Γκουαρδιόλα: Βρήκε τη… City του (pics)

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι και αυτή τη φορά δεν έψαξε την νέα του πρόκληση, όπως συνέβη αντίστοιχα με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου.

Στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι παρέμεινε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, αφού οι “πολίτες” με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν ενημέρωσαν το παγκόσμιο κοινό ότι θα διατηρήσει τη θέση του έως το 2023. Η προηγούμενη συμφωνία του Ισπανού τεχνικού είχε διάρκεια μέχρι το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια τους σε ένα καινούργιο συμβόλαιο. Αν ο 49χρονος ολοκληρώσει τη συνεργασία τους, τότε τα εφτά χρόνια που θα συμπληρώσει στον πάγκο της αγγλικής ομάδας, είναι η μακροβιότερη προπονητική πορεία που έχει σε σύλλογο. 

Το “βάπτισμα του πυρος” πήρε στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν, με την Μπαρτσελόνα. Η εξαιρετική δουλειά στην δεύτερη ομάδα των “μπλαουγκράνα”, οδήγησε τον τεχνικό στην προαγωγή του. Ανέλαβε τη θέση του προπονητή στις 17 Ιουνίου 2008. Η απειρία του ήταν ένα μειονέκτημα, το οποίο δε φάνηκε στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στον πάγκο της ισπανικής ομάδας. Η μέθοδος του βασίστηκε γύρω από το σύστημα 4-3-3, ήθελε οι παίκτες του να κινούνται γρήγορα στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να δημιουργούν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα και να έχουν την κατοχή της μπάλας. Το σημαντικότερο είναι ότι είχε τη φιλοσοφία του νικητή και προσπάθησε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό των ποδοσφαιριστών του. 

Στους “κυανέρυθρους” είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα κατάφερε με το παραπάνω, τα 14 τρόπαια, οδήγησαν την Μπαρτσελόνα στα κορυφαία σκαλοπάτια τόσο εντός της Ιβηρικής Χερσονήσου, όσο και της Ευρώπη, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 πρωταθλήματα Πριμέρα Ντιβιζιόν, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας,  2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων είναι ο συνολικός απολογισμό του. Είναι σίγουρο ότι ήταν επιτυχημένος γιατί μάζεψε τίτλους και ρεκόρ, όμως όλα άλλαξαν όταν ο  Γκουαρδιόλα σταμάτησε να επηρεάζει θετικά τους παίκτες του, ενώ εκείνοι είχαν κουραστεί από την τελειομανία του και το πόσο απαιτητικός ήταν. Ήξερε ότι είχε έρθει η ώρα του να αποχαιρετήσει το σύλλογο και αυτό έκανε, δήλωσε ότι θέλει μια καινούργια προπονητική πρόκληση και αποχώρησε.

Το βιογραφικό του μπορεί να ήταν “φτωχό”, αλλά ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό. “Είμαι έτοιμος! Ο χρόνος μου στην Μπαρτσελόνα ήταν υπέροχος, αλλά χρειάζομαι μια ένα πρόκληση. Η Μπάγερν Μονάχου μου έδωσε την ευκαιρία”, δήλωσε ο κόουτς όταν υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο στους “Βαυαρούς”.  Η γερμανική ομάδα έψαχνε τον αντικαταστάτη του Γιουπ Χάινκες και αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του. Στην καινούργια του ομάδα, αποφάσισε να ακολουθεί δύο διαφορετικά συστήματα είτε το 4-1-4-1 ή το 4-2-3-1, κράτησε τον επιθετικό χαρακτήρα που είχε και η Μπαρτσελόνα.

Στο πέρασμα του από την Μπουντεσλίγκα, μάζεψε μερικά τρόπαια ακόμα, αφού συνολικά “σήκωσε” 7 τίτλους, πιο συγκεκριμένα  3 Πρωταθλήματα,  2 Κύπελλα Γερμανίας, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 1 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.  Όταν βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία, ανακοίνωσε στο ισχυρό άνδρα της ομάδας, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε ότι οι δρόμοι τους στο τέλος της σεζόν θα χωρίσουν, γιατί έψαχνε ένα νέο challenge. «Οι ποδοσφαιριστές έρχονται και φεύγουν, ο προπονητής επίσης. Πηγαίνουμε πάντα μπροστά. Κανείς στον κόσμο δεν είναι αναντικατάστατος», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος του συλλόγου εκείνη την περίοδο. Αποφάσισε να πει “αντίο” με τον ακριβώς ίδιο τρόπο όπως και στη Μπαρτσελόνα. Πίστευε ότι είχε μεταφέρει όλες του τις γνώσεις και έψαχνε μια καινούργια εμπειρία. 

Αρκετά δημοσιεύματα υπήρξαν παγκοσμίως, τα οποία ανέφεραν φήμες σχετικά με το ενδιαφέρον της  Μάντσεστερ Σίτι, ο ίδιος επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο τα ρεπορτάζ, αφού υπέγραψε συμβόλαιο με τους “πολίτες”. Τέσσερα χρόνια αργότερα παίρνει την απόφαση να συνεχίσει την πορεία του στο νησί. Δεν έψαξε για μια νέα πρόκληση όπως είχε συνηθίσει το ποδοσφαιρικό κοινό. Η διοίκηση του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ιθύνοντες πιστεύουν στις δυνατότητες του. 

Τα νούμερα είναι η απόδειξη ότι οι ανώτεροι δεν κάνουν λάθος, σε 246 παιχνίδια, έχει 181 νίκες, 28 ισοπαλίες και 37 ήττες, ενώ οι παίκτες του έχουν βάλει 607 γκολ.  Είναι σίγουρο ότι έχει κάνει τα δικά του “μαγικά” με την εικόνα της Σίτι, οι 8 κούπες είναι ένα δεδομένο. Αναλυτικότερα, 2 Πρωταθλήματα Πρέμιερ Λιγκ, 1 Κύπελλο Αγγλίας, 3 αγγλικά κύπελλα νικητών και 2 Σούπερ Καπ.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε να μείνει και δεν αποχώρησε, όπως συνήθισε να κάνει με παράδειγμα της Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου. Αυτό μεταφράζεται με δύο τρόπους είτε θεωρεί ότι έχει να προσφέρει ακόμα, είτε περιμένει ένα τίτλο. Το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή του με τη συγκεκριμένη ομάδα και έχει καιρό να κατακτήσει είναι το Τσάμπιονς Λιγκ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.