Με αφορμή την πορεία της Λέστερ στην Πρέμιερ Λιγκ, θυμόμαστε τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών στα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και το μεγαλύτερο ελληνικό «μπαμ» στην ιστορία.
Οι «αλεπούδες» του Κλάουντιο Ρανιέρι, οδηγούν την κούρσα του αγγλικού πρωταθλήματος μετά από 16 αγωνιστικές, έχοντας καταπλήξει τους πάντες. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η Λέστερ θα «ξεφουσκώσει», παραχωρώντας την πρωτοπορία σε κάποια πιο «παραδοσιακή» δύναμη. Μπορεί, αλλά σίγουρα τέτοια λέγονταν και για τις ομάδες που ακολουθούν, πριν τελικά κόψουν πρώτες το νήμα…
Λάρισα 1987-88
Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα έγινε τη σεζόν 1987-88, με την εκπληκτική Λάρισα του Γιάτσεκ Γκμοχ και των Καραπιάλη, Μητσιμπόνα, Βαλαώρα, Βουτυρίτσα και των άλλων παιδιών να κατακτά τον τίτλο στην Α’ Εθνική. Οι Θεσσαλοί, παραμένουν η μοναδική ομάδα εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης που καταφέρνει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας.
Λα Κορούνια 1999-2000
Η τρομερή «Σούπερ Ντέπορ» του Χαβιέρ Ιρουρέτα, απειλούσε τακτικά τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000. Με την έλευση του 21ου αιώνα, η ομάδα της Γαλικίας κατάφερε να αναδειχτεί για πρώτη (και μοναδική ως τώρα) φορά στην ιστορία της, με πρωταγωνιστές τους Ναϊμπέτ, Τριστάν, Τζαλμίνια, Φραν, Μακάι και Μάουρο Σίλβα.
Ναντ 2000-01
Από το 1992 μέχρι το 2001, το γαλλικό πρωτάθλημα ήταν ίσως το πιο απρόβλεπτο της Ευρώπης, με διαφορετική πρωταθλήτρια κάθε χρονιά. Έναν χρόνο πριν ανατείλλει η αυτοκρατορία της Λιόν με τα επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα, η ιστορική Ναντ κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο, τη σεζόν 2000-01, με προπονητή τον Ρεϊνάλντ Ντενουί.
Μποαβίστα 2000-01
Από το 1946 έως το 2000, μόνο μία ομάδα (Μπελενένσες) είχε καταφέρει να «σπάσει» την παραδοσιακή…τρόικα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου (Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λ., Πόρτο) και να αναδειχτεί πρωταθλήτρια. Το 2001 η Μποαβίστα έγινε η δεύτερη, κατακτώντας το πρώτο και μοναδικό τίτλο της ιστορίας της, με προπονητή τον Ζάιμε Πασέκο και μεγάλο αστέρι τον σημερινό τεχνικό της, Έρβιν Σάντσες.
Στουτγκάρδη 2006-07
Έχοντας τερματίσει την προηγούμενη σεζόν στην ένατη θέση και έχοντας ξεκινήσει την περίοδο 2006-07 με δύο ήττες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές, ουδείς περίμενε κάτι καλό από τη Στουτγκάρδη, πόσο μάλλον να διεκδικήσει τον τίτλο. Κι όμως, η ομάδα του Άρμιν Φε, όχι μόνο τον διεκδίκησε, αλλά τον κατέκτησε κιόλας, θριαμβεύοντας με ένα ρόστερ που περιελάμβανε ονόματα όπως αυτά των Τίμο Χίλντενμπραντ, Σάμι Κεντίρα και Μάριο Γκόμες.
