Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει, για τη σεζόν 2015/2016, και το Novasports.gr εξηγεί γιατί η Λίβερπουλ μπορεί ν΄ αποτελέσει ισότιμο διεκδικητή του τίτλου. Βασικά εξηγεί γιατί μπορεί ακόμη και την πρωτιά!

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει, για τη σεζόν 2015/2016, και το Novasports.gr εξηγεί γιατί η Λίβερπουλ μπορεί ν΄ αποτελέσει ισότιμο διεκδικητή του τίτλου. Βασικά εξηγεί γιατί μπορεί ακόμη και την πρωτιά!

H 24η Πρέμιερ Λιγκ έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει το μεγάλο φαβορί, που θα μπει στην κούρσα των 38 αγωνιστικών από θέση ισχύος. Σε θεωρητικό επίπεδο υφίστανται ομάδες με σημαντικά αβαντάζ, όχι, όμως, άλογα κούρσας έτοιμα για το πρώτο σκαλί του βάθρου όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πέρυσι μόνο κάποιος που έχει στο δωμάτιό του φωτογραφία του Ζοσέ Μουρίνιο για να παίζει darts δεν παραδεχόταν πώς η Τσέλσι είναι ένα βήμα εμπρός, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Παραδοσιακά ο Πορτογάλος, όσο κι αν διψά για τη νίκη και την επιτυχία, δεν είναι η… κόμπρα των πάγκων! Δεν είναι τυχαίο που οι καλές χρονιές, σχεδόν σε όλες τις ομάδες του, είναι οι δεύτερες… Πρώτα βολιδοσκοπεί την κατάσταση, προετοιμάζει, θωρακίζει και στη συνέχεια σηκώνει κούπες. Η Τσέλσι έκανε το ξεσκαρτάρισμα που έπρεπε, με χρήματα δικά της και όχι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και πραγματοποίησε ουσιαστικές προσθήκες, με συνέπεια να φτάσει σ΄ ένα Πρωτάθλημα σχετικά εύκολο.

Το τελικό +8 από τη Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί μία αντιπροσωπευτική διαφορά των Λονδρέζων, στη σύγκριση με τους δεύτερους «πολίτες». Οι «μπλε» ολοκλήρωσαν έτσι μία τετραετία κυριαρχίας του Μάντσεστερ, όπου η πόλη της βόρειας Αγγλίας κρατούσε σφιχτά τον τίτλο με τις Γιουνάιτεντ και Σίτι. Οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, στις κατακτήσεις τους ήταν τα αντικειμενικά φαβορί, σύμφωνα με τις συνθήκες της εκάστοτε εποχής.

Θεωρητικό αβαντάζ ξανά για την Τσέλσι

Ο απαιτούμενος σεβασμός σ΄ έναν από τους κορυφαίους προπονητές ποδοσφαίρου στον κόσμο και στην Πρωταθλήτρια Αγγλίας, μοιραία, τη χρίζει ξανά φαβορί. Η Τσέλσι των τεσσάρων τίτλων Πρέμιερσιπ από το 2005 το δικαιούται… Στη δυάδα των τερματοφυλάκων προστέθηκε ο Ασμίρ Μπέγκοβιτς από τη Στόουκ, αντί του Πετρ Τσεχ που αποχαιρέτησε το «Στάμφορντ Μπριτζ» μετά από έντεκα σεζόν και 494 παιχνίδια!

Ο Κουρτουά παραμένει πρώτος, με το νούμερο δύο της Τσέλσι να γίνεται νούμερο ένα στην Άρσεναλ και ήδη να μετρά μία κούπα. Οι «κανονιέρηδες» πήραν το Κομιούντι Σιλντ, στο οποίο μετείχαν ως περυσινοί Κυπελλούχοι, με 1-0 κόντρα στους «μπλε» στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση στο Νησί για τη νέα περίοδο. Η προσθήκη του Ραδαμέλ Φαλκάο από τη Μονακό, με τη μορφή δανεισμού, θεωρητικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ισχυρή κίνηση, όμως ο Κολομβιανός είναι σε απελπιστική αγωνιστική κατάσταση.

Η περυσινή του σεζόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (πάλι ως δανεικός) έδειξε τον χειρότερο Φαλκάο που έχουμε δει ποτέ! Επενδύσεις έγιναν σε μικρής ηλικίας παίκτες, όμως τα μεγάλα deal για τους Λονδρέζους έγιναν μ΄ αυτούς που έφυγαν. Φιλίπε Λουίς, Κακουτά, Τσεχ και Θόργκαν Αζάρ (αδελφός του Εντέν) έφεραν στο ταμείο τους 44 εκατομμύρια ευρώ… Η Τσέλσι θα έχει ομοιογένεια, όμως δεν πήρε τον έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος να την ανεβάσει ένα κλικ. Αυτή είναι η μεγάλη ένσταση!

