Μόγιες-Ρούνεϊ: Σχέσεις στοργής ή οργής;

Μία από τις πρώτες δουλειές του Ντέιβιντ Μόγιες στη Γιουνάιτεντ είναι να ξεκαθαρίσει το μέλλον του παίκτη τον οποίο ανέδειξε στην Έβερτον, αλλά και που τον οδήγησε σε μία δημόσια διαμάχη.

Στις 17 Αυγούστου του 2002, πριν από το ματς πρωταθλήματος με την Τότεναμ, η Έβερτον διοργάνωσε μία μικρή γιορτή για την συμπλήρωση 100 χρόνων συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Αρκετοί θρύλοι του παρελθόντος των «ζαχαρωτών» έκαναν μία μικρή παρέλαση στον αγωνιστικό χώρο του «Γκούντισον Παρκ», σε αυτό που φαινόταν ως το γεγονός εκείνης της ημέρας. Δεν ήταν. Το σημαντικότερο που συνέβη τελικά εκείνο το απόγευμα, ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση με τη φανέλα της Έβερτον ενός 16χρονου επιθετικού ονόματι Γουέιν Ρούνεϊ.

Ο τεχνικός της Έβερτον Ντέιβιντ Μόγιες αποφάσισε να εμπιστευτεί τότε για πρώτη φορά τον πιτσιρικά από το Κρόξτεθ , ένα προάστιο του Λίβερπουλ. Και κάπως έτσι ο Ρούνεϊ έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο με τη μπλε φανέλα μετά τον θρυλικό Τζο Ρόιλ.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, πέντε μέρες πριν κλείσει τα 17, ο Ρούνεϊ γκρέμιζε το αήττητο 30 αγωνιστικών της Άρσεναλ με ένα εκπληκτικό γκολ και έκανε όλη την Αγγλία να παραμιλά γι’ αυτόν.

Δύο χρόνια μετά, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έριξε χρυσάφι στα πόδια του Μόγιες προκειμένου να τον πείσει να αποχωριστεί το  μεγάλο του αστέρι και τα κατάφερε. Θεωρητικά λοιπόν, ο Ρούνεϊ χρωστά την ανάδειξή του αλλά και τη μεταγραφή του στον άνθρωπο που από τον προσεχή Ιούνιο θα αναλάβει τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ωστόσο η σχέση τους έχει περάσει από χίλια κύματα και το μέλλον του Ρούνεϊ στους «κόκκινους διαβόλους» θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να επιλύσει ο Μόγιες περνώντας τις πύλες του «Κάρινγκτον» και του «Όλντ Τράφορντ». Πώς τα φέρνει η ζωή.

«Ήθελα να ξεφύγω από τον Μόγιες»

Η μετακόμιση του Ρούνεϊ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν άρεσε καθόλου στους φίλους της Έβερτον, ειδικά από τη στιγμή που μόλις λίγους μήνες πριν ο Άγγλος επιθετικός δήλωνε ότι θα παρέμενε «πάντα μπλε».

Ωστόσο ο Ρούνεϊ γρήγορα δέθηκε με τη Γιουνάιτεντ και ταχύτατα εξελίχθηκε στο πιο ισχυρό της επιθετικό όπλο και ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Πρέμιερ Λιγκ.

Το 2006, σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Ρούνεϊ υπέγραψε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε συμφωνία με εκδοτικό οίκο για την έκδοση αυτοβιογραφίας ενός ποδοσφαιριστή.

Η Daily Mail ήταν αυτή που πρωτοδημοσίευσε αποσπάσματα του βιβλίου «My Story So Far» («Η ιστορία μου μέχρι τώρα») προκαλώντας σάλο στην Αγγλία και την οριστική ρήξη στις σχέσεις του Ρούνεϊ με την ομάδα που τον ανέδειξε. Αιτία; Οι ισχυρισμοί του επιθετικού για  τον τότε προπονητή του Ντέιβιντ Μόγιες.

