Είναι ένας απ’ τους ελάχιστους αθλητικούς «βασιλιάδες» που μετά την αγωνιστική τους αποκαθήλωση συνεχίζουν να ζουν! Ο Ερίκ Καντονά είναι ένας εν αποστρατεία αθλητής, αλλά μια εν πλούσια ενεργεία προσωπικότητα, που κερδίζει συνεχώς θαυμαστές, ακόμα και αν δεν τον γνώρισαν ποτέ σαν ποδοσφαιριστή. Ο μεγάλος Γάλλος ποδοσφαιριστής δίνει συνέντευξη τη Μεγάλη Δευτέρα στο Novasports 1 (22:00). Tο novasports.gr σας θυμίζει ποιος είναι ο Ερίκ Καντονά στο αφιέρωμα που ετοίμασε.
Μια διαφορετική φαμίλια!
Ο Ερίκ Καντονά γεννήθηκε στις 24 Μαίου του 1966 στη Μασσαλία της Γαλλίας από πατέρα νοσοκόμο και ζωγράφο και μητέρα μοδίστρα. Οι παππούδες του απ’ την πλευρά του πατέρα του ήρθαν απ’ τη Σαρδινία στη Μασσαλία, ενώ οι γονείς της μητέρας του ήταν Καταλανοί. Μια καταγωγή που του έδωσε εκρηκτικά γονίδια!
Φόρεσε πρώτα γάντια!
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 απ’ την Καγιολέ, στην οποία αρχικά αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας, όπως έκανε στο παρελθόν και ο πατέρας του. Όμως στη συνέχεια υπάκουσε στις δημιουργικές του αρετές. Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό σύλλογο και συγκεκριμένα στην Οσέρ. Ξεκίνησε να κερδίζει την καταξίωση του και μετά από έναν δανεισμό στη Μαρτίγκ επέστρεψε στην Οσέρ και κέρδισε και την πρώτη του συμμετοχή στην εθνική Γαλλίας. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του φανερώθηκε με προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά το ταλέντο του μάλλον τα σκίαζε! Το 1988 πήρε μεταγραφή στη Μαρσέιγ, αλλά δεν κατάφερε να βρει τα πατήματα του και συνέχισε να αγωνίζεται ως δανεικός στη Μπορντό αρχικά και στη συνέχεια στη Μοντπελιέ. Εκεί είχε και έναν «επικό» καβγά με τον Ζαν-Κλοντ Λεμούλ, πετώντας τα παπούτσια του στο πρόσωπο. Αν και αρκετοί παίκτες της ομάδας, ζήτησαν απ’ τη διοίκηση να τον διώξει, με την υποστήριξη των Λοράν Μπλαν και Κάρλος Βαλντεράμα, τελικά έμεινε – μέχρι να φύγει – στην ομάδα. Όταν επέστρεψε στη Μαρσέιγ βοήθησε αρκετά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1991, όμως οι κακές του σχέσεις με τον πρόεδρο της ομάδας Μπερνάρ Ταπί τον οδήγησαν την επόμενη σεζόν στη Νιμ.
Αποχώρησε στα 25!
Σαν παίκτης της Νιμ ο Καντονά στις 16 Δεκεμβρίου του 1991 πέταξε τη μπάλα στον διαιτητή και η γαλλική ομοσπονδία τον τιμώρησε με ποινή αποκλεισμού ενός μήνα. Μάλιστα ο Καντονά στο άκουσμα της απόφασης αποκάλεσε «ηλίθιους» τα μέλη της επιτροπής και η ποινή αυξήθηκε στους δύο μήνες. Ο νεαρός Καντονά πήρε την απόφαση να αποχωρήσει απ’ την ενεργό δράση και αμέσως ο Μισέλ Πλατινί -προπονητής της εθνικής ομάδας τότε-, αλλά και ο Ζεράρ Ουγιέ προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, ώστε να συνεχίσει! Έτσι ο Καντονά αποφάσισε να αφήσει την Οσέρ και να συνεχίσει στην Αγγλία και τη Λιντς για να επανεκκινήσει την καριέρα του.
Τον άρπαξε η Λιντς!