Η Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψε έναν σκασμό χρήματα για τον Ραχίμ Στέρλινγκ από τη Λίβερπουλ, με τους «κόκκινους» να εισπράττουν 62,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι «πολίτες» έδωσαν άλλα 20 εκατομμύρια για τους Ντελφ (από Άστον Βίλα), Ρόμπερτς (από Φούλαμ) και Ουνάλ (από Μπούρσασπορ, πήγε δανεικός στην Γκενκ). Ποιός από αυτούς θα προσφέρει άμεσα, ουδείς γνωρίζει. Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι έμεινε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κι αντικειμενικά αυτό είναι το μεγάλο χάντικαπ της Σίτι, μια και ο Χιλιανός στηρίζεται περισσότερο απ΄ όσο πρέπει στο ισχυρό, αυθύπαρκτα, δυναμικό που έχει στα χέρια του και όχι στην καλύτερη αξιοποίησή του.  

Το «ξεφόρτωμα» δεν την αποδυναμώνει, με τη μεταγραφή του Νεγρέδο στη Βαλένθια ν΄ αποτελεί την πιο ηχηρή πώληση. Η Άρσεναλ είναι η ίδια ομάδα με πέρυσι συν τον Τσεχ, κάτι που σημαίνει πώς ορισμένους βαθμούς παραπάνω θα τους βρει μόνο και μόνο λόγω καλύτερου πρώτου γκολκίπερ. Ανέκαθεν λόγω της παρουσίας του μακροβιότερου προπονητή της Λίγκας, Αρσέν Βενγκέρ, αρχίζει από τα φαβορί για την πρώτη θέση, αλλά κάπου μέσα στη σεζόν τσακίζει το σενάριο του παρθενικού τίτλου για τους «gunners» μετά το 2004!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τις προσθήκες των Σναϊντερλίν, Ντεπάι, Σβαϊνστάιγκερ, Νταρμιάν είναι ενισχυμένη, όμως με την ολοκλήρωση του δανεισμού του Φαλκάο από τη Μονακό και την πώληση του Ρόμπιν φαν Πέρσι στη Φενέρμπαχτσε, ο Ουέιν Ρούνι μοιάζει μονάχος στα φορ. Συν τοις άλλοις, ο Άνχελ Ντι Μαρία – που δεν άντεξε τη ζωή στο Μάντσεστερ – και η μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί απώλεια πρώτου μεγέθους.

Κι εδώ ο Λουίς φαν Χάαλ έμεινε στον πάγκο, δίχως, όμως, να δείξει κανέναν νεωτερισμό και κανένα βελτιωτικό στοιχείο στην περυσινή Μάντσεστερ. Αν ο τίτλος κριθεί ανάμεσα σ΄ αυτές τις τέσσερις ομάδες, οι οποίες αποτελούν και την περυσινή τετράδα, το «ένα-δύο» Τσέλσι-Άρσεναλ δεν σπάει εύκολα! Διότι είναι αυτές οι διεκδικήτριες με τους καλύτερους προπονητές…

Το μεγάλο underdog που λέγεται Λίβερπουλ…

Μπορεί η Τότεναμ να είναι η περυσινή πέμπτη, όμως η περίπτωση των «spurs» είναι κλινική και θεωρείται a priori δύσκολο να είναι αυτή η ομάδα που θα σπάσει το κουαρτέτο της κορυφής. Τα χρήματα που έχουν δαπανήσει οι Λονδρέζοι τα τελευταία χρόνια είναι σε τριψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ. Φέτος περισσότερο πούλησαν (Παουλίνιο, Καπού, Σταμπουλί, Τσίριτσες, Χόλτμπι, Καμπούλ), παρά πήραν (Αλντερβάιρελντ, Βίμερ, Τριπιέρ).

Και φτάνουμε, τηρώντας τη σειρά που προτάσσει η περυσινή βαθμολογία, στη Λίβερπουλ, η οποία επιτέλους πήρε κανονικό σέντερ φορ. Ο Σουάρες δεν καλύφτηκε ποτέ, με τον Κριστιάν Μπεντέκε να κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά ν΄ αποτελεί το θωρηκτό των «κόκκινων» στην προσπάθεια για επιστροφή, εκ πρώτης, στην τετράδα. Τα χρήματα του Στέρλινγκ επενδύθηκαν σωστά, η προσθήκη του Κλάιν στην άμυνα από τη Σαουθάμπτον είναι σούπερ, ενώ το μεγάλο στοίχημα της σεζόν είναι η προσθήκη του επιθετικού χαφ Φιρμίνο από τη Χόφενχαϊμ.

