Οι πιο εμβληματικές φανέλες στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Οι αναγνώστες της ιστοσελίδας του BBC, ψήφισαν τις 20 πιο θρυλικές εμφανίσεις όλων των εποχών.

Οι αναγνώστες της ιστοσελίδας του BBC, ψήφισαν τις 20 πιο θρυλικές εμφανίσεις όλων των εποχών.

Άλλες συνδέθηκαν με τεράστιες ομάδες, άλλες ξεχώρισαν για τον σχεδιασμό τους, κάποιες …αναγνωρίστηκαν ως εμβληματικές αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του αγγλικού δικτύου:

20. Εθνική Μεξικού 1978

Mε την τελευταία λέξη της μόδας πήγαν στο Μουντιάλ της Αργεντινής οι «τρικολόρες», με δεδομένο ότι οι εμφανίσεις τους είχαν σχεδιαστεί από την Levi’s!

19. Εθνική Βελγίου 1984

Οι «κόκκινοι διάβολοι» μπορεί να απέτυχαν στο Euro 1984, όχι όμως και οι φανέλες τους. Το μοτίβο με το «διαμάντι» έκλεψε την παράσταση και χρησιμοποιήθηκε και στις εμφανίσεις της ομάδας για το Μουντιάλ 2018!

18. Eθνική Κολομβίας 1990

Οι «καφετέρος» επέστρεψαν σε Μουντιάλ μετά από 28 χρόνια, με τους Ιγκίτα και Βαλδεράμα να παρελαύνουν στα ιταλικά γήπεδα ανεμίζοντας την πλούσια κόμη τους και φιγουράροντας με μία εμβληματική φανέλα, το σχέδιο της οποίας επανήλθε στο Μουντιάλ 2018.

17. Μπαρτσελόνα 1997

Tαυτισμένη με τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο η συγκεκριμένη εμφάνιση της Μπάρτσα, καθώς φορέθηκε στη μοναδική χρονιά του «φαινομένου» στη Βαρκελώνη και συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

16. Εθνική Καμερούν 2002

Γνωστή και ως…απαγορευμένη! Οι Καμερουνέζοι θέλησαν να παίξουν στο Μουντιάλ 2002 με αυτή την αμάνικη εμφάνιση, αλλά η ΦΙΦΑ το απαγόρευσε στους Αφρικανούς, καθώς δεν θεωρήθηκε φανέλα αλλά…γιλέκο από την παγκόσμια ομοσπονδία!

15. Εθνική γυναικών Αγγλίας 2019

Ιστορική η συγκεκριμένη εμφάνιση στο αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς ήταν η πρώτη που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την Εθνική ομάδα γυναικών. Χαρακτηριστικές «πινελιές» στη φανέλα τα ανάγλυφα κόκκινα τριαντάφυλλα.

14. Mπόκα Τζούνιορς 1981

Μία από τις πιο «hot» φανέλες για συλλέκτες, ήταν αυτή που φόρεσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο πρώτο πέρασμά του από τη Μπόκα. Κυριότερο χαρακτηριστικό της, τα αρχικά CABJ (Club Atlético Boca Juniors) μέσα σε ολόχρυσα αστέρια.

13. Δανία 1986

Η Δανία ήταν μία από τις πιο…στυλάτες ομάδες στο Μουντιάλ 1986 και λόγω τρόπου παιχνιδιού, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της, η οποία είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις τότε, μια και ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή της. Mία από τις πιο cult εμφανίσεις όλων των εποχών.

12. Tσέλσι 1970

Οι Λονδρέζοι αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν την εμφάνισή τους για να μην «συγκρούεται» με αυτή της Λιντς στον τελικό Κυπέλλου 1970 και οι κίτρινες λεπτομέρειες «γέννησαν» μία εμβληματική εμφάνιση, την οποία η Τσέλσι φόρεσε ξανά 50 χρόνια μετά, σε ματς Κυπέλλου με τη Νότιγχαμ πριν από μερικούς μήνες.

11. Εθνική Αγγλίας 1990

Η φανέλα που πότισε με τα δάκρυά του ο Πολ Γκασκόιν μετά την ήττα από την Εθνική Γερμανίας στον ημιτελικό του Μουντιάλ θα μείνει για πάντα ιστορική για τους Άγγλους.

10. Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1990

Λίγο πριν την αυγή της Πρέμιερ Λιγκ και την έναρξη της αυτοκρατορίας του Φέργκι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σύλλογος είχε ήδη αρχίσει να πειραματίζεται εμπορικά και η εκτός έδρας φανέλα της Adidas αποτέλεσε ένα από τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Μία φανέλα μάλλον πιο δημοφιλής τώρα παρά την εποχή που κυκλοφόρησε!

9. Άγιαξ 1971

Λευκό – κόκκινο – λευκό. Τίποτε άλλο. H αποθέωση του μινιμαλισμού στη φανέλα της ομάδας που κυριάρχησε στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1970, αρχής γενομένης με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 κόντρα στον Παναθηναϊκό.

8. Λίβερπουλ 1984

Μία από τις πιο δημοφιλείς φανέλες στην ιστορία της Λίβερπουλ ήταν αυτή με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1984 μέσα στη Ρώμη κόντρα στη Ρόμα. Το σχέδιό της αποτέλεσε την έμπνευση για την τρέχουσα φανέλα των «κόκκινων».

7. Άρσεναλ 1991

Γνωστή και ως…«μελανιασμένη μπανάνα», η εκτός έδρας της Άρσεναλ από το 1991 έως το 1993 δίχασε όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά πλέον αναγνωρίζεται ως μία από τις θρυλικές εμφανίσεις στην ιστορία των αγγλικών ομάδων. Το σχέδιο επανήλθε με παραλλαγές στη φετινή εκτός έδρας φανέλα των «κανονιέρηδων».

6. Σέλτικ 1967

Όταν 11 παιδιά που είχαν γεννηθεί σε ακτίνα 30 χλμ. από τη Γλασκώβη έφεραν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη Βρετανία το 1967 κερδίζοντας την Ίντερ, γεννήθηκε ο θρύλος των «λιονταριών της Λισσαβόνας» και της all time classic φανέλας τους.

5. Εθνική Νιγηρίας 2018

Η κυκλοφορία της συγκεκριμένης φανέλας προκάλεσε …φρενίτιδα το καλοκαίρι του 2018, με ουρές έξω από τα καταστήματα της Nike στο Λονδίνο και τρία εκατομμύρια προπαραγγελίες! 

4. Eθνική Αγγλίας 1966

Τα «λιοντάρια» έπαιξαν με τις εκτός έδρας, κόκκινες εμφανίσεις τους στον τελικό του Μουντιάλ με τη Δ. Γερμανία, καθώς έχασαν στο στρίψιμο του νομίσματος το δικαίωμα να φορέσουν την εντός έδρας φανέλα τους στο «Γουέμπλεϊ». Τελικά, η κόκκινη εμφάνιση αποδείχτηκε γούρικη για την ομάδα του σερ Αλφ Ράμσι…

3. Εθνική Γερμανίας 1990  

Άλλη μία φανέλα που δίχασε όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά πλέον θεωρείται all time classic. Με αυτήν η Εθνική Γερμανίας κατέκτησε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της στα γήπεδα της Ιταλίας.

2. Εθνική Ολλανδίας 1988

Μία τρομερή εμφάνιση για μία φανταστική ομάδα, την μοναδική  στην ιστορία των «οράνιε» που κατέκτησε κάποιον τίτλο, στα γήπεδα της Γερμανίας το 1988. Η εμφάνιση εκείνης της παρέας του Φαν Μπάστεν, θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα και σπάνια ποδοσφαιρικά κειμήλια.

1. Eθνική Βραζιλίας 1970

No. 1 σε όλα! Η ομάδα που άγγιξε το τέλειο, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία του 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, θεωρείται ως η καλύτερη που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο. Δε θα μπορούσε λοιπόν και η εμφάνισή της να μη θεωρείται η πιο εμβληματική όλων των εποχών. Ως σχέδιο δεν πρόκειται για κάτι πρωτότυπο ή εξεζητημένο, ωστόσο οι παίκτες και οι αναμνήσεις που συνδέθηκαν με αυτήν της δίνουν μυθική διάσταση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.