ Μπρομ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την τελευταία αγωνιστική ήταν και η πρώτη ισοπαλία με αυτό το σκορ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Πλουραλισμός: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε 20 διαφορετικούς σκόρερ στο πρωτάθλημα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της κατηγορίας.
 
Αεροπορία: Η Τσέλσι σκόραρε 16 φορές με κεφαλιά και ήταν πρώτη στη σχετική λίστα.

Ταλαιπωρία: Η ΚΠΡ είχε τέσσερις νίκες στο πρωτάθλημα. Μόνο η Ντέρμπι (μία νίκη, 2007-08) και η Σάντερλαντ (τρεις νίκες, 2005-06) είχαν λιγότερες σε μία σεζόν.
  
Double trouble: Η Γουέστ Χαμ ήταν η μοναδική ομάδα που δεν πήρε διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα.

Πέναλτι: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η τέταρτη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που δεν καταλογίστηκε εις βάρος της πέναλτι σε μία σεζόν (μαζί με τις Αρσεναλ 1999-00, Νιούκαστλ 1995-96 και Μπόλτον 1997-98). Από την άλλη πλευρά, Τότεναμ και Σουόνσι δεν κέρδισαν κανένα πέναλτι!

Αντίθεση: Η Τότεναμ πέτυχε 16 γκολ εκτός μεγάλης περιοχής (9 ο Μπέιλ), τα περισσότερα από κάθε άλλη. Η Στόουκ σημείωσε μόνο ένα.
 
Δοκάρια: Η Μάντσεστερ Γ. είχε 24, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα.
 
England: Η Λίβερπουλ πήρε 32 γκολ από τους Αγγλους παίκτες της. Καμία άλλη ομάδα δεν είχε τόσο αποτελεσματικούς γηγενείς ποδοσφαιριστές.
 
Καθοριστικός: Ο Κρίστιαν Μπεντέκε πέτυχε το 40% των τερμάτων της Αστον Βίλα (19 από τα 47). Αν υπολογιστούν και οι ασίστ που έδωσε το ποσοστό της συνεισφοράς του φτάνει το 49%. Κανείς άλλος ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ δεν είχε τέτοια συμβολή σε μια ομάδα αυτή τη σεζόν.
 
Γκαντεμιά: Σε αυτή τη σεζόν σημειώθηκαν 47 αυτογκόλ, περισσότερα από ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ.
 
Σταθερή αξία: Το γήπεδο της Αρσεναλ «είδε» φέτος τα περισσότερα γκολ, 70.

Ανεπαρκής: Οι 72 βαθμοί της Τότεναμ είναι οι περισσότεροι για μια ομάδα που έμεινε εκτός τετράδας στα αγγλικά πρωταθλήματα 38 αγωνιστικών. Πριν δύο χρόνια οι 72 βαθμοί θα ήταν αρκετοί για τη 2η θέση.
 
Συνεπής: Ο Χαβιέ Ερνάντες της Γιουνάιτεντ τελείωσε τη σεζόν με 1 γκολ ανά 118 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα. Για παίκτες που έχουν πετύχει περισσότερα από 10 γκολ στην κατηγορία, ο Μεξικάνος διαθέτει την ταχύτερη επίδοση όλων των εποχών.
 
Passing game: Το Σουόνσι-Φούλαμ 0-3 για την 38η αγωνιστική ήταν το μοναδικό ματς της σεζόν όπου συνολικά οι ομάδες ξεπέρασαν τις 1.000 πάσες!

Καμινάδα: Η Νιούκαστλ επιχείρησε τα περισσότερα γεμίσματα, ακριβώς 2.283! Ποσοστό 15,6% από τις συνολικές της πάσες. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε «γιόμες» είχε η Στόουκ, 16,2% και το μικρότερο η Μάντσεστερ Σίτι (8%).

Οι μόνιμοι: Πέντε παίκτες δεν έχασαν ούτε λεπτό στο πρωτάθλημα. Ο αμυντικός της Εβερτον, Λέιτον Μπέινς και τέσσερις τερματοφύλακες: Γιούσι Γιασκελάινεν (Γουέστ Χαμ), Σιμόν Μινιολέ (Σάντερλαντ), Τζο Χαρτ (Μαν. Σίτι) και Ασμίρ Μπέγκοβιτς (Στόουκ).

Μεγαλύτερες νίκες: Εντός έδρας στο Τσέλσι-Αστον Βίλα 8-0 και εκτός στο Νιούκαστλ-Λίβερπουλ 0-6.

Περισσότερα γκολ: 10 τέρματα στα Αρσεναλ-Νιούκαστλ 7-3 και Γουέστ Μπρομ-Μάντσεστερ Γ. 5-5.

Σερί: Η Μάντσεστερ Γ. είχε τα καλύτερα σερί. Νικηφόρο 7 αγώνων και αήττητο 18! Στα αρνητικά, η ΚΠΡ έφτασε τα 16 ματς χωρίς νίκη, ενώ η Ρέντινγκ είχε 7 διαδοχικές ήττες.

Full: Κατά μέσο όρο η προσέλευση των θεατών ήταν 35.903 ανά αγώνα. Το ρεκόρ έγινε στο Μάντσεστερ Γ.-Ρέντινγκ 1-0 με 75.605 και το αρνητικό ρεκόρ στο Γουίγκαν-Ρέντινγκ 3-2 με 15.436. 

Επιμέλεια: Νίκος Καπίρης