Ο Βραζιλιάνος καλείται να τροφοδοτήσει με επάρκεια τον Μπεντέκε, ο οποίος έσωσε τη σεζόν 2014/2015 μονάχος του την Άστον Βίλα από τον υποβιβασμό. Ο Μπρένταν Ρότζερς δεν είναι κακός προπονητής, επί των ημερών του το κλαμπ του Μέρσισαϊντ έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο (όπως πρόπερσι), η αύρα του Στίβεν Τζέραρντ θα λείψει από το «Άνφιλντ», αλλά αυτή τη στιγμή η Λίβερπουλ δεν έχει σε πολλά να πράγματα να ζηλέψει τις πέντε προαναφερθείσες. Μόνο η απώλεια κορυφής, που έχει φτάσει τα 25 χρόνια, είναι μείον και κυρίως ψυχολογικό.

Με τις τέσσερις μεγάλες να μην είναι άτρωτες και την ορθή μεταγραφική της ενίσχυση, η Λίβερπουλ έχει μία ελπίδα πώς μπορεί να παρεισφρήσει στην τετράδα κι από εκεί και πέρα να κάνει τη δική της υπέρβαση. Αυτή που δεν ολοκλήρωσε το 2014, όταν τερμάτισε στο -2 από την τότε Πρωταθλήτρια Σίτι. Είναι αουτσάιντερ για τον στόχο που θέτεται, μα αυτό στην Αγγλία μικρή σημασία έχει.

Η Σαουθάμπτον, το… χάος και ο Ρανιέρι!

Η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν αποτελεί project, πλέον, στο Νησί. Την εξάδα δεν θα τη σπάσει ούτε φέτος, αλλά για την έβδομη θέση (ή πρώτη της υπόλοιπης Πρέμιερσιπ!) είναι το φαβορί. Πούλησε πάλι καλά (52,7 εκατομμύρια ευρώ για Σναϊντερλίν και Κλάιν), ψώνισε συντηρητικά με κορυφαία τη μεταγραφή του Κλάσι από τη Φέγενορντ, όμως είναι εξαιρετικά οργανωμένη και με ρόστερ δυνατό.

Κάθε ομάδα της Πρέμιερ είναι μία ξεχωριστή ιστορία και είναι άδικο, ίσως, που σύλλογοι σαν την Έβερτον, τη Γουέστ Χαμ, τη Στόουκ, τη Σουόνσι, τη Νιούκαστλ, την Άστον Βίλα θα μπουν στο ίδιο τσουβάλι. Αυτό είναι, όμως, για το πιο ακριβό Πρωτάθλημα στον πλανήτη. Συμπληρωματικές οντότητες, με μικρά περιθώρια να κάνουν τη θετική έκπληξη. Οι «Villans» φλερτάρουν χρόνια τώρα με την Τσάμπιονσιπ, όμως και πάλι θα βρεθούν χειρότεροι να υποβιβαστούν.

Η Λέστερ, μετά την απομάκρυνση Πίρσον για εξωαγωνιστικούς λόγους, προσέλαβε τον Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος έφυγε κακήν κακώς από την Εθνική Ελλάδας την περασμένη σεζόν. Οι «αλεπούδες» μαζί με τις νεοφερμένες Μπόρνμουθ, Γουότφορντ και Νόριτς λογικά αποτελούν την πιο επικίνδυνη τετράδα για… φούντο. Η εικασία πώς η Λέστερ θα είναι από τις πρώτες ομάδες που θα ψάξουν προπονητή δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όμως δεν μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε κι εναντίον της μετά τα πρόσφατα κατορθώματα του Ιταλού προπονητή της!

Η Γουότφορντ ξόδεψε για να ενισχυθεί, αποκτώντας Καπού, Χουράδο, Μπεργκχουίς, Μπεχράμι και Χολέμπας, ενώ έξυπνες κινήσεις έκανε και η Πρωταθλήτρια της περυσινής Τσάμπιονσιπ, Μπόρνμουθ, με Μινγκς και Γκραντέλ, δυναμώνοντας σε άμυνα κι επίθεση. Δεν σημαίνει, όμως, πώς τα παραπάνω θα σώσουν τις new entries της Πρέμιερσιπ, οι οποίες, πάντως, τσέπωσαν από την άνοδο περίπου εκατό εκατομμύρια λίρες η καθεμιά!