Αν και η Λίβερπουλ ήταν εκείνη η οποία εξέφρασε πρώτη θερμό ενδιαφέρον, τελικά ο Καντονά φόρεσε τη φανέλα της Λίντς για 900.000 λίρες. Μάλιστα με το καλημέρα κατέκτησε το πρωτάθλημα, το τελευταίο πριν το ξεκίνημα της Πρέμιερ Λιγκ. Αγωνίστηκε σε 15 ματς, πέτυχε τρία γκολ και ήταν βασικό στέλεχος για την τεράστια επιτυχία της Λιντς. Μάλιστα στον τελικό του Τσάριτι Σιλντ (Το αγγλικό σούπερ καπ) πέτυχε τρία γκολ στο 4-3 επί της κυπελλούχου Λίβερπουλ και έγινε μέλος ενός κλειστού κλαμπ παικτών που έχουν σκοράρει χατ-τρικ στο Ουέμπλεϊ.
Η ώρα του Μάντσεστερ!
Για 1,2 εκατομμύρια λίρες ο Καντονά φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ και ένα τεράστιο παραμύθι μόλις ξεκινούσε στις 26 Νοεμβρίου του 1992. Η συμφωνία κλείστηκε μεταξύ του προέδρου της Λιντς Μπιλ Φόδερμπαι και του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παρά την αντίθετη γνώμη του προπονητή των παγωνιών Χάουαρντ Ουίλκινσον. Έκανε ντεμπούτο με τη Μάντσεστερ σ’ ένα φιλικό με τη Μπενφίκα προς τιμή του Εουσέμπιο και επίσημη πρώτη συμμετοχή κόντρα στη Μάντσετσερ Σίτι στις 6 Δεκεμβρίου του 1992 στο Ολντ Τράφορντ, φορώντας το νούμερο 12 στην πλάτη.
Ο μεγάλος αποκλεισμός
Το ματς που σημάδεψε αρνητικά την καριέρα του ήταν εκείνο κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας στις 25 Ιανουαρίου του 1995. Αφού είδε την κόκκινη κάρτα για ένα μαρκάρισμα στον Ρίτσαρντ Σο πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Όμως πριν μπει στη φυσούνα μερικά υποτιμητικά σχόλια του οπαδού της Κρίσταλ Πάλας Μάθιου Σίμονς τον έβγαλαν εκτός εαυτού και ο Καντονά του επιτέθηκε με τη διάσημη πλέον Κουνγκ-Φου κλωτσιά και μερικές ακόμα γροθιές. Ήταν ένα σοκ για το αγγλικό ποδόσφαιρο και οδήγησε στην σκληρή τιμωρία του. Ξαναέπαιξε σε επίσημο ματς την 1η Οκτωβρίου του 1995 κόντρα στη Λίβερπουλ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που στο μεσοδιάστημα σκέφτηκε να αφήσει την Αγγλία δια παντός, μια και είχε προτάσεις από άλλους συλλόγους και συγκεκριμένα απ’ την Ίντερ.
Συλλέκτης τροπαίων!
Ήταν ένας απ’ τους βασικούς πυλώνες της δυναστείας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και τρία Τσάριτι Σιλντ. Σε 185 ματς με τους κόκκινους διαβόλους πέτυχε 82 γκολ και έγινε ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, το απόλυτο εφτάρι, κερδίζοντας δίκαια το προσωνύμιο «βασιλιάς». Ο Καντονά για πολλούς πήρε το μυθικό «7» της Μάντσεστερ απ’ τους Μπεστ και Ρόμπσον και να το παραδώσει στους Μπέκαμ και Ρονάλντο. Το 1997 εγκατέλειψε την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 31 ετών, ξαφνιάζοντας φίλους και αντιπάλους. Ήθελε να αποχωρήσει σαν «βασιλιάς» και αυτό έκανε!
Η περιπέτεια της Γαλλίας
Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 45 ματς και πέτυχε 20 γκολ. Ο αποκλεισμός του απ’ το Αγγλικό ποδόσφαιρο ίσχυσε και για τις διεθνείς διοργανώσεις κι έτσι ο Καντονά έχασε τη θέση του στην εθνική ομάδα απ’ τον Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Εμέ Ζακέ ο οποίος είχε αναλάβει την εθνική ομάδα δεν ήθελε να αλλάξει τη σύσταση της και μετά την επιστροφή του Καντονά στα γήπεδα επέμεινε στο να μην τον καλεί. Η Γαλλία κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο το 1998 και ο Καντονά δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά στους τρικολόρ!