Η καριέρα του Αλεχάντρο Γκαρνάτσο, αλλάζει σελίδες με πολύ γοργούς ρυθμούς. Φαίνεται τόσο τακτοποιημένη. Τόσο απλή.

Πήρε μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 16 του, κατέκτησε το FA Youth Cup και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα στα 17 του. Πέτυχε το παρθενικό του γκολ στην Premier League στα 18 του, και στη συνέχεια βρήκει δίχτυα στον νικηφόρο τελικό του FA Cup – εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι – στα 19 του.

Ένας σούπερ σταρ εν τη γενέσει του, προορισμένος για την κορυφή από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στις Ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης ως νήπιο, στα 11 χρόνια του. Αλλά αν ακούσετε αυτό το αγόρι να μιλάει για την εκπληκτική του πορεία μέχρι τώρα, αυτή η αίσθηση της απλότητας εξατμίζεται πολύ γρήγορα. Επειδή η αρχή της ιστορίας του Γκαρνάτσο στη Γιουνάιτεντ δεν έχει να κάνει με την τέλεια ποδοσφαιρική μαγεία και την αναπόφευκτη δόξα στο γήπεδο.
Όχι, είναι μια ιστορία απομόνωσης και ακραίων καταστάσεων για ένα τόσο νεαρό παιδί που έρχεται σε μία νέα χώρα. Ακούστε τον Γκαρνάτσο να μιλάει για αυτές τις εμπειρίες στη νέα ταινία μικρού μήκους από τη σειρά της Γιουνάιτεντ «Lifeblood» – η οποία επικεντρώνεται σε όλα τα θέματα της Ακαδημίας και μπορείτε να δείτε τη μοναξιά και το άγχος εκείνων των πρώτων ημερών χαραγμένα στη ψυχή του νεαρού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…
Όπως επισημαίνουν στο επίσημο site οι “κόκκινοι διάβολοι”, ο Γκαρνάτσο εντάχθηκε στη Γιουνάιτεντ το φθινόπωρο του 2020 – μια χρονιά που οι Βρετανοί θυμούνται για το χάος που προκάλεσε στη χώρα, η πανδημία Covid-19. Υπό νορμάλ συνθήκες αυτή η αλλαγή στη ζωή του θα ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη. Η νευρικότητα του να αφήσεις πίσω σου την οικογένεια και τους φίλους σου. Το γεγονός ότι αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή του από την Ισπανία. Η δυσκολία της συνάντησης με μια νέα χώρα, έναν νέο σύλλογο, νέους συμπαίκτες, μια νέα γλώσσα. Για να μην αναφέρουμε τα lockdown.

Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η μεταγραφή του Γκαρνάτσο επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον σύλλογο, η ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ τέθηκε υπό περιορισμούς «τρίτης βαθμίδας», τους πιο αυστηρούς που μπορούσε να επιβάλει η κυβέρνηση εκείνη την εποχή. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ξεκίνησε ένα δεύτερο εθνικό λουκέτο. Αυτές ήταν δύσκολες εποχές με πρωτόγνωρους περιορισμούς , που χαρακτηρίζονταν από μεγάλα επίπεδα απογοήτευσης.

Υπήρχαν ατελείωτες συναντήσεις και μαθήματα γλώσσας στο Zoom για τον νεαρό Αργεντινό γεννημένο στη Μαδρίτη, αλλά η «κανονική» ζωή ήταν σε αναμονή. Αν δεν υπήρχε η υποστήριξη των γονέων και του αδελφού του -κάτι που ο Αλεχάντρο αναφέρει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του βίντεο, αυτή μπορεί να ήταν μια καριέρα που θα μπορούσε να είχε «μαραθεί» και να είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει.
Όμως, παρά τις αντιξοότητες, ο παίκτης δεν λύγισε και βρήκε μια μέθοδο για να παλέψει μέσα από τις σουρεαλιστικές αυτές συνθήκες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΧΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Τον Ιούνιο του 2024, o Γκαρνάτσο όπως και ο συμπαίκτης του στην Ακαδημία, ο Μέινο, ήταν μεγάλοι πρωταγωνιστές στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας για τη Γιουνάιτεντ, απέναντι στη σχεδόν ανίκητη Σίτι με την αυτοπεποίθησή τους και τη νεανική τους ανεμελιά.
Αλλά η ιστορία του Γκαρνάτσο – και ολόκληρη η σειρά «Lifeblood» – είναι μια υπενθύμιση ότι οι εμβληματικές στιγμές της Γιουνάιτεντ δεν έρχονται τυχαία.

Οι παίκτες πρέπει να βρεθούν, να καλλιεργηθούν, να ενθαρρυνθούν, να εμπνευστούν. Ίσως, μόνο έτσι κάποιοι από αυτούς, να καταφέρουν μια μέρα να δημιουργήσουν αυτό που έκαναν οι δύο νεαροί παίκτες στο Γουέμπλεϊ το 2024. Αυτό που έκαναν ο Τσάρλτον, ο Μπεστ και ο Κιντ το 1968. Αυτό που έκανε ο Γουάιτσαϊντ το ’85. Και πάει λέγοντας…

Ο Γκαρνάτσο γίνεται 20 ετών τον επόμενο μήνα και ελπίζουμε ότι η ιστορία του στη Γιουνάιτεντ θα έχει πολλούς μήνες και χρόνια ακόμη, πολλές ακόμα μαγικές στιγμές. Αυτό το ωραίο γκολ στον τελικό και τη νίκη στο Γουέμπλεϊ, θα διανθιστεί στο μέλλον και από άλλες μεγάλες επιτυχίες.
Αλλά παρακολουθήστε τον να θυμάται τα πρώτα του χρόνια στον σύλλογο σε αυτή τη νέα ταινία, και θα πάρετε μια ιδέα για το πόση δουλειά χρειάζεται για να προετοιμαστούν ταλαντούχα νεαρά παιδιά και να αντέξουν την ευθύνη να φορέσουν μία από τις πιο διάσημες φανέλες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.