Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας ξεκίνησε νομικές ενέργειες σχετικά με τα σχέδια για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εξουθένωση των παικτών.

Η PFA – η οποία εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τους παίκτες της Premier League – με δηλώσεις της τόνισε ότι η απόφαση «ελήφθη χωρίς διαπραγμάτευση ή εμπλοκή με τα σωματεία των παικτών».
Χαρακτήρισε το τουρνουά «σημείο καμπής για το ποδοσφαιρικό ημερολόγιο και τη δυνατότητα των παικτών να κάνουν ουσιαστικές διακοπές μεταξύ των αγωνιστικών περιόδων».

Η νομική δράση έχει ξεκινήσει στο βελγικό δικαστικό σύστημα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές ενώσεις παικτών και καλεί τη FIFA να εγκαταλείψει τα σχέδια για τη διοργάνωση με 32 ομάδες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2025. Η Παγκόσμια Ένωση Παικτών (FIFPRO) έστειλε επίσης επιστολή στον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο τον περασμένο μήνα με την απαίτηση να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων πρόκειται να διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, αντικαθιστώντας την ελάχιστα αξιολογημένη ετήσια διοργάνωση επτά ομάδων, την οποία κέρδισε η Μάντσεστερ Σίτι τον Δεκέμβριο.

Δώδεκα ομάδες από την Ευρώπη θα λάβουν μέρος και μετά από μια φάση τριών ομάδων σε κάθε όμιλο, θα πραγματοποιηθούν άλλοι τέσσερις αγώνες μέχρι τον τελικό. Το «αφεντικό» της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα για την έλλειψη διαβούλευσης με τη FIFA σχετικά με αυτή τη διοργάνωση.
Ορισμένοι παίκτες των ομάδων της Premier League που παίζουν σε όλες τις νέες διοργανώσεις, θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε περισσότερους από 85 αγώνες σε σύλλογο και χώρα, μέσα σε μία αγωνιστική περίοδο.

Ο γεμάτος κατάλογος αγώνων αφήνει στους παίκτες ελάχιστο χώρο για ξεκούραση και αποκατάσταση, με τη FIFA να μην έχει ικανοποιήσει ακόμη τα αιτήματα για υποχρεωτικό διάλειμμα 28 ημερών εκτός αγωνιστικής περιόδου.
Η FIFA έχει δηλώσει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων αφορά την ανάπτυξη του παιχνιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων, με την οποία έχει εμπορική συνεργασία. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεσμεύτηκε πρόσφατα να συμμετάσχει στο τουρνουά, παρά το γεγονός ότι ο προπονητής Κάρλο Αντσελότι φέρεται να δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι ο σύλλογος θα αρνηθεί.