Με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία άρχισε ξανά και η μάχη με το παράνομο streaming. Η αρχή γίνεται και πάλι από την Αγγλία.

Στην ουσία η μάχη είναι άνιση. Για κάθε παράνομο streamer που σβήνει… πέντε καινούριοι ξεπετάγονται. Από κάπου όμως πρέπει να γίνει η αρχή και ειδικά στην χώρα μας όπου το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει, για την ώρα, ποινές χάδια. 

Κατά την διάρκεια της καραντίνας το παράνομο streaming εκτοξεύθηκε στα ύψη. Το downloading ταινιών και τηλεοπτικών σειρών αυξήθηκε κατακόρυφα. Έρευνα της εταιρείας MUSO αναφέρει αύξηση άνω του 40% στο παράνομο downloading στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία και ας είναι μεγάλη και η αύξηση συνδρομητών στις συνδρομητικές πλατφόρμες. 

Όλα αυτά μέχρι να επιστρέψει το χρήμα στα γήπεδα. Η Premier League είναι και πάλι εδώ, σημειώνει τηλεθεάσεις ρεκόρ και ήδη άρχισε το κυνήγι όσων θέλουν να αναπαράγουν το σήμα των αγώνων… παράνομα

Στην Αγγλία ανακοίνωσή της αστυνομίας συνιστά προσοχή σε όσους θέλουν να δείξουν παράνομα αγώνες της Premier League και υπενθύμισε τις συλλήψεις τριών ανθρώπων την περσινή χρονιά και την φυλάκισή τους για συνολικά 17 χρόνια για εξαπάτηση της Premier League αλλά και των ομάδων.

Στην Σαουδική Αραβία έκλεισαν 231 παράνομα σάιτ που έκαναν live streaming ποδοσφαιρικών αγώνων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας εγγυήθηκε για την συνέχεια της μάχης ενάντια στην “πειρατεία” με επιστολή της σε FIFA, UEFA, Premier League και IOC. 

Την ίδια ώρα η Europol έκλεισε μια πειρατική επιχείρηση με live streaming που είχε δύο εκατομμύρια συνδρομητές αλλά και (…αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό) δικό της, customer service. Η επιχείρηση έγινε στην Ισπανία αλλά συμμετείχαν και αστυνομικές δυνάμεις από Βέλγιο, Καναδά, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Ισπανική λίγκα κέρδισε την δική της μάχη με τα δικαστήρια στην Ρωσία για να κλείσουν τρία πειρατικά σάιτ που μεταδίδουν αγώνες ενώ παρόμοιες μάχες δόθηκαν σε Βραζιλία, Μεξικό, Περού, Δανία, Σενεγάλη και Ινδονησία. 

Στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2019, συστάθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αρμόδια για τη διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της πειρατείας. Από το 2009 στην χώρας μας έκλεισαν πάνω από 180 πειρατικές ιστοσελίδες. 

Οι απώλειες για τις εταιρείες που κατέχουν δικαιώματα ταινιών και αθλητικών γεγονότων στην χώρα μας υπολογίζονται στα 24 εκατομμύρια Ευρώ ενώ οι απώλειες του δημοσίου λόγω φοροδιαφυγής φτάνουν τα 15 εκατομμύρια Ευρώ. Φυσικά δεν μπορούν να υπολογιστούν οι απώλειες των κινηματογραφικών αιθουσών. 

Η πειρατεία δεν είναι καινούριο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τα αθλητικά γεγονότα. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος και γνώση για να αντιμετωπιστεί και όσο σαν πολιτεία “μαθαίνουμε” οι παράνομοι streamers κερδίζουν και μοιάζει απίθανο να χάσουν ολοκληρωτικά την μάχη. Σύμφωνα με την εταιρεία MUSO, υπήρξαν 362,7 εκατομμύρια επισκέψεις ανθρώπων σε παράνομα streaming σάιτ μόνο τον Ιανουάριο.

Η νομοθεσία στο εξωτερικό δίνει το δικαίωμα της ελπίδας στις εταιρείες που θέλουν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους όμως όπως αναφέρει και ο Πίτερ Κόζακ, Αντιπρόεδρος της Ιρντέτο, εταιρείας που εγγυάται την προστασία και την ασφάλεια ψηφιακών πλατφορμών : “Υπάρχουν χώρες που η νομοθεσία απλά δεν υπάρχει αλλά και χώρες που έχουν νομοθεσία αλλά δεν ‘δαγκώνουν’”.

Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι πως αν κάποιος πληρώσει για να δει ένα αθλητικό γεγονός ή μια ταινία από το σπίτι, το γήπεδο ή την κινηματογραφική αίθουσα σίγουρα θα έχει καλύτερη εμπειρία, θα έχει καλύτερη εικόνα και θα έχει ασύγκριτη αξιοπιστία γιατί η εικόνα δεν θα… κολλήσει. 

Η κατάσταση είναι πιθανότατα αδύνατον να ελεγχθεί αλλά σίγουρα μπορεί να περιοριστεί.