Ο Ρούνεϊ κατηγορούσε τον σκωτσέζο τεχνικό ότι είχε αφήσει να διαρρεύσουν στον Τύπο οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητήσει μεταγραφή για τη Γιουνάιτεντ σε μεταξύ τους συζητήσεις.

Οι παράγραφοι που αναφέρονταν στον Μόγιες, φανέρωναν την όχι και τόσο καλή σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Θα πήγαινα σχεδόν οπουδήποτε μόνο για να ξεφύγω από τον Ντέιβιντ Μόγιες. Αν δεν υπήρχε άλλη ομάδα, θα πήγαινα στη Νιούκαστλ. Σε μένα φαινόταν κυριαρχικός, απλά ήθελε να ελέγχει τους ανθρώπους. Δεν με ενδιέφερε ούτε καν να τον εκνευρίσω ή να του αντιμιλήσω. Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φαινόταν αναστατωμένος και ζηλόφθονος με ότι μου συνέβαινε και αυτός ήταν ο Ντέιβιντ Μόγιες», έγραφε χαρακτηριστικά το βιβλίο.

Ο Μόγιες δεν το άφησε έτσι. Πήγε στα δικαστήρια μηνύοντας τον Ρούνεϊ και τελικά οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά, με τον παίκτη να πληρώνει 500.000 λίρες δικαστικά έξοδα και να ζητά επίσημα συγγνώμη από τον προπονητή για «ψεύτικους ισχυρισμούς» του στο βιβλίο. Σύμφωνα με τους Άγγλους, καθοριστική για τον συμβιβασμό των δύο ανδρών ήταν η παρέμβαση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. «Δεν είναι ωραίο να διαβάζεις τέτοια πράγματα. Μακάρι η υπόθεση να τελειώσει γρήγορα», έλεγε τότε ο σερ Άλεξ, που ίσως από τότε ακόμα έβλεπε πολύ πιο μπροστά απ’ όλους…

Χρόνος, ο καλύτερος γιατρός

Οι σχέσεις των δύο ανδρών παρ’  όλα αυτά φαίνεται να έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το 2010 ο Μόγιες αποκάλυψε ότι ο Ρούνεϊ του είχε τηλεφωνήσει για να του ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του, κάτι που ο Σκωτσέζος αποδέχτηκε μετά χαράς: «Μου απέδειξε πόσο έχει ωριμάσει σαν παίκτης και άνθρωπος».

Την ίδια χρονιά, όταν ο Μόγιες ηγήθηκε της Έβερτον απέναντι στη Λίβερπουλ σε φιλικό προς τιμήν του Τζέιμι Κάραγκερ, ο Ρούνεϊ έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον Μόγιες να του δώσει λίγο χρόνο συμμετοχής με τη μπλε φανέλα, κάτι που τελικά δεν έγινε λόγω διεθνών υποχρεώσεων του Άγγλου κυνηγού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μόγιες δήλωσε ότι μετά χαράς θα δεχόταν πίσω στην Έβερτον κάποια στιγμή τον Ρούνεϊ, με τον σκωτσέζο να παραδέχεται ότι ο παίκτης είχε θετική επίδραση στην καριέρα του: «Πάντα πίστευα ότι ο Ρούνεϊ με βοήθησε σαν προπονητή. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων για το γεγονός ότι όταν πήγα στην Έβερτον, έδειχνε πανέτοιμος να γίνει μέλος της πρώτης ομάδας».

Ο ίδιος ο Ρούνεϊ πριν λίγο καιρό μέσω Twitter είχε παραδεχτεί ότι «ο Μόγιες έχει κάνει σπουδαία δουλειά στην Έβερτον». Το τσεκούρι του πολέμου είχε θαφτεί οριστικά. Ή μήπως όχι;

«Θέλω να φύγω»

Τον ίδιο καιρό που ο Μόγιες με ελάχιστα μέσα στην Έβερτον προσπαθούσε και κατάφερνε να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα, ο Ρούνεϊ είχε τις δικές του διαμάχες με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Οι διαφωνίες τους έφτασαν στην κορύφωση τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο Ρούνεϊ ζήτησε επίσημα μεταγραφή από τη Γιουνάιτεντ επικαλούμενος «αβεβαιότητα» για το αν ο σύλλογος θα μπορούσε να παραμείνει ανταγωνιστικός, με την ανερχόμενη Σίτι να παραμονεύει για την απόκτησή του.

