Η αγορά της… ποδοσφαιρικής “ευτυχίας”

Τα ποσά που σπαταλούν οι διοικήσεις συγκεκριμένων ομάδων για να αγοράσουν την “ευτυχία” ζαλίζουν.

Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ανάλογα με τα χρήματα που έχει στη διάθεση του ένα κλαμπ, προσπαθεί να εντάξει στο δυναμικό του παίκτες οι οποίοι θα του προσδώσουν μεγαλύτερη ποιότητα.

Φυσικά και το “μπάτζετ” κάθε ομάδας ποικίλει αφού διαφορετική δυναμική έχει ένας σύλλογος, όπως για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης, σε σχέση με ένα μικρότερου βεληνεκούς κλαμπ.

Όμως τα χρήματα που ξοδεύει μια ομάδα, για να φέρει την καλύτερη επιλογή εκείνης της περιόδου, πιάνουν τελικά τόπο; Μπορούν οι επιλογές της να την οδηγήσουν στην κατάκτηση των στόχων της; 

Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις. Κάποιες πέτυχαν και ουσιαστικά… “αγόρασαν” τη χαρά τους. Αντίστοιχα άλλες απλά ξόδεψαν τα “μαγικά χαρτάκια” τους σε μεταγραφές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. 

Κάποιες διοικήσεις έχουν διαθέσει αμύθητα ποσά για να “χτίσουν” την ομάδα των ονείρων τους. Οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν είναι τα κλασσικά παραδείγματα των τελευταίων ετών. 

Ρεάλ Μαδρίτης (2019) – 270 εκ λίρες

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι “μερένχες”, οι οποίοι απέκτησαν μετά από μεγάλες προσπάθειες τον Εντέν Αζάρ της Τσέλσι, έναντι 103 εκατομμυρίων. Ο Βέλγος ποδοσφαιριστής ήταν για καιρό η πρώτη επιλογή της Ρεάλ Μαδρίτης, υπήρξαν πολλές διαπραγματεύσεις μέχρι τελικά να φορέσει τη φανέλα της.

Εκείνη τη σεζόν αποκτήθηκαν ακόμα και οι Λούκα Γιόβιτς (54 εκ), Έντερ Μιλιτάο (45 εκ), Φερλάν Μεντί (43 εκ) και Ροντρίγκο Γκόες (40 εκ). 

Παρί Σεν Ζερμέν (2017) – 252 εκ λίρες

Με τον Ουνάι Έμερι στον πάγκο των “παριζιάνων” πραγματοποιήθηκε η  μετακίνηση του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα για χάρη της Παρί.  Με τους “μπλαουγκράνα” να βάζουν στα ταμεία τους 198 εκατομμύρια. 

Ο βραζιλιάνος αποχώρησε από το “Καμπ Νου”, προκειμένου να γίνει “ηγέτης”, αφού στη Μπαρτσελόνα δε μπορούσε, λόγω του Λιονέλ Μέσι. Βέβαια προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να είναι ο ήρωας του γαλλικού συλλόγου και αυτό αποδεικνύεται από την αποτυχία κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνη τη σεζόν σήκωσε την κούπα του Πρωταθλήματος με τους συμπαίκτες του. 

Την ίδια χρονιά αποκτήθηκε ακόμα ο Γιούρι Μπερτσίτσε από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, έναντι 14 εκ. Επιπλέον οι ιθύνοντες της Παρί πλήρωσαν και ένα μέρος του δανείου στη Μονακό για τον Κίλιαν Εμπαπέ. 

Ρεάλ Μαδρίτης (2009) – 230 εκ λίρες

Είναι η χρονιά που αρχίζει η “χρυσή” εποχή του Κριστιάνο Ρονάλντο στους “μερένχες”. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Πορτογάλου ήταν αυτές που “ανάγκασαν” τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης να δώσει  85 εκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να τον κάνει δικό της.

Στη δυναμικό του συλλόγου από τη Μαδρίτη εντάθηκε  ο Κακά για 60 εκ, ο Καρίμ Μπενζεμά (32 εκ) από τη Λυόν, αλλά και ο Τσάμπι Αλόνσο (31 εκ) που μετακόμισε από το “Άνφιλντ” στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”.

Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να έκανε μεταγραφές από το πάνω ράφι, όμως δεν κατάφερε να κατακτήσει το ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στη φάση των “16” από τη Λυόν. 

Γιουβέντους (2019) – 229 εκ λίρες

Ένας κύκλος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο έκλεισε και μια καινούργια πρόκληση βρέθηκε στο πρόσωπο της ιταλικής ομάδας. Το μεγάλο αστέρι της ποδοσφαιρικής σκηνής έψαχνε μια νέα ευκαιρία, αλλά και ένα σύλλογο να καλύψει τα οικονομικά του “θέλω”.

Αρκετά ήταν τα προβλήματα στη σχέση του επιθετικού με τον πρόεδρο της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο ισχυρός άνδρας είχε υποσχεθεί στον Ρονάλντο ότι θα αυξήσει τις χρηματικές του απολαβές, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. 

Η “μεγάλη κυρία” βρέθηκε στο δρόμο του  και του έδωσε 105 εκ στον Πορτογάλο. Τη μεταγραφική λίστα για του Ιταλούς τη σεζόν του 2019 συμπλήρωσαν  οι Ζοάο Κανσέλο από τη Βαλένθια (36 εκ),  Ντόουγκλας Κόστα (ελεύθερος), αλλά και ο Λεονάρντο Μπονούτσι (32 εκ).

 Με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι για “οδηγό” η Γιουβέντους κατάφερε να κατακτήσει το ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά απέτυχε στους ημιτελικούς της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Μάντσεστερ Σίτι (2017) – 222 εκ λίρες

Η πρώτη χρονιά του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο των “πολιτών”, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Αμέσως μετά έθεσε τους όρους του στη διοίκηση σχετικά με τις μεταγραφές.

Ξόδεψε ένα τεράστιο ποσό για να αποκτήσει τους παίκτες που επιθυμούσε και να δημιουργήσει μια καλή ομάδα που θα μπορεί να διεκδικεί τίτλους. Έφερε στο Μάντσεστερ τους Μπεντζαμιν Μεντί (52 εκ), Κάιλ Γουόκερ (47 εκ), Μπερνάντο Σίλβα (45 εκ) και τον Έντερσον (36 εκ). 

Έντυσε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι αυτούς που ήθελε και μαζί τους έφτασε 100 βαθμούς στο αγγλικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει το πολυπόθητο πρωτάθλημα της Αγγλίας. 
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.