Βόλφσμπουργκ 2008-09
Η Βόλφσμπουργκ μόνο στις παραδοσιακές δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί πριν από μερικά χρόνια, όμως τη σεζόν 2008-09 έκανε το «μπαμ» και σήκωσε τη «σαλατιέρα» της Μπουντεσλίγκα εκπλήσσοντας τους πάντες. Οι «λύκοι» αναδείχτηκαν πρωταθλητές Γερμανίας με προπονητή τον Φέλιξ Μάγκατ και μεγάλους πρωταγωνιστές τους Έντιν Τζέκο και Γκραφίτε.
Άλκμααρ 2008-09
Η καριέρα του Λουί Φαν Χάαλ έδειχνε να παίρνει την κάτω βόλτα μετά το τέλος της δεύτερης (αποτυχημένης) θητείας του στη Μπαρτσελόνα το 2003. Ο Ολλανδός τεχνικός αποφάσισε να κάνει restart επιστρέφοντας στην πατρίδα του για την Άλκμααρ το 2005 και τέσσερα χρόνια αργότερα δικαιώθηκε απόλυτα, οδηγώντας την ΑΖ στον δεύτερο τίτλο της ιστορίας της, με διαφορά μάλιστα έντεκα πόντων από τη δεύτερη Τβέντε. Ο Μουνίρ Ελ Χαμνταουί είχε αποφασιστική συμβολή στην κατάκτηση της Eredivisie με 23 γκολ και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.
Τβέντε 2009-10
Όποιος περίμενε «αντεπίθεση» των «μεγάλων» (Άγιαξ, PSV, Φέγενορντ) το 2009-10 μετά την κατάκτηση του προηγούμενου τίτλου από την Άλκμααρ, αποδείχτηκε…βαθιά νυχτωμένος. Τον θρίαμβο της ΑΖ ακολούθησε μία ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, με την Τβέντε του (διωγμένου κακήν-κακώς από την Αγγλία) Στιβ ΜακΚλάρεν, να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με έναν πόντο διαφορά από τον Άγιαξ. Ο Μπράιαν Ρουίς έκανε εκπληκτική σεζόν με τη φανέλα της ομάδας του Ένσχεντε, πετυχαίνοντας 24 γκολ.
Μπούρσασπορ 2009-10
Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του τουρκικού πρωταθλήματος έγινε τη σεζόν 2009-10. Η Μπούρσασπορ του Ερτουγρούλ Σαγλάμ, με budget μόλις 10 εκ. ευρώ (την ώρα που η Γαλατάσαραϊ είχε ρόστερ αξίας 125 εκ.!), αναδείχτηκε πρώτη με διαφορά ενός πόντου από τη Φενέρμπαχτσε, για να γίνει η πρώτη ομάδα εκτός Πόλης (μετά το 1984 και την Τράμπζονσπορ) που πανηγύρισε τον τίτλο.
Μονπελιέ 2011-12
Σήμερα φαίνεται αδιανόητο να κατακτήσει το γαλλικό πρωτάθλημα άλλη ομάδα εκτός της Παρί Σεν Ζερμέν, όμως το 2011-12 ήταν πραγματικότητα. Η Μονπελιέ του Ρενέ Ζιράρ, κατάφερε να κάνει το «μπαμ» αφήνοντας δεύτερους τους Παριζιάνους για να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάρη κυρίως στα 21 γκολ του Ολιβιέ Ζιρού.
Ατλέτικο Μ. 2013-14
Η Ατλέτικο είναι μία από τις παραδοσιακές ομάδες της Ισπανίας, αλλά στο ξεκίνημα της σεζόν 2013-14, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι οι «ροχιμπλάνκος» του Ντιέγκο Σιμεόνε θα μπορούσαν να αποσπάσουν τον τίτλο από μία εκ των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Τελικά όχι μόνο το κατάφεραν, αποσπώντας ισοπαλία στο «Καμπ Νόου» την τελευταία αγωνιστική, αλλά παραλίγο να φτάσουν και στην κορυφή της Ευρώπης, χάνοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη συμπολίτισσα Ρεάλ στη Λισσαβόνα.