Τότε ο Φέργκιουσον σε μία επίδειξη δύναμης ανάγκασε ουσιαστικά τον Ρούνεϊ όχι μόνο να αποσύρει το αίτημα μεταγραφής, αλλά και να υπογράψει νέο συμβόλαιο, παραδεχόμενος ότι είχε κάνει λάθος.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σίγουρο ότι όσα συνέβησαν επηρέασαν τις σχέσεις του επιθετικού με τον Φέργκιουσον, αφού ήταν η πρώτη φορά που ο σερ Άλεξ είχε κρατήσει παίκτη που σήκωσε «μπαϊράκι». Και το καλοκαίρι του 2012, ο Ρούνεϊ υποβιβάστηκε πλέον σε δεύτερο «βιολί» στην επίθεση της Γιουνάιτεντ με την έλευση του Φαν Πέρσι. Σε όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν, ο Φέργκιουσον πετούσε υπονοούμενα για την φόρμα και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ρούνεϊ, χωρίς ποτέ να τον κριτικάρει ανοικτά.
Μετά την ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του σερ Άλεξ, έγινε γνωστό ότι πριν από δύο εβδομάδες ο Ρούνεϊ επισκέφτηκε το γραφείο του Φέργκι και του ζήτησε πάλι μεταγραφή.

Ήξερε ήδη – ή είχε υποπτευθεί –  ότι ο Φέργκιουσον ήταν έτοιμος να αποσυρθεί; Γνώριζε ποιος θα ήταν ο διάδοχός του ή όχι; Τις απαντήσεις ίσως δεν τις μάθουμε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι ο Ντέιβιντ Μόγιες έχει να αντιμετωπίσει ήδη την πρώτη «καυτή πατάτα» της θητείας του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Να μείνει ή να  φύγει;

Θεωρητικά, οι σχέσεις μεταξύ Ρούνεϊ και Μόγιες έχουν αποκατασταθεί. Ωστόσο όπως επισημαίνουν αρκετοί αρθρογράφοι στην Αγγλία, άλλο είναι να ζητάς μία συγγνώμη εξ αποστάσεως και άλλο να συνεργάζεσαι ξανά επί καθημερινής βάσεως με έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις συρθεί στα δικαστήρια στο παρελθόν.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο Μόγιες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στον χειρισμό της κατάστασης, καθώς πλέον ότι κάνει ο σκωτσέζος τεχνικός θα είναι στο μικροσκόπιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που προκαλεί η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 27 ολόκληρα χρόνια.

«Αν ο Ρούνεϊ αντιστεκόταν στον Μόγιες ως 16χρονος, είναι φυσικό κάποιος να αναρωτιέται πόσο μπορεί να το κάνει πλέον ως 27χρονος που ξέρει τα πάντα», έγραψε χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Κρις Μπάσκομπ στην «Daily Telegraph».

Ο Ντάνιελ Τέιλορ στον «Guardian» κάνει την υπόθεση ότι «ένας προπονητής στη θέση του Μόγιες, προσπαθώντας να εδραιώσει την κυριαρχία του στα αποδυτήρια, μπορεί να υποκύψει στον πειρασμό να δείξει στον Ρούνεϊ την πόρτα της εξόδου. Και μετρώντας τις αντιδράσεις των οπαδών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φαίνεται ότι λίγοι θα διαφωνήσουν με τέτοια κίνηση του προπονητή μετά από τη δεύτερη ”επανάσταση” του Ρούνεϊ την τελευταία τριετία».

Απ’ ότι φαίνεται, ο επίλογος του βιβλίου με την ιστορία της σχέσης των δύο ανδρών δεν έχει γραφτεί ακόμα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.