Την Κυπελλούχο Αγγλίας Γουίγκαν θ' ακολουθήσουν στην Τσάμπιονσιπ ΚΠΡ και Ρέντινγκ, που θα βρίσκονται και τη νέα σεζόν στο ίδιο (υποδεέστερο) πρωτάθλημα, αν και τήρησαν εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική.

Την Κυπελλούχο Αγγλίας Γουίγκαν θ’ ακολουθήσουν στην Τσάμπιονσιπ ΚΠΡ και Ρέντινγκ, που θα βρίσκονται και τη νέα σεζόν στο ίδιο (υποδεέστερο) πρωτάθλημα, αν και τήρησαν εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική.

Για τον περισσότερο κόσμο ένας Ρώσος επενδυτής στην ομάδα που υποστηρίζει είναι η λύση όλων των προβλημάτων για το σύλλογο. Στην περίπτωση της Ρέντινγκ η προσθήκη, σε ηγετικό ρόλο στο μετοχικό σχήμα των «ρόγιαλς», του Άντον Ζινγκάρεβιτς τον Ιανουάριο του 2012 ναι μεν οδήγησε το κλαμπ στην επιστροφή του στην Πρέμιερ Λιγκ, δεν μπόρεσε, όμως, να το διατηρήσει σ’ αυτήν. Τον Ζινγκάρεβιτς, ως τώρα, δεν τον μνημονεύει κανείς για τον ή τους παικταράδες που δεν έχει φέρει, έτσι κι αλλιώς, στο σύλλογο μα για την πανέμορφη σύζυγό του, Γιεκατερίνα Ντομάνκοβα, το μοντέλο γνωστό ως «Κάτσια» της Victoria Secret.

Ο Ζινγκάρεβιτς επέλεξε μία «σφιχτή» οικονομική πολιτική, υποσχόμενος πώς αν η Ρέντινγκ παρέμενε στην Πρέμιερσιπ θα προχωρούσε σε επενδύσεις. Ήταν δύσκολο, όμως, να συμβεί κάτι τέτοιο, αν και αναμένεται στην Τσάμπιονσιπ οι «ρόγιαλς» να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα οικονομικά δεδομένα είναι πιο στα μέτρα τους και σ’ αυτά που φαίνεται πώς διαθέτει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος μέσα στη σεζόν θεώρησε πώς ο Μπράιαν Μακ Ντέρμοτ είναι ο αδύναμος κρίκος για την κακή πορεία της ομάδας του, αντικαθιστώντας τον με τον Νάιτζελ Άντκινς ο οποίος θα συνεχίσει και στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία να καθοδηγεί τεχνικά τη Ρέντινγκ.

Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα… μέσα στο «Λόφτους Ρόουντ»

Από την άλλη, η ΚΠΡ όχι μόνο υποβιβάστηκε αλλά έχασε την κατηγορία και ως τελευταία στις είκοσι ομάδες. Έχοντας σίγουρα μεγαλύτερο μπάτζετ από τις τρεις υποβιβασθείσες, ακόμη κι από αντίστοιχες που τερμάτισαν πολύ ψηλότερα στη βαθμολογία (Γουέστ Μπρομ, Σουόνσι, Γουέστ Χαμ, Νόργουιτς, Φούλαμ, Στόουκ)! Ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας Τόνι Φερνάντες ξόδεψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ογδόντα εκατομμύρια ευρώ και παραπάνω για την ενίσχυση των Λονδρέζων στις μεταγραφικές περιόδους του Γενάρη 2012, του περασμένου καλοκαιριού και του Γενάρη 2013. Όσα χρήματα επένδυσε η Ρέντινγκ τα δύο-τρία τελευταία χρόνια, τα επένδυσαν οι Ρέιντζερς μόνο και μόνο για να προσθέσουν στη γραμμή κρούσης τους τον Λοΐκ Ρεμί της Μαρσέιγ πριν πέντε μήνες!

Παίκτες για τους οποίους δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά, ώστε ν’ αποκτηθούν, αγωνίζονται σε άλλες ομάδες ως δανεικοί (π.χ. Τζιμπρίλ Σισέ στην Αλ Γκαράφα), ενώ ένας σημαντικός αριθμός ποδοσφαιριστών δεν δηλώθηκε στην 25άδα του δυναμικού για την Πρέμιερ, λόγω έλλειψης χώρου (!), με ποδοσφαριστές όπως οι Ράντεκ Τσέρνι και Λουκ Γιανγκ να είναι παροπλισμένοι και να πληρώνονται χωρίς να παίζουν. Συν τοις άλλοις, το κλίμα «παιδικής χαράς» που είχε δημιουργηθεί επί εποχής Μαρκ Χιουζ δεν μπόρεσε να διορθωθεί με την αλλαγή προπονητή. Μεγάλο πρόβλημα του διαδόχου του, Χάρι Ρέντναπ, ήταν η «μισθοφορική» συμπεριφορά ορισμένων παικτών, που εξελίχθηκαν σε αποδιοπομπαίοι τράγοι για την κερκίδα (π.χ. Μποσίνγκουα), αλλά και η μη επαγγελματική συμπεριφορά ποδοσφαιριστών που αμείφθηκαν πλούσια για να φορέσουν τη φανέλα της ΚΠΡ (π.χ. Ρεμί, Σέζαρ).

Ο Φερνάντες, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το πλάνο του για την ΚΠΡ. Το νέο γήπεδο, που θ’ αντικαταστήσει το «Λόφτους Ρόουντ», βρίσκεται στα σκαριά, το υπάρχον ρόστερ θα «καθαρίσει» και θ’ αποδεσμευθούν βαριά συμβόλαια ποδοσφαιριστών με ελάχιστη προσφορά, θα υπάρξει γενικά μία αναδόμηση στο σύλλογο με τον Ρέντναπ, όπως όλα δείχνουν, ν’ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της επιστροφής της ΚΠΡ από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ.